Φεβρουάριο, Μάρτιο, αλλά και μετά, μέχρι αργά την άνοιξη, ανάλογα το είδος και την εποχή, βρίσκεται σε εξέλιξη η βλάστηση και η άνθηση αρκετών βολβών. Δώστε τους ότι επιθυμούν, για να παρατείνετε τη χρωματιστή πορεία τους, αλλά και τη ζωή τους. Έτσι, θα σας χαρίσουν και το κατάλληλο πολλαπλασιαστικό “υλικό”, ώστε να μπορέσουν ξανά του χρόνου να σας φανερώσουν τα υπέροχα μυστικά τους!

Αν βρίσκεστε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθείτε το πολύχρωμο παραμύθι,που διηγούνται με τα πανέμορφα άνθη τους, οι τουλίπες, οι κρόκοι, οι υάκινθοι, οι νάρκισσοι, οι φρέζιες, ακόμα και οι ανεμώνες, θυμηθείτε: Είτε έχετε φυτέψει μόνοι σας τους βολβούς τους -το φθινόπωρο ή αργότερα σε προστατευμένες θέσεις, είτε έχετε προμηθευτεί “έτοιμα” τα φυτά τους -μέσα στον χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, μην αφήνετε τίποτα στην τύχη! Δώστε σημασία στο χώρο τους, παρατηρήστε τα μηνύματα που μπορεί να σας στέλνουν, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους και περιποιηθείτε τους, όπως τους αξίζει. Έτσι μόνο θα σας δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν και κάτι ακόμα: το πολλαπλασιαστικό υλικό* από το οποίο θα μπορέσετε να δημιουργήσετε και πάλι τα ανθισμένα στελέχη.

* Όλα τα βολβώδη φυτά έχουν ένα υπόγειο όργανο με το οποίο πολλαπλασιάζονται. Αυτό δεν είναι πάντα βολβός. Μπορεί να έχει και τη μορφή κονδύλου ή ριζώματος, όπως στην περίπτωση της ανεμώνης. Για ευκολία, τα συγκεκριμένα φυτά αναφέρονται ως “βολβώδη”, χωρίς βέβαια να είναι απόλυτα σωστός αυτός ο χαρακτηρισμός.

Στοιχεία αναγνώρισης  και άνθησης     

1. Τουλίπα:

Οι άφθονες ποικιλίες της έχουν ύψος που ξεκινά από 20 εκ. και φτάνει μέχρι και περισσότερο από 50 εκ. Τα άνθη της έχουν διάφορα σχήματα και χρώματα, όπως κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ρόδινο κ.ά. Ανθίζει περίπου 10 ημέρες, κυρίως την άνοιξη από Μάρτιο μέχρι Μάιο, ανάλογα την ημερομηνία φύτευσης.

volvoi anoixis 09

2. Κρόκος:

Το πολύ χαμηλό φυτό του φτάνει μέχρι 10 με 15 εκ. και εμφανίζει λιλά, μωβ, γαλάζια, λευκά, ακόμα και κίτρινα άνθη. Ανθίζει συνήθως μέσα στον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο ή και λίγο αργότερα.

volvoi anoixis 07

3. Νάρκισσος:

Υπάρχει σε διάφορα ύψη από 15-35 εκ. περίπου. Ανθίζει 20 με 25 ημέρες, από Ιανουάριο μέχρι Μάιο, ανάλογα με το πότε φυτεύονται οι βολβοί του. Τα άνθη του μυρίζουν ευχάριστα και είναι απλά ή διπλά με διαφορές στο μέγεθος και στο σχήμα. Το χρώμα τους είναι λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί, λευκό με κίτρινο ή και λευκό με ροζ.

volvoi anoixis 02 1

4. Υάκινθος ή ζουμπούλι:

Εμφανίζει αρωματικά άνθη, μονά ή διπλά σε χρώμα ροζ, κόκκινο, λευκό, κίτρινο, μπλε κ.ά. Υπάρχει σε πολλές ποικιλίες με ύψος μέχρι και 30 εκ. Ανθίζει, ανάλογα και με την εποχή φύτευσης, από Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο.

volvoi anoixis 13

5. Φρέζια:

Έχει λίγα μόνο είδη, αλλά αρκετές ποικιλίες με ύψος που σπάνια ξεπερνά τα 30-35 εκ. Τα άνθη της παρουσιάζονται πολλά μαζί σε μικρά μπουκέτα και έχουν διάφορα χρώματα, όπως κίτρινο, λευκό, ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί κ.ά. Κύριο χαρακτηριστικό τους το όμορφο άρωμα που χαρίζουν στην ατμόσφαιρα. Η άνθησή τους διαρκεί περίπου 20 με 30 ημέρες και συμβαίνει από Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο.

volvoi anoixis 04

6. Ανεμώνη:

Διαθέτει φυτά με μικρό, αλλά και με μεγάλο ύψος. Συνήθως, τα χαμηλά δεν ξεπερνούν τα 25 εκ. και είναι αυτά που φυτρώνουν ελεύθερα. Τα ψηλότερα είναι οι καλλιεργούμενες ποικιλίες, που χρησιμοποιούνται για να στολίσουν εξωτερικούς χώρους, είτε ακόμα για να κοπούν και να διατηρηθούν σε ανθοδοχεία. Τα άνθη τους εμφανίζονται την ίδια περίπου εποχή με εκείνα της φρέζιας και είναι άσπρα, κόκκινα, ροζ, βιολέ κ.ά.

volvoi anoixis 06

Η άνθηση των βολβωδών φυτών εξαρτάται άμεσα από την εποχή φύτευσης. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να φυτεύονται σταδιακά, με λίγες εβδομάδες διαφορά, ώστε να παρατείνεται η άνθηση σε παρτέρια και γλάστρες. Εξάλλου, η διάρκεια άνθησης επηρεάζεται ριζικά από το περιβάλλον και την περιποίηση.

Απαραίτητες προϋποθέσεις

 • Η άνθηση των βολβωδών φυτών ευνοείται από το φως. Για το λόγο αυτό, σε εξωτερικούς χώρους προτιμήστε τις ηλιόλουστες θέσεις, ενώ σε εσωτερικούς τα πολύ φωτεινά μέρη.
 • Επειδή υποφέρουν από τη ζέστη, μέσα στο σπίτι φροντίστε την ανθισμένη παράταση με καλό αερισμό και δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασία κοντά στους 15-18 βαθμούς Κελσίου.
 • Προσοχή, στο ψυχρό εξωτερικό περιβάλλον. Όλα τα βολβώδη και ειδικά ο υάκινθος και η φρέζια δεν ανέχονται το δυνατό κρύο. Για το συγκεκριμένο λόγο καλό είναι -όταν καλλιεργούνται στον κήπο ή σε “ανοιχτή” βεράντα- να σκεπάζεται η επιφάνεια του χώματος με ένα στρώμα από αρκετή τύρφη ή άλλα φυτικά υπολείμματα, ακόμα και ξερά φύλλα.
 • Η φρέζια και η ανεμώνη όταν ανθίζουν ενοχλούνται από το δυνατό αέρα. Καλλιεργήστε τις σε προφυλαγμένες θέσεις.

Η διάρκεια της άνθησης των βολβωδών φυτών επηρεάζεται ριζικά από το περιβάλλον και την περιποίηση.

Γενικά τα βολβώδη φυτά δεν ανέχονται:         

 • τον μειωμένο φωτισμό.
 • την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας.
 • το ζεστό και ξηρό περιβάλλον στο σπίτι.
 • τις ακραίες καταστάσεις στο χώμα.

Και για υγιείς βολβούς

 • Ποτίζετε κανονικά με προσοχή και με μικρές ποσότητες νερού.
 • Φροντίστε από την αρχή μέχρι το τέλος της άνθησης να μένει στο χώμα πάντα ελαφριά υγρασία.
 • Μετά, κόψτε τα ανθοφόρα στελέχη και συνεχίστε το πότισμα πιο αραιά, μέχρι να μαραθούν εντελώς τα φύλλα.
 • Αφήστε να ξεραθεί το χώμα και βγάλτε τους βολβούς με προσοχή.

Απλή συντήρηση

 • Καθαρίστε τους βολβούς και τοποθετήστε τους σε ημισκιερό μέρος, χωρίς υγρασία και με καλό αερισμό. Όταν αποξηραθούν, διαλέξτε τους υγιείς, συμπαγείς και καθαρούς. Φυλάξτε τους σε παρόμοιο μέρος, αλλά σε χάρτινα κιβώτια με αρκετά ανοίγματα, ώστε να αερίζονται.
 • Ποτέ μην εκθέτετε τους βολβούς σε ζεστό ή πολύ υγρό περιβάλλον. Μην ξεχνάτε να τους ελέγχετε κάπου-κάπου, επειδή μπορεί κάτι να παρουσιαστεί.  Έτσι, ακέραιοι και χωρίς πρόβλημα θα είναι έτοιμοι για φύτευση το επόμενο φθινόπωρο.

Προσοχή:                           

 • Κατά τη διάρκεια της άνθησης, ακόμα και προς το τέλος της, μην περιμένετε να μαραθούν εντελώς τα άνθη. Κόψτε τα πριν ξεραθούν, ώστε να μην αναγκάζονται οι βολβοί να εξαντλούνται χωρίς λόγο.
 • Όταν τα βολβώδη φυτά σας χρησιμοποιούνται για διακόσμηση εσωτερικών χώρων, αμέσως μετά την άνθηση και την κοπή των ανθικών στελεχών, μεταφέρετε τις γλάστρες τους έξω, ώστε να ωριμάσουν οι βολβοί.
 • Πριν φυλάξετε τους αποξηραμένους βολβούς, ελέγξτε τους καλά. Απορρίψτε τους μαλακούς ή εκείνους που στην επιφάνειά τους υπάρχει κάποιο ύποπτο σύμπτωμα.
 • Απομακρύνετε όσους έχουν κάποια πληγή, έστω και μικρή, από την οποία μπορεί να ξεκινήσει κάποια επικίνδυνη προσβολή, που ίσως μεταδοθεί ακόμα και στους υγιείς.
 • Οι βολβοί που καλλιεργούνται τώρα σε δοχεία, καλό είναι το φθινόπωρο να φυτευτούν στο έδαφος ή έστω σε άνετες ζαρντινιέρες.
volvoi anoixis 05

Χρήσιμες προτάσεις:

 • Φεβρουάριο και νωρίς την άνοιξη, μπορείτε να βρείτε ορισμένα ανθισμένα βολβώδη φυτά σε γλαστάκια, ώστε να φτιάξετε εντυπωσιακά σύνολα!
 • Στο μπαλκόνι συντηρήστε τα σε παράθυρα, τραπέζια, ράφια ή πάνω σε κάγκελα!
 • Συνδυάστε μικρές γλάστρες στη βεράντα, την αυλή ή την ταράτσα, τοποθετώντας τις σε κάποια αμφιθεατρική κατασκευή!
 • Εκμεταλλευτείτε τις μοναχικές παρουσίες τους σε ένα και μόνο δοχείο για να στολίσετε διάφορα δωμάτια, όπως το σαλόνι ή το καθιστικό, την κρεβατοκάμαρα ή την κουζίνα!
 • Έτσι κι αλλιώς, ακόμα και αν δεν τα καλλιεργήσατε, προμηθευτείτε τα κομμένα άνθη της τουλίπας, του νάρκισσου, της φρέζιας και της ανεμώνης. Φτιάξτε ωραία μπουκέτα, που συντηρούνται αρκετό καιρό σε ανθοδοχείο με νερό!