Ακόμα και ένας μικρός κήπος, ακόμα και μερικές γλάστρες με φυτά, μπορούν να κάνουν τόσα πολλά για τον άνθρωπο. Η ζωντάνια της φύσης στην ανάσα τους, στην ήρεμη σιωπή τους, στην πράσινη μορφή τους, έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν την ψυχή και το σώμα, λειτουργώντας καταλυτικά… σχεδόν λυτρωτικά για τις κουρασμένες αισθήσεις, ακόμα και σε έναν αρκετά καταπονημένο οργανισμό!

Κάποια στιγμή γνώρισα, για επαγγελματικό σκοπό, μια σπουδαία ψυχολόγο. Στη συζήτηση που είχαμε, μου είπε κάτι πολύ σημαντικό: “Για το καλό μας, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε το παιδί, που κρύβεται μέσα μας”. Αυτό το παιδί ξέρουν καλά να βγάζουν στην επιφάνεια τα φυτά, να παίζουν μαζί του και να του χαμογελούν κρυφά, κλείνοντάς του το μάτι.  Ναι, είναι αλήθεια πως πέρα από τη μουδιασμένη κατά τα άλλα καθημερινότητα, όσο γεμάτη κίνηση και αν είναι, πέρα από φιλίες και σχέσεις, συχνά γεμάτες κόστος και ανταλλάγματα, υπάρχουν κάποιοι οργανισμοί, οι οποίοι μπορούν να συντροφεύουν αδιαμαρτύρητα. Να απασχολούν το νου ευχάριστα, να ασκούν το σώμα σωστά και να αγγίζουν όλες τις αισθήσεις υπέροχα, ιαματικά, όπως μόνο η φύση μπορεί!

Τα φυτά βγάζουν στην επιφάνεια το παιδί που κρύβεται μέσα μας!
Τα φυτά βγάζουν στην επιφάνεια το παιδί που κρύβεται μέσα μας!

Σχέση ζωής:

Μια βόλτα στην εξοχή είναι ό, τι καλύτερο, ειδικά στα δύσκολα. Βέβαια, δεν είναι εύκολο πάντα να αποχωρούμε από το βιορυθμικό μας κέντρο.  Τα φυτά όμως, μπορούν να μας κάνουν να ξεφεύγουμε και μαζί τους να ταξιδεύουμε σε πολύχρωμα μονοπάτια, που οδηγούν σε ένα όνειρο, μακριά από τα όρια των “πρέπει” και των “αδύνατον”.  Αρκεί να το θελήσουμε, χτίζοντας σιγά-σιγά τη σχέση μας με τους πράσινους οργανισμούς, βάζοντας γερά θεμέλια με κίνητρο την αγάπη μας γι’ αυτά.  Όχι, δεν είναι υπερβολή. Έχει αποδειχθεί ότι άνθρωποι με αναπηρία και μάλιστα εγκεφαλική, βρήκαν τον δρόμο τους μέσα από αυτό το βασικό συναίσθημα, μέσα από τον αδιαμφισβήτητο δεσμό με τη ζωντανή βλάστηση. Ένιωσαν πραγματική ικανοποίηση, αποχτώντας ένα αξιόλογο προσωπικό ενδιαφέρον, καθώς φρόντιζαν και απολάμβαναν την ανάπτυξη των φυτών τους.

Τρόποι συνειδητοποίησης:

 • Η ευωδιά των λουλουδιών, η υφή των βλαστών, των φύλλων και των πετάλων, η ομορφιά κάθε φυτικής παρουσίας και η αρμονία της φυσικής συμμετρίας δεν περνούν ποτέ απαρατήρητα από τον εσωτερικό μας κόσμο.
 • Ακόμα και ένας έντονα προβληματισμένος οργανισμός, αντιλαμβάνεται με όλες του τις αισθήσεις το “πράσινο” και κάποια στιγμή δεν μπορεί παρά να αρχίσει να το χαίρεται.
 • Τα φυτά μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε αληθινή ευχαρίστηση, παρατηρώντας τα μέρα τη μέρα.
 • Με τη βοήθειά τους υπάρχει η δυνατότητα να νοιώσουμε πραγματική ανακούφιση, καθώς προσφέρουμε σε αυτά, σαν να δίνουμε στον εαυτό μας, όχι το νερό ή το σκάλισμα, αλλά την απελευθέρωση του “είναι” μας από τα πλαίσια του χρόνου, που συχνά μετρά αντίστροφα.
 • Η ανάπτυξή τους μας κάνει περήφανους και το αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στον χώρο, υποστηρίζει την επιλογή και συγχρόνως, την αυτοεκτίμησή μας.
 • Με τη συντήρησή τους ζούμε μοναδικές στιγμές ηρεμίας μέσα από τον άηχο διάλογο μαζί τους, μέσα από την ανταπόκριση που δείχνουν με την άψογη μορφή τους, η οποία μεταφράζεται ενδόμυχα, σαν μια άψογη συμπεριφορά, φανερώνοντας ένα ιδιαίτερο σεβασμό προς το πρόσωπό μας.
Οι κηπουρικές εργασίες μας χαλαρώνουν και μας ψυχαγωγούν!
Οι κηπουρικές εργασίες μας χαλαρώνουν και μας ψυχαγωγούν!

Θετική δράση:

Η κηπουρική δεν είναι ένα απλό χόμπι. Είναι μια σοβαρή απασχόληση με τον ξεχασμένο ψυχισμό, με την παρατημένη υπόσταση, που ίσως, χάθηκε κάπου στο δρόμο της ζωής. 

Τα φυτά ενεργοποιούν θαυμάσια την καλή πλευρά του ανθρώπου, απαλύνουν τις πληγές από τον έξω κόσμο, διασκεδάζουν την μελαγχολία, δίνουν θάρρος και ελπίδα. Και πως το κάνουν; Ξέρουν μόνο αυτά, καθώς ξεπροβάλλουν τα νεαρά φυλλαράκια, καθώς αφήνονται στο άγγιγμά μας, καθώς ανοίγουν ένα μπουμπούκι, καθώς μεγαλώνουν και ανθίζουν μπροστά στα μάτια μας, μόνο με τη δική μας φροντίδα και τη δύναμη της φύσης. Η ζωή τους είναι ένα μικρό θαύμα. Η πρόοδος των φυτικών οργανισμών είναι πραγματική εξέλιξη και εύκολα γίνονται ένα φωτεινό παράδειγμα για μίμηση. Η παρακολούθηση της πορείας τους είναι ένας άριστος τρόπος πνευματικής καλλιέργειας και ψυχικής βελτίωσης.

Η ενασχόληση με τα φυτά και η ανάπτυξη μιας αληθινής σχέσης με αυτά κρύβουν ευχάριστα απρόβλεπτα γεγονότα, δίνουν ευκαιρίες και επιβραβεύουν, χωρίς διακρίσεις, χαλαρώνουν τα τεντωμένα νεύρα και ισχυροποιούν τις χαμένες αντοχές. Και στην ουσία,  βοηθούν τον άνθρωπο να γίνει πιο κοινωνικός και πιο δραστήριος, όταν βρίσκεται μακριά τους.

Η χαρά είναι διάχυτη στο περιβάλλον του "πρασίνου" καθώς το φροντίζουμε και το ενισχύουμε!
Η χαρά είναι διάχυτη στο περιβάλλον του “πρασίνου” καθώς το φροντίζουμε και το ενισχύουμε!

Για παιδιά και νέους:

 • Η κηπουρική, ακόμα και στα απλά βήματά της, κάνει τα νεαρά άτομα υπεύθυνα και ανεξάρτητα.
 • Συμβάλλει στον προσδιορισμό της αξίας του εαυτού τους και ενεργοποιεί τις δυνατότητές τους.
 • Τα βοηθά να δραπετεύουν από τις συνεχείς υποχρεώσεις και να χαλαρώσουν, κάνοντας κάτι ευχάριστο και αποδοτικό.
 • Η ενασχόληση με τα φυτά πειθαρχεί ευχάριστα, ενώ διευκολύνει και την ανάπτυξη πρωτοβουλίας.
 • Επίσης σημαντικό είναι ότι απελευθερώνει τον παιδικό νου, προσθέτοντας χρώμα και φαντασία.
 • Με τη συντήρηση και κυρίως, με τη φύτευση τα νεαρά άτομα ευαισθητοποιούνται όχι μόνο στο πράσινο, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
 • Η συμμετοχή τους στην ανάπτυξη των φυτών τα βοηθά να αντιληφθούν την πραγματική αξία της ζωής και έτσι, μαθαίνουν να την υπερασπίζονται σε κάθε της φάση, σε κάθε της μορφή.
 • Με κάθε ενέργεια για περισσότερο πράσινο, ακόμα και σε μια μικρή έκταση, καθοδηγούνται συνειδήσεις και φτιάχνονται όνειρα, για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο, μια δυνατή υπόσχεση για το μέλλον.

Για κάθε ηλικία:

Το πότισμα, το σκάλισμα, το κλάδεμα, η κοπή των ξερών τμημάτων και των κίτρινων φύλλων, η απομάκρυνση των αγριόχορτων… μοιάζουν να συνθέτουν μια απλή, και μάλλον, λίγο κοπιαστική υπόθεση. Οι ενέργειες αυτές όμως, είναι όλες ζωτικής σημασίας για τα φυτά, αλλά και για τον άνθρωπο. Η αναζήτηση των φυτικών ειδών και των γνώσεων που συχνά απαιτούν, η επιλογή και η εγκατάστασή τους κοντά μας, η επαφή μαζί τους και η κίνηση που χρειάζονται οι φροντίδες τους, είναι άσκηση για το νου και το σώμα. 

Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τα φυτά του, μένει ευχάριστα ανήσυχος και μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα, που ανοίγουν μπροστά του καινούργιους δρόμους γεμάτους προκλήσεις και εκπλήξεις. Έτσι, και μια ορχιδέα ξανανθίζει… και ένα κυκλάμινο του δάσους ζει στη γλάστρα. Έτσι, και ένα πεύκο μπονσάι δημιουργεί κουκουνάρια…  και μια παπαρούνα εμφανίζεται πριν την άνοιξη. Γιατί οι πράσινοι οργανισμοί ξέρουν καλά να φανερώνουν τα μυστικά τους σε όσους τους υιοθετούν, σε όσους αποφασίζουν να ζήσουν αληθινά μαζί τους. Και η ανταμοιβή από τα γενναιόδωρα φυτά είναι πραγματικά σπουδαία!