Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Άρθρο

7 Προτάσεις για σημαντικά φυτά από “άχρηστα” υπολείμματα
Εργασίες

7 Προτάσεις για σημαντικά φυτά από “άχρηστα” υπολείμματα 

Ορισμένα μέρη των καρπών θεωρούνται περιττά και απορρίπτονται, χωρίς άλλη σκέψη. Αυτά όμως, τα φυτικά υπολείμματα, έχουν μέσα τους ζωή και κρύβουν μεγάλη δύναμη. Ασχοληθείτε μαζί τους και δείτε τι μπορούν να καταφέρουν για χάρη σας.

Όταν καταναλώνονται φρούτα και άλλοι καρποί, κανείς δεν σκέφτεται ότι από τα κουκούτσια, τους σπόρους τους ή από κάποιο άλλο μέρος, όπως είναι η πράσινη τούφα του ανανά, μπορεί να σχηματιστούν ολόκληρα φυτά. Μάλιστα, καθώς ο χειμώνας δίνει τη θέση του στην άνοιξη, αλλά και αργότερα, μέχρι τέλος Μαρτίου ή και αρχές Απριλίου, τουλάχιστον, είναι κατάλληλη χρονική περίοδος για να ξεκινήσετε αυτή τη σπουδαία δημιουργία με τη βοήθεια της φύσης. Θυμηθείτε: Μπορείτε να προσπαθήσετε και κάποια άλλη στιγμή του χρόνου, αλλά όχι καλοκαίρι ή χειμώνα.

Από τα κουκούτσια των πορτοκαλιών δημιουργήστε με τη βοήθεια της φύσης τις δικές σας πορτοκαλιές, οι οποίες όμως, πιθανότατα θα εντάσσονται σε ποικιλία εντελώς διαφορετική από τη μητρική.
Από τα κουκούτσια των πορτοκαλιών δημιουργήστε με τη βοήθεια της φύσης τις δικές σας πορτοκαλιές, οι οποίες όμως, πιθανότατα θα εντάσσονται σε ποικιλία εντελώς διαφορετική από τη μητρική.

1. Εσπεριδοειδή ή ξινόδεντρα

Μεγαλώστε όμορφα και υγιή δέντρα πορτοκαλιάς, λεμονιάς, γκρέιπ-φρουτ, μανταρινιάς και άλλων ξινών, χρησιμοποιώντας τα κουκούτσια τους.  Τοποθετήστε τα σε μικρά δοχεία, βυθίζοντάς τα 1 με 1.5 εκ. μέσα σε χώμα με αρκετή τύρφη. Σκεπάστε με κομμάτι πλαστικού διαφανούς φύλλου και στερεώστε το με κολλητική ταινία. Μεταφέρετε τα δοχεία αυτά σε ζεστή και σκοτεινή θέση. Σε μία με δύο βδομάδες θα αρχίσει να εμφανίζεται η βλάστηση. Απαραίτητη φροντίδα το τακτικό ελαφρύ πότισμα και ο έλεγχος του χώματος, ώστε να μένει πάντα ελαφρά υγρό. Σε αντίθετη περίπτωση οι σπόροι θα ζαρώσουν και θα καταστραφούν. 

Μόλις θα αρχίσει να σχηματίζεται η βλάστηση και παρουσιαστούν τουλάχιστον δύο φύλλα, μεταφυτεύετε σε κανονικές, αλλά μικρού μεγέθους γλάστρες και τοποθετείτε τα μικρά εσπεριδοειδή σε ζεστό και φωτεινό μέρος. Όταν μεγαλώσουν λίγο ακόμα, αλλάξτε τους και πάλι γλάστρα, χρησιμοποιώντας μια κάπως μεγαλύτερη. Έτσι, θα αναπτυχθούν αρκετά, θα παράγουν καταπράσινα φύλλα και μετά από δύο με τρία χρόνια θα βγάλουν και κάποια μυρωδάτα κρεμ-λευκά άνθη, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν και σε φρούτα*.

fyta apo ypoleimmata 02 1
Ένα όμορφο εσπεριδοειδές με ελκυστικούς καρπούς ζει άνετα σε έναν προστατευμένο εξώστη, αλλά και σε έναν εσωτερικό, φωτεινό και καλά αεριζόμενο χώρο.

*Η ποιότητα, καθώς και η ποσότητα της τελικής παραγωγής δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, αφού η ποικιλία του μητρικού φυτού ίσως να είναι εντελώς διαφορετική. Σίγουρα όμως, τα νεαρά καρποφόρα αξίζουν τον κόπο να δοκιμάσετε τον πολλαπλασιασμό τους, έστω και για την παρουσία τους.

Οι αποξηραμένοι χουρμάδες είναι νόστιμοι και τα κουκούτσια τους φαίνονται περιττά υπολείμματα, αλλά δεν είναι.
Οι αποξηραμένοι χουρμάδες είναι νόστιμοι και τα κουκούτσια τους φαίνονται περιττά υπολείμματα, αλλά δεν είναι.

2. Χουρμαδιά

Από τους σπόρους των χουρμάδων σχηματίζονται ολόκληροι φοίνικες. Για το σκοπό αυτό, βυθίστε τους συγκεκριμένους πυρήνες 2.5 εκ. περίπου, μέσα σε μείγμα με αρκετή τύρφη. Κρατήστε τους σε ζεστή θέση μέχρι να φυτρώσουν -όπως ακριβώς προτείνεται και στα εσπεριδοειδή- προσέχοντας το χώμα να μένει πάντα λίγο υγρό. Μετά από ένα με δύο μήνες και όταν εμφανιστεί η αρχική βλάστηση, τοποθετήστε τη γλάστρα τους σε φωτεινό μέρος.

fyta apo ypoleimmata 03
Μπορεί τα δικά σας φοινικάκια να μην μεγαλώσουν τόσο ώστε να αποχτήσουν χουρμάδες, αλλά σίγουρα θα είναι τα δικά σας εξωτικά φυτά για το απάνεμο μπαλκόνι, αλλά και για άνετες φωτεινές και κρύες θέσεις εσωτερικού χώρου.

Προσοχή, δεν πρέπει να απογοητευτείτε με το πέρασμα του χρόνου, που χρειάζεται για την ανάπτυξή τους. Απλά περιμένετε μέχρι να αποκτήσουν ένα “καλό” μέγεθος και την υπέροχη μορφή του φοίνικα.

3. Αβοκάντο

Τα κουκούτσια από τους καρπούς του αβοκάντο έχουν την δύναμη να παράγουν όμορφα πράσινα φυτά εσωτερικών χώρων. Αυτό μάλιστα είναι και μια καλή πρόφαση για να τρώτε πολλά τέτοια φρούτα, που αναμφίβολα είναι νόστιμα και υγιεινά.

fyta apo ypoleimmata 021

Το κάθε κουκούτσι για να φυτρώσει εύκολα, χρειάζεται να το βάλετε σε ένα μικρό δοχείο με νερό και να το στηρίξετε, περνώντας τρεις οδοντογλυφίδες. Προσοχή στην επιφάνεια του νερού, η οποία πρέπει μόλις να ξεπερνά τη βάση του σπόρου. Επιλέγετε μία ζεστή και σκιερή θέση μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται οι ρίζες, γεγονός που μπορεί να συμβεί και μετά από δύο μήνες. Σε αυτή τη χρονική περίοδο ελέγχετε το νερό, ώστε η βάση του σπόρου να είναι πάντα βυθισμένη σ’ αυτό. Μόλις εμφανιστούν μερικές ρίζες, βάλτε τον σπόρο σε μείγμα με πολύ τύρφη, αφήνοντας την κορυφή του, 2.5 εκ. περίπου, πάνω από την επιφάνεια του χώματος.

fyta apo ypoleimmata 011
Στηρίξετε το κουκούτσι του αβοκάντο με τη βοήθεια τριών οδοντογλυφίδων.

Εναλλακτικά, ξεκινήστε, φυτεύοντας τον σπόρο απευθείας σε γλάστρα, βυθίζοντας τον μισό στο εδαφικό μείγμα. Βασική προϋπόθεση να διατηρείτε σταθερά υγρό το χώμα, αλλά όχι πολύ βρεγμένο. Όποια μέθοδο και αν επιλέξετε, κάποτε θα παρουσιαστούν τα πρώτα φύλλα. Τότε βάλτε το μικρό φυτό σε ζεστό και ηλιόλουστο μέρος. Κορφολογείτε κατά διαστήματα, ώστε να μη γίνει πολύ ψηλό και να αποκτήσει όμορφο θαμνώδες σχήμα. Όπως και τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, κρατήστε το μακριά από ρεύματα αέρος. Ποτίζετε συχνά και ενσωματώνετε στο χώμα του αρκετό κομπόστ δύο φορές το καλοκαίρι.

fyta apo ypoleimmata 015
Κρατήστε το φυλλώδη θύσανο του ανανά για να εξελιχθεί σε ολόκληρο φυτό.

4. Ανανάς

Στην κορυφή του καρπού του υπάρχει ένας μικρός θύσανος από φύλλα. Κόψτε τον με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι, αφήνοντας στη βάση του και 2.5 εκ. περίπου από το φρούτο. Τοποθετήστε τον σε ένα ζεστό και ξηρό μέρος για να στεγνώσει καλά η τομή του. Μετά φυτέψτε τον σε αμμώδες μείγμα και βάλτε τον σε ζεστή και φωτεινή θέση. Ο θύσανος αυτός μπορεί να βγάλει ρίζες, ακόμα και αν ακουμπά για κάποιο διάστημα σε νερό. Στη συνέχεια πρέπει να φυτευτεί σε γλάστρα. Όπως και αν ξεκινήσετε, προσφέρετε τακτικά λίγο νερό για αρκετή υγρασία στο χώμα. Όταν περάσουν τέσσερις βδομάδες, αλλάξτε τη γλάστρα και προσθέστε πιο πλούσιο μείγμα.

fyta apo ypoleimmata 22
Ένα εντυπωσιακό φυτό κατάλληλο για εσωτερικό χώρο, αλλά και για βεράντα με ήπιες συνθήκες.

5. Αράπικα φιστίκια 

Καταναλώνονται ευχάριστα και σίγουρα δεν θεωρούνται περιττά. Όμως, είναι εύκολο να κρατήσετε λίγα, για να δημιουργήσετε τα ενδιαφέροντα φυτά της αραχίδας, που θα παράγουν τα δικά σας φιστίκια. Βέβαια, για να φυτρώσουν οι σπόροι, τα μικρά μέρη που τρώγονται και βρίσκονται μέσα στους καρπούς με τις χαρακτηριστικές στενώσεις, πρέπει να είναι άψητοι και όσο το δυνατόν πιο φρέσκοι. Η βλάστησή τους είναι όμορφη, αλλά εποχιακή και γι’ αυτό χρειάζεται να φροντίζετε για το “σχηματισμό” της κάθε χρόνο. Τοποθετήστε τους  σπόρους* σε 3 με 4 εκ. βάθος σε αφράτο χώμα. Για να φυτρώσουν έχουν ανάγκη από 15 με 16 βαθμούς Κελσίου. Αν λοιπόν έξω κάνει κρύο, βάλτε τις γλάστρες τους μέσα στο σπίτι, σε δροσερή και πολύ φωτεινή γωνιά. Αργότερα, όταν ζεστάνει κάπως, μπορείτε να συντηρήσετε τα -ποώδη και εποχιακά- φυτά τους στη βεράντα.

fyta apo ypoleimmata 014

*Για τις χοντρές ποικιλίες χρησιμοποιήστε τους σπόρους, αφού τους μουλιάσετε για μία μέρα και στην συνέχεια τους στεγνώσετε.

fyta apo ypoleimmata 04
Μπορείτε να “γεμίσετε” ένα παρτέρι με φυτά αραχίδας, αρκεί να σπείρετε νωρίς τον Μάιο, φροντίζοντας τα σπορόφυτα να απέχουν περίπου 25 με 30 εκ. .

(Και το φθινόπωρο θυμηθείτε)

6. Κλήμα

fyta apo ypoleimmata 25
Μαζέψτε σπόρους από διάφορες ποικιλίες σταφυλιών.

Το κλήμα και η ροδιά είναι φυτά που δημιουργούνται και αυτά από σπόρους, ακολουθώντας τα ίδια βήματα με εκείνα, που προβλέπονται και για τα ξινά. Τα κουκούτσια των σταφυλιών παράγουν μικρά αναρριχώμενα κλήματα -που δεν είναι βέβαια, ανθεκτικά στην φυλλοξήρα- με φύλλα και έλικες, ακριβή αντίγραφα του μητρικού τους φυτού και μάλιστα με ίδιους καρπούς.

fyta apo ypoleimmata 017
Τα μικρά σπέρματα της ροδιάς κρύβονται μέσα στον δυναμωτικό χυμό της.

7. Ροδιά

Επίσης οι σπόροι, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα ρόδια, εξελίσσονται σε εντυπωσιακούς θάμνους με λαμπερά πράσινα φύλλα και με καλοκαιρινά κόκκινα άνθη. Οι καρποί όμως, όπως και στην περίπτωση των εσπεριδοειδών, μπορεί να είναι διαφορετικοί από εκείνους από τους οποίους προήλθαν. 

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *