Τον Ιούλιο, βλάστηση και τυχόν άνθηση εξελίσσονται δυναμικά με την κατάλληλη περιποίηση! Όμως, επειδή η ζέστη δυσαρεστεί τα φυτά και η ξηρή ατμόσφαιρα τα κάνει να υποφέρουν, χρειάζεται προσοχή και συγκεκριμένη διαχείριση!

Στον κήπο και τη βεράντα

 • Ποτίζετε τακτικά και καταβρέχετε κάπου-κάπου τα φύλλα. Προσφέρετε νερό πιο συχνά σε φυτά δίπλα σε τοίχους ή δάπεδα. Κοντά στις τσιμεντένιες και γυμνές από πράσινο επιφάνειες η ατμόσφαιρα είναι πιο ξηρή.
 • Τα φυτά σε γλάστρες, καλό είναι να μετακινηθούν και να απομακρυνθούν από τα πιο θερμά μέρη και με τη βοήθειά σας να μείνουν σε πιο δροσερές γωνιές.
Τον Ιούλιο, όταν ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία, μεταφέρετε -όσο αυτό είναι εφικτό- σε πιο δροσερές θέσεις, τα φυτά σε γλάστρα.
Τον Ιούλιο, όταν ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία, μεταφέρετε -όσο αυτό είναι εφικτό- σε πιο δροσερές θέσεις, τα φυτά σε γλάστρα.
 • Σκαλίζετε ελαφρά το χώμα γύρω από τα φυτά σας, μακριά από τις ρίζες, και απομακρύνετε -από τα παρτέρια, αλλά και από τις γλάστρες- αγριόχορτα, που μπορεί να εμφανιστούν, ειδικά τώρα, με το συχνό πότισμα.

Προσοχή: αν δεν έχετε εγκαταστήσει ένα αυτόματο σύστημα άρδευσης, θα υπάρξουν προβλήματα σε περίπτωση που αφήσετε μόνα τα φυτά σας, ακόμα και για λίγες ημέρες. Βρείτε τρόπο να εξασφαλίσετε την αναγκαία υγρασία ή εμπιστευθείτε άμεσα σε μια αρμόδια εταιρεία το πότισμα, το οποίο θα γίνεται πάντα σωστά με τις κατάλληλες σωληνώσεις και τον “έξυπνο” προγραμματιστή.

 • Με τη ζέστη. τα πράσινα φυτά της βεράντας, δυσανασχετούν περισσότερο, όταν επάνω τους συγκεντρώνεται σκόνη. Χρειάζονται λοιπόν, καθαρισμό στα φύλλα, χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο σε καθαρό νερό. Προσοχή: μην ακουμπάτε τα ευαίσθητα νεαρά φύλλα, παρά μόνο τα καλά σχηματισμένα.
 • Ειδικά αν πρόκειται να λείψετε για μέρες, “πλένετε” καλά τα είδη με γυαλιστερά φύλλα. Τέτοια είναι η καμέλια, η γαρδένια, ο φίκος ο βενιαμίν, η σεφφλέρα, η ασπιδίστρια, το ασπλήνιο, το γιούκα, οι διάφορες δράκαινες κ.ά.

Δώστε χρώμα στο μπαλκόνι, την ταράτσα, το αίθριο και το καθιστικό του κήπου με ανεπτυγμένα εποχιακά φυτά, όπως είναι οι σερφίνιες, δηλαδή οι κρεμοκλαδείς πετούνιες.  Μπορεί τώρα πια να μην υπάρχει η δυνατότητα να μεταφυτευτούν, αλλά σίγουρα είναι ικανές να ζήσουν στις δικές τους γλάστρες, με τις οποίες προσφέρονται στην αγορά και έτσι να στολίσουν ψηλές θέσεις, αρκεί να τις κρεμάσετε κάπου, όπως σε ξύλο πέργολας ή σε μεταλλικό στοιχείο της τέντας.            

    

Κλαδέψτε τις πετούνιες που ήδη καλλιεργείτε και ενισχύστε τη διακόσμησή σας με νέα "έτοιμα" φυτά.
Κλαδέψτε τις πετούνιες που ήδη καλλιεργείτε και ενισχύστε τη διακόσμησή σας με νέα “έτοιμα” φυτά.
 • Αν ήδη καλλιεργείτε από νωρίς πετούνιες και σας φαίνονται αποδυναμωμένες ή ακόμα αν λείπατε διακοπές και δεν μπορούσατε να απομακρύνετε εγκαίρως τα υπερώριμα άνθη, τώρα είναι η στιγμή να βοηθήσετε στην αναγέννηση της βλάστησής τους: Κλαδέψτε τις στα 15 εκ.  από την επιφάνεια του χώματος, σκαλίστε ελαφρά το χώμα τους, δώστε τους λίγο οργανικό λίπασμα και ποτίζετε τακτικά.!

Ενισχύστε δυναμικά τον κήπο και τη βεράντα με αγάπανθους! Τα ωραία μπλε ή λευκά μπουκέτα τους εντυπωσιάζουν σε παρτέρια και ζαρντινιέρες! Προτιμούν ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, χωρίς δυνατό αέρα! Χρειάζονται πλούσιο στραγγερό χώμα και μέτριο πότισμα!

Αν συντηρείτε φυτά μέσα στο σπίτι, καλό είναι να τα συγκεντρώσετε σε ομάδα, ώστε να επωφεληθούν της δροσιά που αναδύει το κάθε ένα ξεχωριστά και όλα μαζί.
Αν συντηρείτε φυτά μέσα στο σπίτι, καλό είναι να τα συγκεντρώσετε σε ομάδα, ώστε να επωφεληθούν της δροσιά, που αναδύει το κάθε ένα ξεχωριστά και όλα μαζί.

Στο σπίτι

 • Αν συντηρείτε φυτά μέσα στο σπίτι, ανοίγετε συχνά τα παράθυρα, εκτός και αν κάνει πολλή ζέστη.
 • Όταν λειτουργούν τα κλιματιστικά σώματα, δεν πρέπει οι πράσινοι οργανισμοί να βρίσκονται κοντά τους.
 • Δώστε την ευκαιρία στα φυτά εσωτερικού χώρου να βγουν έστω και για λίγες ημέρες έξω, σε μια ημισκιερή και δροσερή θέση.
 • Δροσιά στο χώμα και στη βλάστηση είναι και εδώ απαραίτητη, όπως και έξω από το σπίτι.
Ποτίζετε με προσοχή τα φυτά του σπιτιού και δροσίζετε με καθαρό νερό τη βλάστησή τους, χωρίς υπερβολές.
Ποτίζετε με προσοχή τα φυτά του σπιτιού και δροσίζετε με καθαρό νερό τη βλάστησή τους, χωρίς υπερβολές.

Στον λαχανόκηπο

 • Σε παρτέρι ή γλάστρες, οι ντοματιές και οι αγγουριές αρχίζουν να ψηλώνουν και χρειάζονται υποστύλωση πάνω σε λεπτά ξυλαράκια ή γερά καλάμια. Καθώς αναπτύσσονται δένετε χαλαρά την βλάστηση πάνω στο στήριγμά τους κάθε 25 με 30 εκ. Επίσης, πάντα απομακρύνετε κίτρινα ή ξερά φύλλα.
 • Σε κατάλληλα προετοιμασμένο παρτέρι και σε άνετα χαμηλά δοχεία με αφράτο χώμα, μπορείτε να σπείρετε παντζάρι, ραπάνι, κολοκύθια, καθώς και ορισμένες ποικιλίες μαρουλιού.
Μην ξεχνάτε να στηρίζετε τα φυτά που το χρειάζονται.
Μην ξεχνάτε να στηρίζετε τα φυτά που το χρειάζονται.
 • Βοηθήστε τη στήριξη σε φυτά φασολιάς, αρακά και κολοκυθιάς.
 • Αφαιρείτε κίτρινα και ξερά φύλλα από όλα τα φυτά και ειδικά, από τα κηπευτικά σας. Μάλιστα, η μελιτζάνα έχει μεγάλη ανάγκη από τη συγκεκριμένη εργασία, η οποία μπορεί να επεκταθεί και σε αφαίρεση αρκετών κιτρινωπών φύλλων, που βρίσκονται κυρίως στη βάση της βλάστησης, αλλά μέχρι και το ύψος των 20 εκ. από το έδαφος.

Μαζεύετε τους επίκαιρους καρπούς από τα δέντρα σας και αραιώστε τους βλαστούς ή τα φύλλα στο αμπέλι για να φωτίζονται καλύτερα τα σταφύλια σας.

Το γκαζόν έχει ανάγκη από μια αυτόματη άρδευση με τα κατάλληλα εξαρτήματα και τους απαραίτητους εκτοξευτές.
Το γκαζόν έχει ανάγκη από μια αυτόματη άρδευση με τα κατάλληλα εξαρτήματα και τους απαραίτητους εκτοξευτές.

 Στον χλοοτάπητα (γκαζόν)   

 • Ποτίζετε συχνά, σκουπίζετε και κουρεύετε, κόβοντας λίγο τη χλόη, ώστε να αποφύγετε τη μεγάλη εξάτμιση και να εξασφαλίζετε μεγαλύτερη υγρασία. Έτσι, το γκαζόν σας θα διατηρηθεί καλύτερα, παρά την ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα.
 • Όπου προγραμματίζετε να εγκαταστήσετε καινούργιο χλοοτάπητα, για καλύτερα αποτελέσματα- τώρα μπορείτε να σκάψετε, να απομακρύνετε πέτρες και να προσθέσετε αρκετή τύρφη.