Μια σωστή περιποίηση και μια καλή ενυδάτωση, μετά από τον απαραίτητο καθαρισμό, είναι υποχρεωτικές ενέργειες τον Σεπτέμβριο, όχι μόνο για την επιδερμίδα, αλλά και για τη βλάστηση! Μετά τις διακοπές λοιπόν, τα φυτά χρειάζονται επιπλέον φροντίδες, ώστε να ξεπεράσουν την καλοκαιρινή ταλαιπωρία και να ξαναγίνουν όμορφα και δροσερά!

Αφορμή και αιτία

Ο Σεπτέμβριος κάνει την εμφάνισή του! Συγχρόνως, εντοπίζονται και κάποιες αλλαγές στις τιμές της θερμοκρασίας, αλλά και ορισμένες σχετικά σύντομες βροχοπτώσεις. Η ζέστη όμως, είναι ακόμα εδώ, γεγονός αντιληπτό, μαζί με τις μεγάλες αλλαγές, που φέρνει η καινούργια εποχή!

Τώρα, πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές, που προκάλεσε η ζέστη και να προετοιμαστούν κατάλληλα τα φυτά, ώστε να υποδεχτούν το φθινόπωρο, που τους δίνει την ευκαιρία για μια έντονη αναβλάστηση.!

Το μυστικό

Τον Σεπτέμβριο, όλες οι φροντίδες που προτείνονται, έχουν ως σκοπό την ανανέωση των φυτών, καθώς ο μήνας αυτός ενεργοποιεί δυναμικά τον οργανισμό τους. Σίγουρα, η φθινοπωρινή αναβλάστηση δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο η εαρινή, αλλά βοηθά τα φυτά να τονωθούν, να αποχτήσουν νέους βλαστούς και εν γένει να ξανανιώσουν!

Κόβετε τα μαραμένα ή ακόμα καλύτερα τα υπερώριμα άνθη με ένα "καλό" κλαδευτήρι.
Κόβετε τα μαραμένα ή ακόμα καλύτερα, τα υπερώριμα άνθη με ένα “καλό” κλαδευτήρι.

Η φθινοπωρινή αναβλάστηση δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο η εαρινή, αλλά τα φυτά τονώνονται και αποχτούν νέους βλαστούς και σίγουραμ ξανανιώνουν!

Τα σωστά βήματα

1. Στις αρχές του μήνα, παρατηρείτε τα φυτά σας και εντοπίζετε εκείνα, που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Αφαιρείτε κίτρινα ή ξερά φύλλα, μαραμένα ή καλύτερα υπερώριμα άνθη και ξερούς ή ζημιωμένους βλαστούς, ολόκληρους ή μόνο κορυφαία τμήματα.

2. Επιλέγετε όποια φυτά έχουν ενοχληθεί πολύ από τη ζέστη και τα μεταφέρετε σε υγρές και σκιερές θέσεις. Αυτό συμβαίνει συχνά στα ευαίσθητα φυτά εσωτερικών χώρων, που περνούν μόνο την καλή εποχή έξω από το σπίτι. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείτε τα ταλαιπωρημένα είδη, επειδή τα φύλλα τους δεν είναι πια και τόσο “δροσερά”. Ειδικά, αν λείπατε πολλές μέρες, δεν θα μπορούν να συνέλθουν εύκολα, χωρίς αυτή την αλλαγή περιβάλλοντος.

3. Ποτίζετε, καλύτερα πολύ νωρίς το πρωί, με άφθονο νερό όλα τα φυτά, εκτός από κάκτους, παχύφυτα και βρωμέλιες, τα οποία σπάνια αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Επαναλαμβάνετε συχνά το πότισμα, μέχρι να δείτε ότι δεν “μαραζώνουν” εύκολα. Μόλις αναλάβουν, συνεχίζετε με κανονικό, τακτικό, αλλά όχι έντονο και συχνό, πότισμα και πάντα ανάλογα με τον καιρό.

Νωρίς τον Σεπτέμβριο, στον κήπο ή τη βεράντα, παρατηρείτε, συντηρείτε και επισκευάζετε τυχόν πρόβλημα στην αυτόματη άρδευση!

4. Όταν πλέον τα φυτά σας δείχνουν ότι έχουν επανέλθει σε μια σταθερή και δροσερή κατάσταση, μπορείτε να τους προσφέρετε ένα φυσικό λίπασμα, ένα καθαρό κομπόστ. Εξαίρεση βέβαια στη συγκεκριμένη χορήγηση αποτελούν τα φυτά, που υποφέρουν από κάποια ασθένεια.

5. Τα προσβεβλημένα φυτά πρέπει -πριν δεχτούν την επιπλέον τροφή- να “γίνουν καλά” με την κατάλληλη μεταχείριση, όπως άμεση απομάκρυνση από τα υπόλοιπα, ελαφρύ σκάλισμα, προσθήκη φρέσκου χώματος, αντιμετώπιση του προβλήματος με φυσικό τρόπο και με απλές μεθόδους, όπως κοπή των προσβεβλημένων μερών, καθαρισμό των ενοχλητικών συμπτωμάτων με τα χέρια ή και καταπολέμηση με βιολογικά σκευάσματα. Όλα αυτά μπορούν να συνεργήσουν, ώστε οι πράσινοι οργανισμοί να ξαναγίνουν υγιείς και έτοιμοι να αντιδράσουν θετικά στα θρεπτικά στοιχεία.

6. Στα φυτά εσωτερικού χώρου, που βρίσκονται στη βεράντα, καθαρίζετε τα φύλλα από τη σκόνη, πλένοντας και τις δύο επιφάνειες των φύλλων τους με μαλακό σφουγγάρι βρεγμένο με καθαρό νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.  Λίγο γάλα μέσα στο νερό είναι αρκετό για να τα γυαλίσει.

Αν τα φυτά είναι πολλά, επιλέγετε εκείνα με τη μεγαλύτερη ανάγκη, χωρίς ποτέ να ενοχλείτε πολύ νεαρά ή χνουδωτά φύλλα. Ανάμεσά τους είναι σίγουρα όσα θα επιστρέψουν σε μερικές εβδομάδες μέσα στο σπίτι, καθώς και όσα εξακολουθούν να ζουν σ’ αυτό. Τέτοια είδη είναι οι φίκοι, τα φιλόδενδρα, οι σεφφλέρες, οι διεφφενμπάχιες, οι κρότωνες, οι μαράντες, οι κέντιες, οι καμέλιες, οι δράκαινες, οι γιούκες κ.ά.

Η ιδανική χρονική περίοδος για μεταφυτεύσεις είναι από  μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Η ιδανική χρονική περίοδος για μεταφυτεύσεις είναι από μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

7. Αν θέλετε: Μετά από 15 μέρες, και αφού τα φυτά σας έχουν ξεδιψάσει, ψεκάζετε -ένα δροσερό απόγευμα, χωρίς αέρα- τα φυλλώδη φυτά με θερινό πολτό, ένα οικολογικό ήπιο εντομοκτόνο, μακριά όμως, από ανοιχτό παράθυρο, παιδιά και ζώα, παίρνοντας κατά τη χρήση όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για χημικό φάρμακο. Έτσι, τα φύλλα γυαλίζουν περισσότερο, ενώ συγχρόνως καταπολεμούνται και ορισμένα ενοχλητικά έντομα. Δύο μέρες μετά πλένετε με καθαρό νερό, για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα του “φαρμάκου”, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήπια δράση και είναι αρκετά περιορισμένης τοξικότητας.

Προσοχή: Μην εφαρμόζεται τον θερινό πολτό με ζέστη. Ιδανικά, ψεκάστε σε περιβάλλον με θερμοκρασία κοντά στους 25 βαθμούς Κελσίου.

8. Μεταφυτεύετε -σε ημισκιερό περιβάλλον- τα αδύναμα φυτά, καθώς και όποια χρειάζονται άμεση αλλαγή γλάστρας.

9. Προγραμματίστε τις υπόλοιπες μεταφυτεύσεις και προμηθευτείτε τις ανάλογες γλάστρες και το κατάλληλο χώμα. Καλό είναι να ξέρετε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, είναι η ιδανική περίοδος, αφού θα δείτε αμέσως και τη διαφορά. Η νέα φθινοπωρινή βλάστηση θα ενισχυθεί άμεσα και τα φυτά σας να αναζωογονηθούν περισσότερο.

10. Προς τα τέλη του μήνα, τα φυτά εσωτερικού χώρου και κυρίως τα ευαίσθητα στο κρύο, που πέρασαν το καλοκαίρι έξω, πρέπει να συγκεντρωθούν κοντά σε τοίχο ή σε δροσερό ημισκιερό χώρο.  Έτσι, θα προσαρμοστούν σταδιακά για τη μετακόμισή τους μέσα στο σπίτι τον Οκτώβριο, στις κατάλληλες θέσεις μέσα στο σπίτι.

Διαμορφώστε κατάλληλα τις φυτικές μπορντούρες με μια κοφτερή ψαλίδα!
Διαμορφώστε κατάλληλα τις φυτικές μπορντούρες με μια κοφτερή ψαλίδα!

11. Κλαδεύετε τις μπορντούρες, όπως και όλους τους θάμνους, που επιθυμείτε να διατηρούν συγκεκριμένο σχήμα, για να ευνοήσετε το “γέμισμα” των οριακών γραμμών τους.

12. Ποτίζετε έντονα και τον χλοοτάπητα (γκαζόν), ώστε να συνέλθει από την ταλαιπωρία του καλοκαιριού. Συνεχίζετε κανονικά το κούρεμα και προς το τέλος του μήνα χορηγήστε το απαραίτητο οικολογικό λίπασμα.