Green Side
Φυτά

Άλυσσο και μπέλλα: Ανθισμένα εποχιακά σε γλάστρες και παρτέρια

mohamed awwam mruHTeYqTqA unsplash scaled

Προχωρώντας το φθινόπωρο, τον Νοέμβριο, αλλά και αρχές Δεκεμβρίου, φροντίστε τη διακόσμηση του κήπου και της βεράντας με φυτά, που ανθίζουν τον χειμώνα και την άνοιξη.

Επιλέξτε και φυτέψτε εποχιακά σε παρτέρια και γλάστρες, μικρά σπορόφυτα από άλυσσο και μπέλλα,  που θα ανακαλύψετε εύκολα στα φυτώρια. Μπορεί να  μην καλλιεργούνται για χρόνια και να χαρακτηρίζονται από μικρές διαστάσεις, αλλά εξαιτίας της άνθησής τους εξελίσσονται σε εντυπωσιακές μορφές και τα πολύχρωμα λουλούδια τους θα αλλάξουν ριζικά το περιβάλλον και τη διάθεσή σας.

Θέσεις και χώμα:

Εντοπίστε ζεστές και ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο και στη βεράντα για το άλυσσο, ενώ η μπέλλα μπορεί να μεγαλώσει και σε ημισκιερά μέρη. Και τα δύο είδη χρειάζονται ελαφρύ χώμα, που δεν συγκρατεί πολύ υγρασία. Για γλάστρες και ζαρντινιέρες χρησιμοποιήστε μείγμα με καλή αποστράγγιση, όπως είναι αυτό που αποτελείται από τύρφη, φυλλόχωμα και άμμο ποταμίσια ή περλίτη. Πάνω από τα απαραίτητα ανοίγματα στη βάση των δοχείων –για να απομακρύνεται το νερό- τοποθετήστε μικρές πέτρες ή χαλίκια.

Φύτευση και περιποίηση:

Πριν φυτέψετε το άλυσσο και την μπέλλα προετοιμάστε το χώρο, που θα καλλιεργήσετε τα σπορόφυτά τους. Αν πρόκειται για παρτέρι, σκάψτε το χώμα και αφαιρέστε πέτρες και αγριόχορτα. Μετά ισοπεδώστε την επιφάνεια του εδάφους και κάντε μικρά ανοίγματα στα κατάλληλα σημεία, όπως χρειάζεται να γίνει και σε μεγάλες ζαρντινιέρες. Αυτά τα σημεία καθορίζονται από τις βασικές αποστάσεις, οι οποίες πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των φυτών και ορίζονται περίπου στα 15 εκ. Αφού αφαιρέσετε με προσοχή το πλαστικό σακουλάκι ή το μικρό δοχείο, που περιέχει τις ρίζες και το χώμα που τις περιβάλλει, φυτέψτε στις συγκεκριμένες θέσεις. Στη συνέχεια πρέπει να ποτίσετε προσεχτικά και να επαναλαμβάνετε τακτικά, κυρίως στη μπέλλα, επειδή το άλυσσο αντέχει αρκετά στην ξηρασία.

Θυμηθείτε:

Ιδέες διακόσμησης:

Related posts

Μονστέρα, ένα δημοφιλές φυτό

greenside
2 Οκτ

Ηλίανθος: σποράκια για τις μαργαρίτες του Ήλιου!

greenside
3 Απρ

6 συμβουλές για ανθισμένες μίνι τριανταφυλλιές!

greenside
30 Μαρ
Exit mobile version