Οι βολβοί της τουλίπας είναι τόσο εύκολο να εγκατασταθούν και τόσο απλό να ανθίσουν, με τους κατάλληλους χειρισμούς και με τη βοήθεια της Φύσης! Αναζητήστε τους λοιπόν, και φυτέψτε τους κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου! Σε εξωτερικούς, αλλά και σε εσωτερικούς χώρους -μετά από λίγους μήνες- θα σας καταπλήξουν με τα λουλούδια τους, που κρύβουν στα πέταλα την άνοιξη, ακόμα και μέσα στον χειμώνα!

Η τουλίπα (Tulipa sp. της οικογένειας Liliaceae) διαθέτει είδη και ποικιλίες με απλά ή διπλά άνθη, με τη γνωστή μορφή ή με πιο περίεργη διάπλαση σε άπειρες αποχρώσεις. Το ύψος τους κυμαίνεται συνήθως από 20 εκ. και φτάνει μέχρι και 50 εκ., χωρίς να εξαιρούνται και κάποιες πιο πρωτότυπες ποικιλίες με μικρότερο ή και μεγαλύτερο μέγεθος. Έτσι, ανάλογα τους χώρους που θέλετε να στολίσουν, πρέπει να επιλέξετε τους δικούς σας βολβούς, αλλά πριν απ’ όλα, δείτε πως πρέπει να τους φυτέψετε!

Ανθισμένες τουλίπες σε γλάστρα, μέσα σε κασπό!
Ανθισμένες τουλίπες σε μικρή γλάστρα, μέσα σε κασπό!

1. Σε γλάστρες μέσα στο σπίτι

Επιλέξτε μικρές και μέτριες γλάστρες ή πλατιά και χαμηλά πήλινα δοχεία. Πάνω από τα μικρά ανοίγματα της βάσης τους τοποθετήστε λίγα χαλίκια ή μικρές πέτρες και μετά μείγμα με καλό χώμα κήπου, φυλλόχωμα και άμμο ποταμίσια ή περλίτη σε ίσες ποσότητες. Φυτέψτε τους βολβούς πολύ κοντά ή κάπως αραιά, στα μεγαλύτερα δοχεία, αφήνοντας αποστάσεις για την τουλίπα 6-8 εκ. Βυθίστε τον κάθε ένα βολβό με τέτοιο τρόπο ώστε η κορυφή να προεξέχει, πιέστε ελαφρά το χώμα και ποτίστε με πολύ προσοχή.

Ένα μπουκέτο σε γυάλινο ανοιχτό βάζο!
Ένα μπουκέτο σε γυάλινο ανοιχτό βάζο!

2. Σε δοχεία με νερό

Για τις τουλίπες σας, χρησιμοποιήστε αν θέλετε ακόμα και δοχεία με λίγο νερό. Αυτά μπορεί να είναι ειδικά βάζα που υπάρχουν στην αγορά ή μπουκάλια με πλατύ στόμιο ή ακόμα και απλά χαμηλά ανθοδοχεία. Προσοχή όμως, η διάμετρός τους να είναι τέτοια ώστε να κρατά τους βολβούς λίγο βυθισμένους στο νερό, το οποίο πρέπει να αλλάζετε κάθε 10-15 μέρες.

Χαμηλή ποικιλία τουλίπας σε διακοσμητικό δοχείο με χώμα!
Χαμηλή ποικιλία τουλίπας σε διακοσμητικό δοχείο με χώμα!

3. Σε μπολ με χώμα

Οι βολβοί δεν ενοχλούνται, ακόμα και αν βρεθούν σε δοχείο, χωρίς ανοίγματα στη βάση. Έτσι, ένα όμορφο μπολ ή ένα άλλο διακοσμητικό χαμηλό δοχείο μπορεί να τους υποδεχτεί και να τους βοηθήσει να εξελιχθούν σωστά, αρκεί πάντα να ποτίζετε με φειδώ και να μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε από την αρχή στη βάση αρκετά χαλίκια. Προτιμήστε ποικιλία με μικρή ανάπτυξη και φροντίστε οι βολβοί να απέχουν λίγο, ενώ θα πρέπει να σκεπαστούν με το κατάλληλο ελαφρύ μείγμα. Ισοπεδώστε και σκορπίστε λίγα πετραδάκια, ψηφίδες που θα συμπληρώσουν την εικόνα, καλύπτοντας όμορφα το επιφανειακό χώμα.

Τουλίπες σε ζαρντινιέρες στα όρια της αυλής ή της βεράντας.
Τουλίπες σε ζαρντινιέρες στα όρια της αυλής ή της βεράντας.

4. Σε βεράντα

Σε οποιοδήποτε εξώστη, σε μεγάλες γλάστρες ή ζαρντινιέρες με το κατάλληλο μείγμα, οι βολβοί της τουλίπας τοποθετούνται σε αποστάσεις 15 εκ. και σε βάθος 10 εκ.. Μετά τη φύτευση, ποτίστε καλά, αλλά όχι υπερβολικά.

Υπέροχη σύνθεση: τουλίπες μίας και μόνο ποικιλίας, φυτεμένες μέσα στον χλοοτάπητα.
Υπέροχη σύνθεση: τουλίπες μίας και μόνο ποικιλίας, φυτεμένες μέσα στον χλοοτάπητα.

5. Στον κήπο και στο γκαζόν

Σε παρτέρια του κήπου με αφράτο έδαφος οι βολβοί της τουλίπας φυτεύονται όπως και στις μεγάλες γλάστρες, δηλαδή σε αποστάσεις 15 εκ. και σε βάθος 10 εκ.. Αν όμως έχετε χλοοτάπητα, μεριμνήστε από τώρα, ώστε να δημιουργηθούν την άνοιξη απίθανες χρωματιστές αντιθέσεις με τη βοήθεια των βολβών. Για το σκοπό αυτό φυτέψτε βολβούς, μίας και μόνο ποικιλίας τουλίπας με άνθη σε δύο χρώματα, όπως το κόκκινο και το κίτρινο για απίθανες αντιθέσεις με το πράσινο του γκαζόν. Εναλλακτικά και ειδικά αν η έκταση είναι μικρή, διαλέξτε μία και μόνο ποικιλία και μάλιστα με μονόχρωμα άνθη, καλύτερα σε κόκκινο, κίτρινο, ρόδινο ή λευκό χρώμα. Σημειώστε* τις θέσεις που πρέπει να φυτέψετε τους βολβούς και προχωρήστε στη συγκεκριμένη ενέργεια, όταν είναι κάπως υγρή η χλόη και αφού απομακρύνετε το χώμα μαζί με το γκαζόν σε αυτά τα σημεία. 

Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε το ειδικό εργαλείο, το οποίο προορίζεται για τη φύτευση των μεγάλων βολβών. Εναλλακτικά, χειριστείτε με προσοχή ένα μυστρί και θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Έτσι ή αλλιώς, βγάλτε τον μικρό κύλινδρο χώματος μαζί με το γκαζόν. Το βάθος που πρέπει να φτάσετε για την τουλίπα είναι 10 εκ.. Τοποθετήστε λίγα χαλίκια στη βάση του ανοίγματος και ακουμπήστε το βολβό, πάντα με την κορυφή προς τα επάνω. Από την “τάπα” που βγάλατε, σκορπίστε λίγο χώμα και μετά γυρίστε τη στο άνοιγμά της. Σταθεροποιήστε τη, πατώντας ελαφρά με το πόδι σας.

* Ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσετε που θα φυτέψετε τους βολβούς σας είναι να τους σκορπίσετε τυχαία, αφήνοντάς τους να πέσουν από τη χούφτα σας, να κυλήσουν στη χλόη και να καταλήξουν όπου εκείνοι θέλουν.

Θέμα χρόνου

Στη ζωή των φυτών είναι δύσκολο μια χρονική περίοδος να προσδιοριστεί ακριβώς. Πάντως αν φυτέψετε τους βολβούς της τουλίπας αργά το φθινόπωρο, πρέπει να ξέρετε ότι θα ανθίσουν αργά το χειμώνα ή μάλλον, την άνοιξη. Αυτό όμως, δεν είναι απόλυτο. Εξαρτάται από το πόσο βαθιά θα φυτέψετε τους βολβούς, από τις θερμοκρασίες και τις βροχές, που θα ακολουθήσουν και φυσικά από διάφορους άλλους παράγοντες, οι οποίοι δεν χρειάζεται να σας απασχολούν. Εσείς πρέπει να ξέρετε μόνο ότι όσο πιο σύντομα κινηθείτε τόσο πιο γρήγορα θα αποχτήσετε τα ανθισμένα φυτά.

Και ένα μυστικό:

Με κατάλληλους χειρισμούς, σε γλάστρες και δοχεία, κυρίως σε εσωτερικές θέσεις, οι βολβοί σας έχουν τη δύναμη να εξελιχθούν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι αν τους “εξαναγκάσετε” -με ήπιο τρόπο- θα ανθίσουν πολύ πιο νωρίς.

Συνθήκες για κανονική ή εξαναγκασμένη άνθηση

Μέσα στο σπίτι, βάλτε τα δοχεία με τους βολβούς σε πολύ φωτεινές θέσεις με καλό αερισμό και με θερμοκρασία 15-18 βαθμούς Κελσίου. Αν θέλετε να ανθίσουν νωρίτερα, διατηρήστε τις γλάστρες τους, ή τα δοχεία με το νερό, αμέσως μετά την φύτευση, για 6 με 8 βδομάδες σε σκοτεινό δροσερό μέρος, όπως κάτω από μια εφημερίδα και στη συνέχεια τοποθετήστε και πάλι στο φως.  Σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να μείνουν ακόμα και στον ήλιο. 

Προσοχή:

  • Όταν φυτεύετε σε ένα παρτέρι ή ένα δοχείο, μην ανακατεύετε τουλίπες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επιλέξτε καλύτερα βολβούς από μία και μόνο ποικιλία.
  • Τις πολύ ψυχρές μέρες καλό είναι να προστατεύετε τους βολβούς, σκεπάζοντας το χώμα τους με λίγα ξερά φύλλα, με πριονίδια ή με σκέτη τύρφη.
  • Πάντα ποτίζετε κανονικά -σε τακτά χρονικά διαστήματα- με προσοχή, χορηγώντας μικρές ποσότητες νερού. Φροντίστε από την αρχή να μένει στο χώμα ελαφριά υγρασία. Αν βρέχονται, μην ποτίζετε, επειδή μπορεί να καταστραφούν.