Είναι ένα “νόστιμο” οπωροφόρο δέντρο, που ζει σε άνετη γλάστρα. Μπορείτε να το φυτέψετε Οκτώβριο με Νοέμβριο, καθώς και στις αρχές της άνοιξης. Επίσης, τον χειμώνα, υπάρχει η δυνατότητα να το εγκαταστήσετε ακόμα και γυμνόρριζο. Φροντίζετε εγκαίρως να προσαρμοστεί στο νέο του “σπίτι”, επειδή μόνο έτσι θα ευδοκιμήσει και θα παράγει καρπούς.

Ξεχωριστή υπόσταση: H ροδακινιά είναι ένα δέντρο μάλλον μικρών διαστάσεων με ύψος περίπου 4-6 μ. Καλλιεργείται για τα φρούτα της, αλλά και ως καλλωπιστικό φυτό, επειδή έχει όμορφα φύλλα και πυκνή βλάστηση με χαριτωμένο σχήμα. Αναπτύσσεται εύκολα και δεν καθυστερεί να καρποφορήσει. Ζει καλά σε άνετη γλάστρα, χωρίς όμως, να μεγαλώνει πολύ.

Η ροδακινιά όταν ζει σε δοχείο εμφανίζει λιγότερα φρούτα, αλλά τα ωριμάζει σε μικρότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι στο έδαφος.

Η ροδακινιά όταν ζει με μια ευρύχωρη γλάστρα μπορεί να παράγει καρπούς και δεν φαντάζεστε τη χαρά σας όταν τους μαζέψετε.
Η ροδακινιά όταν ζει με μια ευρύχωρη γλάστρα μπορεί να παράγει καρπούς και δεν φαντάζεστε τη χαρά σας όταν τους μαζέψετε.

“Τοπικές” προϋποθέσεις: H ροδακινιά προτιμά μάλλον το ήπιο κλίμα και συντηρείται ιδανικά σε περιοχές με μέτριες θερμοκρασίες, δηλαδή ούτε σε πολύ θερμά μέρη, αλλά ούτε και σε πολύ ψυχρά. Παρόλα αυτά εσείς όπου και αν βρίσκεστε εκτός βέβαια πολύ ακραίων περιπτώσεων, επιλέξτε για την καλλιέργειά της ζεστές προφυλαγμένες θέσεις με νότιο προσανατολισμό. Επίσης φροντίστε να έχει στη διάθεσή της αρκετό ηλιακό φως και να μην σκιάζεται. Θυμηθείτε μάλιστα, ότι δεν θέλει αέρα, επειδή με αυτόν σπάνε τα κλαδιά της και πέφτουν οι καρποί.

Προσοχή στο χώμα: Έχετε υπόψη σας ότι όπου και αν βρίσκεται η ροδακινιά σας δεν θα αντέξει, αν το χώμα της κρατά πολύ νερό. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιήστε μια μεγάλη όμορφη γλάστρα και τοποθετήστε ένα αφράτο μείγμα, το οποίο μάλιστα πρέπει να είναι πλούσιο και κατάλληλο για φυτά που δεν θέλουν ασβέστιο, όπως εκείνο που χρησιμοποιείται για την καμέλια και τη γαρδένια, δηλαδή με αρκετό καστανόχωμα ή κουμαρόχωμα.

Η ροδακινιά η οποία είναι εμβολιασμένη πάνω σε αμυγδαλιά, μπορεί να αντέξει ακόμα και σε  ασβεστώδες χώμα.

Βασικές ενέργειες: Αν δεν προλάβετε τον Νοέμβριο να φυτέψετε τη ροδακινιά σας, καλό είναι να περιμένετε τον Φεβρουάριο ή ακόμα και τον Μάρτιο. Αμέσως μετά την εγκατάσταση, ποτίζετε καλά, καθώς και στη συνέχεια, ώστε να μην προλαβαίνει να στεγνώνει εντελώς το χώμα. Νωρίς την άνοιξη σκαλίστε και προσθέστε ένα καλό λίπασμα, μια πλήρη τροφή και η ροδακινιά σας θα έχει όλα τα εφόδια για να γίνει το καρποφόρο που εσείς ονειρεύεστε.