Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Άρθρο

6 συμβουλές για ανθισμένες μίνι τριανταφυλλιές!
Ζωντανή διακόσμηση

6 συμβουλές για ανθισμένες μίνι τριανταφυλλιές! 

Είναι οι πιο μικρές τριανταφυλλιές, αν και όχι οι πιο ευαίσθητες. Αν τις συντηρήσετε σωστά, θα σας αποζημιώσουν με τα χαριτωμένα μπουκέτα τους σε όμορφες αποχρώσεις, πρόθυμα να στολίσουν το σπίτι και τη βεράντα σας για πολλούς μήνες μέσα στον χρόνο.                      

Μια μίνι τριανταφυλλιά με κάπως μεγάλα άνθη, γίνεται το ιδανικότερο δώρο για το σπίτι σας.
Μια μίνι τριανταφυλλιά με κάπως μεγάλα άνθη, γίνεται το ιδανικότερο δώρο για το σπίτι σας.

Ως τριανταφυλλιές μινιατούρες χαρακτηρίζονται οι τριανταφυλλιές (Rosa spp.) με ύψος από 15 με 20 εκ. έως 40 με 50 εκ., με πολύ μικρά ή κάπως μεγαλύτερα λουλούδια, από άνοιξη μέχρι χειμώνα, ίσως και μέσα στους κρύους μήνες, ανάλογα την προηγούμενη μεταχείριση από το φυτώριο.  Στο κατάλληλο περιβάλλον, με τη σωστή συντήρηση, γίνονται δυνατές, παρά τις περιορισμένες διαστάσεις και έτοιμες να σας δώσουν τα πιο όμορφα μίνι τριαντάφυλλα.          

1. Θέσεις

Μόλις τις φέρετε στο σπίτι, τοποθετήστε τις σε απάνεμες και ηλιόλουστες θέσεις. Αν βρέξει, μεταφέρετέ τις σε προφυλαγμένα μέρη, κάτω από ένα στέγαστρο ή έστω σε δροσερό εσωτερικό χώρο. Κυρίως όταν είναι νεαρές, συντηρήστε τις μέσα στο σπίτι, πίσω από ένα παράθυρο. Όμως, αν και αντέχουν σε ημισκιά, για να τις δείτε να μεγαλώνουν και να ανθίζουν πλούσια, χρειάζονται καθημερινά, τουλάχιστον έξι ώρες στο φως του ήλιου.

Οι τριανταφυλλιές μινιατούρες που έχουν αναπτυχθεί και κυρίως εκείνες με τα μεγάλα άνθη μπορούν να ζήσουν σε προστατευμένες θέσεις του κήπου.
Οι τριανταφυλλιές μινιατούρες που έχουν αναπτυχθεί και κυρίως εκείνες με τα μεγάλα άνθη μπορούν να ζήσουν σε ηλιόλουστες προστατευμένες θέσεις του κήπου.

Προσοχή: Σε εσωτερικό χώρο, πίσω από ένα ηλιόλουστο παράθυρο ή πάνω στο τραπέζι ενός ζεστού εξώστη, τοποθετήστε τη νεοφερμένη γλάστρα της τριανταφυλλίτσας σε κασπώ. Έτσι, απομονώνονται κατά κάποιον τρόπο οι ρίζες από το ξηρό περιβάλλον και δεν στεγνώνει εύκολα το χώμα της, το οποίο σημειωτέον, συνήθως, περιέχει αρκετή τύρφη και δεν συγκρατεί εύκολα το νερό.

2. Νερό και τροφή                                              

Ποτίζετε τακτικά με λίγο νερό και πάντα κοντά στο χώμα, χωρίς να τις καταβρέχετε. Επίσης, μπορείτε να τις τονώσετε με ελαφρές δόσεις ενός καλού βιολογικού λιπάσματος, Μάρτιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο.

Θυμηθείτε: Όταν οι μινιατούρες σας προσαρμόζονται ή αμέσως μετά από αλλαγή γλάστρας ή ακόμα αν δείτε κάποιο ύποπτο σύμπτωμα στη βλάστηση, μην τους προσφέρετε λίπασμα. Ακόμα και το βιολογικό λίπασμα πρέπει να δίνεται με προσοχή.

3. Μεταφύτευση

Αφήστε να περάσουν αρκετοί μήνες, ώστε οι μικρές τριανταφυλλιές σας να εξοικειωθούν στο νέο περιβάλλον τους και μετά -αν είναι ανάγκη- αλλάζετε γλάστρα. Η άνοιξη είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να τις μεταφυτέψετε σε μέρη με δυνατό κρύο, αν και το φθινόπωρο θεωρείται η ιδανικότερη εποχή σε ζεστές περιοχές. Χρησιμοποιήστε ένα έτοιμο στραγγερό μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου με καλό χώμα, κομπόστ, τύρφη και άμμο ποταμίσια ή περλίτη.

Όταν η μίνι τριανταφυλλιά σας αναπτυχθεί και μάλιστα, αν ανήκει σε ποικιλία με τελικό ύψος 40 με 50 εκ. και μεγάλα άνθη, φυτέψτε τη στον κήπο σε προστατευμένη θέση και σε φρέσκο χώμα, όπου θα ενσωματώσετε τύρφη και κομπόστ, υλικά που θα ανασηκώσετε και γύρω από τη βάση του φυτού για προφύλαξη από κρύο και ζέστη.

4. Προστασία τον χειμώνα

Τους κρύους μήνες, ειδικά σε ψυχρές τοποθεσίες, μεταφέρετέ τις σε προστατευμένες εξωτερικές γωνιές ή και σε δροσερά εσωτερικά μέρη. Τον χειμώνα, ποτίζετε με μέτρο, ελέγχοντας την υγρασία στο χώμα.

Καθαρίζετε το φυτό σας από υπερώριμα άνθη, από ξερά ή κίτρινα φύλλα, καθώς και από αδύνατους βλαστούς.
Καθαρίζετε το φυτό σας από υπερώριμα άνθη, από ξερά ή κίτρινα φύλλα, καθώς και από αδύνατους βλαστούς.

5. Κοπή λουλουδιών και κλάδεμα     

Πάντα απομακρύνετε τα τριαντάφυλλα, που αρχίζουν να μαραίνονται. Αν θέλετε να στολίσετε μια γωνιά του σπιτιού σας, κόβετε και άνθη, που δεν έχουν ανοίξει εντελώς, ιδανικά για ένα μικρό ξεχωριστό βάζο.

Πριν την έναρξη της νέας βλάστησης -τέλη του χειμώνα ή αρχές της άνοιξης, ανάλογα τη θέση και το κλίμα της περιοχής- κλαδέψτε τις μινιατούρες, αλλά όχι αυστηρά, όπως γίνεται με τις άλλες θαμνώδεις τριανταφυλλιές. Αρχικά, απομακρύνετε ξερά και αδύνατα κλαδιά και εν συνεχεία περιορίστε τη βλάστηση περίπου στο 1/3.

6. Αντιμετώπιση ασθενειών

Ευτυχώς, οι νέες ποικιλίες των μικρών τριανταφυλλιών είναι πιο ανθεκτικές από τις παλαιότερες. Πάντως, αν η μινιατούρα σας δεν μένει σε θέση όπου διευκολύνεται η ανεμπόδιστη κυκλοφορία του αέρα και κυρίως όταν καταβρέχεται -εξαιτίας ποτίσματος ή βροχής- θα παρατηρηθεί η πιο συχνή προσβολή, το ωίδιο. Ο συγκεκριμένος μύκητας προκαλεί τις γκριζόλευκες “χνουδωτές” κηλίδες σε διάφορα μέρη του φυτού, που σταδιακά επεκτείνονται. Μάλιστα, οι κηλίδες αυτές -ειδικά στα φύλλα- αποχτούν κίτρινη απόχρωση.

Η αντιμετώπιση: Απομονώνετε την προσβεβλημένη τριανταφυλλίτσα, για να μην “κολλήσει” γειτονικά φυτά και την καθαρίζετε προσεχτικά με ένα μαλακό πανί βρεγμένο με καθαρό νερό και στυμμένο καλά.

Σε παρόμοιο περιβάλλον, δηλαδή χωρίς καλό αερισμό, και κυρίως σε θερμές θέσεις (πάνω από 25 βαθμούς) θα εμφανιστεί τετράνυχος ή αραχνούλα, όπως αλλιώς ονομάζεται. Το συγκεκριμένο άκαρι δημιουργεί χαρακτηριστικούς λεπτεπίλεπτους ιστούς, κυρίως κάτω από τα φύλλα, όπου κρύβεται σε ομάδες. Στη συνέχεια, τα φύλλα κιτρινίζουν και αν το πρόβλημα επιμένει ξεραίνονται και πέφτουν.

Η αντιμετώπιση: Αλλάξτε θέση ή χώρο και τοποθετήστε τη μινιατούρα σας σε δροσερό και αεριζόμενο σημείο. Υγραίνετε και καθαρίζετε απαλά τα φύλλα της και τα άλλα μέρη με ένα μαλακό πανί βρεγμένο με καθαρό νερό και αφήστε τη να στεγνώσει σε εξωτερικό περιβάλλον.

Για υγιείς μινιατούρες τριανταφυλλιές, αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα και την υπερβολική λίπανση. Επίσης, για αντοχή στις ασθένειες και για ανάπτυξη πιο πλούσιας άνθησης να θυμάστε ότι πρέπει να εκτίθενται τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα στον ήλιο.                                           

Παρατηρείτε συχνά την τριανταφυλλιά σας, ώστε να αντιμετωπίσετε άμεσα τυχόν πρόβλημα.
Παρατηρείτε συχνά την τριανταφυλλιά σας, ώστε να αντιμετωπίσετε άμεσα τυχόν πρόβλημα.

Επίσης, οι αφίδες, η γνωστή μελίγκρα, μπορεί να επιτεθεί στην τριανταφυλλιά σας. Τα εντομάκια που αγαπούν να μαζεύονται σε διάφορες θέσεις και κυρίως στις κορυφές και στα μπουμπούκια, απομυζούν τους χυμούς και την ευρωστία του φυτού σας.

Η αντιμετώπιση: Άμεσος ψεκασμός με ένα οικολογικό εντομοκτόνο, που προτείνεται και για τον τετράνυχο. Σε ένα λίτρο ζεστό νερό προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι και δύο  κουταλάκια του γλυκού οινόπνευμα φωτιστικό μπλε (93 βαθμοί) ή οινόπνευμα καθαρό (95 βαθμοί). Ανακατεύετε καλά και χρησιμοποιείτε ακροφύσιο για λεπτό ψεκασμό, κάθε βδομάδα αν υπάρχει προσβολή ή προληπτικά κάθε 15 ημέρες .

Τέλος, κάμπιες (προνύμφες) των λεπιδοπτέρων (πεταλούδες) υπάρχει περίπτωση να προσβάλλουν φύλλα και άνθη. Θα τις αναγνωρίσετε κυρίως, από τις ακανόνιστες τρύπες στα φύλλα, στα οποία μπορούν να αφήσουν ακέραια μόνο τα νεύρα, αν δεν φροντίσετε άμεσα για την καταπολέμησή τους.

Η αντιμετώπιση: Άμεση εφαρμογή με βιολογικό εντομοκτόνο σκεύασμα.

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *