Πριν πιάσει για τα καλά το κρύο, μην ξεχάσετε να κλαδέψετε τις ντάλιες σας, για να έχουν τη δύναμη να ανθίσουν ξανά και τον επόμενο χρόνο.  Και αν είστε από εκείνους, που μέχρι τώρα δεν έχουν συμπεριλάβει στον κήπο και στη βεράντα, αυτά τα πολύτιμα φυτά, που ανθίζουν ακούραστα όλους τους ζεστούς μήνες, είναι καιρός να τα γνωρίσετε και να προγραμματίσετε την καλλιέργειά τους.

Μόλις μαραθούν φυσιολογικά τα φύλλα στις ντάλιες, σταματήστε το πότισμα και κλαδέψτε τις στα 10-15 εκ. Αν η περιοχή σας είναι πολύ ψυχρή, είναι ανάγκη να δράσετε όσο πιο νωρίς γίνεται και αμέσως μετά, να τις ξεριζώσετε. Έτσι μόνο μπορείτε να τις προστατέψετε σωστά και να μην παγώσουν.

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο στις ντάλιες.
Το κλάδεμα είναι απαραίτητο στις ντάλιες.

Απαραίτητες κινήσεις

Επιλέξτε μια μέρα με καλό καιρό και βγάλτε τις ντάλιες σας προσεχτικά από το χώμα μαζί με τις κονδυλόμορφες ρίζες τους. Χρησιμοποιήστε τσάπα, αν έχετε φυτέψει στον κήπο ή σκαλιστήρι, αν πρόκειται για γλάστρα. Αφήστε τις να στεγνώσουν και μετά βάλτε τις σε ένα προφυλαγμένο χώρο για μία περίπου βδομάδα. Αν τις ξεριζώσετε βιαστικά και δεν έχετε προλάβει να κλαδέψετε πρώτα, μπορείτε να κλαδέψετε μετά. Έτσι ή αλλιώς, στη συνέχεια καθαρίστε τους κονδύλους από το χώμα και τα τραυματισμένα μέρη.

prostasia se dalies 4

Σωστή διατήρηση

Μεταφέρετε τις ξεριζωμένες ντάλιες σε μέρος χωρίς πολύ υγρή ατμόσφαιρα και χωρίς θέρμανση. Κατάλληλος χώρος θεωρείται εκείνος που είναι ελαφρά δροσερός με θερμοκρασία 2-8 βαθμούς Κελσίου. Εκεί τοποθετήστε τις καλύτερα μέσα σε ανοιχτά κουτιά, σκεπάζοντάς τις -χωρίς να καλύπτετε το “λαιμό”- με πριονίδια ή άμμο ποταμίσια για να μην ξεραθούν εντελώς.  Κατά καιρούς πρέπει να ελέγχετε τους κονδύλους και να τους καταβρέχετε ελαφρά, αν ζαρώσουν λίγο. Αν ο χώρος τους αερίζεται καλά και δεν είναι πολύ υγρός, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να σαπίσουν.

prostasia se dalies 3

Σε ζεστή περιοχή

Τα προηγούμενα βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε ακόμα και σε μέρος με ήπιο χειμώνα, αν σκοπεύετε του χρόνου να αλλάξετε θέσεις στις ντάλιες σας ή να δημιουργήσετε νέα φυτά, χωρίζοντας την τούφα τους. Καλό είναι μάλιστα να ξέρετε ότι ανεξάρτητα με το κλίμα, η καλλιέργειά τους δεν πρέπει να διατηρείται στην ίδια θέση για πολλά χρόνια, επειδή εξαντλούν το χώμα και δεν εμφανίζουν όμορφη άνθηση. Οι ντάλιες σας θα αναπτυχθούν σωστά και θα σας προσφέρουν υπέροχα άνθη αν τους αλλάζετε θέση στον κήπο, αλλά και χώμα στις γλάστρες, κάθε δύο χρόνια.