Εδώ και χρόνια, το αλεξανδρινό, γνωστό και ως ποϊνσέττια, αλλά και ως αστέρι των Χριστουγέννων, σηματοδοτεί την έναρξη της πιο λαμπερής εποχής του χρόνου και τη συντροφεύει, στολίζοντας το σπίτι με τα υπέροχα φυτά του! Για να μην απογοητευτείτε όμως, και για να τα απολαμβάνετε στο χώρο σας για αρκετές βδομάδες, ακολουθήστε χρήσιμες συμβουλές!

Φως και ζέστη

Το αλεξανδρινό ευδοκιμεί σε ζεστό και φωτεινό περιβάλλον. Η ιδανική θερμοκρασία είναι από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας το κατάλληλο για το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι. Το εντυπωσιακό φυτό προέρχεται από το τροπικό Μεξικό και χρειάζεται αρκετό φως για να αναπτυχθεί, οπότε τους χειμερινούς μήνες μπορείτε να το τοποθετήσετε κοντά σε παράθυρο με νότιο προσανατολισμό. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την άμεση επαφή του με το ηλιακό φως, καθώς τον χειμώνα η ηλιακή ακτινοβολία δεν το βλάπτει. Να θυμάστε ότι πρέπει να βρίσκεται πάντα σε προστατευμένο σημείο, χωρίς ρεύματα αέρα. Προσοχή στο ξηρό περιβάλλον, όπου ενδέχεται να χάσει εύκολα τα φύλλα του.

Συντηρήστε το αλεξανδρινό σας μακριά από ρεύματα αέρα!
Συντηρήστε το αλεξανδρινό σας μακριά από ρεύματα αέρα!

Σωστό πότισμα

Το αλεξανδρινό χρειάζεται διαφορετικές ποσότητες νερού, ανάλογα τη θέση, τη θερμοκρασία του δωματίου, το μέγεθος του φυτού και της γλάστρας, που βρίσκεται. Για μια κλασσική γλάστρα διαμέτρου 10 έως 14 εκατοστών, χρησιμοποιείστε ένα μικρό ποτήρι νερό. Αυτό αποτρέπει τη μεγάλη συγκέντρωση νερού στο χώμα, καθώς και την υπερχείλιση. Τα μίνι αλεξανδρινά δεν χρειάζονται περισσότερο από ένα “σφηνάκι” με νερό και αν δεν απορροφηθεί μέσα σε δέκα λεπτά από τη στιγμή που θα ποτιστεί, καλό είναι να αφαιρείται.

Ποτίστε το αλεξανδρινό μόνο όταν το χώμα του είναι εντελώς στεγνό. Αυτό μπορεί να σημαίνει κάθε ημέρα, στην περίπτωση, που το έχετε τοποθετήσει κοντά στο καλοριφέρ ή κάθε δεύτερη ή τρίτη ημέρα για φυτά, που βρίσκονται σε άλλα σημεία του σπιτιού. Μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα υγρασίας του αλεξανδρινού, σηκώνοντας προσεκτικά το φυτό. Αν είναι ελαφρύ, σημαίνει ότι χρειάζεται πότισμα. Έχετε υπόψη σας, ότι τα αλεξανδρινά σε μικρότερες γλάστρες χρειάζονται πιο συχνό πότισμα και είναι καλό να ελέγχετε τα μίνι φυτά καθημερινά!

Γενικά, να θυμάστε ότι το χώμα είναι προτιμότερο να είναι πιο ξηρό, παρά πολύ υγρό. Συνεπώς, ποτίζετε λίγο και συχνά, παρά σπάνια, χρησιμοποιώντας μεγάλη ποσότητα νερού. Μάλιστα, το αλεξανδρινό σας μπορεί να διατηρηθεί πιο φρέσκο, αν χορηγείτε μια μικρή δόση από ένα υδατοδιαλυτό βιολογικό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου, κάθε 15 ημέρες!

Επιλογή και μεταφορά

Εάν επιλέξετε ένα φυτό καλής ποιότητας και ακολουθήσετε τις συγκεκριμένες οδηγίες, το αλεξανδρινό θα παραμείνει φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσέξτε το φυτό που θα προμηθευτείτε να έχει γερά φύλλα και μικρά κίτρινα άνθη στο κέντρο του, το χώμα να μην είναι ούτε εντελώς στεγνό, ούτε πολύ υγρό και αποφύγετε να αγοράσετε κάποιο φυτό που βρίσκεται τοποθετημένο στην είσοδο του ανθοπωλείου, όπου υπάρχουν ρεύματα αέρα!

Είναι σημαντικό να τυλίξετε το αλεξανδρινό σε χαρτί για τη μεταφορά του στο σπίτι σας, προκειμένου να το προστατέψετε από ρεύματα και θερμοκρασίες χαμηλότερες των 12 βαθμών Κελσίου. Έτσι, αποτρέπετε τη δημιουργία μη ορατών βλαβών, που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σύντομα σε πρόωρη απώλεια των φύλλων του!

Πηγή των ιδεών και των φωτογραφιών είναι το “Stars for Europe” ( www.starsuniteeurope.eu και στο Facebook https://www.facebook.com/StarsForEuropeGreece/.).