Μία από τις σημαντικότερες εργασίες, κυρίως μετά τα μέσα φθινοπώρου, είναι το μάζεμα των πεσμένων φύλλων. Έτσι, οι πράσινοι χώροι μένουν καθαροί και δεν κινδυνεύουν να ζημιωθούν.

Ειδικά η υγεία του χλοοτάπητα και ορισμένων μικρών φυτών, απειλούνται, επειδή τα πεσμένα φύλλα με τη βοήθεια της υγρασίας βοηθούν στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, καθώς και στην εμφάνιση λειχήνων, βρύων, αλλά και αγριόχορτων.

Μετά τα μέσα φθινοπώρου, καθώς πέφτουν τα φύλλα, όλες οι επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται.

Αν η έκταση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη χρησιμοποιήστε την τσουγκράνα για να συγκεντρώσετε όχι μόνο φύλλα, αλλά και τυχόν φυτικά υπολείμματα. Στον χλοοτάπητα η εργασία αυτή γίνεται πιο εύκολα και καλύτερα με την ειδική σκούπα με τα μακρόστενα ευλύγιστα δόντια, αλλά και με την τσουγκρανόσκουπα. Υπάρχουν βέβαια και διάφορα απλά εργαλεία, για να απομακρύνετε τα φύλλα από παρτέρια και φράχτες.

ronaldo de oliveira WUcW8yFGnVs unsplash 1

Φυσητήρες και Απορροφητήρες σε δράση:

Για μεγάλες επιφάνειες, ακόμα και για δάπεδα ή σκάλες, χρησιμοποιήστε καλύτερα μηχανήματα που συγκεντρώνουν τα πεσμένα φύλλα. Οι απορροφητήρες φύλλων είναι ηλεκτροκίνητοι ή βενζινοκίνητοι, ενώ  διατίθενται σε ποικίλα μεγέθη και έχουν ειδικό σάκο συλλογής με διάφορες χωρητικότητες. Αν διαθέτετε κήπο μεγάλων διαστάσεων, ένα τέτοιο μηχάνημα θεωρείται απαραίτητο. Στην ίδια εργασία εναλλακτικά βοηθά ένας δυνατός φυσητήρας ηλεκτροκίνητος ή βενζινοκίνητος που κατευθύνει με την βοήθειά σας τα πεσμένα φύλλα και τα συγκεντρώνει σε θέσεις απ’ όπου μπορείτε να τα μεταφέρετε σε σάκους και να τα απομακρύνετε. Μάλιστα η αγορά προσφέρει και εύχρηστα μηχανήματα που έχουν και τους δύο ρόλους, δηλαδή είναι φυσητήρες και απορροφητήρες, ενώ υπάρχει περίπτωση να τεμαχίζουν τα φύλλα με στόχο τη μείωση του όγκου τους.

callum hill QyvOa0J9Mg unsplash

Συμβουλή:

Τα ξερά και κίτρινα φύλλα μπορείτε να τα απομακρύνετε ή να τα κάψετε. Συμφέρει όμως, εσάς και τα φυτά σας, να τα συγκεντρώσετε, ώστε με το πέρασμα του χρόνου να μετατραπούν σε πολύτιμη οργανική ουσία. Μαζέψτε τα σε σωρούς –καλύτερα σε ειδικές κατασκευές- που οι διαστάσεις τους δεν ξεπερνούν το 1 μ. και ανακατεύετε κατά καιρούς. Έτσι, εφοδιάζονται με οξυγόνο και γίνεται σωστή αποσύνθεση. Για να μετατραπούν πιο εύκολα σε φυσικό λίπασμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ειδικές ουσίες που υπάρχουν στην αγορά και βοηθούν αποτελεσματικά.

Χρήσιμα Tips:

  • Η τσουγκράνα χρησιμοποιείται κυρίως, για την ισοπέδωση του κατεργασμένου εδάφους και για ένα ελαφρύ επιφανειακό δούλεμα, αλλά μπορεί να μαζέψει αποτελεσματικά φύλλα και διάφορα φυτικά υπολείμματα.
  • Η ειδική σκούπα με τα μακριά ευλύγιστα δόντια καθαρίζει άψογα το γκαζόν, ενώ συγχρόνως ανορθώνει τη χλόη, προετοιμάζοντάς τη για κούρεμα ή και εξαερισμό. 
  • Στην αγορά κυκλοφορούν ελαφριές μηχανές για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των φύλλων από διάφορες επιφάνειες.
  • Οι απορροφητήρες ή φυσητήρες φύλλων συγκεντρώνουν εύκολα τα φύλλα και είναι ιδανικοί κυρίως για μεγάλους κήπους.
  • Ο καθαρισμός των παρτεριών από κάθε παλιό φυτικό υπόλειμμα κρίνεται απαραίτητος, όσο και η κατεργασία του χώματος, για να δεχτεί τα καινούργια φιντάνια.

Μην ξεχνάτε: Το μάζεμα των φύλλων πρέπει να γίνεται τακτικά. Φύλλα δεν ρίχνουν μόνο τα φυλλοβόλα φυτά μετά τα μέσα φθινοπώρου. Φύλλα πέφτουν –κατά διαστήματα όλο τον χρόνο- απ’ όλα τα είδη, κυρίως από τα δέντρα, ακόμα όμως, και από τα αειθαλή.