Όταν η θερμοκρασία πέφτει, μέσα στο φθινόπωρο και κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα, η ανθισμένη αζαλέα προσφέρεται στην αγορά, ώστε να ενισχύσει με ζωηρά χρώματα το σκηνικό του σπιτιού. Αλλά και στη συνέχεια, μέσα στην άνοιξη, το υπέροχο φυτό της, υπόσχεται ολοζώντανα μπουκέτα, για να στολίσετε τη βεράντα και την αυλή.

Η αζαλέα (Azalea sp. της οικογένειας Ericaceae) κατάγεται από την Κίνα και την Ταϋλάνδη. Διαθέτει δύο βασικά είδη, την αζαλέα την ιαπωνική (Azalea japonica) και την αζαλέα την ινδική (Azalea indica), αειθαλείς θάμνους με διάφορη ανάπτυξη.

Η αζαλέα η ινδική είναι η πλέον δημοφιλής, ένας μικρός θάμνος -με ύψος και πλάτος μέχρι 50 εκ.- που προσφέρεται στην αγορά ανθισμένη, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Βέβαια, σε φυτώρια και ανθοπωλεία, πωλούνται υβρίδια και των δύο ειδών, που καταφέρνουν να ανθίζουν μετά τα μέσα φθινοπώρου, μέσα σε θερμοκήπιο, με τους κατάλληλους χειρισμούς από ειδικούς. Όμως, η αζαλέα η ινδική διαθέτει πλέον ποικιλίες με άνθη νωρίς ή αργά τον χειμώνα, ακόμα και μέσα στην άνοιξη, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ η αζαλέα η ιαπωνική, η οποία έχει και μεγαλύτερη ανάπτυξη, ανθίζει κυρίως, άνοιξη και μάλιστα, σε εξωτερικούς χώρους .

Συνήθως, η ιαπωνική αζαλέα ανθίζει άνοιξη και προτιμά το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ η πιο ευαίσθητη στο κρύο, ινδική αζαλέα, μπορεί να ανθίσει νωρίς, μέσα στον χειμώνα και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προσαρμόζεται σε ένα φωτεινό διάδρομο, σε μια κεντρική είσοδο, σε ένα γραφείο κοντά σε παράθυρο, αλλά και μέσα στο σπίτι με πολλή προσοχή.

Η επιλογή

  • Διαλέξτε μια ολάνθιστη αζαλέα με πυκνά και αρκετά μπουμπούκια.
  • Προτιμήστε φυτό με βλάστηση γεμάτη διάθεση και φρεσκάδα.
  • Παρατηρήστε τα φύλλα και αν δείτε ότι είναι μαραζωμένα, μην την επιλέξετε, ακόμα και αν έχει πολλά λουλούδια.

Αν η αζαλέα σας δεν έχει άνθη τον χειμώνα και ανθίζει φυσιολογικά άνοιξη, τους κρύους μήνες πρέπει να συντηρηθεί σε δροσερό χώρο -κοντά στους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου, σε θέση με αρκετό φως, αλλά όχι απευθείας στον ήλιο και με κανονικό, αλλά όχι συχνό, πότισμα.

azalea 04
Επιλέξτε ολάνθιστη αζαλέα με πολλά μπουμπούκια, ώστε να ανανεώσετε τον χώρο σας.

Μέσα στο φθινόπωρο μέχρι και νωρίς την άνοιξη η αζαλέα η ινδική διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία, με άνθη μονά ή διπλά, μονόχρωμα ή με διάφορους σχεδιασμούς στα πέταλα, σε τόνους του ροζ, του κόκκινου, του βιολέ, του λευκού, ακόμα και των σπάνιων πορτοκαλί ή κίτρινου. Η αζαλέα η ιαπωνική ανθίζει κυρίως, άνοιξη με εντυπωσιακά άνθη με μονή σειρά πετάλων σε ρόδινο, σομόν, λευκό, βιολέ, βυσσινί ή λιλά χρώμα.

Κατάλληλες θέσεις

  • Μια “χειμωνιάτικη” αζαλέα σε γλάστρα θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανθισμένη σε θερμοκρασία κοντά στους 12-15 βαθμούς Κελσίου.
  • Για να παραμείνει γεμάτη χρώμα, τοποθετήστε τη σε φωτεινή θέση και ακόμα καλύτερα, σε σημεία κοντά σε παράθυρο με βόρειο ή ανατολικό προσανατολισμό, όπου μπορεί να απολαμβάνει και τον ήλιο για ελάχιστες ώρες, πίσω από το παράθυρο.
  • Η αζαλέα προσαρμόζεται καλύτερα σε δροσερό περιβάλλον και χρειάζεται υγρασία στην ατμόσφαιρα. Για το λόγο αυτό, τοποθετήστε στο πιατάκι της αποστράγγισης βότσαλα με νερό και αερίζετε τακτικά το δωμάτιό της.

Θυμηθείτε:

  • Μετά τον χειμώνα, και ειδικά μετά την άνθηση, η αζαλέα δεν ενοχλείται αν εκτεθεί σε υψηλότερη θερμοκρασία μέχρι και 20 βαθμούς, και μπορείτε, όταν απομακρυνθεί ο κίνδυνος παγετού, να την τοποθετήσετε έξω, αλλά ποτέ απευθείας στον ήλιο και σε δυνατό βορινό αέρα.
  • Μέσα στην άνοιξη, όταν αρχίσει να ανεβαίνει αισθητά η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συντηρήστε τη στη βεράντα ή την αυλή, κοντά σε άλλα φυτά, σε κάπως υγρό και σκιερό ή έστω ημισκιερό περιβάλλον, σε ένα αίθριο ή κάτω από μία πέργολα, επειδή αλλιώς, θα δυσκολευτεί να ανθίσει ξανά.
Μια μικρή αζαλέα θεωρείται κατάλληλη για να στολίσει ένα τραπέζι μέσα ή έξω από το σπίτι.
Μια μικρή αζαλέα θεωρείται κατάλληλη για να στολίσει ένα τραπέζι μέσα ή έξω από το σπίτι.

Προσοχή: Η αζαλέα, στενός συγγενής του ροδόδενδρου, θεωρείται τοξικό φυτό. Συνεπώς, καλό είναι να τοποθετείται σε θέσεις, μακριά από μικρά παιδιά και ζώα.

Βασικές φροντίδες

  • Η αζαλέα, όταν είναι ανθισμένη, έχει ανάγκη από συχνό πότισμα, αλλά με μικρές ποσότητες νερού, ώστε να διατηρείται το χώμα υγρό, αλλά όχι πολύ βρεγμένο. Θυμηθείτε ότι το όμορφο φυτό ανήκει στα ασβεστόφοβα ή αλλιώς, οξύφιλα φυτά και δεν συμπαθεί το νερό με τα άλατα. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε απεσταγμένο ή απιονισμένο νερό.
  • Απομακρύνετε φύλλα και άνθη, που αρχίζουν να μαραίνονται και αερίζετε τον χώρο της.
  • Μετά την άνθηση, εξακολουθείτε το κανονικό πότισμα και ψεκάζετε τα φύλλα της με καθαρό νερό.

Όσο και να απαγορεύεται το κατάβρεγμα των λουλουδιών, η αζαλέα σας θα απολαύσει λίγους ψεκασμούς με καθαρό απεσταγμένο νερό μέσα στο σπίτι, που θα βοηθήσουν στην παράταση της άνθησης.

Λίπανση

Για να τη βοηθήσετε περισσότερο, χορηγήστε -άνοιξη και ειδικά καλοκαίρι, σε θερμοκρασίες μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου- ένα βιολογικό λίπασμα, κατάλληλο για ασβεστόφοβα φυτά. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της άνθησης ευνοείται από ελαφρές δόσεις βιολογικού λιπάσματος κάθε 10 με 15 ημέρες.

Μεταφύτευση

  • Αλλαγή γλάστρας πρέπει να γίνεται -οπωσδήποτε μετά την άνθηση- κάθε ένα με δύο χρόνια, την άνοιξη και μάλιστα, όταν το φυτό αναπτυχθεί και “ξεφύγει” από τη γλάστρα του.
  • Χρησιμοποιήστε ένα έτοιμο μείγμα για ασβεστόβοφα φυτά ή ακόμα και καθαρό καστανόχωμα ή κουμαρόχωμα. Δώστε προσοχή στο κατάλληλο χώμα, επειδή η αζαλέα ως ασβεστόφοβο φυτό δεν ανέχεται το όξινο περιβάλλον. Προσοχή στην καλή αποστράγγιση.

Κλάδεμα

Μετά την άνθηση, την άνοιξη και μέσα στο καλοκαίρι, κόψτε λίγες φορές τις κορυφές των βλαστών της. Επίσης, το καλοκαίρι, αφαιρέστε με προσοχή τα κακοσχηματισμένα κλαδιά, καθώς και τα νέα βλαστάρια, μόλις σχηματιστούν τα  μπουμπούκια.