Τα ροδόδενδρα εντυπωσιάζουν, καθώς ανθίζουν χωρίς περιορισμούς για λίγες εβδομάδες, μέσα στην άνοιξη, ίσως και νωρίς το καλοκαίρι, αλλά τόσο πλούσια! Για να τα βοηθήσετε όμως, να ξαναβγάλουν λουλούδια και του χρόνου, δείτε τι πρέπει να κάνετε το καλοκαίρι και κυρίως, αμέσως μετά την άνθηση.

Τα ροδόδενδρα (Rhododendron sp. της οικογένειας Ericaceae) είναι στενοί συγγενείς της γνωστής αζαλέας και πρωταγωνιστούν στο σκηνικό του κήπου και της βεράντας Απρίλιο με Μάιο ή Μάιο με Ιούνιο, επειδή γεμίζουν στην κυριολεξία με εντυπωσιακά μπουκέτα σε χρώμα φούξια, κόκκινο, ροζ, μπλε, βιολέ, λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί ή ακόμα και σε κάποιο άλλο τόνο.

Σε ημισκιερή θέση με τακτικό, αλλά προσεχτικά συγκρατημένο πότισμα, τα ροδόδενδρα μπορούν να παρατείνουν για λίγες ημέρες την άνθησή τους.
Σε ημισκιερή θέση με τακτικό, αλλά προσεχτικά συγκρατημένο πότισμα, τα ροδόδενδρα μπορούν να παρατείνουν για λίγες ημέρες την άνθησή τους.

Βασικές ενέργειες

  • Σε προστατευμένες, απάνεμες και κυρίως, ημισκιερές θέσεις τα ροδόδενδρα θα αισθάνονται ασφαλή, ακόμη και αν εξακολουθούν να ανθίζουν. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, θυμηθείτε ότι χρειάζονται δροσερό περιβάλλον και αν ο χώρος τους δεν τους το προσφέρει, ψεκάζετε με καθαρό νερό τα φύλλα τους ή όταν σταματήσει εντελώς η άνθηση, μεταφέρετέ τα σε πιο σκιερό μέρος. Μην καταβρέχετε τα ροδόδενδρα, όταν είναι ανθισμένα.
  • Ποτίζετε κανονικά, ώστε το χώμα τους να μένει πάντα ελαφρά υγρό.

Προσοχή: η έλλειψη νερού, όπως και η υπερβολή στο πότισμα επιβαρύνει τα ροδόδενδρα, ακόμα και αν κάνει πολλή ζέστη.

Ο ήλιος δημιουργεί πρόβλημα στα ροδόδενδρα και "καίει" τα φύλλα τους.
Ο ήλιος δημιουργεί πρόβλημα στα ροδόδενδρα και “καίει” τα φύλλα τους.

Αν η περιοχή σας έχει νερό επιβαρυμένο από πολλά άλατα, χρησιμοποιήστε -για πότισμα και για ψεκασμό- απιονισμένο ή απεσταγμένο νερό.

Απαραίτητες κοπές                     

  • Απομακρύνετε τα μπουκέτα, καλύτερα μόλις αρχίσουν να μαραίνονται, προσέχοντας να μη βλάψετε τα “μάτια” των κλαδιών. Έτσι, θα διαπιστώσετε ότι ανανεώνουν πιο εύκολα βλάστηση και άνθηση -αν πρόκειται να εξακολουθήσει για λίγο ακόμη- ενώ διατηρείται μια όμορφη και “καθαρή” εικόνα στο φυτό.
  • Μόλις σταματήσουν εντελώς να ανθίζουν, κλαδέψτε τα λίγο, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην είναι πολύ πυκνά, δίνοντάς τους συγχρόνως, και ένα όμορφο σχήμα.
  •  Αν τα ροδόδενδρά σας έχουν λίγα κλαδιά, κορφολογήστε τα μόνο.
  • Τα γέρικα φυτά, κλαδέψτε τα αρκετά χαμηλά, στα 30-40 εκ.
  • Φυσικά, πάντα κόβετε κίτρινα ή ξερά φύλλα
Με την έναρξη της χλώρωσης, χορηγήστε οργανικό σίδηρο. Αν προχωρούν γρήγορα τα συμπτώματα της τροφοπενίας σιδήρου, δημιουργήστε το κατάλληλο εδαφικό περιβάλλον με ελαφρά όξινο pH.
Με την έναρξη της χλώρωσης, χορηγήστε οργανικό σίδηρο. Αν προχωρούν γρήγορα τα συμπτώματα της τροφοπενίας σιδήρου, δημιουργήστε το κατάλληλο εδαφικό περιβάλλον με ελαφρά όξινο pH.

Τροφή και προστασία

  • Νωρίς τον Ιούνιο, καθώς και μέσα στον Σεπτέμβριο, ειδικά αν τα ροδόδενδρα δεν είναι αρκετά εύρωστα, προσθέστε καθαρό κομπόστ με ελαφρά όξινη αντίδραση (περίπου pH 4-6) ή ένα λίπασμα για ασβεστόφοβα ή οξύφιλα φυτά, όπως είναι και η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία και η αζαλέα.
  • Σε περίπτωση που παρουσιαστεί ελαφρύ κιτρίνισμα στα φύλλα, ανάμεσα σε καταπράσινα νεύρα, θυμίζοντας έναρξη χλώρωσης, χορηγήστε οργανικό σίδηρο. Βέβαια, όταν η χλώρωση είναι σοβαρή, πρέπει να αντικαταστήσετε το χώμα με μείγμα κατάλληλο για ασβεστόφοβα ή οξύφιλα φυτά, ακόμη και καλοκαίρι, με εν συνεχεία συχνή άρδευση με κανονικές ποσότητες νερού. Στον κήπο, θα πρέπει να γίνει κατάλληλη προετοιμασία με το αναγκαίο μείγμα γύρω από τη μπάλα χώματος με τις ρίζες και συντήρηση με προσφορές οργανικού σιδήρου.
  • Αν τα ροδόδενδρα δεν φαίνονται ευχαριστημένα και δεν αναπτύσσονται κανονικά, εξετάστε την περίπτωση την άνοιξη να έγινε βαθιά φύτευση. Τα συγκεκριμένα φυτά ριζώνουν επιφανειακά. Δηλαδή, η κορυφή της μπάλας με τις ρίζες θα πρέπει να παραμένει στην επιφάνεια –ή έστω λίγο κάτω από αυτή- του εδάφους ή του μείγματος στη νέα γλάστρα. Οι ρίζες τους πρέπει να αναπνέουν, αλλιώς τα φυτά κινδυνεύουν σοβαρά. Μόλις αντιληφθείτε κάτι τέτοιο, προχωρήστε σε νέα μεταφύτευση, ακόμη και τον Ιούνιο, αρκεί να ακολουθήσει τακτικό πότισμα.
Μόλις τα φύλλα δείχνουν να χάνουν τη σπαργή τους, είναι η καταλληλότερη στιγμή για πότισμα. Μπορείτε όμως, να καταβρέχετε τα φύλλα, για να διατηρείτε την απαραίτητη ατμοσφαιρική υγρασία, όταν επικρατεί ζέστη.
Μόλις τα φύλλα δείχνουν να χάνουν τη σπαργή τους, είναι η καταλληλότερη στιγμή για πότισμα. Μπορείτε όμως, να καταβρέχετε τα φύλλα, για να διατηρείτε την απαραίτητη ατμοσφαιρική υγρασία, όταν επικρατεί ζέστη.

Επίκαιρες προσβολές

Θρίπες

Αν τα φύλλα των ροδόδενδρων αποχτούν ασημί απόχρωση και αρχίζουν να ξεραίνονται, πιθανότατα στην κάτω πλευρά τους να υπάρχουν σκουρόχρωμα στίγματα από θρίπες, μικρά έντομα που απομυζούν τους χυμούς των φυτικών κυττάρων. Οι  συγκεκριμένοι “εχθροί”  μπορεί να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στα ροδόδεντρα και σε πολλά άλλα φυτικά είδη, με έντονη δραστηριότητα όταν επικρατεί ξηρός καιρός και κυρίως, από τα μέσα μέχρι τα τέλη καλοκαιριού.

Τετράνυχοι

Όταν κάνει ζέστη και κυρίως, όταν το φυτό τους “στριμώχνεται” κοντά σε τοίχο ή δεν βρίσκεται σε επαρκώς δροσερό και σκιερό μέρος -μετά την άνθηση- με καλό αερισμό, πιθανότατα στη βλάστησή τους να επιτεθούν τετράνυχοι. Προκαλούν στα φύλλα κιτρινωπές κηλίδες, οι οποίες σύντομα αφυδατώνονται. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων ακάρεων είναι οι χαρακτηριστικοί ιστοί, τους οποίους υφαίνουν και βρίσκονται -ως επί το πλείστον- στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Προτιμούν τη νεαρή βλάστηση, που παραμορφώνουν, όπως και τα άνθη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να προσβάλλουν με ξηροθερμικές συνθήκες. Με παρόμοιο καιρό, όταν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πρόβλημα, οι τετράνυχοι προσβάλλουν και τα ώριμα φύλλα, τα οποία σε μεγάλη προσβολή αποχρωματίζονται, κατσαρώνουν και στη συνέχεια πέφτουν.

Πρόληψη

Εκτός από το κατάλληλο περιβάλλον, βοηθήστε τα ροδόδενδρα, όταν η βλάστησή τους βρίσκεται αντιμέτωπη με τις δύσκολες ξηροθερμικές συνθήκες: ξεδιψάστε τα με αρκετό νερό και καταβρέξτε καλά τα φύλλα, κυρίως στην κάτω επιφάνεια. Προσοχή: Μην αφήνετε το νερό στο πιατάκι της γλάστρας περισσότερο από 12 με 15 ώρες.

Φυσική αντιμετώπιση

Παρατηρείτε συχνά τη βλάστηση και κυρίως, τα φύλλα. Σε περίπτωση που εντοπίσετε τους μικρούς “εχθρούς” ή κυρίως τα συμπτώματα από την επίθεσή τους, αντιμετωπίστε τις προσβολές, κάνοντας ψεκασμούς κάθε εβδομάδα με ένα οικολογικό εντομοκτόνο -και ακαρεοκτόνο- σαπουνιού, η συνταγή του οποίου αναφέρεται αναλυτικά στο άρθρο Για να “κρατήσει” και να ανθίσει η γαρδένια σας… , στο υποκεφάλαιο “Όταν εντοπίζεται “εχθρός”.