Τα μήλα, τα αχλάδια, καθώς και οι φθινοπωρινές πατάτες, αλλά και τα καρότα για να διατηρηθούν σωστά, χρειάζονται ειδική μεταχείριση και στη συνέχεια σωστή αποθήκευση.

Η συλλογή

Η καλή συντήρηση στους καρπούς εξαρτάται φυσικά πριν απ’ όλα από τη σωστή συλλογή τον κατάλληλο χρόνο, ανάλογα την ποικιλία, τις καλλιεργητικές και καιρικές συνθήκες, αλλά και με τον ενδεδειγμένο για κάθε είδος τρόπο, ώστε να έχετε φρούτα και λαχανικά εύγευστα και χωρίς πληγές. Ευτυχώς υπάρχουν ειδικά μέσα για να «κατεβάσετε» μήλα και αχλάδια (καρποσυλλέκτες), αλλά και εύχρηστα εργαλεία, για να σας βοηθήσουν να βγάλετε από το χώμα πατάτες και καρότα.

Η καλή συντήρηση σε μήλα, αχλάδια, καρότα και πατάτες εξαρτάται αρχικά από την σωστή συλλογή

Το ξεδιάλεγμα  

Με προσεχτικό χειρισμό φρούτα και κηπευτικά θα είναι έτοιμα να αποθηκευτούν, αφού όμως γίνει μια επιμελής επιλογή, ώστε ακόμα και την τελευταία στιγμή να απορρίψετε τυχόν προβληματικές παρουσίες. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι πολύ σημαντική, επειδή έτσι μπορεί να ξεκινήσει μια ασθένεια και να επεκταθεί στην υγιή παραγωγή. Για το λόγο αυτό και πρέπει να την επαναλαμβάνετε –και μετά κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης- ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η συντήρηση

  • Τα φθινοπωρινά μήλα συντηρούνται εύκολα σε κασόνια, ακόμα και σε ανοιχτό, σκιερό και προστατευμένο –από βροχή- χώρο, όπως σε ένα υπόστεγο. Για να διατηρηθούν περισσότερο και ειδικά τα χειμερινά, χρειάζονται περιβάλλον σκοτεινό, αεριζόμενο και δροσερό, με θερμοκρασία κοντά στους 4 βαθμούς Κελσίου, χωρίς ιδιαίτερη υγρασία. Πριν την αποθήκευση, καλό είναι οι καρποί να καθαριστούν και να τυλιχτούν με αδιαπέραστο χαρτί, όπως το χαρτί ψησίματος ή ακόμα και με παλιά εφημερίδα. Ιδανικά, οι τυλιγμένοι καρποί τοποθετούνται σε καφάσι και αν είναι δυνατόν σε μονή σειρά.
  • Καθαρές διαφανείς πλαστικές σακούλες διατηρούν εξίσου καλά τα μήλα, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες τρύπες, τουλάχιστον 2 ανοίγματα για κάθε μισό κιλό καρπών. Τοποθετούνται σε σκοτεινό και κρύο μέρος με θερμοκρασία όχι κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου. Αυτός ο τρόπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα αχλάδια, αρκεί να μην ξεχνάτε, όπως και στα μήλα, να ελέγχετε τους καρπούς κατά διαστήματα, μήπως και πρέπει κάποιος να απομακρυνθεί.
  • Τα αχλάδια για να συντηρηθούν καλύτερα πρέπει να μαζεύονται πριν ωριμάσουν εντελώς, τότε που κόβονται και ευκολότερα από το δέντρο. Αφού καθαριστούν,  τοποθετούνται σε παρόμοιο περιβάλλον με εκείνο, που προτείνεται στα μήλα και διατηρούνται ακόμα και τυλιγμένα, όπως αυτά. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να  αποθηκεύονται στον ίδιο χώρο και οπωσδήποτε τα αχλάδια να βρίσκονται μακριά από τα μήλα.
jonathan mast RW6Wz9QaoKk unsplash
  • Αφού βγάλετε τις φθινοπωρινές πατάτες -μια μέρα με ξηρό καιρό και τις αφήσετε για 1 με 2 ώρες στον ήλιο, τις καθαρίζετε από το χώμα, τις ξεδιαλέγετε, πετώντας τις «προβληματικές», και τις απλώνετε για να στεγνώσουν καλά σε σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Τις τοποθετείτε σε ρηχά ξύλινα τελάρα, που μπορούν να μπουν και το ένα πάνω στο άλλο, σε ένα δροσερό χώρο, με θερμοκρασία κοντά στους 4-5 βαθμούς Κελσίου, χωρίς παγωνιά, σε μια αποθήκη ή ένα υπόγειο με καλό αερισμό. Καλό είναι να μην ακουμπάνε σε τοίχο ή δάπεδο.
jeshoots com fp1x X7DwDs unsplash
  • Υγιή και ατραυμάτιστα φθινοπωρινά καρότα αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και έτσι εξασφαλίζουν τις σημαντικές ρίζες τους όλο το χειμώνα. Αφού κοπούν χαμηλά τα φύλλα και στεγνώσουν καλά, τοποθετούνται –χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους- σε στρώματα, καλύτερα μέχρι δύο ή το πολύ τρία, μέσα σε ανοιχτά ξύλινα κιβώτια μαζί με άμμο ποταμίσια.
ben mater ic1hKFklq4E unsplash