Το φθινόπωρο, αλλά και στη συνέχεια τους κρύους μήνες με προϋποθέσεις, οι υάκινθοι, τα γνωστά ζουμπούλια, έχουν την δυνατότητα να καλλιεργηθούν στον κήπο, στη βεράντα, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Δείτε λοιπόν, πως μπορείτε με τη βοήθειά τους να δώσετε χρώμα και άρωμα στους εσωτερικούς χώρους, ακόμα και τον χειμώνα, αλλά και μέσα στην άνοιξη.

Θυμηθείτε: Μετά τα μέσα του Νοεμβρίου και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και νωρίς την άνοιξη, στην αγορά, μπορείτε να ανακαλύψετε βολβούς, που έχουν αρχίσει να βγάζουν φύλλα και μπορείτε να τους φυτέψετε για να ανθίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να τους υποβάλλετε σε ιδιαίτερη διαδικασία. Απλά μεταφέρετέ τους σε φωτεινό και δροσερό χώρο. Σε παρόμοιο περιβάλλον τοποθετήστε και τους βολβούς που έχουν ξεκινήσει να ανθίζουν και θα τους βρείτε φυτεμένους σε μικρά δοχεία, ακόμα και τον Φεβρουάριο ή και τον Μάρτιο. Για την πλούσια άνθηση και τη σωστή τους εξέλιξη, ακολουθήστε παρόμοιες φροντίδες με αυτές που προτείνονται για τα φυτά που προέρχονται εμφανίζονταιεξεβολβώδ

Τα χαρακτηριστικά

Στη χώρα μας συνήθως χρησιμοποιούνται οι ανατολικοί υάκινθοι, που περιλαμβάνουν και τους εντυπωσιακούς ολλανδικούς. Αυτοί εμφανίζουν ανθοφόρα στελέχη με πολλά απλά ή διπλά άνθη λευκά, ροζ, κόκκινα, μπλε, βιολέ, μωβ ή κίτρινα. Χρησιμοποιούνται όμως, και οι ρωμαϊκοί υάκινθοι, που βγάζουν λιγότερα άνθη με χρώμα λευκό, κίτρινο, ροζ ή μπλε. Όλοι αναπτύσσονται μέχρι 20-30 εκ. σε ύψος και “προέρχονται” από βολβούς, που βρίσκουμε εύκολα σε φυτώρια και ειδικά καταστήματα.

Οι υάκινθοι, τα ευωδιαστά ζουμπούλια διατίθενται σε ποικιλίες με υπέροχα χρώματα και απολαυστικά αρώματα, ιδανικά για εσωτερικούς χώρους.
Οι υάκινθοι, τα ευωδιαστά ζουμπούλια διατίθενται σε ποικιλίες με υπέροχα χρώματα και απολαυστικά αρώματα, ιδανικά για εσωτερικούς χώρους.

Η αρχή

 Για να έχετε τη χαρά να απολαύσετε κοντά σας τα υπέροχα χρώματα αυτών των φυτών, πρέπει αρχικά να προμηθευτείτε υγιείς βολβούς και απλές γλάστρες ή πλατιά πήλινα δοχεία με μικρό βάθος. Μπορείτε μάλιστα, να τα διακοσμήσετε εξωτερικά για να δείχνουν ακόμα πιο όμορφα. Το εδαφικό μείγμα, που θα χρησιμοποιήσετε είναι ανάγκη να αποτελείται από καλό χώμα κήπου, φυλλόχωμα και άμμο ποταμίσια -ή περλίτη- σε ίσες ποσότητες ή έστω ένα αφράτο και στραγγερό μείγμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

Προμηθευτείτε προετοιμασμένους βολβούς από την αγορά, μέχρι και νωρίς την άνοιξη και φυτέψτε τους επιφανειακά σε ένα πλατύ δοχείο.
Προμηθευτείτε προετοιμασμένους βολβούς από την αγορά, μέχρι και νωρίς την άνοιξη και φυτέψτε τους επιφανειακά σε ένα πλατύ δοχείο.

Βασικές ενέργειες

Αφού τοποθετήσετε χαλίκια στη βάση των δοχείων -και πάνω από τις λίγες μικρές τρύπες, οι οποίες είναι ανάγκη να υπάρχουν- βάζετε το παραπάνω μείγμα και βυθίζετε τους βολβούς έτσι ώστε η κορυφή τους, περίπου το 1/4 κάθε βολβού, να προεξέχει. Προσοχή: Καλό είναι όταν φυτεύετε, οι βολβοί του υάκινθου να απέχουν περίπου 7 εκατοστά. Στη συνέχεια πιέζετε με τα χέρια ελαφρά το χώμα και ποτίζετε προσεχτικά. Μεταφέρετε τις γλάστρες τους σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Αν δεν υπάρχει θέση χωρίς καθόλου φως στο σπίτι, μπορείτε να τις σκεπάσετε με ένα σκούρο χαρτί.

Ανθισμένη εκκίνηση

Για 7 περίπου εβδομάδες οι βολβοί χρειάζεται να παραμείνουν σε αυτό το περιβάλλον και να ποτίζονται ελαφρά κατά διαστήματα. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε πιο ζεστό χώρο με θερμοκρασία τη νύχτα 10-15 βαθμούς Κελσίου και την ημέρα 15-20 βαθμούς, διατηρώντας τους και πάλι στο σκοτάδι. Μετά από μερικές ημέρες και αφού εξακολουθήσουν κανονικά, αλλά αραιά, τα ελαφρά ποτίσματα, τα δοχεία ξεσκεπάζονται, όταν εμφανιστεί η βλάστηση του υάκινθου.

Κατάλληλες θέσεις

Για να αναπτυχθούν τα λουλούδια, αλλά και να συντηρηθούν πιο πολύ, τοποθετήστε τα φυτά σας σε φωτεινές θέσεις και σε εσωτερικό χώρο, όπου η θερμοκρασία του δεν θα ξεπερνά τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. Σε παρόμοιες θέσεις τοποθετείτε τους προετοιμασμένους υάκινθους της αγοράς.

Ακόμα και σε ανοιχτό γυάλινο δοχείο με λίγο χώμα, οι βολβοί σας θα αναπτύξουν βλάστηση και άνθηση, αρκεί να υπάρχουν χαλίκια στη βάση και πότισμα με φειδώ.
Ακόμα και σε ανοιχτό γυάλινο βάζο με λίγο χώμα, οι βολβοί σας θα αναπτύξουν ρίζες, βλάστηση και άνθηση, αρκεί να υπάρχουν χαλίκια στη βάση, αφράτο χώμα και πότισμα με φειδώ.

Απαραίτητες φροντίδες

Και στο στάδιο αυτό, καθώς ξεκινά δειλά και η άνθηση, το νερό είναι ανάγκη να προσφέρεται πιο τακτικά και σε κανονικές ποσότητες. Μετά την άνθηση, κόβονται τα ανθοφόρα στελέχη και συνεχίζονται τα ποτίσματα πιο αραιά, μέχρι να ξεραθούν τα φύλλα. Στη συνέχεια οι βολβοί βγαίνουν από το εδαφικό μείγμα και αποξηραίνονται σε δροσερό, ημισκιερό χώρο με καλό αερισμό. Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, που θα πραγματοποιηθεί πάλι η φύτευσή τους, συντηρούνται σε εσωτερικό  περιβάλλον, χωρίς υγρασία.

Βολβός σε κατάλληλο βάζο με νερό.
Βολβός με ρίζες, φύλλα και μπουμπούκια σε ειδικό βάζο με νερό.

Και σε ανθοδοχεία:

Για μια ξεχωριστή διακόσμηση, τοποθετήστε τους βολβούς του υάκινθου σε ειδικά βάζα ή σε μικρά ανθοδοχεία με νερό που καλύπτει μόνο την βάση τους.  Μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες ρίζες -για 3 με 4 βδομάδες περίπου- συντηρήστε τους σε σκοτεινό δροσερό μέρος και στη συνέχεια μεταφέρετέ τους σε φωτεινή και μάλλον, κρύα θέση.  Ανανεώνετε το νερό κάθε 10 με 15 ημέρες.  Μερικά κομμάτια ξυλοκάρβουνου βοηθούν αρκετά στο να μην θαμπώσει το νερό.