Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Άρθρο

Μυρωδάτα ζουμπούλια στο σπίτι!
Ζωντανή διακόσμηση

Μυρωδάτα ζουμπούλια στο σπίτι! 

Το φθινόπωρο, αλλά και στη συνέχεια τους κρύους μήνες με προϋποθέσεις, οι υάκινθοι, τα γνωστά ζουμπούλια, έχουν την δυνατότητα να καλλιεργηθούν στον κήπο, στη βεράντα, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Δείτε λοιπόν, πως μπορείτε με τη βοήθειά τους να δώσετε χρώμα και άρωμα στους εσωτερικούς χώρους, ακόμα και τον χειμώνα.

Θυμηθείτε: Μετά τα μέσα του Νοεμβρίου περίπου και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στην αγορά, μπορείτε να ανακαλύψετε βολβούς, που έχουν αρχίσει να βγάζουν φύλλα και μπορείτε να τους φυτέψετε για να ανθίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να τους υποβάλλετε σε ιδιαίτερη διαδικασία. Απλά μεταφέρετέ τους σε φωτεινό και δροσερό χώρο. Σε παρόμοιο περιβάλλον τοποθετήστε και τους βολβούς που έχουν ξεκινήσει να ανθίζουν και θα τους βρείτε φυτεμένους σε μικρά δοχεία, ακόμα και τον Φεβρουάριο.

Τα χαρακτηριστικά

Στη χώρα μας συνήθως χρησιμοποιούνται οι ανατολικοί υάκινθοι, που περιλαμβάνουν και τους εντυπωσιακούς ολλανδικούς. Αυτοί εμφανίζουν ανθοφόρα στελέχη με πολλά απλά ή διπλά άνθη λευκά, ροζ, κόκκινα, μπλε, βιολέ, μωβ ή κίτρινα. Χρησιμοποιούνται όμως, και οι ρωμαϊκοί υάκινθοι, που βγάζουν λιγότερα άνθη με χρώμα λευκό, κίτρινο, ροζ ή μπλε. Όλοι αναπτύσσονται μέχρι 20-30 εκ. σε ύψος και “προέρχονται” από βολβούς, που βρίσκουμε εύκολα σε φυτώρια και ειδικά καταστήματα.

Οι υάκινθοι, τα ευωδιαστά ζουμπούλια διατίθενται σε ποικιλίες με υπέροχα χρώματα και απολαυστικά αρώματα, ιδανικά για εσωτερικούς χώρους.
Οι υάκινθοι, τα ευωδιαστά ζουμπούλια διατίθενται σε ποικιλίες με υπέροχα χρώματα και απολαυστικά αρώματα, ιδανικά για εσωτερικούς χώρους.

Η αρχή

 Για να έχετε τη χαρά να απολαύσετε κοντά σας τα υπέροχα χρώματα αυτών των φυτών, πρέπει αρχικά να προμηθευτείτε υγιείς βολβούς και απλές γλάστρες ή πλατιά πήλινα δοχεία με μικρό βάθος. Μπορείτε μάλιστα να τα διακοσμήσετε εξωτερικά για να δείχνουν ακόμα πιο όμορφα. Το εδαφικό μείγμα, που θα χρησιμοποιήσετε είναι ανάγκη να αποτελείται από καλό χώμα κήπου, φυλλόχωμα και άμμο ποταμίσια -ή περλίτη- σε ίσες ποσότητες.

Προμηθευτείτε προετοιμασμένους βολβούς από την αγορά και φυτέψτε τους επιφανειακά σε ένα πλατύ δοχείο.
Προμηθευτείτε προετοιμασμένους βολβούς από την αγορά και φυτέψτε τους επιφανειακά σε ένα πλατύ δοχείο.

Βασικές ενέργειες

Αφού τοποθετήσετε χαλίκια στη βάση των δοχείων -και πάνω από τις λίγες μικρές τρύπες, οι οποίες είναι ανάγκη να υπάρχουν- βάζετε το παραπάνω μείγμα και βυθίζετε τους βολβούς έτσι ώστε η κορυφή τους, περίπου το 1/4 κάθε βολβού, να προεξέχει. Προσοχή: Καλό είναι όταν φυτεύετε, οι βολβοί του υάκινθου να απέχουν περίπου 7 εκατοστά. Στη συνέχεια πιέζετε με τα χέρια ελαφρά το χώμα και ποτίζετε προσεχτικά. Μεταφέρετε τις γλάστρες τους σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Αν δεν υπάρχει θέση χωρίς καθόλου φως στο σπίτι, μπορείτε να τις σκεπάσετε με ένα σκούρο χαρτί.

Ανθισμένη εκκίνηση

Για 7 περίπου εβδομάδες οι βολβοί χρειάζεται να παραμείνουν σε αυτό το περιβάλλον και να ποτίζονται ελαφρά κατά διαστήματα. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε πιο ζεστό χώρο με θερμοκρασία τη νύχτα 10-15 βαθμούς Κελσίου και την ημέρα 15-20 βαθμούς, διατηρώντας τους και πάλι στο σκοτάδι. Μετά από μερικές ημέρες και αφού εξακολουθήσουν κανονικά, αλλά αραιά, τα ελαφρά ποτίσματα, τα δοχεία ξεσκεπάζονται, όταν εμφανιστεί η βλάστηση του υάκινθου. Τότε τοποθετούνται σε φωτεινές θέσεις και σε εσωτερικό χώρο, όπου η θερμοκρασία του δεν θα ξεπερνά τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου, ώστε να αναπτυχθούν τα λουλούδια, αλλά και να συντηρηθούν πιο πολύ.

Ακόμα και σε ανοιχτό γυάλινο δοχείο με λίγο χώμα, οι βολβοί σας θα αναπτύξουν βλάστηση και άνθηση, αρκεί να υπάρχουν χαλίκια στη βάση και πότισμα με φειδώ.
Ακόμα και σε ανοιχτό γυάλινο βάζο με λίγο χώμα, οι βολβοί σας θα αναπτύξουν ρίζες, βλάστηση και άνθηση, αρκεί να υπάρχουν χαλίκια στη βάση, αφράτο χώμα και πότισμα με φειδώ.

Απαραίτητες φροντίδες

Φυσικά, το νερό είναι ανάγκη να προσφέρεται και σε αυτό το στάδιο, αλλά πιο τακτικά και σε κανονικές ποσότητες. Μετά την άνθηση, κόβονται τα ανθοφόρα στελέχη και συνεχίζονται τα ποτίσματα πιο αραιά, μέχρι να ξεραθούν τα φύλλα. Στη συνέχεια οι βολβοί βγαίνουν από το εδαφικό μείγμα και αποξηραίνονται σε δροσερό, ημισκιερό χώρο με καλό αερισμό. Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, που θα πραγματοποιηθεί πάλι η φύτευσή τους, συντηρούνται σε εσωτερικό  περιβάλλον, χωρίς υγρασία.

Βολβός σε κατάλληλο βάζο με νερό.
Βολβός με ρίζες, φύλλα και μπουμπούκια σε ειδικό βάζο με νερό.

Και σε ανθοδοχεία:

Για μια ξεχωριστή διακόσμηση, τοποθετήστε τους βολβούς του υάκινθου σε ειδικά βάζα ή σε μικρά ανθοδοχεία με νερό που καλύπτει μόνο την βάση τους.  Μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες ρίζες -για 3 με 4 βδομάδες περίπου- συντηρήστε τους σε σκοτεινό δροσερό μέρος και στη συνέχεια μεταφέρετέ τους σε φωτεινή και μάλλον, κρύα θέση.  Ανανεώνετε το νερό κάθε 10 με 15 ημέρες.  Μερικά κομμάτια ξυλοκάρβουνου βοηθούν αρκετά στο να μην θαμπώσει το νερό.

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *