Η ιδιόρρυθμη βλάστηση με πρωτότυπα χρώματα πέρα από το καθαρό πράσινο δημιουργεί υπέροχες αντιθέσεις και σίγουρα αναδεικνύει πολύτιμες εικόνες. Όπως στη φύση, έτσι και στους χώρους σας. Αφιερώστε γωνιές στα φυτά του γένους Acer και εκείνα θα σας εντυπωσιάσουν, ακόμα και μακριά από έναν κήπο.

Ο Οκτώβριος, αλλά και ο Νοέμβριος είναι οι πλέον κατάλληλοι μήνες για να ανακαλύψετε, αλλά και για να φυτέψετε τα σφενδάμια. Ακόμα και τον Δεκέμβριο όμως, στις ζεστές περιοχές δεν υπάρχει πρόβλημα. Κάντε λοιπόν, μια βόλτα στην αγορά. Χωρίς αμφιβολία ανάμεσά τους θα συναντήσετε εκείνα που σας ενδιαφέρουν. Αν έχετε χώρο μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα μεγάλα Acer (Άτσερ ή Άκερ). Θυμίζουν αρκετά εκείνα που μεγαλώνουν ελεύθερα στην ελληνική ύπαιθρο. Με ευκολία όμως, θα αναγνωρίσετε και τους στενούς συγγενείς τους, τα ιαπωνικά σφενδάμια, με μικρή σχετικά ανάπτυξη, εντυπωσιακό σχήμα και ελκυστικές αποχρώσεις.

Τα σφενδάμια είναι θάμνοι ή δέντρα με φύλλα που αποχτούν ειδικά το φθινόπωρο διάφορες εντυπωσιακές αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου ή και του πορτοκαλί.

Οι πιο δημοφιλείς:

Ο παλαμοειδής και ο πλατανοειδής σφένδαμνος είναι εκείνοι που θα εντοπίσετε πιο εύκολα. Και οι δύο διαθέτουν φύλλα παλαμοσχιδή, τα οποία αρκετό καιρό πριν εγκαταλείψουν τα κλαδιά αποκτούν κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα.  Οι ποικιλίες του παλαμοειδή εξελίσσονται σαν μεγάλοι θάμνοι ή μικρά δέντρα, ενώ τα φυτά του πλατανοειδή αναπτύσσονται σε επιβλητικές δενδρώδεις παρουσίες, χωρίς να παραμελούν και τη δημιουργία μιας σπουδαίας μικρής ποικιλίας (“globosum”) με περιορισμένες διαστάσεις.

sfendamnow portokalokitrinow

Ιδανικές μορφές:

Τα φυτά του παλαμοειδούς σφενδάμνου, καθώς και η σχετικά μικρή σε ανάπτυξη ποικιλία του πλατανοειδή είναι οι πλέον κατάλληλες για μια αυλή ή βεράντα.  Με βλάστηση, που διαμορφώνεται με σχήμα όμορφο, άλλοτε σχεδόν σφαιρικό ή εντελώς πλαγιόκλαδο, με διαστάσεις μέτριες και με φύλλα πρωτότυπα, προσαρμόζονται σε μεγάλες γλάστρες και συμμετέχουν ενεργά στο σκηνικό. Του προσθέτουν μάλιστα εκείνο που σίγουρα λείπει από πολλούς χώρους: Τις ζεστές αποχρώσεις της φύσης!

Σπουδαία χαρακτηριστικά:

Όλες οι προηγούμενες ποικιλίες τον χειμώνα μένουν με γυμνά κλαδιά, αλλά το φθινόπωρο αποχτούν φύλλα με κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Ορισμένες μάλιστα ακόμα και άνοιξη, αλλά και καλοκαίρι διαθέτουν πάνω στο πράσινο λευκές ανταύγειες ή έχουν βλάστηση μόνο κόκκινο χρώμα.  Αποχτούν μάλιστα ακόμα πιο ελκυστική εμφάνιση, όταν παράγουν τις εντυπωσιακές ταξιανθίες τους με κιτρινοπράσινους τόνους ο πλατανοειδής, νωρίς την άνοιξη και με κόκκινες αποχρώσεις ο παλαμοειδής, νωρίς το καλοκαίρι.

πορτοκαλί

Φύτευση:

Μετά τα μέσα φθινοπώρου πριν φθάσει ο χειμώνας θεωρείται ιδανικός καιρός για να φυτέψετε τους σφενδάμνους σε άνετα φυτοδοχεία με καλό χώμα. Αν δεν προλάβετε, περιμένετε καλύτερα την άνοιξη. Όποια εποχή και αν επιλέξετε, προσέξτε κατά τη μεταφορά να μην σκορπίσετε το χώμα που αγκαλιάζει τις ρίζες. Για τον πλατανοειδή χρησιμοποιήστε ένα πλούσιο ελαφρύ μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου. Αντίθετα ο παλαμοειδής χρειάζεται χώμα για ασβεστόφοβα φυτά, δηλαδή λίγη τύρφη με αρκετό ερεικόχωμα ή κουμαρόχωμα ή σκέτο καστανόχωμα.

Προτιμούν…                   

…θέσεις ηλιόλουστες για εντυπωσιακά χρώματα.

…απάνεμες γωνιές, ειδικά σε ψυχρές περιοχές και σε χώρους με βόριο προσανατολισμό.

…εδαφικό μείγμα με καλή αποστράγγιση.

…κανονικό πότισμα για διατήρηση ελαφριάς υγρασίας.

…πλήρες λίπασμα σε εναλλαγή με όξινο λίπασμα για τις ποικιλίες του παλαμοειδή Μάρτιο, Απρίλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

…μόνο πλήρες τα φυτά του πλατανοειδή τους ίδιους μήνες.

Αντέχουν…                    

…όλοι σε ημισκιά, ειδικά σε ζεστές τοποθεσίες.

…οι σφένδαμνοι του πλατανοειδή σε ασβεστώδες, ακόμα και σε φτωχό χώμα, ακόμα και χωρίς επιπλέον τροφή.

…τα ίδια δέντρα στην επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της πόλης, αλλά και κοντά στη θάλασσα.

Κλάδεμα:

Οι σφένδαμνοι δεν έχουν ανάγκη από ιδιαίτερες φροντίδες και κλαδέματα, αρκεί κατά διαστήματα και ειδικά το φθινόπωρο, να κόβετε τα ξερά κλαδιά. Βέβαια αν θέλετε να τους περιορίσετε, μπορείτε να τους κλαδεύετε νωρίς την άνοιξη.

μεγαλος

Θυμηθείτε:      

  • Οι σφένδαμνοι μπορούν να «διασκεδάσουν» τις κάθετες οριακές επιφάνειες ενός χώρου και είναι ικανοί να ζωηρέψουν την εικόνα ακόμα και της πιο ψυχρής βεράντας.
  • Mόνοι τους ή με άλλα πράσινα φυτά δημιουργούν υπέροχους συνδυασμούς και φανταστικές αντιθέσεις.
  • Aκόμα και σε μοναχική εμφάνιση σε μια άνετη γωνιά ή στο κέντρο ενός ανοιχτού εξώστη, αρκούν για να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο σκηνικό.
  • Εκείνοι του παλαμοειδή, είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ένα σπουδαίο διακοσμητικό στοιχείο, εξαιτίας όχι μόνο της χρωματιστής βλάστησης, αλλά και του ιδιαίτερου ντελικάτου σχήματος με φύλλα που συχνά σχίζονται μέχρι το κεντρικό νεύρο.
  • Τα φυτά της ποικιλίας atropurpureum του παλαμοειδή είναι πολύ ενδιαφέροντα, αφού χρωματίζουν κόκκινα τα φύλλα τους όχι μόνο το φθινόπωρο, αλλά από νωρίς, μέσα στην άνοιξη.
  • Ο πλατανοειδής σε πολύ μεγάλη γλάστρα, επιβάλλεται ευχάριστα στο τοπίο της ταράτσας, της αυλής ή και μιας ανοιχτής βεράντας, αρκεί με τακτικές μεταφυτεύσεις να προσεγγίσει ένα καλό μέγεθος με ευθύ κορμό, που καταλήγει σε υπέροχη σφαιρική κόμη.
  • Όλοι ταιριάζουν με κάθε δάπεδο και κυρίως με εκείνα που έχουν γήινες αποχρώσεις.
  • Τα δοχεία τους μπορεί να είναι από οποιοδήποτε υλικό, αλλά συνδυάζονται καλύτερα με τον πηλό.