Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Άρθρο

Οι εργασίες στα φυτά σας τον Απρίλιο
Πράσινο ημερολόγιο

Οι εργασίες στα φυτά σας τον Απρίλιο 

Ο καιρός γλύκανε και η φύση ζωντάνεψε για τα καλά. Το πρώτο χελιδόνι πέταξε ξανά στον καταγάλανο ουρανό και οι παπαρούνες ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε λευκές και κίτρινες μαργαρίτες. Τώρα τον Απρίλιο, τα φυτά αναπλάθουν έντονα τα βλαστικά τους κύτταρα και όσα βρίσκονται στους χώρους σας, έχουν ανάγκη από βοήθεια, ώστε να οδηγηθούν δυναμικά στους ζεστούς μήνες.

Τον Απρίλιο έρχεται συνήθως το πρώτο χελιδόνι και αυτό σημαίνει ότι επιτέλους ο καιρός "φτιάχνει" και οι εργασίες στα φυτά σας έχουν την τιμητική τους.
Τον Απρίλιο έρχεται συνήθως το πρώτο χελιδόνι και αυτό σημαίνει ότι επιτέλους ο καιρός “φτιάχνει” και οι εργασίες στα φυτά σας έχουν την τιμητική τους.

«Του Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί», λέει ο λαός μας, επειδή τώρα τα φυτά εκμεταλλεύονται απόλυτα την υγρασία. Γι’ αυτό θυμηθείτε: Αν επικρατήσει ξηρασία, μην αφήσετε τους πράσινους οργανισμούς χωρίς πότισμα. Τακτοποιήστε τις προσφορές νερού, ανάλογα τον καιρό, ώστε να μένει πάντα ελαφρά υγρό το χώμα και αν έχετε σύστημα αυτόματης άρδευσης, ρυθμίστε το για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των φυτών σας. Έτσι, θα είναι ευτυχισμένοι και θα μπορέσουν να ζωγραφίσουν θαυμάσιες παραστάσεις στον κήπο και τη βεράντα, με τη δροσερή αναπνοή τους και τα πολύχρωμα άνθη τους.     

Δημιουργήστε ένα λαχανόκηπο με τα καλοκαιρινά κηπευτικά.
Δημιουργήστε ένα λαχανόκηπο με τα καλοκαιρινά κηπευτικά.

Αυτό τον μήνα, φροντίστε όλα τα φυτά να έχουν στη διάθεσή τους νερό και τροφή. Φυτέψτε νέους -μικρούς και μεγάλους- καλλωπιστικούς -αλλά και καρποφόρους- συντελεστές στον κήπο και στη βεράντα.  Αλλάξτε γλάστρες και ανανεώστε το χώμα.Παρατηρείτε συχνά τους ολοζώντανους φίλους σας και αφουγκραστείτε τις ανάγκες τους. Ανταποκριθείτε σε κάθε ύποπτο σημάδι, με σωστή και οικολογική αντιμετώπιση.

Η ιδέα του μήνα

Πολλαπλασιασμός σπαθίφυλλου

Το σπαθίφυλλο με τα γυαλιστερά καταπράσινα φύλλα και τα λιτά πρωτότυπα λευκά άνθη, τα οποία εμφανίζονται άνοιξη, καλοκαίρι, συχνά ακόμα και φθινόπωρο, συνθέτει μία εικόνα ιδανική για κάθε εσωτερική θέση με έντονο -χωρίς ήλιο- μέτριο ή και χαμηλό φωτισμό. Αν λοιπόν έχετε αποχτήσει ένα τέτοιο φυτό και έχει αναπτυχθεί αρκετά, αξίζει να δοκιμάσετε να το πολλαπλασιάσετε, ώστε να αποχτήσετε καινούργια σπαθίφυλλα, που θα διακοσμήσουν άλλα σημεία του σπιτιού.

Τον Απρίλιο φυτέψτε τα χωρισμένα τμήματα του σπαθίφυλλου σε μικρές γλάστρες.
Τον Απρίλιο φυτέψτε τα χωρισμένα τμήματα του σπαθίφυλλου σε μικρές γλάστρες.

Απλά χωρίστε τώρα την άνοιξη την φυλλώδη τούφα του μητρικού φυτού, διαιρώντας με προσοχή και τις ρίζες του.  Φυτέψετε τα τμήματά του μεμονωμένα σε μικρές γλάστρες με φυλλόχωμα, καλό χώμα κήπου και τύρφη. Ακουμπήστε σε δροσερά ημισκιερά μέρη και ποτίζετε τακτικά, ώστε να μένει πάντα ελαφριά υγρασία στο χώμα. Θυμηθείτε: από ανεπτυγμένα σπαθίφυλλα, μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερα από δύο φυτά.

Βασικές εργασίες

Γενικά:

 • Νωρίς τον Απρίλιο καλό είναι να καθαρίσετε τα φυτά σας από ξερά κλαδιά ή τμήματα βλαστών, τα οποία καταστράφηκαν με τις παγωνιές. Βέβαια, αυτή η ενέργεια στα δέντρα δεν είναι πολύ εύκολη και ασφαλής, όταν πρέπει να γίνει με σκάλα. Ευτυχώς σε ειδικά καταστήματα μπορείτε να βρείτε ορισμένους απλούς τύπους, που κόβουν ακόμα και κάπως χοντρά κλαδιά, παρά το μικρό μέγεθός τους, πρακτικά αλυσοπρίονα με τηλεσκοπική ράβδο για να φτάνουν παντού και σε μεγάλα ύψη. Επιλέξτε λοιπόν το δικό σας μηχάνημα και με τη βοήθειά του, καθώς θα στέκεστε στο έδαφος, θα απομακρύνετε ό, τι χρειάζεται, όχι μόνο αυτή την εποχή, αλλά και όταν είναι ανάγκη να κλαδέψετε κανονικά οποιοδήποτε δέντρο, καρποφόρο ή καλλωπιστικό.
 • Ξεριζώστε τα εποχιακά, που σταματούν να ανθίζουν. Σκάψτε τα παρτέρια και μετά από μερικές μέρες προσθέστε κοσμπόστ και τύρφη, ώστε να προετοιμάσετε τις μεταφυτεύσεις των νέων εποχιακών. Σε γλάστρες, καλό είναι πριν φυτέψετε τα νέα σπορόφυτα, να αντικαταστήσετε το χώμα.

Σε μπαλκόνι και σπίτι:

 • Ξεχωρίστε τα φυτά, τα οποία χρειάζονται αλλαγή γλάστρας και προχωρήστε άμεσα σ’ αυτή.
 • Αναζωογονήστε τα υπόλοιπα με μια καλή δόση κομπόστ ή ενός δυνατού βιολογικού λιπάσματος, αφού τακτοποιήσετε λίγο πιο συχνά τις προσφορές νερού.
 • Σε μέτριες και μεγάλες γλάστρες, βάλτε και λίγη τύρφη, ανακατεύοντας με το ήδη υπάρχον χώμα ελαφρά και επιφανειακά.
 • Καθαρίστε και διαμορφώστε με λίγες κοπές -αν χρειάζεται- την βλάστηση μεταφυτευμένων και μη.
 • Προσοχή στα ασβεστόφοβα είδη, καμέλια, αζαλέα, ορτανσία και ροδόδενδρο. Χρειάζονται οργανικό σίδηρο, αργότερα ένα καλό λίπασμα και για μεταφύτευση μόνο το κατάλληλο για αυτά χώμα.
 • Πολλαπλασιάστε με μοσχεύματα φυτά εσωτερικού χώρου όπως είναι η σεφφλέρα, η φάτσια, οι φίκοι, τα φιλόδενδρα και η μαράντα.
Κόψτε μοσχεύματα από φιλόδενδρα και βάλτε τα σε νερό για να βγάλουν ρίζες.
Κόψτε μοσχεύματα από φιλόδενδρα και βάλτε τα σε νερό για να βγάλουν ρίζες.

Διαλέξτε γλάστρες και ζαρντινιέρες για τη βεράντα, την αυλή, την ταράτσα, το καθιστικό του κήπου, ακόμα και για τα ηλιόλουστα δωμάτια του σπιτιού, όπου μπορούν να καλλιεργηθούν διάφορα εποχιακά του καλοκαιριού, όπως η βερβένα, η βίγκα, η γαϊλλάρδια, το ηλιοτρόπιο, η βεγόνια. Η αγορά θα σας τα προμηθεύσει σταδιακά αυτό το μήνα και εσείς δεν έχετε παρά να τα υιοθετήστε σε πλούσιο στραγγερό χώμα.

Συνδυάστε εποχιακά ανθοφόρα, που θα δημιουργηθούν από σπορόφυτά ή και από βολβούς, όπως είναι η μπιγκόνια.
Συνδυάστε εποχιακά ανθοφόρα, που θα δημιουργηθούν από σπορόφυτά ή και από βοβλούς, όπως είναι η μπιγκόνια.

Σε εξωτερικούς χώρους:

 • Κόβετε τα άνθη που αρχίζουν να μαραίνονται κυρίως από τις τριανταφυλλιές. Στα ίδια φυτά απομακρύνετε και τα άγρια βλαστάρια, που εμφανίζονται κοντά στη βάση, κάτω από το σημείο εμβολιασμού.
 • Καθοδηγήστε και στηρίξτε τους νέους βλαστούς στα αναρριχώμενα.
 • Σκαλίστε μακριά από ρίζες και απομακρύνετε τα ζιζάνια.
 • Φυτέψτε ριζώματα σχιζοστυλίδας και κονδύλους μπιγκόνιας, αλλά και βολβούς γλαδιόλου και νηρίνης.
 • Μην ξεχάσετε και στα παρτέρια την φύτευση των ανθοφόρων εποχιακών -πανσέδες, βαλσαμίνη, ζίννια, πετούνια, αγήρατο κ.ά.- που θα σας χαρίσουν ολοζώντανες πολυχρωμίες, από τώρα μέχρι το φθινόπωρο ή και αργότερα.
 • Πολλαπλασιάστε γιασεμί και αγιόκλημα, βάζοντας καταβολάδες.

Βγάλτε με προσοχή τα σπορόφυτα που έχετε δημιουργήσει οι ίδιοι από σπορά τέλη χειμώνα ή αρχές άνοιξης, ώστε να τα φυτέψετε σε γλάστρες με φρέσκο χώμα ή σε ψιλοχωματισμένο παρτέρι.
Βγάλτε με προσοχή τα σπορόφυτα που έχετε δημιουργήσει οι ίδιοι από σπορά τέλη χειμώνα ή αρχές άνοιξης, ώστε να τα φυτέψετε σε γλάστρες με φρέσκο χώμα ή σε ψιλοχωματισμένο παρτέρι.

Σε λαχανόκηπο σε έδαφος και γλάστρες:

 • Σπέρνετε αντίδι, σέλινο, μαϊντανό, αρακά, φασόλια, καρότο, κολοκύθι και αγγούρι.
 • Φυτεύετε σπορόφυτα καλοκαιρινών λαχανικών, όπως ντομάτας και μελιτζάνας, ακόμα και πιπεριάς.
 • Σε ψυχρές περιοχές και κυρίως στις αρχές του μήνα φυτέψτε σκελίδες σκόρδου. Τον Απρίλιο μπορείτε να “βάλετε” και κοκκάρι για ξερά κρεμμύδια.

Σε κήπο:

 • Ξεκινήστε το τακτικό κούρεμα στο γκαζόν, μετά από σκούπισμα -με τσουγκρανόσκουπα.
 • Μην ξεχνάτε το πότισμα της πράσινης επιφάνειας, ειδικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει. Προσοχή: μην ποτίζετε για μερικές μέρες, αν βρέξει, αφού το νερό στο έδαφος σε συνδυασμό με την υγρή εαρινή ατμόσφαιρα μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.
 • Σκορπίστε ένα οργανικό λίπασμα, κυρίως αν δεν το κάνατε νωρίς την άνοιξη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη βιολογική ακτιβοζίνη της Gemma, ένα οργανικό λίπασμα από φυσικές πρώτες ύλες.
 • Ξεριζώνετε τα αγριόχορτα, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στα πλατύφυλλα.
 • Σε ζεστή τοποθεσία μπορείτε να σπείρετε ουγκάντα ή διχόνδρα, για να δημιουργήσετε νέο χλοοτάπητα. Σε περιοχή με δροσερό και υγρό καιρό, χρησιμοποιήστε ψυχρόφιλα μείγματα.
 • Στρώστε έτοιμο χλοοτάπητα, από την Hellasod, για να δημιουργηθεί εύκολα το πράσινο φόντο του κήπου σας και να αποφύγετε την εμφάνιση ζιζανίων.
ergasies aprilios 03
Προσοχή στην υπερβολική υγρασία στον χλοοτάπητα, αυτό τον μήνα.

Σε καρποφόρα δέντρα:

 • Τώρα μπορείτε να εγκαταστήσετε με ασφάλεια τα ευαίσθητα εσπεριδοειδή -πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά κ.ά.- σε έδαφος, ακόμα και σε άνετα δοχεία. Καθώς έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος παγωνιάς, ο καιρός είναι κατάλληλος για το ελαφρύ κλάδεμά τους: απομακρύνετε ξερά και αδύνατα κλαδιά, κόβετε εκείνα που διασταυρώνονται και ενοχλούν κεντρικούς κλάδους, καθώς και κάποιους βλαστούς που παρεμποδίζουν να εισχωρήσει στο εσωτερικό της κόμης το φως και ο αέρας.
 • Σε βερικοκιά και αχλαδιά, καθώς ολοκληρώνεται η άνθηση, αλλά και στη ανθισμένη μηλιά που απεικονίζεται στην φωτογραφία της εισαγωγής, χορηγήστε ένα οργανικό λίπασμα. Η Gemma, μια εταιρεία με κύρος και ιστορία στο χώρο, προσφέρει ένα ειδικό οργανικό λίπασμα για καρποφόρα με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Η αχλαδιά ανθίζει τώρα!
Η αχλαδιά ανθίζει τώρα!

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *