Oι σκελίδες τους νοστιμεύουν και αρωματίζουν τα φαγητά, ενώ προστατεύουν την υγεία και ενισχύουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Δημιουργήστε λοιπόν, τα δικά σας σκόρδα σε κήπο ή και γλάστρες και απολαύστε τις μοναδικές τους ιδιότητες.
Το σκόρδο (Alliun sativum της οικογένειας Liliaceae) χρησιμοποιείται στη μαγειρική, χλωρό ή ξηρό, ως συμπλήρωμα διάφορων φαγητών ή ως καρύκευμα. Αλλάζει τη γεύση, ενώ συγχρόνως, ανοίγει την όρεξη και βοηθά την πέψη, προσφέροντας στον οργανισμό και άλλες ασυναγώνιστες υπηρεσίες. Γνωρίστε το λοιπόν, καλύτερα και ξεκινήστε να το καλλιεργείτε, ακολουθώντας απλές οδηγίες, για να μη σας λείπει ποτέ.
Φύτευση
- Διαλέξτε υγιείς ολόλευκους βολβούς, τα γνωστά κεφάλια σκόρδου. Ξεχωρίστε τις σκελίδες και ειδικά τις μεγαλύτερες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως, στο εξωτερικό μέρος.
- Φυτέψτε σε θερμά μέρη Οκτώβριο και Νοέμβριο, ενώ σε κρύες περιοχές Φεβρουάριο και Μάρτιο. Αποφύγετε ανάλογα την εποχή φύτευσης τοποθεσίες με δυνατούς παγετούς ή έντονες βροχοπτώσεις
- Επιλέξτε ηλιόλουστες και καλύτερα, απάνεμες θέσεις.
- Τοποθετήστε την κάθε σκελίδα σε βάθος 3 με 3, 50 εκ. στο έδαφος και 2 με 2,50 εκ. σε δοχεία, ανάλογα πάντα με το μέγεθος της σκελίδας και φυσικά, με την κορυφή προς τα επάνω. Σε παρτέρι η φύτευση γίνεται πάνω σε γραμμές με μεταξύ τους απόσταση τουλάχιστον 20 εκ.
Η κάθε σκελίδα όταν φυτεύεται, πρέπει να βρίσκεται με τη μύτη προς τα επάνω και να σκεπάζεται με λίγο χώμα, το οποίο πρέπει να πατιέται ελαφρά.
- Πάνω σε κάθε γραμμή, καθώς και σε βαθιές ζαρντινιέρες ή μεγάλες γλάστρες, φυτέψτε τουλάχιστον ανά 10 εκ.
- Το χώμα πρέπει να είναι αφράτο και να μη συγκρατεί πολύ νερό. Σε παρτέρι, σκαλίστε καλά το έδαφος πριν από τη φύτευση και απομακρύνετε πέτρες και ζιζάνια. Ισοπεδώστε και προσθέστε αρκετό κομπόστ, όπως είναι το Posidonia της βραβευμένης εταιρείας Compost Hellas ( https://www.compost.gr/ ). Σε φυτοδοχεία χρησιμοποιήστε μείγμα με 2 μέρη φυλλόχωμα, 1 μέρος τύρφη και 1 μέρος περλίτη ή ένα έτοιμο μείγμα για κηπευτικά με καλή αποστράγγιση.
Επιλέξτε μεγάλες γλάστρες και άνετες ζαρντινιέρες με βάθος τουλάχιστον 15 με 20 εκ., ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν τα σκόρδα σας.
Φροντίδες
- Ποτίζετε καλύτερα αραιά, χρησιμοποιώντας κανονικές ποσότητες νερού, ώστε το χώμα να μη γίνεται λάσπη. Όταν βρέχει, αλλά και γενικά με υγρό καιρό, δεν πρέπει να ποτίζετε. Γενικά, φροντίζετε το νερό να μην λείπει από τα φυτά σας.
- Προσοχή: Η υπερβολή στο πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σάπισμα των βολβών και γενικά των φυτών, σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας του σκόρδου.
Η υπερβολή στο πότισμα μπορεί να ζημιώσει την καλλιέργεια του σκόρδου, αλλά το νερό δεν πρέπει να του λείπει. Ελέγχετε το έδαφος, επειδή αν δεν υπάρχει η απαραίτητη εδαφική υγρασία, τα φυτά θα αποδυναμωθούν και τα σκόρδα σας θα γίνουν μικρά.
- Μόλις τα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν, αραιώνετε το πότισμα. Όταν παρατηρήσετε ότι μαραίνονται και αρχίζουν να πλαγιάζουν, σταματάτε τις προσφορές νερού.
- Σκαλίζετε κάπου-κάπου ελαφρά με ένα σκαλιστήρι, ακόμα και σε ζαρντινιέρες ή άνετες γλάστρες, έστω με ένα λεπτό ξύλο, πάντα μακριά από τα φυτά και επιφανειακά. Μην ξεχνάτε να βγάζετε τα αγριόχορτα
Το σκόρδο αντέχει στο κρύο και μάλιστα, όταν καλλιεργείται με χαμηλές θερμοκρασίες οι σκελίδες του αποχτούν πιο δυνατή γεύση.
Συλλογή, αποξήρανση και αποθήκευση
- Ανάλογα τις τοπικές συνθήκες, την ποικιλία και κυρίως, την εποχή φύτευσης των σκελίδων, συνήθως μετά από 6 με 8 μήνες, όταν μαραθούν τα φύλλα και πλαγιάσουν έντονα τα περισσότερα από αυτά, επιλέξτε μια μέρα με καλό και ξηρό καιρό και ξεριζώστε με προσοχή, για να μαζέψετε τα σκόρδα σας.
- Απομακρύνετε το χώμα και απλώνετε τα ξεριζωμένα φυτά με τους βολβούς σε ένα υπόστεγο, επάνω σε μια στεγνή επιφάνεια, σε σκιερό, ξηρό και καλά αεριζόμενο χώρο. Αφήστε τα εκεί για λίγες ημέρες και μόλις στεγνώσουν καλά, φτιάξτε μικρά μάτσα ή μεγάλες πλεξούδες, κόβοντας τα ξερά φύλλα, που περισσεύουν και μπορεί να γίνουν και εστία μόλυνσης, αν αναπτυχθεί υγρασία στην ατμόσφαιρα. Τοποθετήστε τα σε ψηλά σημεία ενός σκιερού και καλά αεριζόμενου χώρου. Αν η θέση αυτή διατηρεί χαμηλή θερμοκρασία, αφήστε τα σκόρδα σας, εκεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
Κάθε χειρισμός των βολβών, από το ξερίζωμα μέχρι την αποθήκευση, πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί στα σκόρδα σας.
- Η αποθήκευση των σκόρδων, ως μεμονωμένα κεφάλια με μικρό κοτσάνι, μπορεί να γίνει και σε ένα ανοιχτό χάρτινο κουτί με τρύπες στις πλαϊνές επιφάνειες ή σε ανοιχτό ξύλινο κασόνι, πάντα σε ξηρό, κρύο και σκιερό χώρο. Μην ξεχνάτε, κατά καιρούς να ελέγχετε τους βολβούς.
Σε ξηρό, σχετικά κρύο και σκιερό περιβάλλον, οι βολβοί θα διατηρηθούν σωστά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν θέλετε, να μάθετε για τα οφέλη του σκόρδου, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό κείμενο: https://greenside.gr/skordo-idiotites/