Προχωρώντας το φθινόπωρο, τον Νοέμβριο, αλλά και αρχές Δεκεμβρίου, φροντίστε τη διακόσμηση του κήπου και της βεράντας με φυτά, που ανθίζουν τον χειμώνα και την άνοιξη.

Επιλέξτε και φυτέψτε εποχιακά σε παρτέρια και γλάστρες, μικρά σπορόφυτα από άλυσσο και μπέλλα,  που θα ανακαλύψετε εύκολα στα φυτώρια. Μπορεί να  μην καλλιεργούνται για χρόνια και να χαρακτηρίζονται από μικρές διαστάσεις, αλλά εξαιτίας της άνθησής τους εξελίσσονται σε εντυπωσιακές μορφές και τα πολύχρωμα λουλούδια τους θα αλλάξουν ριζικά το περιβάλλον και τη διάθεσή σας.

Θέσεις και χώμα:

Εντοπίστε ζεστές και ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο και στη βεράντα για το άλυσσο, ενώ η μπέλλα μπορεί να μεγαλώσει και σε ημισκιερά μέρη. Και τα δύο είδη χρειάζονται ελαφρύ χώμα, που δεν συγκρατεί πολύ υγρασία. Για γλάστρες και ζαρντινιέρες χρησιμοποιήστε μείγμα με καλή αποστράγγιση, όπως είναι αυτό που αποτελείται από τύρφη, φυλλόχωμα και άμμο ποταμίσια ή περλίτη. Πάνω από τα απαραίτητα ανοίγματα στη βάση των δοχείων –για να απομακρύνεται το νερό- τοποθετήστε μικρές πέτρες ή χαλίκια.

Φύτευση και περιποίηση:

Πριν φυτέψετε το άλυσσο και την μπέλλα προετοιμάστε το χώρο, που θα καλλιεργήσετε τα σπορόφυτά τους. Αν πρόκειται για παρτέρι, σκάψτε το χώμα και αφαιρέστε πέτρες και αγριόχορτα. Μετά ισοπεδώστε την επιφάνεια του εδάφους και κάντε μικρά ανοίγματα στα κατάλληλα σημεία, όπως χρειάζεται να γίνει και σε μεγάλες ζαρντινιέρες. Αυτά τα σημεία καθορίζονται από τις βασικές αποστάσεις, οι οποίες πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των φυτών και ορίζονται περίπου στα 15 εκ. Αφού αφαιρέσετε με προσοχή το πλαστικό σακουλάκι ή το μικρό δοχείο, που περιέχει τις ρίζες και το χώμα που τις περιβάλλει, φυτέψτε στις συγκεκριμένες θέσεις. Στη συνέχεια πρέπει να ποτίσετε προσεχτικά και να επαναλαμβάνετε τακτικά, κυρίως στη μπέλλα, επειδή το άλυσσο αντέχει αρκετά στην ξηρασία.

Το άλυσσο και η μπέλλα είναι εποχιακά φυτά, που γεμίζουν με λουλούδια τα παρτέρια και τις γλάστρες, χειμώνα και άνοιξη!

Θυμηθείτε:

  • Μην ποτίζετε ποτέ υπερβολικά, ούτε σε συχνότητα, ούτε σε ποσότητα. Ειδικά τον χειμώνα χρειάζεται να το κάνετε με προσοχή, γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να βλάψετε το άλυσσο και την μπέλλα.
  • Σκαλίζετε κατά διαστήματα το έδαφος στον κήπο σας, αλλά και με ένα ξυλαράκι το χώμα στις ζαρντινιέρες σας.
al soot fBgA6PD0Zhg unsplash

Ιδέες διακόσμησης:

  • Το άλυσσο και η μπέλλα αναπτύσσονται εύκολα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.  Έτσι με αυτά μπορείτε να στολίσετε βεράντες και παράθυρα, εξωτερικές θέσεις που μπορείτε να αντικρύζετε ανθισμένες πίσω από τραβηγμένες κουρτίνες.
  • Αν συντηρείτε κάποιο φυτό σε μεγάλη γλάστρα, γεμίστε το κενό χώρο με τα μικρά εποχιακά, ώστε να ανανεώσετε τη μονότονη μοναχική φύτευση.  Το άλυσσο μάλιστα σε τέτοια περίπτωση είναι πολύ χρήσιμο, γιατί η βλάστηση του εξελίσσεται και σε κρεμοκλαδή.
  • Στον κήπο τα φυτά του άλυσσου και της μπέλλας στις κατάλληλες αποστάσεις και σε απλή ή διπλή σειρά δημιουργούν χρωματιστά πλαίσια για να αγκαλιάσουν ένα παρτέρι, ένα μονοπάτι, μία φυτική σύνθεση, ένα εξωτερικό καθιστικό, ακόμα και μια μεγάλη εδαφική έκταση με ιδιαίτερη υπόσταση.
  • Φτιάξτε υπέροχους ανθώνες με αυστηρό ή ελεύθερο σχήμα, χρησιμοποιώντας και τα δύο είδη ή απλά καλύψτε μια γυμνή εδαφική επιφάνεια ή συμπληρώστε χρωματικά ένα βραχόκηπο.