Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Άρθρο

Πρίμουλες: τα αγριολούλουδα της άνοιξης στις γλάστρες σας!
Ζωντανή διακόσμηση

Πρίμουλες: τα αγριολούλουδα της άνοιξης στις γλάστρες σας! 

Τον Φεβρουάριο, ίσως και λίγο πιο νωρίς, οι άγριες πρίμουλες ανθίζουν στην ελληνική φύση και τα φυτώρια γεμίζουν με τους πολύχρωμους συγγενείς τους. Εμπιστευθείτε λοιπόν, τις μικρές παρουσίες, επειδή μπορούν να κατακτήσουν δυναμικά τους χώρους σας με όμορφα μπουκέτα και να φέρουν την άνοιξη, πριν ακόμα μπει.

Από τις άγριες πρίμουλες, η πανέμορφη κοινή -χαμηλή-  πρίμουλα με λευκά και κίτρινα μπουκετάκια.
Από τις άγριες πρίμουλες, η πανέμορφη κοινή -χαμηλή- πρίμουλα με λευκά και κίτρινα μπουκετάκια.

Οι πρίμουλες στα αγγλικά αποκαλούνται primrose. Η συγκεκριμένη ονομασία πηγάζει από τις λατινικές λέξεις prima -που σημαίνει πρώτα- και rosa -που σημαίνει τριαντάφυλλο. Στη χώρα μας ζουν ελεύθερα δύο είδη: η κοινή -χαμηλή- πρίμουλα (Primula vulgaris της οικογένειας Primulaceae) συνήθως με κίτρινα ή λευκά μπουκετάκια από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο και η εαρινή ή φαρμακευτική -και η πιο ψηλή (Primula veris -της ίδιας οικογένειας) ή αλλιώς το «Λουλούδι του Δαρβίνου» με κίτρινα άνθη την άνοιξη.

primoula 010
Μία ακόμα αυτοφυής πρίμουλα, η εαρινή ή φαρμακευτική πρίμουλα είναι το “Λουλούδι του Δαρβίνου“, ένα ακριβό βότανο.

Στην αγορά οι πρίμουλες βρίσκονται ανθισμένες από πολύ νωρίς μέσα στο χειμώνα, αλλά μάλλον με την ειδική μεταχείριση των επαγγελματιών. Τα δικά σας φυτά, αν συντηρηθούν σωστά, μπορούν να αντέξουν αρκετά χρόνια και προς το τέλος κάθε χειμώνα να κάνουν μια φανταστική εισαγωγή στην πιο όμορφη εποχή και να χρωματίζουν το περιβάλλον σας κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Η κοινή πρίμουλα θεωρείται το μητρικό φυτό των εμπορικών υβριδίων, που κυκλοφορούν στην αγορά Είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό, που δίνει υπέροχα αρωματικά άνθη σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων για να επιλέξετε: λευκό, κόκκινο, βιολέ, μπλε, κίτρινο, ρόδινο, πορτοκαλί, ενώ θα συναντήσετε και δίχρωμες ποικιλίες, πάντα με κίτρινο κέντρο.

Μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, απλών και ανάμικτων, για υπέροχες μονοχρωμίες και για εκπληκτικές αντιθέσεις στις ζαρντινιέρες σας.
Μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, απλών και ανάμικτων, για υπέροχες μονοχρωμίες και για εκπληκτικές αντιθέσεις στις ζαρντινιέρες σας.

Σε φυτώρια και ανθοπωλεία θα συναντήσετε διάφορες πρίμουλες με ύψος συνήθως 15-30 εκ. Ειδικά, μια ομάδα φυτών με τουφωτή ανάπτυξη και πλούσιο χρώμα, τα πολυανθή υβρίδια, είναι η πιο ευαίσθητη και σαφώς η πλέον κατάλληλη για εσωτερικούς χώρους, χωρίς να αποκλείουν και την εξωτερική διαμονή με προϋποθέσεις.  Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το σύνολο του “Ειρηνικού”, το οποίο διαθέτει και τα πιο εντυπωσιακά άνθη, τα οποία εξελίσσονται δυναμικά την άνοιξη.

Στη βεράντα και σε δροσερά δωμάτια

  • Μέσα ή έξω από το σπίτι, σε χαμηλές ζαρντινιέρες, φτιάξτε εντυπωσιακά σύνολα με ελκυστικές αντιθέσεις χρωμάτων, χρησιμοποιώντας μόνο πρίμουλες
  • Στο σπίτι ακουμπήστε τις μοναχικές παρουσίες τους, όπου θέλετε, αρκεί να επιδεικνύονται κατάλληλα σε κάπως ψηλές θέσεις.
  • Τα μπουκέτα τους ταιριάζουν παντού, από τον πάγκο της κουζίνας μέχρι το τραπέζι του σαλονιού, από το μπουφέ της τραπεζαρίας μέχρι τη βιβλιοθήκη του καθιστικού, ακόμα και σε κάποια εσοχή τοίχου ή παραθύρου, οποιουδήποτε δωματίου.
  • Στη βεράντα συντηρήστε τις σε παράθυρα, τραπέζια, ράφια και έπιπλα, αρκεί να προφυλάγονται από ακραίες συνθήκες.
  • Με πρίμουλες τολμήστε να συνοδεύσετε κάποια ανεπτυγμένα φυτά, που βρίσκονται σε μεγάλες γλάστρες, όπως φίκους, σεφλέρες, μικρά δέντρα ή και αναρριχώμενα, φυτεύοντάς τις στην ελεύθερη επιφάνεια, αφού σιγουρευτείτε, πως δεν θα βλάψετε τις ρίζες των άλλων φυτών.

Οι πρίμουλες δεν ανέχονται                  

…τον ήλιο, το κρύο και τον αέρα στη βεράντα.

…την πλήρη σκιά, την πολύ ζέστη και το ξηρό περιβάλλον στο σπίτι.

…τις ακραίες καταστάσεις στο χώμα. Δεν θέλουν πολύ νερό, αλλά ούτε και να μένουν για καιρό απότιστες.

Η λευκή πρίμουλα είναι ότι πιο κοντινό στο αγριολούλουδο της ελληνικής υπαίθρου.
Η λευκή πρίμουλα είναι ότι πιο κοντινό στο αγριολούλουδο της ελληνικής υπαίθρου.

Βασικές ενέργειες

Οι πρίμουλες μπορούν να συντηρηθούν μέσα στο σπίτι, σε φωτεινό και δροσερό χώρο, με χαμηλή σχετικά θερμοκρασία. Προτιμούν όμως, τις εξωτερικές ημισκιερές θέσεις, τις προστατευμένες από έντονο ήλιο και δυνατό αέρα. Η προσφορά νερού είναι η βασική ενέργεια που έχουν ανάγκη, όταν είναι ανθισμένες και ειδικά το καλοκαίρι, εποχή που αν παραμείνουν μερικές μέρες χωρίς πότισμα, μπορεί και να ξεραθούν. Ποτίζετε λοιπόν, τακτικά και με προσοχή, χωρίς να συγκεντρώνεται υπερβολική υγρασία στο χώμα και καλύτερα μακριά από φύλλα και άνθη. Αν το “εδαφικό” περιβάλλον δεν αποστραγγίζεται εύκολα, σκαλίστε ελαφρά με ένα ξυλάκι και προσθέστε επιφανειακά φυλλόχωμα ή καστανόχωμα. Σε μεγάλη ανάγκη, μεταφυτέψτε σε κατάλληλο χώμα και δείτε αν υπάρχουν στη βάση τα απαραίτητα χαλίκια, πάνω από τα ανοίγματα αποστράγγισης.

Μεταφύτευση             

Τον Σεπτέμβριο, οι πρίμουλες χρειάζονται νέο πλούσιο μείγμα με φυλλόχωμα (κυρίως καστανόχωμα), τύρφη και λίγη άμμο ποταμίσια ή περλίτη. Σε μεγάλες ζαρντινιέρες, όπου πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 15-20 εκ.,  ανανεώνετε μικρή ποσότητα επιφανειακού χώματος. Για μεμονωμένες εμφανίσεις, χρησιμοποιήστε πάντα μικρές γλάστρες. Πριν την αλλαγή δοχείου, κόψτε τα κίτρινα και τα μαραμένα φύλλα.  Προσοχή, μην φυτεύετε βαθιά, επειδή αν καλυφθεί η βάση του φυτού, τα φύλλα θα καταστραφούν.

Η μπλε πρίμουλα είναι πράγματι εντυπωσιακή. Ένα και μόνο φυτό είναι αρκετό να τραβήξει τα βλέμματα, αρκεί να βρεθεί κάπου με φόντο ένα φωτεινό παράθυρο ή έναν ανοιχτόχρωμο τοίχο.
Η μπλε πρίμουλα είναι πράγματι εντυπωσιακή. Ένα και μόνο φυτό είναι αρκετό να τραβήξει τα βλέμματα, αρκεί να βρεθεί κάπου με φόντο ένα φωτεινό παράθυρο ή έναν ανοιχτόχρωμο τοίχο.

Θυμηθείτε:

  • Οι πρίμουλες υπάρχει περίπτωση να προσβληθούν από μελίγκρα.  Ελέγχετε τακτικά τα νεαρά φύλλα και τα μπουμπούκια τους, μήπως φανούν τα μικρά έντομα. Απομακρύνετε εγκαίρως τα προσβεβλημένα μέρη και αν θεωρηθεί αναγκαίο, ψεκάστε σε απόμερη εξωτερική θέση με το κατάλληλο βιολογικό εντομοκτόνο, για ερασιτεχνική χρήση.
  • Τα μικρά φυτά τους, κινδυνεύουν από βοτρύτη, ένα μύκητα που επιτίθεται και μπορεί να τα καταστρέψει, όταν δεν αερίζονται καλά ή ακουμπούν μεταξύ τους ή ακόμα και όταν βρέχεται η βλάστηση ή ποτίζονται υπερβολικά.
  • Ενισχύστε την παραγωγή χρώματος, προσθέτοντας στο χώμα καθαρό κομπόστ ή ένα βιολογικό λίπασμα στην αρχή της άνθησης και στα μέσα της άνοιξης.
  • Κόβετε πάντα τα άνθη, που αρχίζουν να μαραίνονται.

 

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *