Από τις αρχές Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια τριών μηνών, οι κηπουροί του Πάρκου του Keukenhof στην Ολλανδία φυτεύουν 7 εκατομμύρια βολβούς λουλουδιών, όπως κάθε χρόνο, για να ετοιμάσουν μια ζωντανή Έκθεση, στον πιο όμορφο ανοιξιάτικο Κήπο της Ευρώπης!

Ποικιλίες τουλίπας σε πρώτο πλάνο! Το λουλούδι έμβλημα της Ολλανδίας!
Ποικιλίες τουλίπας σε πρώτο πλάνο! Το λουλούδι έμβλημα της Ολλανδίας!

Αφορμή και αιτία!

Το Πάρκο του Keukenhof στην Ολλανδία ανθίζει την άνοιξη, δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες, σε ένα φανταστικό τοπίο, με ένα αρμονικό σύνολο όλων των φυτικών ειδών, δίνοντας έμφαση στα ανθοφόρα βολβώδη και κυρίως, στην τουλίπα, το λουλούδι έμβλημα της Ολλανδίας!

Μια εξαιρετική Διεθνής Έκθεση, στην ανθισμένη Φύση, περιμένει να εντυπωσιάσει κάθε χρόνο για 8 περίπου εβδομάδες μέσα στην άνοιξη, χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι το 2023 έφτασαν το 1,4 εκατομμύριο! Καθημερινά, μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν τα μονοπάτια του και απολαμβάνουν μια συναρπαστική εαρινή ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα ένα έντονο αίσθημα ευφορίας!

Ακούστε μας λοιπόν, και προγραμματίστε ένα υπέροχο ταξίδι με έναν μοναδικό προορισμό, ένα αληθινό όνειρο, όπως το ζήσαμε και εμείς, η Ομάδα του Green Side, την άνοιξη του 2023! Βρεθήκαμε εκεί, αρχές Μαΐου -λίγες ημέρες πριν τη λήξη- στον «Κήπο της Ευρώπης», όπως αποκαλείται το Keukenhof! Χαθήκαμε στα μονοπάτια του Πάρκου και γοητευτήκαμε από τα υπέροχα χρώματα και τα ελκυστικά αρώματα των βολβωδών φυτών!

Ένα ανθισμένο ρυάκι από μπλε μούσκαρι!
Ένα ανθισμένο ρυάκι από μπλε μούσκαρι!

Σημαντικά στοιχεία:

Το Keukenhof βρίσκεται στο Lisse της Ολλανδίας! Εδώ φυτεύονται και ανθίζουν -κάθε χρόνο- 7 εκατομμύρια βολβοί λουλουδιών σε μια έκταση  32 εκταρίων (320 στρέμματα)! Ανάμεσα σε πολυετή είδη, μεγάλα δέντρα και ανεπτυγμένους θάμνους, αναδεικνύονται περίτεχνα σε απίθανους σχεδιασμούς και καταπληκτικά παρτέρια, τα ανθισμένα βολβώδη (τουλίπες, υάκινθοι, νάρκισσοι, κρόκοι, μούσκαρι, ίριδες, ανεμώνες, φριτιλλάριες κ.ά.), ενώ συνοδεύονται από άλλα ανθισμένα φυτά (ιαπωνικές κερασιές, τριανταφυλλιές, ροδόδενδρα κ.ά.) με φόντο έναν καταπράσινο χλοοτάπητα!

Οι βολβοί δωρίζονται στο Πάρκο από επιχειρηματίες, οι οποίοι επιτελούν έναν πολύπλευρο ρόλο! Είναι συγχρόνως, καλλιεργητές, φυτωριούχοι, εξαγωγείς και φυσικά, εκθέτες! Μέσα στο φθινόπωρο μέχρι νωρίς τον χειμώνα, οι βολβοί φυτεύονται με τα χέρια 40 κηπουρών! Με επιμέλεια και βάσει σχεδίου, σε ιδιόρρυθμους κήπους με διάφορο στυλ και ιδιαίτερο σκοπό, με αισθητικό, αλλά και εικαστικό χαρακτήρα, κοντά στο στοιχείο του νερού, δίπλα σε κανάλια και σε λίμνες, σε διακριτικά ρυάκια και πρωτότυπα συντριβάνια, με προετοιμασία 10 μηνών, το Keukenhof ανθίζει την άνοιξη!

Μια ανοιξιάτικη εικόνα, χίλιες λέξεις!
Μια ανοιξιάτικη εικόνα, χίλιες λέξεις!

Υποδοχή και αίσθηση:

Οι ημερομηνίες της «Έκθεσης» είναι διαφορετικές κάθε χρόνο, γι’ αυτό τον λόγο, περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του Keukenhof ( https://keukenhof.nl/en/ ) και προγραμματίστε από νωρίς, ένα εαρινό ταξίδι για το 2024, από τις 21 Μαρτίου έως τις 12 Μαίου! Συγκεντρώστε πληροφορίες από το προαναφερόμενο site, καθώς και από άλλα αξιόλογα τοπικά sites, όπως είναι το https://www.netherlands-tourism.com/keukenhof-the-garden-of-europe// . Επίσης, μπορείτε να βρείτε χρήσιμα στοιχεία για το Πάρκο και την επίσκεψη σας στο https://www.dutchamsterdam.nl/ και μάλιστα, ένα χρήσιμο βίντεο ειδικά, για την άνοιξη του 2024, που θα γιορταστεί και 75η επέτειος του Κήπου!

Το στοιχείο του νερού και ο καταπράσινος χλοοτάπητας δημιουργούν το κατάλληλο φόντο στις ανοιξιάτικες ζωγραφιές!
Το στοιχείο του νερού και ο καταπράσινος χλοοτάπητας δημιουργούν το κατάλληλο φόντο στις ανοιξιάτικες ζωγραφιές!

Να είστε σίγουροι ότι η εμπειρία θα ξεπεράσει τις προσδοκίες σας! Η πραγματικότητα δεν συγκρίνεται με την φαντασία! Μια μαγική πνοή θα σας αγγίξει από τη στιγμή, που θα βρεθείτε στις εισόδους του Πάρκου! Είναι η ανθισμένη Φύση του σε ένα μοναδικό τοπίο με εικόνες παραμυθιού! Είναι η Παράδοση και η Ιστορία του από το 1949-1950! Είναι οι κήποι του και η εκπληκτική θέα από κάθε σημείο, είναι οι άνθρωποί του, τα έργα των 25 καλλιτεχνών, οι εκθέσεις, τα καταστήματα, οι δραστηριότητες! Είναι η εαρινή ανάσα του Keukenhof!

Συνδυάστε την επίσκεψή σας στο Keukenhof με βόλτες σε όμορφα κοντινά χωριά και περιπάτους σε πράσινα σκηνικά με ωραία κανάλια, δίπλα στα πολύχρωμα λιβάδια της τουλίπας! Δείτε τους επιβλητικούς ανεμόμυλους της Ολλανδίας και χαθείτε στην εξοχή της με ένα ποδήλατο! Και να είστε σίγουροι, ότι κάποια στιγμή σίγουρα, θα επιστρέψετε!