Η έναρξη της άνοιξης βοηθά στην αποκατάσταση διαφόρων προβλημάτων στα φυτά σας, αλλά και στον χλοοτάπητα, ο οποίος έτσι κι αλλιώς χρειάζεται βοήθεια μετά τον χειμώνα, ώστε να ανακάμψει πλήρως.

Στις λακκούβες το γρασίδι είναι πιο ψηλό, επειδή δεν κουρεύεται, όπως το υπόλοιπο, αφού βρίσκεται βαθύτερα και φυσικά είναι και πιο πράσινο, επειδή εκεί συγκεντρώνεται μεγαλύτερη υγρασία. Με το πέρασμα του χρόνου το γκαζόν σε αυτά τα σημεία κιτρινίζει και μπορεί και να ξεραθεί, υπονομεύοντας και τον υπόλοιπο χλοοτάπητα με τυχόν μύκητες, που ίσως αναπτυχθούν με τις ευνοϊκές –για εκείνους- συνθήκες.       

Οι μικρές λακκούβες σχεδόν "κρύβονται" στο ανεπτυγμένο γκαζόν. Σκουπίστε την επιφάνεια με μία καλή τσουγκρανόσκουπα και εντοπίστε τις αμέσως.
Οι μικρές λακκούβες σχεδόν “κρύβονται” στο ανεπτυγμένο γκαζόν. Σκουπίστε την επιφάνεια με μία καλή τσουγκρανόσκουπα και εντοπίστε τις αμέσως.

Η αποκατάσταση

  • Αν η λακκούβα είναι μικρού βάθους, μέχρι 2 εκ., γεμίστε τη με ψιλό χώμα.
  • Σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερη, κόβετε με κατάλληλο εργαλείο το γκαζόν και το ανασηκώνετε προσεχτικά. Στη βάση της λακκούβας μπορείτε να βάλετε λίγη άμμο ποταμίσια και μετά καλό χώμα, μέχρι να ισοπεδωθεί εντελώς η θέση. Στη συνέχεια, τοποθετείτε με προσοχή τον –παλιό- χλοοτάπητα.
  • Και στις δύο περιπτώσεις, όπως και σε κάθε πράσινη επιφάνεια, καλό είναι να σκορπίσετε νωρίς την άνοιξη, ένα ειδικό βιολογικό λίπασμα ή αρκετό θρεπτικό κομπόστ.
  • Φυσικά, αν η λακκούβα δεν έχει πλέον ολοζώντανη χλόη, αφαιρέστε ξερά και παλιά φυτικά υπολείμματα, καθώς και αρκετό επιφανειακό χώμα. Βάλτε φρέσκο καλό χώμα κήπου, αν είναι δυνατόν και τύρφη, διορθώνοντας την ποιότητα και την υφή του εδάφους, καθώς και την ατέλεια της επιφάνειας. Μετά σκορπίστε λίγους σπόρους γκαζόν και περιμένετε, προσφέροντας τακτικό ελαφρύ πότισμα.
Το χώμα που θα τοποθετήσετε στη λακκούβα, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν φρέσκο και λεπτόκοκκο.
Το χώμα που θα τοποθετήσετε στη λακκούβα, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν φρέσκο και λεπτόκοκκο.

Προσοχή:

  • Για να αποφύγετε τις λακκούβες, πριν σπείρετε ή πριν εγκαταστήσετε τον έτοιμο χλοοτάπητα, ισοπεδώστε εντελώς το έδαφος.
  • Επίσης, είναι ανάγκη να ελέγξετε την αποστράγγιση, βρέχοντας καλά το χώμα και παρακολουθώντας, αν απορροφάται ομοιόμορφα το νερό. Αν αυτό δεν γίνεται σωστά, το έδαφος πρέπει να «διορθωθεί» και μάλιστα δουλεύοντας σε βαθύτερα στρώματα.
Κοντά στα όρια του χλοοτάπητα, που ακουμπά με ψυχρές επιφάνειες, το χώμα υποχωρεί πιο εύκολα και στις ενώσεις  δημιουργούνται ευκολότερα λακκούβες.
Κοντά στα όρια του χλοοτάπητα, που ακουμπά με ψυχρές επιφάνειες, το χώμα υποχωρεί πιο εύκολα και στις ενώσεις δημιουργούνται ευκολότερα λακκούβες.
  • Μετά την εγκατάσταση του αρδευτικού συστήματος, ελέγξτε τη λειτουργία του και δοκιμάστε το, ώστε να δείτε αν ο χλοοτάπητας ποτίζεται με σωστή κατανομή νερού. Διορθώστε τυχόν ατέλειες και όπου βλέπετε ότι συγκεντρώνεται περισσότερο νερό, το οποίο αφενός θα διεισδύει και θα δημιουργήσει μάλλον λακκούβα και το πιθανότερο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μυκήτων.
  • Το υπερβολικό ή ακανόνιστο πότισμα, όπως και η κακή αποστράγγιση όταν είναι ο κανόνας στο γκαζόν σας και όχι η εξαίρεση, δηλαδή σε συγκεκριμένα σημεία, σίγουρα θα βρεθείτε αντιμέτωποι με σοβαρότερα προβλήματα, όπως είναι η διάδοση των μυκήτων και κύρια των βρύων.
Δοκιμάστε το πότισμα. Η διανομή του νερού πρέπει να είναι ομοιόμορφη και να γίνεται με λεπτό ψεκασμό.
Δοκιμάστε το πότισμα. Η διανομή του νερού πρέπει να είναι ομοιόμορφη και να γίνεται με λεπτό ψεκασμό.