Ακόμα και σήμερα, που το απλό εσκεμμένα παραμερίζεται και το παραδοσιακό συχνά παραβλέπεται, τα γαρύφαλλα διατηρούν τη λάμψη τους και με πείσμα αντιστέκονται στο εκκεντρικό ρεύμα της εποχής. Καλλιεργήστε λοιπόν, τα φυτά τους, ώστε το μπαλκόνι και το γούστο σας να υπερέχουν, χωρίς περιττούς κραυγαλέους τόνους.

Η γαρυφαλλιά ή γαριφαλιά (Dianthus caryophyllus της οικογένειας Caryophyllaceae) είναι ένα δημοφιλές πολυετές φυτό με όμορφα άνθη, τα οποία συχνά διαθέτουν και ελκυστικό άρωμα. Είναι γνωστή από πολύ παλιά και μάλιστα, το γένος της εντοπίζεται ακόμα και στην αρχαιότητα.

Γαρύφαλλα για πάντα και μάλιστα, σε όμορφες αποχρώσεις, ακόμα και με ανάμεικτους τόνους.
Γαρύφαλλα για πάντα και μάλιστα, σε όμορφες αποχρώσεις,, ακόμα και με ανάμεικτους τόνους.

Οι γαρυφαλλιές με μόνιμους συνεργάτες τη φύση και τον επιστήμονα εξακολουθούν να αλλάζουν διαστάσεις και χαρακτηριστικά, χρώμα και άρωμα. Στην αγορά υπάρχουν αξιόλογες ποικιλίες, πρόθυμες να “καταφέρουν” και τους πιο δύσκολους πελάτες, έτοιμες να στολίσουν διάφορους χώρους.

Το γένος τους ακούει στο όνομα Dianthus. Μία λέξη που μπορεί να είναι λατινική, αλλά προέρχεται από καθαρά αρχαία ελληνική σύνθετη λέξη και σημαίνει “το άνθος του Δία”. Δίκαια λοιπόν, οι πρόγονοί μας έδωσαν αυτό το όνομα, ως επιλογή από τον ίδιο τον πατέρα των θεών, όχι μόνο για την ομορφιά του γαρύφαλλου και των συγγενών του, αλλά και για τη δύναμη που κρύβουν τα φυτά τους, νικώντας το πέρασμα των χρόνων.

Κατάλληλες θέσεις

Από άνοιξη μέχρι και φθινόπωρο, σε όλες τις τοποθεσίες, καλλιεργήστε τις γαρυφαλλιές σε ζεστούς ηλιόλουστους χώρους. Με τον ερχομό του χειμώνα, χρειάζονται προστασία και φωτεινό εσωτερικό χώρο με 15-17 βαθμούς Κελσίου την ημέρα και κοντά στους 10 βαθμούς τη νύχτα.

Σε περιοχή με ήπιο κλίμα και θερμοκρασία, η οποία τους κρύους μήνες δεν πέφτει πολύ κάτω από 0 βαθμούς Κελσίου, συντηρήστε τις έξω, σε προστατευμένες θέσεις.

Απαραίτητη μεταφύτευση

Την άνοιξη καλό είναι να τις μεταφυτέψετε σε νέες λίγο μεγαλύτερες γλάστρες ή σε άνετες ζαρντινιέρες. Πάνω από τα ανοίγματα στη βάση τους, βάλτε χαλίκια και μετά ένα έτοιμο στραγγερό μείγμα ή φυλλόχωμα με τύρφη και περλίτη. Ενισχύστε το μείγμα σας με ένα βιολογικό κομπόστ, όπως αυτό που παρασκευάζεται και προτείνεται από την εταιρεία Compost Hellas ( https://www.compost.gr/ ).

Η μεταφύτευση γίνεται με προσοχή και χωρίς να σκορπιστεί η μπάλα χώματος με τις ρίζες. Η φροντίδα αυτή επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο. 

Θυμηθείτε: Kάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο, βοηθά πολύ μια μικρή επιφανειακή ανανέωση του χώματος και αν είναι δυνατόν, με σύγχρονη προσθήκη ενός πολυδύναμου κομπόστ.

Οι προσήλιες θέσεις ενισχύουν την άνθηση.
Οι προσήλιες θέσεις ενισχύουν την άνθηση.

Προσεχτική περιποίηση

 • Ποτίζετε κανονικά κάθε εποχή και πιο συχνά το καλοκαίρι. Προσφέρετε το νερό σε μέτριες ποσότητες, επειδή η μεγάλη υγρασία μπορεί να βλάψει. 

Θυμηθείτε: Για μερικές ημέρες οι γαρυφαλλιές αντέχουν στην ξηρασία. Αν βέβαια, δεν τις ποτίσετε για κάπως μεγάλο διάστημα, δεν θα ξεραθούν εύκολα, αλλά σίγουρα δεν θα ανθίσουν έντονα. 

 • Από άνοιξη μέχρι και φθινόπωρο σκαλίζετε κάπου-κάπου, ελαφρά και επιφανειακά, το χώμα τους.
 • Την άνοιξη, αλλά και το φθινόπωρο, κάθε μήνα, προσφέρετε ένα καλό οργανικό λίπασμα, αν δεν έχετε τη δυνατότητα να χορηγήσετε κομπόστ, όπως προαναφέρθηκε.
 • Καθαρίζετε τη βλάστηση από κίτρινα και ξερά φύλλα.
 • Όταν εμφανιστούν τα μπουμπούκια, πρέπει οι βλαστοί τους να στηριχθούν με την βοήθεια λεπτών ξύλων. Έτσι, μόλις ανοίξουν τα άνθη, τα στελέχη τους δεν θα γέρνουν, ούτε θα κινδυνεύουν να σπάσουν.

Θυμηθείτε: Για να εμφανιστούν στο φυτό σας μεγάλα άνθη, χρειάζεται να αφήνετε μόνο ένα μπουμπούκι στην κορυφή κάθε ανθοφόρου στελέχους και να απομακρύνετε τα υπόλοιπα.

Στολίστε το τραπέζι της βεράντας με μια χαμηλή ευωδιαστή ποικιλία.
Στολίστε το τραπέζι της βεράντας με μια χαμηλή ευωδιαστή ποικιλία.
 • Μόλις αρχίζουν να μαραίνονται τα άνθη, δηλαδή τα υπερώριμα, πρέπει να αφαιρούνται, κόβοντας -με μαχαιράκι ή κλαδευτήρι- μαζί και με μεγάλο μέρος του μίσχου (κοτσάνι).
 • Φεβρουάριο ή Μάρτιο, καθώς και μετά την ανοιξιάτικη άνθηση, Ιούνιο ή Ιούλιο, πρέπει να κλαδεύονται τα ανθοφόρα στελέχη χαμηλά, μέχρι 20 εκατ., ενώ οι υπόλοιποι βλαστοί να κορφολογούνται με το χέρι. Έτσι, ευνοούνται καινούργια στελέχη για περαιτέρω ανάπτυξη και επόμενη άνθηση.

Αν περιορίζετε τη γαρυφαλλιά με τις απαραίτητες κοπές, θα ανθίζει πλούσια και θα έχει πάντα μια μικρή σχετικά ανάπτυξη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα βγάζει λιγότερα άνθη και θα αποκτήσει μεγάλους κρεμαστούς βλαστούς, ικανούς όμως, να στολίσουν εξωτερικές θέσεις της βεράντας.

Επιλέξτε μια γαρυφαλλιά με μικρό ύψος σε διακοσμητικό δοχείο, για το δάπεδο του κήπου ή του εξώστη.
Επιλέξτε μια γαρυφαλλιά με μικρό ύψος σε διακοσμητικό δοχείο, για το δάπεδο του κήπου ή του εξώστη.

Τα νέα φυτά

Οι γαρυφαλλιές δεν μπορούν να συντηρηθούν σωστά για πολύ καιρό και η μορφή τους χρειάζεται αλλαγή, χρησιμοποιώντας νέα φυτά, που δεν είναι ανάγκη να προμηθευτείτε.  Μπορείτε εύκολα να τα παράγετε κάθε εποχή, αν δεν κάνει δυνατό κρύο ή πολύ ζέστη, με μοσχεύματα.

Για τον σκοπό αυτό κόβετε πλάγια βλαστάρια μήκους 10-15 εκ. από το μεσαίο τμήμα ανθοφόρου βλαστού, βγάζετε τα φύλλα της βάσης και φυτεύετε σε μικρές γλάστρες με τύρφη και περλίτη ή άμμο ποταμίσια. Τοποθετείτε σε φωτεινό απάνεμο και ζεστό χώρο και προσφέρετε κανονικά λίγο νερό. Έτσι, τα μοσχεύματα βγάζουν ρίζες και σχεδόν σε δύο μήνες μπορούν να φυτευτούν, όπου εσείς χρειάζεστε τις νέες γαρυφαλλιές.

Μυστικά υγείας                              

 • Αποφύγετε την συγκέντρωση υπερβολικής υγρασίας στο χώμα, ελέγχοντας πάντα αν γίνεται καλή αποστράγγιση.
 • Προσπαθήστε να μην βρέχετε το φύλλωμα, επειδή και η μεγάλη ατμοσφαιρική υγρασία ευνοεί βλαβερούς μύκητες.
 • Σε περίπτωση που εμφανιστούν κηλίδες σε μέρη των φυτών, καταπολεμήστε τις ασθένειες με ένα κατάλληλο βιολογικό μυκητοκτόνο.
 • Αν παρουσιαστούν μικρά έντομα, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό οικολογικό εντομοκτόνο.

Ιδέες διακόσμησης                    

 • Δημιουργήστε πολύχρωμες ομάδες σε άνετες ζαρντινιέρες ή σε μεγάλα χτιστά γωνιακά δοχεία, φυτεύοντας γαρυφαλλιές με απόσταση 30 εκ.
 • Αντικαταστήστε το ανθοδοχείο στο τραπέζι καθιστικού της βεράντας με μια μικρή γλάστρα, η οποία θα διαθέτει μια χαμηλή μυρωδάτη ποικιλία.
 • Στολίστε τα παράθυρα με “κρεμοκλαδείς” γαρυφαλλιές.
 • Διακοσμήστε ακόμα και ένα φωτεινό, αλλά δροσερό εσωτερικό χώρο με μια γαρυφαλλιά σε όμορφο δοχείο.