Από Ιανουάριο, Φεβρουάριο και στη συνέχεια, μέχρι και μέσα στην άνοιξη, οι άγριες πρίμουλες ανθίζουν στην ελληνική φύση, ενώ τα φυτώρια, από νωρίς τον χειμώνα, γεμίζουν με τους πολύχρωμους συγγενείς τους. Εμπιστευθείτε λοιπόν, τις μικρές παρουσίες, επειδή μπορούν να κατακτήσουν δυναμικά τους χώρους σας με χαριτωμένα μπουκέτα και να φέρουν την άνοιξη, πολύ πριν έρθει στην πραγματικότητα.
Οι πρίμουλες στην αγγλική γλώσσα αποκαλούνται primrose. Η συγκεκριμένη ονομασία πηγάζει από τις λατινικές λέξεις prima -που σημαίνει πρώτα- και rosa -που σημαίνει τριαντάφυλλο. Στη χώρα μας ζουν ελεύθερα δύο είδη: η κοινή -χαμηλή- πρίμουλα (Primula vulgaris της οικογένειας Primulaceae) συνήθως με κίτρινα ή λευκά μπουκετάκια από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο και η εαρινή ή φαρμακευτική -και η πιο ψηλή- (Primula veris της ίδιας οικογένειας) ή αλλιώς το «Λουλούδι του Δαρβίνου» με κίτρινα άνθη την άνοιξη.
Στην αγορά οι πρίμουλες βρίσκονται ανθισμένες από πολύ νωρίς τον χειμώνα, αλλά μάλλον, με την ειδική μεταχείριση των επαγγελματιών. Τα δικά σας φυτά, αν συντηρηθούν σωστά, μπορούν να αντέξουν αρκετά χρόνια και προς το τέλος κάθε χειμώνα, να κάνουν μια φανταστική εισαγωγή στην πιο όμορφη εποχή και να χρωματίζουν το περιβάλλον σας κατά τη διάρκεια της άνοιξης.
Η κοινή πρίμουλα θεωρείται το μητρικό φυτό των εμπορικών υβριδίων, που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό με υπέροχα αρωματικά άνθη σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων για να επιλέξετε: λευκό, κόκκινο, βιολέ, μπλε, κίτρινο, ρόδινο, πορτοκαλί, ενώ θα συναντήσετε και δίχρωμες ποικιλίες, πάντα με κίτρινο κέντρο.
Τα άνθη στις πρίμουλες έχουν ένα γλυκό άρωμα και ειδικά, στα “άγρια” είδη είναι πιο έντονο.
Σε φυτώρια και ανθοπωλεία θα συναντήσετε διάφορες πρίμουλες με ύψος συνήθως 15-30 εκ. Ειδικά, μια ομάδα φυτών με τουφωτή ανάπτυξη και πλούσιο χρώμα, τα πολυανθή υβρίδια, είναι η πιο ευαίσθητη και σαφώς, η πλέον κατάλληλη για εσωτερικούς χώρους, χωρίς να αποκλείουν και την εξωτερική διαμονή με προϋποθέσεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το σύνολο του “Ειρηνικού”, το οποίο διαθέτει και τα πιο εντυπωσιακά άνθη, τα οποία εξελίσσονται δυναμικά την άνοιξη.
Στη βεράντα και σε δροσερά δωμάτια
- Μέσα ή έξω από το σπίτι, σε χαμηλές ζαρντινιέρες, φτιάξτε εντυπωσιακά σύνολα με ελκυστικές αντιθέσεις χρωμάτων, χρησιμοποιώντας μόνο πρίμουλες.
- Στο σπίτι ακουμπήστε τις μοναχικές παρουσίες τους, όπου θέλετε, αρκεί να επιδεικνύονται κατάλληλα σε κάπως ψηλές θέσεις.
- Τα μπουκέτα τους ταιριάζουν παντού, από τον πάγκο της κουζίνας μέχρι το τραπέζι του σαλονιού, από το μπουφέ της τραπεζαρίας μέχρι τη βιβλιοθήκη του καθιστικού, ακόμα και σε κάποια εσοχή τοίχου ή παραθύρου, οποιουδήποτε δωματίου.
- Στη βεράντα συντηρήστε τις σε παράθυρα, τραπέζια, ράφια και έπιπλα, αρκεί να προφυλάγονται από ακραίες συνθήκες.
- Με πρίμουλες τολμήστε να συνδυάσετε κάποια ανεπτυγμένα φυτά, που βρίσκονται σε μεγάλες γλάστρες, όπως φίκους, σεφλέρες, μικρά δέντρα ή και αναρριχώμενα, φυτεύοντάς τις στην ελεύθερη επιφάνεια, αφού σιγουρευτείτε, πως δεν θα βλάψετε τις ρίζες των άλλων φυτών.
Οι πρίμουλες δεν ανέχονται…
…τον ήλιο, το κρύο και τον αέρα στη βεράντα.
…την πλήρη σκιά, την πολλή ζέστη και το ξηρό περιβάλλον στο σπίτι.
…τις ακραίες καταστάσεις στο χώμα. Δεν θέλουν πολύ νερό, αλλά ούτε και να μένουν για καιρό απότιστες.
Βασικές ενέργειες
Οι πρίμουλες μπορούν να συντηρηθούν μέσα στο σπίτι, σε φωτεινό και δροσερό χώρο, με χαμηλή σχετικά θερμοκρασία. Προτιμούν όμως, τις εξωτερικές ημισκιερές θέσεις, τις προστατευμένες από έντονο ήλιο και δυνατό αέρα. Η προσφορά νερού είναι η βασική ενέργεια που έχουν ανάγκη, όταν είναι ανθισμένες και ειδικά το καλοκαίρι, εποχή που αν παραμείνουν μερικές μέρες χωρίς πότισμα, μπορεί και να ξεραθούν. Ποτίζετε λοιπόν, τακτικά και με προσοχή, χωρίς να συγκεντρώνεται υπερβολική υγρασία στο χώμα και καλύτερα, μακριά από φύλλα και άνθη. Αν το “εδαφικό” περιβάλλον δεν αποστραγγίζεται εύκολα, σκαλίστε ελαφρά με ένα ξυλάκι και προσθέστε επιφανειακά φυλλόχωμα ή καστανόχωμα. Σε μεγάλη ανάγκη, μεταφυτέψτε σε κατάλληλο χώμα και δείτε αν υπάρχουν στη βάση τα απαραίτητα χαλίκια, πάνω από τα ανοίγματα αποστράγγισης.
Μεταφύτευση
Τον Σεπτέμβριο, οι πρίμουλες χρειάζονται νέο πλούσιο μείγμα με φυλλόχωμα (κυρίως καστανόχωμα), τύρφη και λίγη άμμο ποταμίσια ή περλίτη. Σε μεγάλες ζαρντινιέρες, όπου πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 15-20 εκ., ανανεώνετε μικρή ποσότητα επιφανειακού χώματος. Για μεμονωμένες εμφανίσεις, χρησιμοποιήστε πάντα μικρές γλάστρες. Πριν την αλλαγή δοχείου, κόψτε τα κίτρινα και τα μαραμένα φύλλα. Προσοχή, μην φυτεύετε βαθιά, επειδή αν καλυφθεί η βάση του φυτού, τα φύλλα θα καταστραφούν.
Θυμηθείτε:
- Οι πρίμουλες υπάρχει περίπτωση να προσβληθούν από μελίγκρα. Ελέγχετε τακτικά τα νεαρά φύλλα και τα μπουμπούκια τους, μήπως φανούν τα μικρά έντομα. Απομακρύνετε εγκαίρως τα προσβεβλημένα μέρη και αν θεωρηθεί αναγκαίο, ψεκάστε σε απόμερη εξωτερική θέση με το κατάλληλο βιολογικό εντομοκτόνο, για ερασιτεχνική χρήση.
- Τα μικρά φυτά τους, κινδυνεύουν από βοτρύτη, έναν μύκητα που επιτίθεται και μπορεί να τα καταστρέψει, όταν δεν αερίζονται καλά ή ακουμπούν μεταξύ τους ή ακόμα και όταν βρέχεται η βλάστηση ή ποτίζονται υπερβολικά.
- Ενισχύστε την παραγωγή χρώματος, προσθέτοντας στο χώμα καθαρό κομπόστ ή ένα βιολογικό λίπασμα στην αρχή της άνθησης και στα μέσα της άνοιξης.
- Κόβετε πάντα τα άνθη, που αρχίζουν να μαραίνονται.