Αν καλλιεργείτε τριανταφυλλιές, σε κήπο ή γλάστρα, κάθε χρόνο δεν πρέπει να ξεχνάτε το κλάδεμα. Έτσι, θα έχουν όμορφο σχήμα, υγιή βλάστηση και πλούσια ανθοφορία.

Το κλάδεμα στις τριανταφυλλιές πραγματοποιείται μέσα στον Ιανουάριο στις ζεστές περιοχές και τον Φεβρουάριο στα ψυχρά μέρη, οπωσδήποτε πριν εμφανιστεί η νέα βλάστηση. Βέβαια, με τις αλλαγές στο κλίμα και τις αυξημένες θερμοκρασίες κατά διαστήματα μέσα στον χειμώνα, η κατάλληλη στιγμή δεν είναι και τόσο εύκολο να προσδιοριστεί. Πάντως, ποτέ μην κλαδεύετε με παγωνιά ή υγρό καιρό.

kladema se triantafyllies 7
Οι νεαρές τριανταφυλλιές με μικρή ανάπτυξη χρειάζονται περιορισμένο κλάδεμα. Ειδικά, αν τις προμηθευτείτε Ιανουάριο με Φεβρουάριο, μάλλον θα είναι κλαδεμένες.

Το κλάδεμα στις τριανταφυλλιές είναι διαφορετικό, ανάλογα με την ηλικία και την κατηγορία στην οποία ανήκει το φυτό. Μερικές φορές, χρειάζεται να κλαδέψετε πολύ (αυστηρά) και άλλες φορές λίγο (ελαφρά).

Οι τριανταφυλλιές που φυτέψατε φέτος, έχουν ανάγκη τη συγκεκριμένη φροντίδα από την επόμενη χρονιά.

Γενικές οδηγίες

  • Τα πρώτα τρία με τέσσερα χρόνια στις θαμνώδεις ποικιλίες και για ένα με δύο στις αναρριχώμενες και στις δενδρώδεις χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήνετε δύο με τρία μάτια σε κάθε βλαστό. Το ίδιο είναι ανάγκη να κάνετε και στις αδύναμες, αλλά και σε εκείνες, που έχουν μικρή ανάπτυξη.
  • Τα επόμενα χρόνια κλαδέψτε ελαφρά και αφαιρέστε μικρά τμήματα, ώστε να παραμένουν πάνω από τέσσερα μάτια σε κάθε βλαστό.
  • Απομακρύνετε ξερά κλαδιά, πολύ παλιά (γερασμένα), αλλά και λαίμαργους -λεπτούς βλαστούς μεγάλου μήκους με μικρά φύλλα- που ζουν σε βάρος του φυτού.
  • Στις θαμνώδεις συνήθως, αφήστε τέσσερις (4) με πέντε (5) κεντρικούς υγιείς βλαστούς από τη βάση, όπως και στις δενδρώδεις (φυσικά πάνω από τον κεντρικό κορμό και το σημείο της διακλάδωσης).

Απόλυτος κανόνας δεν υπάρχει: Όταν ολοκληρώσετε το κλάδεμα, όσον αφορά κυρίως τη θαμνώδη ή τη δενδρώδη τριανταφυλλιά σας, ανάλογα κυρίως με την ηλικία και τη γενική κατάσταση της υγείας της, μπορεί να έχει απομείνει μόνο με τρία (3) ή να έχει και έξι (6) γερά κλαδιά, μήκους από 30 έως 60 εκ. περίπου.

kladema se triantafyllies 11
Ένα όμορφο σχήμα σε μια τριανταφυλλιά θυμίζει ένα μπουκέτο που γρήγορα θα γεμίσει λουλούδια.

Ιδιαιτερότητες:

  • Οι τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης δεν χρειάζονται απαραίτητα κλάδεμα κάθε χρόνο, επειδή δεν αναπτύσσονται πολύ. Κάθε τρία ή και κάθε δύο χρόνια, αν δείτε ότι έχουν ανάγκη μια ανανέωση,  απομακρύνετε τα 2/3 της βλάστησής τους και φυσικά κόβετε ξερά, αδύνατα και γερασμένα κλαδιά.
  • Κατά τη διάρκεια της χρονιάς στις εδαφοκάλυψης, αλλά και και στις αναρριχώμενες κόβετε μακριά κλαδιά που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα.
  • Στις μικρές τριανταφυλλιές, στις χαμηλές ποικιλίες, πρέπει να κλαδέψετε μέχρι τα 10 με 15 εκ.
  • Στις μπορντούρες μπορείτε να κλαδέψετε με την ψαλίδα του κουρέματος, αλλά φροντίστε να μην μασάει τα κλαδιά.

Θυμηθείτε ότι πάντα η τριανταφυλλιά σας θα μένει με όμορφο σχήμα και όχι πυκνή βλάστηση.

Αρχή της καλής τεχνικής

Χρησιμοποιήστε καλό κλαδευτήρι και τηρήστε τη βασική αρχή της καλής τεχνικής, η οποία ισχύει για το κλάδεμα των βλαστών της τριανταφυλλιάς, που θα μείνουν στο φυτό: Η τομή από το κάθε κόψιμο πρέπει να είναι επίπεδη, να έχει κλίση 45 μοίρες περίπου σε σχέση με τον άξονα του βλαστού και να μη γέρνει προς το μάτι, ενώ θα πρέπει να απέχει από αυτό ιδανικά κάτι λιγότερο από 1 εκ.

Προσοχή: Μην κλαδεύετε με υγρό καιρό, ούτε με δυνατό κρύο.

kladema se triantafyllies 8
Στις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές, καλό είναι να μην μειώνετε σε αριθμό τους βασικούς κεντρικούς βλαστούς, αλλά μόνο τους πλευρικούς.

Τα βήματα

  • Αφαιρέστε όλα τα φύλλα, τα άνθη και τα πολύ λεπτά κλαδάκια.
  • Απομακρύνετε τα λαίμαργα κλαδιά, τους μακρείς λεπτούς βλαστούς, που εμφανίζονται στη βάση του φυτού και «τραβούν» τη δύναμή του, χωρίς λόγο.
  • Κόψτε τα ξερά κλαδιά από τη βάση τους. Αν δεν είστε σίγουροι για την ξήρανση, κόβετε μικρά κομμάτια έως να συναντήσετε το ζωντανό μέρος, που θα έχει εσωτερικά πράσινο χρώμα.
  • Απομακρύνετε περίπου το μισό της περσινής ανάπτυξης.
  • Κόψτε τα κλαδιά που διασταυρώνονται ή που αναπτύσσονται προς το εσωτερικό του θάμνου.
  • Μην ξεχνάτε ότι πρέπει οι βλαστοί, που θα παραμείνουν να αναπτύσσονται περιμετρικά και λίγο πιο έξω από το κέντρο του φυτού σας, ενώ το συνολικό σχήμα να μοιάζει στο γνωστό κυπελλοειδές.
  •  Κοιτάξτε από μια απόσταση το φυτό σας. Φανταστείτε το με ένα όμορφο και ισορροπημένο σχήμα και μέγεθος. Εμπιστευθείτε την κρίση σας και αν είστε αρκετά καινούργιοι στο κλάδεμα, προχωρήστε σιγά-σιγά, σε σταδιακές μικρές κοπές.

Σημαντικά οφέλη του κλαδέματος

  • Όταν απομακρύνονται τα ξερά κλαδιά, μειώνονται οι πιθανότητες για επιβλαβείς προσβολές.
  • Η απομάκρυνση των βλαστών που εισέρχονται στο εσωτερικό της βλάστησης, διευκολύνει την υγιή ανάπτυξη, καθώς διεισδύει ο ήλιος και κυκλοφορεί ο αέρας μέσα στην τριανταφυλλιά.
  • Η μείωση της ανάπτυξης κυρίως, της προηγούμενης χρονιάς, αναζωογονεί τη βλάστηση και διεγείρει την άνθηση.
Η υγιής βλάστηση και η πλούσια άνθηση εξαρτώνται από το σωστό κλάδεμα.
Η υγιής βλάστηση και η πλούσια άνθηση εξαρτώνται από το σωστό κλάδεμα.

Ο εξοπλισμός

  • Για να κλαδέψετε την τριανταφυλλιά σας, φορέστε ανθεκτικά γάντια κηπουρικής, που θα σας προστατέψουν από τα αγκάθια. Θυμηθείτε όμως, να ντυθείτε και κατάλληλα, δηλαδή με μακρύ παντελόνι και με μακρυμάνικη μπλούζα.
  • Για να κόψετε τα συνηθισμένα κλαδιά πάχους συνήθως μέχρι 2 εκ., χρησιμοποιήστε ένα καλό κλαδευτήρι. Σε μεγαλύτερα κλαδιά η κοπή γίνεται άνετα με κλαδευτήρι που διαθέτει μακριές χειρολαβές, ενώ σκληρά και ιδιαίτερα μεγάλα κλαδιά χρειάζονται χειροπρίονο.
kladema se triantafyllies 10
Το καλό κλαδευτήρι εξασφαλίζει σωστές κοπές και επομένως είναι το βασικότερο εργαλείο για να πετύχει το κλάδεμα.