Ο καιρός γλύκανε και η φύση ζωντάνεψε για τα καλά. Το πρώτο χελιδόνι πετάει ξανά στον καταγάλανο ουρανό και οι παπαρούνες ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε λευκές και κίτρινες μαργαρίτες. Τώρα τον Απρίλιο, τα φυτά αναπλάθουν έντονα τα βλαστικά τους κύτταρα και όσα βρίσκονται στους χώρους σας, έχουν ανάγκη από βοήθεια, ώστε να οδηγηθούν δυναμικά στους ζεστούς μήνες.

Τον Απρίλιο έρχεται συνήθως το πρώτο χελιδόνι και αυτό σημαίνει ότι επιτέλους ο καιρός "φτιάχνει" και οι εργασίες στα φυτά σας έχουν την τιμητική τους.
Τον Απρίλιο έρχεται συνήθως, το πρώτο χελιδόνι και αυτό σημαίνει ότι επιτέλους ο καιρός “φτιάχνει” και οι εργασίες στα φυτά σας έχουν την τιμητική τους.

«Του Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί», λέει ο λαός μας, επειδή τώρα τα φυτά εκμεταλλεύονται απόλυτα την υγρασία. Γι’ αυτό θυμηθείτε: Αν επικρατήσει ξηρασία, μην αφήσετε τους πράσινους οργανισμούς χωρίς πότισμα. Τακτοποιήστε τις προσφορές νερού, ανάλογα τον καιρό, ώστε να μένει πάντα ελαφρά υγρό το χώμα και αν έχετε σύστημα αυτόματης άρδευσης, ρυθμίστε το για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των φυτών σας. Έτσι, θα είναι ευτυχισμένα και θα μπορέσουν να ζωγραφίσουν θαυμάσιες παραστάσεις στον κήπο και τη βεράντα, με τη δροσερή αναπνοή τους και τα πολύχρωμα άνθη τους.     

Δημιουργήστε έναν λαχανόκηπο με τα καλοκαιρινά κηπευτικά.
Δημιουργήστε έναν λαχανόκηπο με τα καλοκαιρινά κηπευτικά.

Αυτό τον μήνα, φροντίστε όλα τα φυτά να έχουν στη διάθεσή τους νερό και τροφή. Φυτέψτε νέους -μικρούς και μεγάλους- καλλωπιστικούς -αλλά και καρποφόρους- συντελεστές στον κήπο και στη βεράντα.  Αλλάξτε γλάστρες και ανανεώστε το χώμα. Παρατηρείτε συχνά, τους ολοζώντανους φίλους σας και αφουγκραστείτε τις ανάγκες τους. Ανταποκριθείτε σε κάθε ύποπτο σημάδι, με σωστή και οικολογική αντιμετώπιση.

Βασικές εργασίες

Γενικά:

  • Νωρίς τον Απρίλιο, καλό είναι να καθαρίσετε τα φυτά σας από ξερά κλαδιά ή τμήματα βλαστών, τα οποία καταστράφηκαν με τις παγωνιές. Βέβαια, αυτή η ενέργεια στα δέντρα δεν είναι πολύ εύκολη και ασφαλής, όταν πρέπει να γίνει με σκάλα. Ευτυχώς, σε ειδικά καταστήματα μπορείτε να βρείτε ορισμένους απλούς τύπους, που κόβουν ακόμα και κάπως χοντρά κλαδιά, παρά το μικρό μέγεθός τους, πρακτικά αλυσοπρίονα με τηλεσκοπική ράβδο, για να φτάνουν παντού και σε μεγάλα ύψη. Επιλέξτε το δικό σας μηχάνημα και με τη βοήθειά του, καθώς θα στέκεστε στο έδαφος, θα απομακρύνετε ό, τι χρειάζεται, όχι μόνο αυτή την εποχή, αλλά και όταν είναι ανάγκη να κλαδέψετε κανονικά οποιοδήποτε δέντρο, καρποφόρο ή καλλωπιστικό.
  • Ξεριζώστε τα εποχιακά, που σταματούν να ανθίζουν. Σκάψτε τα παρτέρια και μετά από μερικές ημέρες, προσθέστε κομπόστ και τύρφη, ώστε να προετοιμάσετε τις μεταφυτεύσεις των νέων εποχιακών. Σε γλάστρες, καλό είναι πριν φυτέψετε τα νέα σπορόφυτα και τους επίκαιρους βολβούς, να αντικαταστήσετε το χώμα.
  • Φροντίστε τα ανθισμένα βολβώδη, ώστε να παρατείνουν τη λουλουδιασμένη προσφορά τους και να διευκολυνθούν να σας δώσουν το ακέραιο “πολλαπλασιαστικό υλικό”, δηλαδή τους βολβούς*, που θα φυτέψετε το φθινόπωρο.

* Όλα τα βολβώδη φυτά έχουν ένα υπόγειο όργανο με το οποίο πολλαπλασιάζονται. Αυτό δεν είναι πάντα βολβός. Μπορεί να έχει και τη μορφή κονδύλου ή ριζώματος. Για ευκολία, τα συγκεκριμένα φυτά αναφέρονται ως “βολβώδη”, χωρίς βέβαια να είναι απόλυτα σωστός αυτός ο χαρακτηρισμός.

Σε μπαλκόνι και σπίτι:

  • Ξεχωρίστε τα φυτά, που χρειάζονται αλλαγή γλάστρας και προχωρήστε άμεσα σ’ αυτή.
  • Αναζωογονήστε τα υπόλοιπα με μια καλή δόση κομπόστ ή ενός δυνατού βιολογικού λιπάσματος, αφού τακτοποιήσετε λίγο πιο συχνά τις προσφορές νερού.
  • Σε μέτριες και μεγάλες γλάστρες, βάλτε και λίγη τύρφη, ανακατεύοντας με το ήδη υπάρχον χώμα, ελαφρά και επιφανειακά.
  • Καθαρίστε και διαμορφώστε με λίγες κοπές -αν χρειάζεται- τη βλάστηση μεταφυτευμένων και μη.
  • Προσοχή στα ασβεστόφοβα (οξύφιλα) είδη, καμέλια, γαρδένια, αζαλέα, ορτανσία και ροδόδενδρο. Χρειάζονται οργανικό σίδηρο, αργότερα ένα καλό βιολογικό λίπασμα και για μεταφύτευση, μόνο το κατάλληλο για αυτά χώμα.
  • Πολλαπλασιάστε με μοσχεύματα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως είναι η σεφφλέρα, η φάτσια, οι φίκοι, τα φιλόδενδρα και η μαράντα.
  • Φυτέψτε κονδύλους γλοξίνιας σε γλάστρες με αφράτο στραγγερό μείγμα, ακόμα και μέσα στο σπίτι, σε πολύ φωτεινές θέσεις.
Κόψτε μοσχεύματα από φιλόδενδρα και βάλτε τα σε νερό για να βγάλουν ρίζες.
Κόψτε μοσχεύματα από φιλόδενδρα και βάλτε τα σε νερό για να βγάλουν ρίζες.

Διαλέξτε γλάστρες και ζαρντινιέρες για τη βεράντα, την αυλή, την ταράτσα, το καθιστικό του κήπου, ακόμα και για τα ηλιόλουστα δωμάτια του σπιτιού, όπου μπορούν να καλλιεργηθούν διάφορα εποχιακά του καλοκαιριού, όπως η βερβένα, η βίγκα, η γαϊλλάρδια, ο πανσές, η βεγόνια, ακόμα και το “νάνο” ηλιοτρόποιο. Η αγορά θα σας τα προμηθεύσει σταδιακά αυτό το μήνα και εσείς δεν έχετε παρά να τα υιοθετήστε σε πλούσιο στραγγερό χώμα.

Συνδυάστε εποχιακά ανθοφόρα, που προέρχονται από πολύχρωμα σπορόφυτα πετούνιας ή και από κονδύλους διαφόρων ποικιλιών  μπιγκόνιας.
Συνδυάστε εποχιακά ανθοφόρα, που προέρχονται από πολύχρωμα σπορόφυτα πετούνιας ή και από κονδύλους διαφόρων ποικιλιών μπιγκόνιας.

Σε εξωτερικούς χώρους:

  • Κόβετε τα άνθη που αρχίζουν να μαραίνονται, κυρίως από τις τριανταφυλλιές. Στα ίδια φυτά απομακρύνετε και τα άγρια βλαστάρια, τα οποία εμφανίζονται κοντά στη βάση, κάτω από το σημείο εμβολιασμού.
  • Καθοδηγήστε και στηρίξτε τους νέους βλαστούς στα αναρριχώμενα.
  • Σκαλίστε ελαφρά, μακριά από ρίζες και απομακρύνετε τα ζιζάνια.
  • Φυτέψτε ριζώματα σχιζοστυλίδας, κονδύλους μπιγκόνιας, ντάλιας, γλαδίολου και νηρίνης, αλλά και βολβούς λίλιουμ και ημεροκαλλίδας.
  • Μην ξεχάσετε και στα παρτέρια τη φύτευση των ανθοφόρων εποχιακών -πανσέδες, βαλσαμίνη, ζίννια, πετούνια, αγήρατο κ.ά.- ώστε να σας χαρίσουν ολοζώντανες πολυχρωμίες, από τώρα μέχρι φθινόπωρο ή και αργότερα.
  • Πολλαπλασιάστε γιασεμί και αγιόκλημα, βάζοντας καταβολάδες.

Βγάλτε με προσοχή τα σπορόφυτα, που έχετε δημιουργήσει οι ίδιοι από σπορά τέλη χειμώνα ή αρχές άνοιξης, ώστε να τα φυτέψετε σε γλάστρες με φρέσκο χώμα ή σε ψιλοχωματισμένο παρτέρι.
Βγάλτε με προσοχή τα σπορόφυτα, που έχετε δημιουργήσει οι ίδιοι από σπορά τέλη χειμώνα ή αρχές άνοιξης, ώστε να τα φυτέψετε σε γλάστρες με φρέσκο χώμα ή σε ψιλοχωματισμένο παρτέρι.

Σε λαχανόκηπο σε έδαφος και γλάστρες:

  • Σπέρνετε αντίδι, σέλινο, μαϊντανό, αρακά, φασόλια, καρότο, κολοκύθι και αγγούρι.
  • Φυτεύετε σπορόφυτα καλοκαιρινών λαχανικών, όπως ντομάτας και μελιτζάνας, ακόμα και πιπεριάς.
  • Σε ψυχρές περιοχές και κυρίως, στις αρχές του μήνα, φυτέψτε σκελίδες σκόρδου. Τον Απρίλιο μπορείτε να “βάλετε” και κοκκάρι για ξερά κρεμμύδια.

Σε κήπο και χλοοτάπητα:

  • Ξεκινήστε το τακτικό κούρεμα στο γκαζόν, μετά από σκούπισμα -με τσουγκρανόσκουπα.
  • Μην ξεχνάτε το πότισμα της χλόης, ειδικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Προσοχή: μην ποτίζετε για μερικές ημέρες, αν βρέξει, ειδικά τον χλοοτάπητα, αφού το νερό στο έδαφος, σε συνδυασμό με την υγρή εαρινή ατμόσφαιρα, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

  • Σκορπίστε ένα οργανικό λίπασμα, κυρίως, αν δεν το κάνατε νωρίς την άνοιξη. Χρησιμοποιήστε καλύτερα, ένα βιολογικό λίπασμα ή μια ειδική τροφή για την ανάπτυξη της χλόης. από φυσικά συστατικά.
  • Ξεριζώνετε τα αγριόχορτα, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στα πλατύφυλλα.
  • Σε ζεστή τοποθεσία μπορείτε να σπείρετε ουγκάντα ή διχόνδρα, για να δημιουργήσετε τον “καινούργιο” χλοοτάπητα. Σε περιοχή με δροσερό και υγρό καιρό, χρησιμοποιήστε ψυχρόφιλα μείγματα.
  • Στρώστε έτοιμο γκαζόν, ώστε να δημιουργηθεί εύκολα το πράσινο φόντο του κήπου σας και να αποφύγετε την εμφάνιση ζιζανίων.
Αυτό τον μήνα, προσοχή στην υπερβολική υγρασία!
Αυτό τον μήνα, προσοχή στην υπερβολική υγρασία!

Καρποφόρα δέντρα:

  • Τώρα μπορείτε να φυτέψετε με ασφάλεια τα ευαίσθητα εσπεριδοειδή -πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά κ.ά.- σε έδαφος, ακόμα και σε άνετα δοχεία. Επίσης, καθώς έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος παγωνιάς, ο καιρός είναι κατάλληλος για το ελαφρύ κλάδεμά τους: απομακρύνετε ξερά και αδύνατα κλαδιά, κόβετε εκείνα που διασταυρώνονται και ενοχλούν κεντρικούς κλάδους, καθώς και κάποιους βλαστούς, οι οποίοι παρεμποδίζουν το φως και τον αέρα να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της κόμης.
  • Σε βερικοκιά και αχλαδιά, καθώς ολοκληρώνεται η άνθηση, αλλά και στην ανθισμένη μηλιά, που απεικονίζεται στην φωτογραφία της εισαγωγής, χορηγήστε ένα οργανικό λίπασμα, ειδικό για καρποφόρα.