Είναι πανέμορφα και γίνονται το καλύτερο δώρο για εσάς και τους αγαπημένους σας! Χωρίς κραυγαλέους τόνους, με ελκυστικά χρώματα, τα ανθισμένα κυκλάμινα είναι ένα ακαταμάχητο στολίδι για κάθε χώρο με τις κατάλληλες προϋποθέσεις!

Κυρίως, μέσα στο φθινόπωρο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στην αγορά των φυτών, εύκολα θα ανακαλύψετε τα υβρίδια του κυκλάμινου της Περσίας (Cyclamen persicum της οικογένειας Primulaceae). Τα εντυπωσιακά λουλούδια τους σε ροζ, σομόν, κόκκινο, βιολέ, φούξια, λευκό, μονόχρωμα ή δίχρωμα, με κατάλληλη συντήρηση, εμφανίζονται μέχρι και νωρίς την άνοιξη! Σε συνδυασμό με τα όμορφα, σε σχήμα καρδιάς φύλλα, με την κάτω επιφάνεια κόκκινη και με την επάνω με λευκά σημεία σε πράσινο φόντο, κάθε ένα φυτό από αυτά αποτελεί ένα υπέροχο διακοσμητικό στοιχείο!  Ένα στολίδι έτοιμο να δημιουργήσει αισιόδοξες εικόνες στο χώρο σας και να προσθέσει έναν εαρινό τόνο στο περιβάλλον σας! 

Τα ανθισμένα κυκλάμινα εντυπωσιάζουν με την ποικιλία των χρωμάτων τους!
Τα ανθισμένα κυκλάμινα εντυπωσιάζουν με την ποικιλία των χρωμάτων τους!

Από τα άγρια κυκλάμινα στα καλλιεργούμενα

Σε όλο τον κόσμο, το κυκλάμινο υπάρχει σε 23 πολυετή ανθοφόρα είδη, που εκπτύσσονται από ένα πεπλατυσμένο βολβό, που αναφέρεται και ως κόνδυλος. Στην Ελλάδα συναντώνται 5 αυτοφυή είδη, από τα οποία τα πιο κοινά είναι το άγριο κυκλάμινο ή γραικό (Cyclamen graecum), το κυκλάμινο το κισσόφυλλο (Cyclamen hederifolium ή αλλιώς, Cyclamen neapolitanum), καθώς και το κυκλάμινο της Περσίας (Cyclamen persicum).

Η ονομασία κυκλάμινο, όπως και το λατινικό όνομα τους γένους του (Cyclamen) προέρχεται από την ελληνική λέξη κύκλος, εξαιτίας του πεπλατυσμένου και σχεδόν κυκλικού βολβού του ( https://www.zeliosgi.gr/votano/cyclamino-agrio/ ).

Από το κυκλάμινο της Περσίας δημιουργήθηκαν τα υβρίδια του εμπορίου. Τα συγκεκριμένα δημοφιλή κυκλάμινα των ανθοπωλών, καλλιεργούνται για περισσότερα από 150 χρόνια! Αρχικά, επιλέχθηκαν για μια ευρύτερη γκάμα χρωμάτων, με βάση το λευκό και το ροζ, χρώματα του άγριου Cyclamen persicum και για μεγαλύτερα άνθη. Ταυτόχρονα, προέκυψαν διαφορετικά σχήματα στα φύλλα, χάνοντας όμως, το γλυκό άρωμα του άγριου προγόνου τους.

Πρόσφατα, γίνονται προσπάθειες επανεισαγωγή της μυρωδιάς, που εξαφανίστηκε κατά την ανάπτυξη των μεγαλύτερων φυτών. Επίσης, πλέον, στοχεύουν στην αύξηση της έκτασης και της έντασης του μοτίβου των φύλλων και στην ανάπτυξη περισσοτέρων μεγεθών, έτσι ώστε να είναι πλέον διαθέσιμα από μικροσκοπικά, μικρά, μεσαία και μεγάλα, σε γιγάντια ( https://www.cyclamen.org/plants/ ).

Προς το παρόν στη δική μας αγορά διατίθενται κυκλάμινα μίνι, μεσαία και μεγάλα, με ανάπτυξη ύψους 10 με 15 εκ. μέχρι 30 με 35 εκ.!

Το πιο κοινό άγριο κυκλάμινο της Ελλάδας, το κυκλάμινο το γραικό!
Το πιο κοινό άγριο κυκλάμινο της Ελλάδας, το κυκλάμινο το γραικό!

Θυμηθείτε: Τα φυτά του εμπορίου δεν είναι ανθεκτικά, όπως το κυκλάμινο της Περσίας, από το οποίο προέρχονται. Έξω, έχουν ανάγκη από έναν ήπιο και ξηρό χειμώνα, ενώ σε εσωτερικούς χώρους, η κεντρική θέρμανση συχνά τους προκαλεί προβλήματα, καθώς η θερμοκρασία της ημέρας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 20° Κελσίου ( https://herbaria.plants.ox.ac.uk/bol/plants400/Profiles/CD/Cyclamen ).

Μυστικά για πλούσια και παρατεταμένη άνθηση

 • Αγοράστε φυτά με συμπαγή ανάπτυξη, με πολλά και υγιή φύλλα, καθώς και με άφθονα λουλούδια πάνω σε στελέχη στητά και δυνατά, όχι σε λεπτά, μαλακά και ιδιαίτερα ψηλά.

Μόλις αποχτήσετε τα νέα σας κυκλάμινα, για να ξεπεράσουν το σοκάρισμα της αλλαγής περιβάλλοντος, έστω και για μία εβδομάδα, τοποθετήστε τα σε μια προφυλαγμένη θέση, χωρίς κρύο, αέρα και έντονο ήλιο, έξω από το σπίτι, ακόμα και σε ένα εσωτερικό διάδρομο, χωρίς θέρμανση!

 • Σε εσωτερικό χώρο, εντοπίστε για χάρη τους, ένα μέρος με δροσερό περιβάλλον, με θερμοκρασία κοντά στους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου, μακριά από πηγή θέρμανσης.
 • Αποφύγετε οπωσδήποτε τα πολύ ζεστά δωμάτια, ενώ αξίζει να προσπαθήστε να τα συντηρήσετε για μερικές εβδομάδες σε χώρο με θερμοκρασία κοντά στους 18 βαθμούς Κελσίου.
 • Τοποθετήστε τα σε πολύ φωτεινή θέση, δηλαδή κοντά σε παράθυρο, αλλά μακριά από τον απευθείας δυνατό ήλιο.
 • Αερίζετε συχνά τον χώρο τους, αλλά χωρίς να σχηματίζεται ρεύμα αέρα στη θέση τους.

Ενισχύστε την υγρασία στην ατμόσφαιρα, τοποθετώντας τις γλάστρες τους επάνω σε πιατάκια με νερό και βότσαλα.

Μια όμορφη κατασκευή ή ένα ειδικό κρεμαστό δοχείο, μπορεί να κρατήσει το κυκλάμινο προστατευμένο σε μια εξωτερική θέση και συγχρόνως, να στολίσει με πρωτότυπο τρόπο έναν τοίχο!
Μια όμορφη κατασκευή ή ένα ειδικό κρεμαστό δοχείο, μπορεί να κρατήσει το κυκλάμινο προστατευμένο σε μια εξωτερική θέση και συγχρόνως, να στολίσει με πρωτότυπο τρόπο έναν τοίχο!
 • Ιδανικά, προσφέρετε λίγο νερό μέρα παρά μέρα, καλύτερα το πρωί, ώστε να μένει νωπό το χώμα, αλλά όχι πολύ βρεγμένο, για να μην καταστραφεί το φυτό. Σε εξωτερικό χώρο, ποτίζετε πιο αραιά, ανάλογα τις επικρατούσες συνθήκες.
 • Ποτίζετε απευθείας στο χώμα, μακριά από το φυτό και κυρίως, μακριά από το κέντρο του.
 • Χρησιμοποιείτε πάντα -σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους- νερό σε μια κανονική θερμοκρασία δωματίου και όχι πολύ κρύο.

Το κυκλάμινο ευνοείται ακόμα και με πολύ λίγο νερό κάθε μέρα, που θα χορηγείται όμως, απευθείας στο χώμα.

 • Αφαιρείτε τα κίτρινα φύλλα για να αναπτύσσεται σωστά η βλάστηση, ενώ κόβετε -από τη βάση του στελέχους τους- τα άνθη που αρχίζουν να μαραίνονται, ώστε να ευνοούνται τα καινούργια και να βελτιώνεται η γενική εμφάνιση του φυτού. Αν σας “ξεφύγουν” τα υπερώριμα άνθη και πέσουν τα πέταλα, κόψτε τα οπωσδήποτε από τη βάση του μίσχου τους, επειδή αποδυναμώνουν το φυτό!

Αν ποτίζετε σωστά και παρατηρήσετε ότι μειώνεται η άνθηση και κιτρινίζουν τα φύλλα, μάλλον η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή και πρέπει να αλλάξετε περιβάλλον στο κυκλάμινό σας.

 • Ενισχύστε την άνθηση με ένα βιολογικό οργανικό λίπασμα, ανά 30 ημέρες, πάντα σε ελαφρές δόσεις και μόνο σε ξεδιψασμένα φυτά.

Αν δείτε ότι τα φύλλα παρουσιάζουν κίτρινες κηλίδες, ο φωτισμός είναι υπερβολικός και ο ήλιος ζημιώνει το φυτό σας. Αν δεν αλλάξετε θέση, τα φύλλα γρήγορα θα ξεθωριάσουν και θα μαραθούν! Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε χώρο με ξηρή ατμόσφαιρα!

Προσοχή:

 • Αν πιστεύετε ότι μέσα στο σπίτι σας τα κυκλάμινα δεν θα βρουν τις κατάλληλες συνθήκες, τοποθετήστε τα έξω, στο μπαλκόνι ή την αυλή, κοντά σε τοίχο, σε θέση προστατευμένη από το δυνατό κρύο, τον αέρα και τον έντονο ήλιο.

Σε μακρόστενες ζαρντινιέρες, φυτέψετε το ένα κυκλάμινο δίπλα στο άλλο, ώστε να ανθίζουν πιο πλούσια. Χρησιμοποιήστε ένα φρέσκο ελαφρύ μείγμα και οπωσδήποτε, χαλίκια πάνω από τα ανοίγματα της βάσης.

 • Ιδανικά, ακουμπήστε τα σε ένα εξωτερικό πρεβάζι παραθύρου ή πίσω από μπαλκονόπορτα, ώστε να τα βλέπετε και να τα απολαμβάνετε!

Σε εξωτερικό χώρο, όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 0 βαθμούς Κελσίου, καθώς και σε συνθήκες παγετού, μεταφέρετε τα κυκλάμινα σε θέση με υψηλότερη θερμοκρασία, αλλά όχι σε πολύ ζεστό χώρο. Εναλλακτικά, τα σκεπάζετε για μικρό χρονικό διάστημα με ένα διαφανές πλαστικό φύλλο, το οποίο όμως, δεν θα ακουμπά επάνω τους!

Μετά την άνθηση

Μόλις τα κυκλάμινα σταματήσουν να βγάζουν νέα άνθη, σταματάτε τη λίπανση και τα τοποθετείτε σε εξωτερικό δροσερό και σκιερό χώρο.

Εξακολουθείτε το ελαφρύ πότισμα, αλλά πιο αραιά, μέχρι να αρχίσουν να κιτρινίζουν τα φύλλα και σταδιακά να μαραθούν, γεγονός, που παρατηρείται την άνοιξη, όταν ανέβει κάπως, η θερμοκρασία.

Απομακρύνετε τα υπολείμματα της βλάστησης και όταν ξεραθεί καλά το χώμα, βγάζετε τους βολβούς και τους συντηρείτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος!

Προς το τέλος του καλοκαιριού ή έστω νωρίς το φθινόπωρο, μπορείτε να τους φυτέψετε σε γλάστρες, σχεδόν επιφανειακά.

Χρησιμοποιήστε έτοιμο μείγμα για φυτά εσωτερικού χώρου με καλή αποστράγγιση, μαζί με κομπόστ, σε μια αναλογία 3 μέρη χώμα με 1 μέρος κομπόστ. Ξεκινάτε το πότισμα με προσοχή και σε λίγο καιρό θα παρουσιαστούν τα νέα κυκλάμινα. Μπορεί η άνθηση να μην είναι τόσο εντυπωσιακή, όσο εκείνου από το οποίο προήλθαν. Υπάρχει όμως, και η εναλλακτική να προμηθευτείτε καινούργιους φρέσκους βολβούς για να αποχτήσετε φυτά με πιο πλούσια άνθηση!