Επιλέξτε τα αγαπημένα χειμωνιάτικα φυτά με προσοχή και διατηρήστε τα, για όσο το δυνατόν περισσότερο, φρέσκα και όμορφα. Ακολουθήστε τα κατάλληλα βήματα και απολαύστε τα αλεξανδρινά σας σε γλάστρες, αλλά και σε βάζα, σαν κομμένα λουλούδια.

Αν θέλετε οι ποϊνσέττιες, όπως αλλιώς λέγονται τα αλεξανδρινά, να κρατήσουν τα χρωματιστά φύλλα τους, όλο τον χειμώνα, δείτε τις συμβουλές που σας δίνουν οι ειδικοί του Stars for Europe (SfE). Κάντε τις πράξη και θα διαπιστώσετε ότι τα φυτά σας θα στολίζουν για καιρό τον χώρο σας και μάλιστα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Αγοράστε με σύνεση

Στα καταστήματα, είναι εύκολο να ξεχωρίσετε ένα υγιές αλεξανδρινό από τα φωτεινά, πολύχρωμα φύλλα και το πυκνό, πράσινο, χωρίς φθορές,  φύλλωμα. Τα μικρά, κιτρινοπράσινα άνθη ανάμεσα στα χρωματιστά φύλλα του αλεξανδρινού αποτελούν επίσης έναν σημαντικό δείκτη φρεσκάδας. Φροντίστε να είναι ακόμα μπουμπούκια, όταν αγοράσετε το φυτό.

Επίσης, καλό είναι να προσέξετε το σημείο που βρίσκεται το φυτό. Το αλεξανδρινό δεν πρέπει ποτέ να εκτίθεται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15°C, ούτε να βρίσκεται κοντά στις εισόδους, όπου μπορεί να υπάρχουν ρεύματα αέρα. Τέλος, το χώμα δεν πρέπει ούτε να είναι πολύ υγρό, αλλά ούτε και εντελώς στεγνό, σαν σκόνη. Μόλις βρείτε το ιδανικό φυτό, τυλίξτε το καλά και μεταφέρετέ το γρήγορα σε εσωτερικό χώρο, ώστε να το προστατέψετε από το κρύο και τα ρεύματα.

Στην αγορά αλεξανδρινά υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών ανάπτυξης, αλλά και χρωμάτων.
Στην αγορά αλεξανδρινά υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών ανάπτυξης, αλλά και χρωμάτων.

Συμβουλές φροντίδας στο σπίτι

Τα αλεξανδρινά αγαπούν τα φωτεινά και ζεστά σημεία, ιδανικά κοντά σε παράθυρο με θερμοκρασία μεταξύ 15°C και 22°C. Στο κλίμα μας, η ηλιοφάνεια του χειμώνα δεν αποτελεί πρόβλημα για το αλεξανδρινό, αρκεί να μην το τοποθετήσετε σε σκοτεινό μέρος.

Συμβουλή: Όταν αερίζετε το σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι το φυτό δεν εκτίθεται σε ρεύματα αέρα.

Στο αλεξανδρινό δεν αρέσει η ξηρασία ή η υπερβολική υγρασία και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην υπερχείλιση. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τη φροντίδα του είναι μέτριο πότισμα με χλιαρό νερό μόλις στεγνώσει το χώμα. Μια εναλλακτική λύση στο συχνό πότισμα είναι να βυθίζετε το φυτό σε νερό, μέτριας θερμοκρασίας, περίπου μία φορά την εβδομάδα, ανάλογα με το μέγεθός του, τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο βρίσκεται, καθώς και το σημείο πού είναι τοποθετημένο.

Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε να αποστραγγίζετε το επιπλέον νερό που δεν απορροφάται μετά από περίπου 15 λεπτά.

Συμβουλή: Τα μίνι αλεξανδρινά που τοποθετούνται κοντά σε πηγή θερμότητας, όπως το καλοριφέρ, στεγνώνουν πιο γρήγορα και χρειάζονται πιο συχνά πότισμα.

Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, δεν είναι απαραίτητο το λίπασμα, αλλά αργότερα μπορείτε να προσθέτετε ένα καλό οργανικό υδατοδιαλυτό λίπασμα στο νερό μία φορά το μήνα, πάντα σε ξεδιψασμένο φυτό.

Δημιουργήστε όμορφες συνθέσεις, ακόμα και με ανθισμένους βλαστούς, που έχετε κόψει και προετοιμάσει κατάλληλα.
Δημιουργήστε όμορφες συνθέσεις, ακόμα και με ανθισμένους βλαστούς, που έχετε κόψει και προετοιμάσει κατάλληλα.


Αλεξανδρινό ως κομμένο λουλούδι

Ως κομμένα λουλούδια, τα αλεξανδρινά έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής σε βάζο με νερό. Μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για περίπου δύο εβδομάδες ως μεμονωμένες παρουσίες σε διακοσμητικά δοχεία, ή σε ανθοδέσμη ή ακόμα και σε σύνθεση. Βασική προϋπόθεση μετά το κόψιμο, να βυθίσετε τα άκρα τους σε ζεστό νερό (περίπου 60°C) για λίγα δευτερόλεπτα και αμέσως μετά σε κρύο νερό.

Πηγή των προστάσεων και των φωτογραφιών είναι το “Stars for Europe” ( www.starsuniteeurope.eu και στο Facebook https://www.facebook.com/StarsForEuropeGreece/ ).