Την άνοιξη, οι φυλλοβόλες μανόλιες γεμίζουν με άνθη σε ονειρεμένες αποχρώσεις! Για να τις απολαμβάνετε και εσείς κάθε χρόνο την ίδια εποχή, συντηρήστε τις κοντά σας, στις κατάλληλες θέσεις στον κήπο και τη βεράντα!

Οι μανόλιες -ή μανώλιες ή μαγνόλιες- που μένουν γυμνές τον χειμώνα δεν είναι σπάνιες. Τα φυτώρια δεν διαθέτουν μόνο την “κλασική” μανόλια (Magnolia grandiflora), η οποία διατηρείται καταπράσινη όλο το χρόνο και το καλοκαίρι βγάζει τα γνώριμα μεγάλα λευκά μυρωδάτα άνθη. Εύκολα, μπορείτε να εντοπίσετε στην αγορά τους εντυπωσιακούς συγγενείς της. Οι συγκεκριμένες φυλλοβόλες ποικιλίες, την άνοιξη και μάλιστα, πριν ακόμα βγάλουν τα φύλλα, ξεκινούν την ανθισμένη πορεία τους, η οποία διαρκεί μερικές εβδομάδες. Έτσι, Μάρτιο με Απρίλιο γεμίζουν χρώμα και γίνονται ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για μια μεγάλη έκταση ή έναν περιορισμένο εξώστη.

Η Μανόλια σουλατζιάνα -ή τουλιποφόρος- βγάζει άνθη που μοιάζουν με πρωτότυπες τουλίπες.
Η Μανόλια σουλατζιάνα -ή τουλιποφόρος- βγάζει άνθη που μοιάζουν με πρωτότυπες τουλίπες!

Η αναγνώριση             

Τα ιδιόμορφα άνθη τους είναι μεγάλα και στα δημοφιλέστερα είδη μοιάζουν με εντυπωσιακές λευκορόδινες τουλίπες, όπως συμβαίνει στη Magnolia soulangeana και με αρωματικές λευκές μαργαρίτες στη Magnolia stellata. Τα συγκεκριμένα δημοφιλέστερα είδη εμφανίζουν φύλλα με λαμπερό πράσινο χρώμα και αποχτούν θαμνώδη μορφή. Μάλιστα, στον κήπο ξεπερνούν τα 3.50 μέτρα σε ύψος και τα 2.00 μέτρα σε πλάτος. Φυσικά, όταν καλλιεργούνται σε μεγάλες γλάστρες, διατηρούν μικρότερες διαστάσεις και προσαρμόζονται τέλεια σε ευρύχωρες θέσεις, όπου όμως, η ελεύθερη ανάπτυξή τους δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από τεχνικά στοιχεία, όπως κάγκελα και τέντες!

Η Μανόλια στελλάτα παράγει αρωματικές διπλές μαργαρίτες με λευκό χρώμα, ενώ υπάρχει και ποικιλία με ροζ απόχρωση!
Η Μανόλια στελλάτα παράγει αρωματικές διπλές μαργαρίτες με λευκό χρώμα, ενώ υπάρχει και ποικιλία με ροζ απόχρωση!

Η Μανόλια σουλατζιάνα διαθέτει ποικιλίες με πέταλα σε αποχρώσεις του λευκορόδινου, δηλαδή σε πιο απαλούς, αλλά και σε πιο έντονους τόνους. Η Μανόλια στελλάτα παράγει αρωματικές διπλές μαργαρίτες με λευκό χρώμα, ενώ υπάρχει και ποικιλία με ροζ απόχρωση.

Σωστή προσαρμογή

Παντού με προϋποθέσεις

Οι φυλλοβόλες μανόλιες ζουν σε όλες τις περιοχές, σε πολύ φωτεινές και απάνεμες θέσεις. Δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ υποφέρουν σε μέρη με ακραίες συνθήκες, με ισχυρές παγωνιές και έντονες ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις.

Ιδανικά σημεία θεωρούνται όσα παρέχουν τον πρωινό ήλιο και όχι τον μεσημεριανό, ο οποίος ενοχλεί τις φυλλοβόλες μανόλιες και κυρίως τη στελλάτα.

Υγρασία

Χρειάζονται κανονικό πότισμα, αλλά χωρίς υπερβολές, επειδή κινδυνεύουν σε χώμα που διατηρείται πολύ υγρό. Τα άλατα από το πολύ νερό στο χώμα -κυρίως στις γλάστρες- δεσμεύουν τον σίδηρο, τον οποίο οι μανόλιες χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

Ανανέωση

Μάρτιο ή Απρίλιο, σκαλίζετε λίγο το έδαφος γύρω τους -μακριά από τις ρίζες- και προσθέτετε μείγμα κατάλληλο για φυτά οξύφιλα ή ασβεστόφοβα, όπως αλλιώς λέγονται τα είδη που θέλουν όξινο περιβάλλον στο έδαφος και ενοχλούνται από την περίσσια ασβεστίου.  Την ίδια εποχή, χρησιμοποιήστε το ίδιο μείγμα και σε γλάστρες για να ανανεώσετε το χώμα τους, έστω και επιφανειακά, αν το φυτοδοχείο τους είναι ήδη πολύ μεγάλο. Στο έδαφος ή σε γλάστρα, ενσωματώστε και την πρώτη δόση του φυσικού κομπόστ, που αναφέρεται στη συνέχεια.

Η Μανόλια σουλατζιάνα και η Μανόλια στελλάτα, αν και αποχτούν θαμνώδη μορφή, εξελίσσονται σε επιβλητικά δέντρα με τη βοήθεια κατάλληλων κλαδεμάτων!
Η Μανόλια σουλατζιάνα και η Μανόλια στελλάτα, αν και αποχτούν θαμνώδη μορφή, εξελίσσονται σε επιβλητικά δέντρα με τη βοήθεια κατάλληλων κλαδεμάτων!

Λίπανση

Νωρίς την άνοιξη, καθώς και αμέσως μετά την άνθηση, αλλά και νωρίς το φθινόπωρο -ειδικά σε γλάστρες- καλό είναι να προσφέρετε στις μανόλιες ένα καθαρό βιολογικό κομπόστ τουλάχιστον με ουδέτερο ph και ποτέ με αλκαλική αντίδραση. Επίσης, τον Απρίλιο πρέπει να χορηγείτε και οργανικό σίδηρο, που ενισχύει τη νέα βλάστηση και ιδιαίτερα τα καινούργια φύλλα.

Κλάδεμα

Μετά την άνθηση, κόβετε παλιά και αδύνατα κλαδιά, καθώς και εκείνα που “χαλούν” το σχήμα της βλάστησης. Μην ξεχνάτε ότι με κατάλληλο κλάδεμα, κυρίως η μανόλια η σουλατζιάνα, μπορούν να αποκτήσουν δενδρώδη όψη.

Η Μανόλια στελλάτα ανθίζει πλούσια μακριά από τον μεσημεριανό ήλιο!
Η Μανόλια στελλάτα ανθίζει πλούσια μακριά από τον μεσημεριανό ήλιο!

Προβλήματα

Αν κιτρινίζουν τα φύλλα: Σημαίνει ότι το χώμα διατηρείται πολύ υγρό ή περιέχει πολύ ασβέστιο. Τακτοποιείτε το πότισμα, ελέγχετε την καλή αποστράγγιση και αντικαταστείτε επιφανειακά το χώμα με το κατάλληλο μείγμα. Για να βοηθήσετε περισσότερο και άμεσα, χορηγήστε εκτάκτως και οργανικό σίδηρο.

Αν δεν ανθίζουν πλούσια: Συμβαίνει συνήθως όταν δεν ποτίζονται κανονικά και κυρίως όταν το χώμα δεν είναι καλό, ούτε κατάλληλο και πρέπει να ανανεωθεί οπωσδήποτε. Επίσης, η συνεπής διάθεση φυσικού κομπόστ ή έστω ενός άλλου βιολογικού λιπάσματος, βοηθά να επανέλθει η φυσιολογική κατάσταση του φυτικού οργανισμού.

Αν δείτε αφίδες στην κάτω φυλλική επιφάνεια: Σπάνιο πρόβλημα, που ξεπερνιέται, χωρίς βοήθεια, όταν ανέβει η θερμοκρασία. Ο πληθυσμός των μικρών αφίδων, της γνωστής μελίγκρας, δεν είναι ικανός να καταφέρει πλήγμα στις όμορφες μανόλιες, μέχρι να έρθει το καλοκαίρι.

Προσοχή στη φύτευση

 • Οι φυλλοβόλες μανόλιες καλό είναι να φυτεύονται την άνοιξη και χωρίς να σκορπίζεται η μπάλα χώματος με τις ρίζες.
 • Σε φτωχό και ακατάλληλο χώμα δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά. 
 • Στον κήπο πριν τη φύτευση, σκαλίστε λίγο το έδαφος, κάντε το απαραίτητο άνοιγμα και μετά προσθέστε τύρφη με κουμαρόχωμα, ερεικόχωμα ή με ένα έτοιμο όξινο μείγμα από την αγορά. Δηλαδή, ένα χώμα κατάλληλο για φυτά που δεν θέλουν πολύ ασβέστιο, όπως αυτό που ταιριάζει στην καμέλια, τη γαρδένια, την ορτανσία, την αζαλέα και τα ροδόδενδρα. 
 • Το ίδιο μείγμα χρησιμοποιήστε σε μεγάλες γλάστρες, ώστε να ζήσουν οι μανόλιες σε ελεύθερες ανεμπόδιστες γωνιές της βεράντας ή της ταράτσας.
 • Σε κήπο και γλάστρες ενσωματώστε -από την αρχή της καλλιέργειας- μια καλή δόση βιολογικού κομπόστ με το κατάλληλο ph.

Tips “διακόσμησης”

Στον κήπο

 • Καλλιεργήστε τις φυλλοβόλες μανόλιες κοντά σε καταπράσινα φυτά, ώστε να κάνουν πιο χαρούμενο το τοπίο την άνοιξη.
 • Αφιερώστε σε μία από τις μανόλιες μια κεντρική θέση σε άνετο παρτέρι, χωρίς άλλα ψηλά φυτά, ώστε να αποκαλύπτονται εύκολα τα χαρακτηριστικά της.
 • Συνδυάστε τις με ροδόδενδρα που έχουν τις ίδιες ανάγκες στο χώμα. Οι όμορφοι θάμνοι δεν ανταγωνίζονται σε ύψος της μανόλιες και παράγουν πολύχρωμα μπουκέτα Μάιο με Ιούνιο, δηλαδή όταν η στελλάτα και η σουλατζιάνα προχωρούν προς τη λήξη της άνθησής τους.
 • Ο χλοοτάπητας, το γκαζόν, θεωρείται ιδανική επιφάνεια για να πλαισιώσει τη στελλάτα ή τη σουλατζιάνα, με την προϋπόθεση να φυτευτεί σε κάποια από τις εξέχουσες θέσεις του. Το πράσινο χαλί δημιουργεί το κατάλληλο “φόντο” σε ένα από τα πιο υπέροχα δέντρα, όλες τις εποχές και ειδικά όταν ανθίζει.
Η Μανόλια σουλατζιάνα διαθέτει ποικιλίες με πέταλα σε αποχρώσεις του λευκορόδινου, σε πιο απαλούς, αλλά και σε πιο έντονους τόνους!
Η Μανόλια σουλατζιάνα διαθέτει ποικιλίες με πέταλα σε αποχρώσεις του λευκορόδινου, σε πιο απαλούς, αλλά και σε πιο έντονους τόνους!

Στη βεράντα και την ταράτσα

 • Οι μανόλιες σε άνετες γλάστρες εξελίσσονται σε μεγάλους θάμνους με όμορφο σχήμα.
 • Ακόμα και μία από αυτές μπορεί να δημιουργήσει ένα υπέροχο σκηνικό και μαζί της να αισθανθείτε ότι πράγματι, η άνοιξη έχει κάνει την επίσημη είσοδό της.
 • Σε μεγάλες ζαρντινιέρες καλλιεργούνται εύκολα μαζί με ροδόδενδρα, τα οποία εκτός από τις ίδιες ανάγκες, καταφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα της σύνθεσης, επειδή προσφέρουν διαδοχική άνθηση, αλλά και φύλλα τον χειμώνα, όταν οι φυλλοβόλες μανόλιες μένουν γυμνές.