Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, οι κοπές της χλόης πρέπει να γίνονται πιο συχνά και πάντα, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, σταδιακά, δείχνοντας υπομονή και επιμονή, το γκαζόν σας θα αποχτήσει μια τέλεια πράσινη επιφάνεια.

Η συχνότητα

Τον Μάιο, η θερμοκρασία ανεβαίνει αρκετά. Με το σωστό πότισμα, το γκαζόν ενεργοποιείται έντονα. Παρατηρείστε προσεχτικά τη βλάστηση και κουρεύετε πάντα, ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της χλόης. Σχεδόν μία φορά την εβδομάδα αρκεί. Κουρεύετε βαθιά, εκτός αν κάνει πολύ ζέστη και επικρατεί ξηρασία. Τότε, αρχίστε να κόβετε λίγο, αλλά έτσι, μπορεί να χρειαστεί να κουρέψετε και δύο φορές την εβδομάδα. Σε κανονικές συνθήκες, αυτό πρέπει να γίνει αργότερα, μετά τα μέσα Ιουνίου.

Επενδύστε σε μια καλή χλοοκοπτική μηχανή με σάκο συλλογής κομμένης χλόης.
Επενδύστε σε μια καλή χλοοκοπτική μηχανή με σάκο συλλογής κομμένης χλόης.

Η συλλογή χλόης

Αν ο κήπος σας είναι στην ευχάριστη θέση να διαθέτει γκαζόν, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια καλή μηχανή κουρέματος.  Σε περίπτωση που το χλοοκοπτικό σας δεν διαθέτει δικό του σάκο συλλογής χόρτου, μην αφήνετε την κομμένη χλόη πάνω στην πράσινη επιφάνεια. Ειδικά τώρα τον Μάιο, με τη ζέστη και την υγρασία, μπορεί να γίνει το ιδανικό υπόστρωμα για να αναπτυχθούν βλαβεροί μικροοργανισμοί, οι οποίοι θα επιτεθούν και σε άλλα φυτά του κήπου. Προτιμήστε να έχετε κοντά σας μια μεγάλη πλαστική σακούλα, ώστε να μαζεύετε τη χλόη με την ειδική σκούπα ή με την τσουγκρανόσκουπα.

Ιδιαίτερη φροντίδα

Πριν κουρέψετε, δείτε αν τα μαχαίρια ή οι λεπίδες του χλοοκοπτικού σας βρίσκονται στη σωστή θέση. Ρυθμίστε το ύψος κοπής τους, αν χρειάζεται και ελέγξτε, αν κόβουν καλά, για να μη “μασάνε” το χόρτο.  Ειδικά, αν το γκαζόν σας είναι νεοφυτρωμένο, δηλαδή αν το έχετε σπείρει πρόσφατα, ένα χλοοκοπτικό που δεν κόβει εύκολα, μπορεί να το ξεριζώσει!