Η Παραδοσιακή Ιατρική, στηριζόμενη για αιώνες στη Βοτανοθεραπευτική, αποδίδει στο σκόρδο ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την ανθρώπινη υγεία, που επιβεβαιώνεται πλέον, μέσω επιστημονικών μελετών και κλινικών δοκιμών.

Το σκόρδο, παρά την έντονη μυρωδιά και τη δυνατή γεύση, επεμβαίνει όλο και περισσότερο στις διατροφικές συνήθειες της εποχής. Όχι μόνο εξαιτίας των αρτυματικών ιδιοτήτων, αλλά και λόγω των αναμφισβήτητων πλέον, ευεργετικών ικανοτήτων του για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα οφέλη

Το σκόρδο (Allium sativum της οικογένειας Amaryllidaceae), καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και παρέχει εκτός από τις σπουδαίες αρτυματικές του ιδιότητες, αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία, από τα οποία, ορισμένα έχουν εντοπιστεί από πολύ παλιά. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα παρακάτω σχετικά στοιχεία και οι πηγές τους:

  • Το 1550 π.Χ., αντιβιοτικά και φαρμακευτικά σκευάσματα δεν ήταν διαθέσιμα. Έτσι, το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς σκοπούς σε διάφορες επιδημίες, όπως ήταν ο τύφος, η δυσεντερία, η χολέρα και η γρίπη ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249897/ ). 
  • Το σκόρδο, χορηγήθηκε ως ένα σημαντικό φάρμακο στους Σουμέριους και τους Αρχαίους Αιγύπτιους. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι κατά τη διάρκεια των αρχαιότερων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, έδιναν σκόρδο στους αθλητές, ώστε να το καταναλώνουν και έτσι, να αυξάνουν την αντοχή τους ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/ ).
  • Η αρχαία κινεζική και ινδική ιατρική συνιστούσαν το σκόρδο για την ενίσχυση της αναπνοής και της πέψης, αλλά και για θεραπεία λέπρας και παρασιτικής λοίμωξης. Εκτός αυτών, στη μεσαιωνική περίοδο, το σκόρδο έπαιζε σπουδαίο ρόλο στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών   ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/ ).
Το σκόρδο είναι απαραίτητο στη διατροφή και συμμετέχει ενεργά σε πολλές συνταγές.
Το σκόρδο είναι απαραίτητο στη διατροφή και συμμετέχει ενεργά σε πολλές συνταγές.

Συστατικά και ιδιότητες

Το σκόρδο έχει θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε διάφορες ασθένειες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη διατροφή και στην ιατρική, δεδομένου ότι περιέχει αξιόλογες ενώσεις, όπως ενώσεις θείου (αλλισίνη με αντιμικροβιακή δράση, διαλλυλ-σουλφίδιο, αχοένιο κ.ά. ), νερό, κυτταρίνη, αμινοξέα, λιπίδια, αιθέριο έλαιο, σύμπλοκο φρουκτοζανών (υδατάνθρακες), στεροειδή, σαπωνοσίδες, οργανικά οξέα, αλλά και μέταλλα (Mg, Zn, Se, Ge, το σχεδόν άγνωστο στους περισσότερους γερμάνιο), ακόμα και βιταμίνες (C, A και ορισμένες του συμπλέγματος Β), ένζυμα κ.ά. ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249897/ ).

Σύμφωνα με Μελέτη Επιστημόνων της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Κίνας, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2020, το σκόρδο είναι ένα “πολυφαινολικό” και “οργανοθείο” θρεπτικό μπαχαρικό -επιθετικοί προσδιορισμοί, εξαιτίας των ενώσεών του- που καταναλώνεται από την αρχαιότητα. Το σκόρδο και οι δευτερογενείς μεταβολίτες του έχουν επιδείξει εξαιρετική δράση προαγωγής της υγείας και πρόληψης πολλών κοινών ασθενειών του ανθρώπου ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/ ).

Στην ίδια Μελέτη επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση σκόρδου έχει κερδίσει ιδιαίτερη προσοχή λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων κατά του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, των οστών και των δερματικών παθήσεων και άλλων παθολογιών, μέσω των -αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και μείωσης των λιπιδίων- ιδιοτήτων του, όπως αποδείχθηκε μετά από έρευνες και πειράματα. Η συγκεκριμένη εργασία αναδεικνύει το σκόρδο ως έναν πολλά υποσχόμενο υποψήφιο για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφορετικών καταστάσεων υγείας https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/ ).

Εκτός των προαναφερομένων, το σκόρδο λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης, προστατεύει από την καταστροφή των κυττάρων και τη γήρανση.  Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Εξάλλου, από τις ήδη γνωστές ιδιότητες -προληπτικές και θεραπευτικές- σε συνδυασμό με τη πολύ σημαντική ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, το σκόρδο βοηθά γενικά στη μακροβιότητα του ανθρώπου ( https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-garlic/ ). Μάλιστα, η αντιοξειδωτική δράση του σκόρδου προστατεύει τους νευρώνες και επομένως, τη λειτουργία του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να βελτιώνει τη μάθηση και τη διατήρηση της μνήμης ( https://academic.oup.com/jn/search-results?f_SemanticFilterTopics=inflammation/ ).

Θυμηθείτε:                                            

  • Οι σκελίδες του σκόρδου διαθέτουν αρκετό νερό, αλλά και βιταμίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και σημαντικά ιχνοστοιχεία. Μάλιστα, το σκορδέλαιο, το αιθέριο έλαιο, που περιέχουν, είναι υπεύθυνο για την ιδιαίτερη γεύση και το έντονο άρωμα, αλλά και για ορισμένες από τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου.
  • Ορισμένα σπουδαία συστατικά του σκόρδου δρουν διαφορετικά. Έτσι, ο βολβός του καταφέρνει να ενεργοποιεί φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς, να δρα σαν φυσικό αντιβιοτικό και να προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων.
  • Το σκόρδο τονώνει την καρδιά και βοηθά στην πρόληψη των ασθενειών της.
  • Δρα κατά του διαβήτη και της υπέρτασης.
  • Μειώνει την χοληστερίνη και βοηθά στην καλή κυκλοφορία τους αίματος.
  • Διατηρεί τις αρτηρίες ελαστικές και σε άριστη λειτουργία.
  • Προστατεύει από κρυολογήματα και άσθμα.
Τόσο το σκόρδο, όσο και τα συμπληρώματα διατροφής σκόρδου ωφελούν τον οργανισμό, αλλά με μέτρο και με τη σύμφωνη ιατρική γνώμη, ειδικά όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας.
Τόσο το σκόρδο, όσο και τα συμπληρώματα διατροφής σκόρδου ωφελούν τον οργανισμό, αλλά με μέτρο και με τη σύμφωνη ιατρική γνώμη, ειδικά όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας.

Προσοχή:

  • Το σκόρδο μπορεί να ερεθίσει το στομάχι ή να “ρίξει” αρκετά την πίεση, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το πάντα με μέτρο και αν υπάρχει πρόβλημα υγείας, καταναλώστε με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, ακόμα και τα συμπληρώματα διατροφής σκευάσματα σκόρδου, που κυκλοφορούν στην αγορά.
  • Όταν τρώγεται κυρίως ωμό, αφήνει μια δυσάρεστη μυρωδιά στο στόμα.  Αυτή η μυρωδιά εξαλείφεται, μασώντας μαϊντανό -ή δυόσμο- ή ιδανικά, τρώγοντας αργά ένα μήλο και ένα κουταλάκι μέλι.

Αν θέλετε, να μάθετε για την καλλιέργεια του σκόρδου στον κήπο και στη βεράντα, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό κείμενο: https://greenside.gr/skorda_se_kipo_-kai_se_glastres/