Τα Χριστούγεννα έρχονται! Ειδικά τώρα, το σπίτι χρειάζεται “χρώμα” και μάλιστα ολοζώντανο. Μια κλασική, αλλά πάντα ελκυστική ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε τα γνωστά κλαδιά με τα αγκαθωτά γυαλιστερά φύλλα και τους κατακόκκινους καρπούς. Εναλλακτικά και ιδανικά, προτιμήστε να συντηρήσετε τον ίδιο τον θάμνο, που τα παράγει. Σε άνετες γλάστρες, τα φυτά του ίλεξ, του δημοφιλούς «ου», θα συντηρηθούν εύκολα και θα ενισχύσουν το πνεύμα των ημερών!

Το ίλεξ (Ilex aquifolium της οικογένειας Aquifoliaceae) είναι γνωστό και ως ήμερο πουρνάρι ή αρκουδοπούρναρο ή ως “holly”, αντιπροσωπευτική ονομασία του γένους Ilex, που σημαίνει “πρίνος”. Ο αειθαλής θάμνος του, όταν αναπτύσσεται στο έδαφος, μετά από χρόνια, ξεπερνά τα 8 με 9 μέτρα σε ύψος, ενώ το πλάτος του αγγίζει τα 3 με 4 μέτρα.

Θεωρείται σύμβολο καλής τύχης, της αειθαλoύς πτυχής ολόκληρης της ζωής, σημάδι της αιωνιότητας και ιερό δένδρο με υπερφυσικές δυνάμεις. Το “ου”, σύμφωνα με τη γαλλική του ονομασία (houx), «βασιλεύει» τα Χριστούγεννα, καθώς μία λαϊκή δοξασία λέει ότι φύτρωσε για πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού όπως βάδιζε στη γη ( https://dasarxeio.com/2019/12/16/74210/ ).

Στην αγορά διατίθενται και εντυπωσιακές πανασέ ποικιλίες, όπως η συγκεκριμένη  με κρεμ απόχρωση στην περιφέρεια των φύλλων.
Στην αγορά διατίθενται και εντυπωσιακές πανασέ ποικιλίες, όπως η συγκεκριμένη με κρεμ απόχρωση στην περιφέρεια των φύλλων.

Σε κάποιο φυτώριο μπορείτε να ανακαλύψτε το φυτό, που η παρουσία του και το όνομά του θυμίζουν πάντα αυτό το χαρούμενο διάστημα. Η γιορτινή ατμόσφαιρα και το γυαλιστερό φύλλωμα με τους χρωματιστούς καρπούς ταιριάζουν απόλυτα. Και τις άλλες εποχές όμως, που η βεράντα και ο κήπος έχουν ανάγκη από ένα αειθαλές είδος, το ίλεξ θα στολίζει πάντα το χώρο του και θα συντηρείται χωρίς πρόβλημα με λίγες φροντίδες.

Στη βεράντα και το σπίτι

Σε μεγάλες γλάστρες, το ύψος του ίλεξ, συνήθως φθάνει μέχρι 0.80-1 μ. και επιτρέπει την τοποθέτησή του σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό καλύτερα όμως, να γίνεται μόνο για το διάστημα των γιορτών και μάλιστα σε δροσερές και με μέτρια φωτεινότητα θέσεις, αερίζοντας συχνά το δωμάτιό του. Τις άλλες εποχές, είναι ανάγκη να μεταφέρετε το δοχείο του σε εξωτερικές γωνιές -στο μπαλκόνι ή την αυλή- που θα βρίσκονται σε φωτεινά, ημισκιερά ή ακόμα και σε σκιερά μέρη.

Τώρα στις γιορτές, αν δεν έχετε ένα κατάλληλο δωμάτιο στο σπίτι για το ίλεξ, αφιερώστε του μια θέση στο μπαλκόνι και αφήστε το να συμμετάσχει στο σκηνικό πίσω από τις τραβηγμένες κουρτίνες. Έτσι, θα είναι και η τέλεια συντροφιά για έναν καφέ, ένα όμορφο πρωινό με καλό καιρό, αλλά και ένας μικρός πρωταγωνιστής που θα καμαρώνει στο χώρο του.

Θυμηθείτε:

Την άνοιξη, για να μεταφυτέψετε το ίλεξ σε μεγαλύτερη γλάστρα, χρησιμοποιήστε ένα πλούσιο βιολογικό φυτόχωμα μαζί με καστανόχωμα ή έστω ένα έτοιμο σταγγερό μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου, καλύτερα για φυτά με όξινο εδαφικό περιβάλλον, δηλαδή όπως αυτό που θέλουν είναι η γαρδένια και η καμέλια.

Όταν το ίλεξ συντηρείται σε ήδη μεγάλο δοχείο και δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιείται μεταφύτευση εύκολα, θυμηθείτε κάθε χρόνο άνοιξη ή φθινόπωρο, να ανανεώνετε μέρος του επιφανειακού χώματος ή κατά καιρούς, να συμπληρώνετε λίγο φρέσκο χώμα ή ακόμα καλύτερα λίγο κομπόστ.

Το ίλεξ όταν μεγαλώσει, συντηρήστε το έξω, στον κήπο, πάντα μακριά από περάσματα και χαρείτε το, ειδικά στο χιονισμένο τοπίο.

Στον κήπο

Σε φωτεινές και ημισκιερές θέσεις στο έδαφος, το “ου” μεγαλώνει περισσότερο, αρκεί να υπάρχει πλούσιο αφράτο χώμα και να γίνεται καλή αποστράγγιση. Αν πρόκειται να το φυτέψετε σε κήπο -άνοιξη ή φθινόπωρο- κάντε το προσεχτικά, κρατώντας ακέραιη τη μπάλα χώματος με τις ρίζες, σε άνοιγμα όπου θα έχετε ήδη προσθέσει αρκετό φρέσκο χώμα, παρόμοιο με αυτό που προτείνεται για τη γλάστρα.

Περιποίηση

  • Όταν το “ου” ζει σε δοχείο, θέλει τακτικά μικρές ποσότητες νερού. Στον κήπο, στην αρχή, έχει ανάγκη από συχνό πότισμα. Όταν εγκληματεί και αναπτυχθεί αρκετά, μπορείτε να το ποτίζετε μάλλον αραιά.
  • Μέσα στο σπίτι, μην ξεχνάτε να το δροσίζετε, όχι να το καταβρέχετε, ψεκάζοντας κάπου-κάπου τα φύλλα του.
  • Σε νεαρή ηλικία χρειάζεται Απρίλιο και Σεπτέμβριο ένα καλό οργανικό λίπασμα.
  • Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο, αρκεί την άνοιξη όταν πέσουν οι καρποί, να αφαιρείτε τα παλιά και ξερά κλαδιά και ο θάμνος να αφήνεται να αποκτά όμορφο ελεύθερο σχήμα, που μοιάζει σχεδόν πυραμιδοειδές.

Για τους καρπούς

Για να δημιουργηθούν και οι δικοί “σας” κόκκινοι καρποί, χρειάζεται να μάθετε ότι το “ου” διαθέτει αρσενικά και θηλυκά άνθη σε διαφορετικά φυτά. Αυτό σημαίνει ότι για να παράγει καρπούς εκείνο με τα θηλυκά άνθη, πρέπει κάπου κοντά να υπάρχει ένα ίλεξ με αρσενικά.  Φροντίστε λοιπόν, να βρεθεί κοντά του ένα τέτοιο φυτό μέχρι τον Μάιο που ανθίζει.

Προσοχή!

Το ίλεξ, στη χώρα μας ζει ελεύθερο σε διάφορα μέρη, αλλά κυρίως στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα. Μπορεί λοιπόν, να σταθείτε τυχεροί και να το συναντήστε ανάμεσα σε μεγάλα δέντρα, πάνω σε ψηλά βουνά, όπως είναι ο Όλυμπος και το Πήλιο ( https://dasarxeio.com/2019/12/16/74210/ ).

Χαρείτε το, φωτογραφίστε το και καλύτερα μην το ενοχλήσετε με περιττές κοπές. Σήμερα απειλείται από τους ανθρώπους και έχει αρχίσει να λείπει από τα μέρη, όπου ήταν ενταγμένο στην ελληνική χλωρίδα.