Οι καρποί της θεωρούνται σύμβολο ευτυχίας και γονιμότητας. Έτσι, την Πρωτοχρονιά έχουν την τιμητική τους. Τα δημοφιλή ρόδια όμως, είναι και νόστιμα, αλλά και ωφέλιμα, ενώ διαθέτουν όμορφη εμφάνιση, όπως και το φυτό που τα παράγει. Αξίζει λοιπόν, να προμηθευτείτε μία ροδιά για κήπο ή βεράντα, για όμορφη εικόνα και ανεκτίμητη παραγωγή.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με το έθιμο, πολλοί προμηθεύονται ρόδια, για να τα σπάσουν και να έχουν καλό “ποδαρικό” τη νέα χρονιάς. Τα φρούτα αυτά όμως, δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τον συγκεκριμένο σκοπό και διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα.  Ένα από αυτά είναι η ελκυστική τους μορφή, η οποία μαζί με φύλλα και άνθη, εξασφαλίζει στη ροδιά έντονη καλλωπιστική αξία. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν, το φυτό της που διαμορφώνεται σε θάμνο ή δέντρο, κατάλληλο για μεγάλη γλάστρα ή κήπο. Και αν δεν έχετε χώρο, παρά μόνο ένα στενό μπαλκόνι, επιλέξτε τη νάνα ροδιά με τα μεγάλα πορτοκαλοκόκκινα άνθη και τους μικρούς χαριτωμένους καρπούς.

Τα ρόδια είναι νόστιμα, ωφέλιμα και έχουν όμορφη εμφάνιση.
Τα ρόδια είναι νόστιμα, ωφέλιμα και έχουν όμορφη εμφάνιση.

Θέσεις

Η ροδιά χρειάζεται ήλιο για να μπορέσει να παράγει από Μάιο μέχρι Ιούλιο τα -κοκκινοπορτοκαλί ή και λευκά- άνθη της, τα οποία φυσικά θα εξελιχθούν στους γνώριμους καρπούς, που ωριμάζουν το φθινόπωρο. Σε πολύ ψυχρές περιοχές καλλιεργήστε τη σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό κρύο. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι η ροδιά προσαρμόζεται σε ζεστές και κρύες περιοχές, αλλά δεν προτιμά τα πολύ ορεινά μέρη. Μάλιστα, ευδοκιμεί σε τοποθεσίες με ζεστό και μακρύ καλοκαίρι.

Φύτευση

 Η εγκατάστασή της πραγματοποιείται από Νοέμβριο έως και αρχές Μαρτίου, όταν όμως δεν κάνει δυνατό κρύο και το χώμα δεν είναι πολύ υγρό. Επίσης, μπορείτε να τη φυτέψετε άνοιξη ή φθινόπωρο με προσοχή, χωρίς να σπάσει η μπάλα χώματος με τις ρίζες.

Η καλή κατάσταση του φυτού είναι πολύ σημαντική για τη διεκπεραίωση του ρόλου ως καλλωπιστικό, αλλά και ως καρποφόρο.
Η καλή κατάσταση του φυτού είναι πολύ σημαντική για τη διεκπεραίωση του ρόλου ως καλλωπιστικό, αλλά και ως καρποφόρο.

Χώμα

Το όμορφο φυτό θέλει πλούσιο και αφράτο χώμα. Σε μεγάλες γλάστρες τοποθετήστε ένα καλό έτοιμο μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου με καθαρό βιολογικό κομπόστ ή ανακατέψτε φυλλόχωμα, κομπόστ και περλίτη ή άμμο ποταμίσια.

Πότισμα

Η ροδιά αντέχει στην ξηρασία, αλλά για να αποδώσει χρειάζεται αραιό πότισμα τον χειμώνα και τακτικό τον υπόλοιπο χρόνο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, και πάντα σε σταθερή βάση, χωρίς υπερβολές σε ποσότητα και συχνότητα. Η αυτόματη άρδευση είναι το ιδανικότερο σύστημα. Συνδυάστε τις προσφορές νερού με λίγα επιφανειακά σκαλίσματα.

Κλάδεμα

Για την εξασφάλιση του καλλωπιστικού ρόλου της ροδιάς, κλαδέψτε ελαφριά Ιανουάριο με Φεβρουάριο, απομακρύνοντας και μερικά κλαδιά, που ενοχλούν τα υπόλοιπα ή “χαλούν” πολύ το σχήμα. Έτσι κι αλλιώς, από τη φύση της, αποχτά μάλλον σφαιρικό σχήμα και ενώ μπορεί να καταταχθεί στα οπωροφόρα δέντρα, εξελίσσεται άνετα σε μεγάλο θάμνο. Ακόμα και αν προορίζεται για συστηματική παραγωγή, τα πρώτα δύο χρόνια, πρέπει να αφεθεί ως θάμνος σε σχήμα ανοιχτού κυπέλου, επιλέγοντας να μένει με το πολύ πέντε βλαστούς ή και παραφυάδες. Όταν οι συγκεκριμένοι γίνουν γεροί βραχίονες και αρχίσουν να ψηλώνουν, δεν πρέπει να μειώνεται το μήκος τους, παρά μόνο όταν ξεπεράσουν τα 2.50 μ. Κάθε χρόνο την ίδια εποχή -Ιανουάριο με Φεβρουάριο- απομακρύνετε όσα κλαδιά ή παραφυάδες δημιουργούν πρόβλημα στο σχήμα και στην ανάπτυξη της ροδιάς. Έτσι, το οπωροφόρο σας θα μπει στην καρποφόρα φάση και θα αρχίσει να παράγει τους νόστιμους καρπούς. Κατά το κλάδεμα, φροντίζετε με τις κατάλληλες κοπές, να εισχωρεί στη βλάστηση αέρας και ήλιος, ενώ μην ξεχνάτε να μειώνετε και το υπερβολικό μήκος των κλαδιών. Πάντα κόβετε ξερούς και αδύναμους βλαστούς. Να θυμόσαστε ότι κοπές και κάποιο κλάδεμα είναι απαραίτητες ενέργειες και κατά τη διάρκεια τους έτους, εκτός από την συνηθισμένη εποχή κλαδέματος.

Τροφή

Αν συντηρείτε μια ροδιά σε μεγάλη γλάστρα, από άνοιξη έως μέσα φθινοπώρου, προσθέστε τρεις φορές μια επιφανειακή στρώση καθαρού κομπόστ, πάχους λίγων εκατοστών. Αν ζει στον κήπο, κάθε χρόνο πριν πέσουν τα φύλλα, σκορπίστε γύρω της στο έδαφος το ίδιο υλικό, που είναι ένα άριστο φυσικό βιολογικό προϊόν* με ιδιαίτερες λιπασματικές ιδιότητες.

Το σχίσιμο των ροδιών είναι συχνό φαινόμενο, όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη φροντίδα.
Το σχίσιμο των ροδιών είναι συχνό φαινόμενο, όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη φροντίδα.

Προσοχή:

-Στο σχίσιμο των καρπών

Όταν το δέντρο δεν ποτίζεται κανονικά, οι καρποί ανοίγουν.  Αυτό το γεγονός συνήθως συμβαίνει, όταν έχουν περάσει πολλές ημέρες χωρίς υγρασία στο χώμα και αμέσως μετά έχει προσφερθεί νερό ή έχει βρέξει πολύ. Το σωστό είναι να ποτίζετε τακτικά και ειδικά, όταν κάνει ζέστη. Επίσης, για να προστατέψετε τα ρόδια από τις βροχές του φθινοπώρου, καλύτερα κόψτε τα πριν ωριμάσουν εντελώς, μαζί με το λεπτό μικρό κλαδί τους, χρησιμοποιώντας το χέρι σας ή ένα κλαδευτήρι. Συνεπώς, οι απότομες εναλλαγές της εδαφικής υγρασίας είναι ο κύριος υπεύθυνος για το σχίσιμο των καρπών. Μπορεί όμως, τα ρόδια σας να ανοίξουν και αν εκτίθενται πολύ στον ήλιο ή αν σημειώνεται μεγάλη διακύμανση θερμοκρασίας ημέρας με νύχτα ή φυσικά, αν υπάρχει κάποια προσβολή.

-Στην πτώση των λουλουδιών

Η ροδιά συνήθως, ανθίζει για αρκετές ημέρες συνεχώς. Τα πρώτα άνθη “δένουν” και μάλιστα “φτιάχνουν” τα καλύτερα ρόδια. Τα επόμενα άνθη πέφτουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό. “Ανθόρροια” , δηλαδή πτώση λουλουδιών, μπορεί να σημειωθεί ακόμα και όταν το φυτό δεν έχει στη διάθεσή του τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, γι΄ αυτό φροντίστε να είναι πάντα σε καλή κατάσταση.

-Στην πτώση των καρπών

Σε μια νεαρή ροδιά μπορεί να συμβεί σοβαρή πτώση καρπών. Αυτό ίσως οφείλεται σε υπερβολές στο πότισμα και στη λίπανση. Ένα ενήλικο φυτό σπάνια οδηγείται σε καρπόπτωση.