Πλέξτε το μαγιάτικο στεφάνι με τα δικά σας χέρια σας και με τα μυστικά της παράδοσης, χρησιμοποιώντας τα λουλούδια και τους βλαστούς της φύσης. Τοποθετήστε το στην εξώπορτα και βάλτε τον Μάη στο σπίτι σας! Στολίστε με αυτό τα μαλλιά και νιώστε τη χαρά της άνοιξης να σας πλημμυρίζει, τόσο απλά… τόσο εύκολα!

Η πρώτη μέρα του μήνα των λουλουδιών σηματοδοτεί την τελική επικράτηση της καλής και εύφορης εποχής έναντι στον ψυχρό και δύσκολο χειμώνα! Έτσι, η Πρωτομαγιά γιορτάζεται εδώ και χρόνια, με καθιερωμένο έθιμο από την αρχαιότητα ακόμα, το ολάνθιστο πολύχρωμο στεφάνι της!

Πλέξτε ένα floral παραδοσιακό στεφάνι από λουλούδια, που θα μαζέψετε την Πρωτομαγιά από μια βόλτα στην εξοχή ή από το κοντινό πάρκο ή ακόμα και από τον κήπο ή τη βεράντα σας!
Πλέξτε ένα floral παραδοσιακό στεφάνι από λουλούδια, που θα μαζέψετε την Πρωτομαγιά από μια βόλτα στην εξοχή ή από το κοντινό πάρκο ή ακόμα και από τον κήπο ή τη βεράντα σας!

Οι ιδιότητες

Πρόγονός του θεωρείται το μαγιάτικο κλαδί, το οποίο φτιαχνόταν από οπωροφόρα δέντρα μαζί με ένα κρεμμύδι ή σκόρδο. Συχνά, ήταν απλά ένας πράσινος βλαστός με φύλλα. Έτσι ή αλλιώς, αντιπροσώπευε την ίδια τη ζωή και την αναγέννησή της με την εαρινή ατμόσφαιρα. Εκείνος που το είχε στην ιδιοκτησία του, υποστήριζαν ότι  απολάμβανε υγεία, ειρήνη, τύχη και χαρά. Τον συμβολισμό αυτό και την ιδιαίτερη ικανότητα θεωρείται ότι διατηρεί και το σημερινό πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Εκτός αυτού, αν μη τι άλλο, η σύνθεσή του επαναφέρει και ισχυροποιεί τον δεσμό του ανθρώπου με τη μητέρα φύση, αφού τα υλικά του προέρχονται από αυτή και μαζεύονται με την απαραίτητη εξόρμηση στην ύπαιθρο!

Η σύνθεση

Καθώς προχωρούσαν τα χρόνια, το γνήσιο μαγιάτικο στεφάνι φτιαχνόταν από ευλύγιστα κλαδιά, όπως είναι οι κληματόβεργες και από αγριολούλουδα. Επίσης,  στολιζόταν με ανθισμένους βλαστούς καρποφόρων δέντρων, καθώς και με στάχυα από σιτάρι και κριθάρι, αλλά και με σκόρδο ή κρεμμύδι, όπως αναφέρθηκε ότι γινόταν και σε αλλοτινούς καιρούς. Σε μερικά μέρη πρόσθεταν και μια όμορφη κορδέλα!

Σε αρκετές αγροτικές περιοχές χρησιμοποιούσαν, αντί για στεφάνι, μια απλή ανθοδέσμη από όμορφα λουλούδια και φρέσκα κλαδάκια ελιάς, συκιάς, αλλά και πορτοκαλιάς, συνήθως μαζί με φυτά που τους προστάτευαν και έδιωχναν το κακό, όπως είναι το σκόρδο και η τσουκνίδα. Στεφάνι ή ανθοδέσμη τοποθετούνταν, όπως συνηθίζεται και σήμερα, πάνω στην πόρτα της κεντρικής εισόδου του σπιτιού!  

Ως βάση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ευλύγιστο σύρμα και επάνω του να πλέξετε και να στηρίξετε τα ζωντανά υλικά σας.
Ως βάση, για το μαγιάτικο στεφάνι σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ευλύγιστο σύρμα και επάνω του να πλέξετε και να στηρίξετε τα ζωντανά υλικά σας.

Τα μυστικά της παράδοσης

Παλιά πίστευαν ότι το στεφάνι έπρεπε να έχει μέρη από συγκεκριμένα φυτά για να επιτευχθούν καθορισμένοι στόχοι. Αν θέλετε και εσείς το στεφάνι σας να έχει συγκεκριμένες δυνάμεις, μιμηθείτε αυτούς που ήξεραν ότι …

…ένα κεφάλι σκόρδο τοποθετημένο στη μέση του στεφανιού προστάτευε από το μάτι!

…τα στάχυα του κάμπου και τα αγριολούλουδα, εξασφάλιζαν στο σπίτι τα απαραίτητα αγαθά!

…οι λουλουδιασμένοι βλαστοί από αγιόκλημα και ελιά συμμετείχαν για την ευτυχία της οικογένειας!

…οι πασχαλιές, τα τριαντάφυλλα, τα γεράνια και τα γαρίφαλα έμπαιναν για τη χαρά του σπιτιού!

…οι καρποί και η πρασινάδα στο στεφάνι πίστευαν ότι συνεργούσαν στην πραγματική ευεξία των ιδιοκτητών του!

…συχνά, δεν ξεχνούσαν και ένα αγκάθι για τον εχθρό ή και ένα στάχυ για την καλή σοδειά!

Χαρείτε τη φύση και "πιάστε" τον Μάη, ακόμα και με ένα μικρό μπουκέτο από αγριολούλουδα, το ίδιο πολυδύναμο με το μαγιάτικο στεφάνι, αρκεί να το πιστέψετε!
Χαρείτε τη φύση και “πιάστε” τον Μάη, ακόμα και με ένα μικρό μπουκέτο από αγριολούλουδα, το ίδιο πολυδύναμο με το μαγιάτικο στεφάνι, αρκεί να το πιστέψετε!

Για τη δική σας ευχαρίστηση

Γιορτάστε λοιπόν, τον μήνα της ζωής, την ημέρα των λουλουδιών, μακριά από την πόλη. Περπατήστε στην εξοχή και μαζέψτε αγριολούλουδα και ό, τι άλλο βλαστό θέλετε, από θάμνο ή δέντρο. Αναζητήστε την αληθινή ομορφιά στα καταπράσινα λιβάδια και στις κατάφυτες πλαγιές!

Δημιουργήστε το δικό σας μοναδικό στεφάνι, με τους δικούς σας προσωπικούς συμβολισμούς. Βάλτε το στο κεφάλι και χορέψτε στο ρυθμό της άνοιξης, ακόμα και χωρίς αληθινά βήματα… Βάλτε το στην πόρτα και υποδεχτείτε τη δύναμη της φύσης στο σπίτι σας. Ξεκινήστε έτσι, τον πιο όμορφο μήνα και αισθανθείτε πιο νέοι, πιο ισχυροί, κινητοποιώντας στόχους, ενεργοποιώντας συναισθήματα, δίνοντας μια μεγάλη υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή!