Η σαιντπώλια μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά είναι ικανή να αλλάξει διάθεση στο σπίτι σας! Πάνω σε τραπέζι ή ράφι, σε πάγκο ή μπουφέ, σε γραφείο ή πρεβάζι, το φυτό της προσφέρει ένα χαριτωμένο μπουκέτο, που ανανεώνεται με λίγες φροντίδες τους περισσότερους μήνες χρόνου!

Η σαιντπώλια είναι ένα μίνι φυτό με σχεδόν, βελούδινα φύλλα! Το ύψος της μπορεί να φτάσει μέχρι 15 εκ., αλλά είναι αξιόλογη, αφού διατηρείται ανθισμένη το μεγαλύτερο διαστημα του χρόνου, αρκεί να δέχεται τη σωστή συντήρηση! Αποκαλείται και αφρικανική βιολέτα, επειδή τα λουλούδια θυμίζουν εκείνα της βιολέτας! Οι ποικιλίες της είναι άφθονες με θαυμάσια χρώματα στα πέταλα, από το ροζ μέχρι το βιολέ, από το κόκκινο μέχρι το λευκό και από το μπλε μέχρι το μωβ!

Η σαιντπώλια, σταδιακά, προσαρμόζεται στον χώρο σας και εξελίσσεται σε ένα ζωντανό διακοσμήτικό στοιχείο! Μάλιστα, θεωρείται καλότυχη, επειδή το ωραίο της μπουκέτο, ανανεώνεται τους περισσότερους μήνες του χρόνου, με λουλουδάκια σε χαρούμενα χρώματα!

Φως και ζέστη

Μόλις προμηθευτείτε μια ανθισμένη σαιντπώλια, τον χειμώνα, τοποθετήστε τη σε έναν με χώρο με θερμοκρασία 16-18 βαθμούς Κελσίου, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις τη νύχτα! Από άνοιξη μέχρι και φθινόπωρο, προτιμά πιο ζεστό μέρος, με 20-25 βαθμούς Κελσίου!

Σχετικά με τον φωτισμό, η σαιντπώλια έχει ανάγκη από μέτριο, ακόμα και από έντονο φως, αλλά οι ηλιαχτίδες δεν πρέπει να πέφτουν κατευθείαν πάνω στο φυτό της! Γενικά, το δυνατό και κυρίως, το άμεσο φως μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στα φύλλα ή να τα κάνει να χάσουν το χρώμα τους και να γίνουν λευκοπράσινα. Αντίθετα, με λίγο φως, το φυτό δεν θα μπορέσει να ανθίσει κανονικά!

Ιδανική θέση για την σαιντπώλια θεωρείται πίσω και κοντά σε παράθυρο, από το οποίο θα μπορεί να δέχεται αρκετό πρωινό ήλιο!

Το φως είναι απαραίτητο για την άνθηση της σαιντπώλιας!
Το φως είναι απαραίτητο για την άνθηση της σαιντπώλιας!

Αν θέλετε να παρατείνετε την περίοδο άνθησης, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν η ημέρα μικραίνει, εκμεταλλευτείτε τον τεχνητό φωτισμό. Φροντίστε το φυτό σας να δέχεται φως σε σύνολο 14 ωρών και περισσότερο! Γι’αυτό τον σκοπό, το βράδυ χρησιμοποιήστε κάποιο σωλήνα φθορισμού. Προσοχή στην τοποθέτηση, καθώς, δεν πρέπει να βρίσκεται πιο κοντά απο 60 – 80 εκ..

Θυμηθείτε:

Κάπου-κάπου, να γυρίζετε το φυτό σας προς το παράθυρο και γενικά, προς την πηγή του φωτός, ώστε όλη η βλάστηση και τα άνθη να εκτίθενται σε αυτό!

Πότισμα

Η σαιντπώλια είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία!

Ποτίζετε πάντα με προσοχή, μακριά από τα φύλλα και τόσο, ώστε να μένει μια ελαφριά υγρασία στο χώμα!

Αν δεν έχετε τακτοποιήσει τις προσφορές νερού, καλύτερα να ελέγχετε το χώμα, πριν ποτίσετε! Μην αφήνετε νερό στο πιατάκι αποστράγγισης!

Τον χειμώνα, καλό είναι να χρησιμοποιείτε νερό σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή αλλιώς, δημιουργούνται κιτρινόλευκες κηλίδες στα φύλλα, στα σημεία όπου θα πέσουν οι σταγόνες τους κρύου νερού!

Θυμηθείτε:

Για να διευκολυνθείτε, ποτίζετε καλύτερα το πρωί και συγκεκριμένες ημέρες, αφού δείτε τις ανάγκες της, ανάλογα με το χώμα και τη βλάστηση. Αν θέλετε να σας προσφέρει περισσότερο χρώμα την άνοιξη, περιορίστε το πότισμα τον χειμώνα!

Μεταφύτευση

Καλό είναι κάθε δύο χρόνια -ιδανικά την άνοιξη- να μεταφυτεύετε, χρησιμοποιώντας ένα έτοιμο μείγμα για φυτά εσωτερικού χώρου με καλή αποστράγγιση ή φυλλόχωμα με τύρφη και περλίτη σε ίσες ποσότητες!

Προμηθευτείτε μία λίγο μεγαλύτερη γλάστρα, επειδή η σαιντπώλια ανθίζει κανονικά, μόνο σε μικρά φυτοδοχεία! Αφήστε το φυτό σας να διψάσει πριν τη μεταφύτευση!

Προσοχή!

Απομακρύνετε τακτικά, τα υπερώριμα άνθη και τα προβληματικά φύλλα! Κατά καιρούς, κόβετε τα φύλλα της βάσης, ώστε να ευνοείται η νέα βλάστηση!

Ενεργοποιήστε βλάστηση και κυρίως, άνθηση, χρησιμοποιώντας ένα ελαφρύ υδατοδιαλυτό βιολογικό λίπασμα, δύο φορές τον μήνα από Μάρτιο έως και Νοέμβριο, με εξαίρεση τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού!