Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Άρθρο

Βγάλτε τα φυτά εσωτερικού χώρου, έξω!
Εργασίες

Βγάλτε τα φυτά εσωτερικού χώρου, έξω! 

Τα φυτά χρειάζονται φως και αέρα. Τον Μάιο λοιπόν, που ο καιρός το επιτρέπει, όσα βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, καλό είναι να βγουν έξω. Με τη σωστή περιποίηση, θα αναπτυχθούν καλύτερα και συγχρόνως, θα διαμορφώνουν ευχάριστα σκηνικά, για να απολαμβάνετε τους ζεστούς μήνες.

Απαραίτητη “μετακόμιση”

Ο φωτισμός στους φυτικούς οργανισμούς είναι κύρια προϋπόθεση για να συντηρηθούν σωστά. Έτσι, τα διάφορα είδη πρέπει να τοποθετούνται στις κατάλληλες γωνιές, ανάλογα με τις ανάγκες τους σε φως.

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα, όπως η αλόη και η αγαύη, έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν κατευθείαν σε μέρη ηλιόλουστα. Αν βέβαια, μέσα στο σπίτι δεν είχαν στην διάθεσή τους πολύ φως, καλό είναι πρώτα να περάσουν λίγες ημέρες σε μια ημισκιερή εξωτερική θέση.

Τα φυτά που θέλουν λίγο φως, όπως το αγλαόνεμα και η ασπιδίστρια, αλλά και τα λεπτοκαμωμένα, κέντια και χαμαιδορέα, καθώς και χρωματιστές καλαθέα και μαράντα, καλό είναι να μην μεταφέρονται σε εξωτερικούς χώρους, εκτός και αν έχετε ένα στεγασμένο και δροσερό χώρο, όπου δύσκολα διεισδύει ο ήλιος.

Όλα τα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου, τον Μάιο, μπορούν και χρειάζονται να βγαίνουν έξω. Στην αρχή ένα προστατευμένο μέρος είναι κατάλληλο μέχρι να περάσουν δέκα περίπου ημέρες. Μετά, ανάλογα με το είδος, γίνεται η επιλογή της σωστής θέσης, εκεί δηλαδή που κάθε φυτό θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου.

Συγκεκριμένα, οι φίκοι*, η σεφφλέρα (ή σεφλέρα), η πράσινη δράκαινα, η καλαγχόη, η καλαντίβα, η γαρδένια και η ορτανσία ζουν σε φωτεινές θέσεις. Η γκουσμάνια, η αιχμέα, η βριέζια, το σπαθίφυλλο, το ανθούριο, η αζαλέα και η καμέλια προτιμούν ημισκιερά σημεία, κοντά σε κάποιο τοίχο. Επίσης, τα φιλόδενδρα, η διεφφενμπάχια (ή διφενμπάχια) και η λεπτόφυλλη δράκαινα μαρτζινάτα διατηρούνται καλύτερα στη σκιά. Τα συγκεκριμένα φυτά, εκτός από την καλαγχόη και την καλαντίβα, χρειάζονται δροσερό περιβάλλον. Ιδιαίτερα, η αζαλέα, η γαρδένια και η καμέλια είναι ανάγκη να τοποθετούνται σε προστατευμένο από τη μεγάλη ζέστη χώρο.

φίκος λυράτα μπορεί να μείνει έξω και σε σκιερή θέση, χωρίς πρόβλημα.

Προσοχή: η σαιντπώλια, ο στρεπτόκαρπος και η γκλοξίνια, χαριτωμένα ανθοφόρα φυτά του σπιτιού, θέλουν φως, αλλά πάντα φιλτραρισμένο. Γι’ αυτό, καλύτερα να μένουν μέσα τη ζεστή περίοδο και να απολαμβάνουν τον ήλιο πίσω από μια κουρτίνα.

Ο ελαφρύς και τακτικός ψεκασμός με καθαρό νερό βοηθά τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου να προσαρμοστούν και να συντηρηθούν σωστά στη βεράντα ή την αυλή.
Ο ελαφρύς και τακτικός ψεκασμός με καθαρό νερό βοηθά τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου να προσαρμοστούν και να συντηρηθούν σωστά στη βεράντα ή την αυλή.

Μην ξεχνάτε:

  • Οι φυτικοί οργανισμοί, που έχουν την δυνατότητα να μεγαλώνουν στο εσωτερικό του σπιτιού, δεν ανέχονται να πέφτουν οι ηλιακές αχτίδες απευθείας επάνω τους.  Ακόμα και τα είδη που χρειάζονται πολύ φως, πρέπει να βρίσκονται σε σημεία, όπου δεν τα “βλέπει” συνέχεια ο ήλιος.
  • Όταν το μέγεθος των φυτών και των δοχείων τους είναι μεγάλο και δεν μπορείτε να τα μετακινήσετε, αφήστε τα μέσα στο σπίτι και φροντίζετε ο χώρος τους να αερίζεται κανονικά, ανοίγοντας συχνά ένα παράθυρο που βρίσκεται κοντά, κυρίως το πρωί, αλλά και από το απόγευμα προς το βράδι.

Ωφέλιμες υπηρεσίες

  • Τα φυτά όταν βρεθούν έξω, υποφέρουν τις θερμές ημέρες από την υπερβολική ζέστη. Για το λόγο αυτό δροσίστε τα, ψεκάζοντας τη βλάστησή τους με καθαρό νερό, χωρίς όμως να καταβρέχετε τα άνθη, αν βέβαια υπάρχουν.
  • Καθαρίζετε τα φύλλα από τη σκόνη, που ζημιώνει εμφάνιση και ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας μαλακό πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με καθαρό νερό.

Προσοχή:

  • Κατάβρεγμα και καθαρισμός δεν πρέπει να γίνονται σε κάκτους, σε φυτά που έχουν φύλλα με μικρές τρίχες, όπως η σαιντπώλια, ο στρεπτόκαρπος και η γκλοξίνια, αλλά και γενικά σε παχύφυτα, όπως είναι τα ανθοφόρα, καλαγχόη και καλαντίβα.
  • Μην καταβρέχετε και άλλα φυτά που είναι πολύ ευαίσθητα στην υπερβολική υγρασία, όπως είναι οι μπιγκόνιες.
  • Σε όλα τα είδη, μην ενοχλείτε ποτέ τα πολύ νεαρά φύλλα, παρά μόνο με ένα ελαφρύ ψεκασμό νερού.

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *