Ο κήπος και η βεράντα, ειδικά τώρα, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, χρειάζονται φυτά με πλούσια άνθηση και γλυκό άρωμα. Προμηθευτείτε λοιπόν, πετούνιες και με τη βοήθειά τους φτιάξτε πανέμορφες παραστάσεις σε κάθε χώρο έξω, αλλά και μέσα στο σπίτι.

Οι πετούνιες (Petunia hybrida) κατάγονται από την Νότιο Αμερική και ανήκουν στις σολανίδες (Solanaceae) στην ίδια οικογένεια με τον καπνό. Όμως, αυτά τα εντυπωσιακά φυτά δεν μπορούν να βλάψουν.  Ξέρουν μόνο να ομορφαίνουν διακριτικά το περιβάλλον τους με χρώμα και άρωμα.

Υπέροχο φούξια χρώμα σε πέταλα πετούνιας με μικρά σχετικά άνθη.
Υπέροχο φούξια χρώμα σε πέταλα πετούνιας με μικρά σχετικά άνθη.

Οι πετούνιες διαθέτουν άπειρες ποικιλίες με απλά ή διπλά μυρωδάτα άνθη, μικρά ή μεγάλα, σε τόνους του κόκκινου, του ροζ, του μωβ, του μπλε, του κίτρινου, ακόμα και σε καθαρό λευκό, με ένα ή περισσότερα χρώματα πάνω στα πέταλα και μάλιστα κάποιες φορές με διάφορους τονικούς σχηματισμούς. Τα ύψη τους ξεκινούν από 20 εκ. και φτάνουν μέχρι και περισσότερο από 50 εκ. Υπάρχουν μάλιστα, εκτός από τις “όρθιες” και εκείνες με την κρεμαστή -ή αλλιώς έρπουσα- ανάπτυξη, τα φυτά της σερφίνιας (Petunia x atkinsiana ‘Surfinia’), ιδανικά για ζαρντινιέρες σε βεράντες και παράθυρα, αλλά και για πολύχρωμη κάλυψη εδαφικών επιφανειών σε παρτέρια του κήπου.

Κρεμαστές γλάστρες με σερφίνιες στολίζουν οριακές θέσεις της βεράντας.
Κρεμαστές γλάστρες με σερφίνιες στολίζουν οριακές θέσεις της βεράντας.

Τα υπέροχα εποχιακά φυτά, με τις κατάλληλες φροντίδες κρατούν τον πρώτο ρόλο στις παραστάσεις εξωτερικών και εσωτερικών χώρων από την άνοιξη μέχρι αργά το φθινόπωρο, ανάλογα τις επικρατούσες συνθήκες και φυσικά την εποχή φύτευσης.

Μεγάλα ρόδινα άνθη πετούνιας, που δεν αντέχει στον δυνατό αέρα και μπορεί να ζήσει σε εσωτερική πολύ φωτεινή θέση.
Πετούνια με μεγάλα ρόδινα άνθη, που δεν αντέχει στον δυνατό αέρα και μπορεί να ζήσει σε εσωτερική πολύ φωτεινή θέση.

Εγκατάσταση

Από τον Μάρτιο, αν και είναι σχετικά νωρίς, οι πετούνιες “ξεφυτρώνουν” στην αγορά. Προσφέρονται σε διάφορα μεγέθη ανάπτυξης και σε ποικιλία λουλουδιών, σε δοχεία διαφόρων διαστάσεων, ακόμα και σε κρεμαστές γλάστρες, έτοιμες να πάρουν τη θέση τους στο χώρο σας.

Φυτέψτε τις νέες πετούνιες με προσοχή, διατηρώντας μεταξύ τους αποστάσεις 20-25 εκ.  σε γλάστρες και ζαρντινιέρες με βιολογικό φυτόχωμα, ανακατεμένο με αρκετή άμμο ποταμίσια. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα έτοιμο στραγγερό μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου.  Μην ξεχνάτε ποτέ στη βάση των δοχείων, να τοποθετείτε αρκετά χαλίκια πάνω από τα απαραίτητα ανοίγματα αποστράγγισης.

Το φρέσκο χώμα βοηθάει να ανθίσουν πλούσια οι πετούνιες σας. Πάντως, αν έχετε και κάποιο παλιό μείγμα, ξεχασμένο σε ένα δοχείο, δοκιμάστε να το εκμεταλλευτείτε. Ενισχύστε το με ένα δυνατό βιολογικό κομπόστ και καλλιεργήστε πετούνιες με απλά άνθη, ποικιλίες χωρίς μεγάλες απαιτήσεις.

Ποικιλίες με απλά και σχετικά μικρά άνθη είναι από τις πλέον ανθεκτικές σε διάφορες καταστάσεις, όπως ήλιο, ημισκιά, βροχή, ζέστη και αέρα.
Ποικιλίες με απλά και σχετικά μικρά άνθη είναι από τις πλέον ανθεκτικές σε διάφορες καταστάσεις, όπως δυνατό αέρα, ραγδαία βροχή, καυτό ήλιο και ημισκιά.

Προϋποθέσεις προσαρμογής

 • Για να γεμίσουν άνθη οι πετούνιες σας χρειάζονται ήλιο, αν και αναπτύσσονται καλά και στην ημισκιά.
 • Συντηρούνται θαυμάσια και σε φωτεινούς εσωτερικούς χώρους, πίσω από μια ολοφώτιστη μπαλκονόπορτα.
 • Η έντονη ζέστη, αλλά και η φθινοπωρινή ψύχρα δεν δυσαρεστεί το όμορφα εποχιακά.
 • Θέσεις με βορινό προσανατολισμό, που δέχονται δυνατό αέρα και ραγδαία βροχή, δεν θεωρούνται ιδανικές για ποικιλίες με μεγάλα άνθη.

Βασική περιποίηση

Οι πολύ νεαρές πετούνιες, αμέσως μετά την φύτευση, καλό είναι να κορφολογούνται, ώστε να καταφέρουν να σχηματίσουν περισσότερο τουφωτή βλάστηση. Ξεκινήστε αμέσως, να ποτίζετε κανονικά και μην παραμελείτε το ελαφρύ σκάλισμα, ακόμα και αν πρόκειται για γλάστρες, χρησιμοποιώντας ακόμα και ένα λεπτό ξυλάκι. Για περισσότερο χρώμα, λίγες βδομάδες μετά τη μεταφύτευση, χορηγήστε ένα βιολογικό λίπασμα ή ενσωματώστε στο χώμα τους καθαρό κομπόστ.

Προσοχή:            

 • Η μεγάλη υγρασία βλάπτει είτε βρίσκεται στην βλάστηση, είτε στο χώμα. Μην ποτίζετε υπερβολικά και μην καταβρέχετε τις πετούνιες σας.
 • Τα άνθη που αρχίζουν να μαραίνονται, πρέπει να απομακρύνονται εγκαίρως. Όταν παραμένουν στο φυτό εξαντλούν τη βλάστηση και “χαλούν” την εικόνα του.

Η αναγέννηση:

με κλάδεμα

Κάπου μέσα στο καλοκαίρι, οι πετούνιες που ξεκίνησαν γεμάτες διάθεση, κουράζονται και η άνθησή τους αρχίζει να φθίνει. Τότε πρέπει να παρέμβετε, ώστε να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να αναγεννηθούν από την ίδια τους τη βλάστηση.

Ο τρόπος είναι απλός, αρκεί να θυμηθείτε να τον εφαρμόσετε. Αργά τον Ιούνιο ή πιο μετά, όποτε εσείς κρίνετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, κλαδέψτε τα φυτά σας στα 10-15 εκ. περίπου από την επιφάνεια του χώματος.  Ποτίστε καλά και στη συνέχεια χορηγήστε ένα υγρό βιολογικό λίπασμα.

Εξακολουθήστε να δίνετε τακτικά νερό και μετά από δύο εβδομάδες θα δείτε τις πετούνιες να ξαναζωντανεύουν.  Μέσα στον Αύγουστο, ενσωματώστε στο χώμα τους προσεχτικά και ένα πλούσιο κομπόστ, ενώ ήδη θα έχετε παρατηρήσετε πως ξεκινούν νέα άνθηση, η οποία θα εξακολουθήσει να διακοσμεί τις γωνίες σας μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου.

με μεταφύτευση

Σε περίπτωση που οι πετούνιες σας δείχνουν πολύ δυσαρεστημένες και εξαντλημένες, επιχειρήστε να τις ανανεώσετε με μια μεταφύτευση. Βγάλτε τις με προσοχή από το δοχείο τους και αν βρίσκονται σε ζαρντινιέρα, ανασηκώστε το φυτό τους μαζί με όσο το δυνατόν περισσότερο χώμα. Απομακρύνετε με προσοχή αρκετό από το παλιό χώμα, χωρίς να ενοχλήσετε τις ρίζες και φυτεύετε ξανά σε καινούργιο μείγμα.

Ποτίζετε και κλαδεύετε αρκετά, αφήνοντας όμως και κάποιους μεγάλους βλαστούς. Αν μετά από μερικές μέρες χρειαστεί, προσθέτετε ακόμα λίγο χώμα. Σε ηλιόλουστες θέσεις και χωρίς να λείψει το νερό, τα φυτά σας θα στολίζουν ξανά τη βλάστησή τους και τους χώρους σας.

Διακοσμητικές προτάσεις         

 • Οι πετούνιες μπορεί να αποχτούν κάποιο ύψος, αλλά οι περισσότερες εξελίσσονται σε -λιγότερο ή περισσότερο- κρεμαστά φυτά, κατάλληλα για ζαρντινιέρες πάνω στα κάγκελα βεράντας, μπροστά από παράθυρο και γενικά σε ψηλά σημεία, για να κλέψουν την παράσταση, χωρίς κόπο.
 • Φυτέψτε τις μόνες τους ή μαζί με άλλα είδη που αφήνουν τους βλαστούς τους ελεύθερα να γέρνουν προς τα κάτω, όπως με μικρόφυλλους πανασέ κισσούς ή φτέρες. Έτσι θα πετύχετε και μια ευχάριστη εναλλαγή, αλλά και τον απαραίτητο πράσινο φόντο.
 • Στολίστε τις κάθετες επιφάνειες, τοποθετώντας πάνω τους πετούνιες, φυτεμένες βέβαια στα κατάλληλα κρεμαστά δοχεία, τα οποία πρέπει να στερεωθούν σωστά με ειδικά στηρίγματα.
Παραδειγματιστείτε από τα κρεμαστά δοχεία ενός ανακαινισμένου κτηρίου στη Γαλλία και χρησιμοποιήστε τις όμορφες πετούνιες για να διακοσμήσετε κάθετες επιφάνειες.
Παραδειγματιστείτε από τα κρεμαστά δοχεία ενός ανακαινισμένου κτηρίου στη Γαλλία και χρησιμοποιήστε τις όμορφες πετούνιες για να διακοσμήσετε κάθετες επιφάνειες.
 • Τα όμορφα φυτά ταιριάζουν και στις επάνω εξωτερικές γωνιές της βεράντας, μπροστά από τη μεγάλη μπαλκονόπορτα, ακόμα και στις άκρες μιας πέργολας ή μιας τέντας, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη προεξοχή, η οποία θα στηρίξει το κρεμαστό δοχείο τους.
 • Φιλοξενήστε τις πετούνιες σας και σε δοχεία δαπέδου, αρκεί να μην είναι πολύ χαμηλά. Αφήστε τις μόνες τους ή μαζί με ένα ανεπτυγμένο φυτό, όπως με ένα φίκο ή ένα βιβούρνο.
 • Χρησιμοποιήστε ποικιλίες με διάφορους ζωηρούς τόνους ή αρκεστείτε στο αρχοντικό λευκό χρώμα.
 • Ακουμπήστε μια μεγάλη πετούνια σε ένα όμορφο ανοιχτόχρωμο κασπό, πάνω στο τραπέζι της βεράντας και δεν θα το μετανιώσετε. Τα άνθη της θα γλυκαίνουν την ατμόσφαιρα και θα σας φτιάχνουν τη διάθεση κάθε φορά που το βλέμμα σας θα τα αντικρύζει, κάθε στιγμή που το άρωμά τους θα αιωρείται διακριτικά στον αέρα.
 • Μην ξεχνάτε ότι η πετούνια μπορεί να αντέξει και σε τακτικά αεριζόμενο δωμάτιο του σπιτιού, αρκεί να την τοποθετήσετε κοντά σε παράθυρο.
Μια υπέροχη μονόχρωμη εδαφοκάλυψη φωτίζει τον κήπο σας.
Μια υπέροχη μονόχρωμη εδαφοκάλυψη φωτίζει τον κήπο σας.
 • Αφιερώστε ένα παρτέρι του κήπου σε μία και μόνο ποικιλία πετούνιας ή φτιάξτε έναν όμορφο πολύχρωμο ανθώνα, αρκεί να προσέξετε τις αποστάσεις φύτευσης και το τακτικό, χωρίς υπερβολές πότισμα. Θυμηθείτε: είναι καλύτερο να ποτίζετε με το χέρι, χωρίς έντονο βρέξιμο φύλλων και λουλουδιών.
 • Δημιουργήστε δαντελωτά ανθισμένα πλαίσια, καλλιεργώντας μία και μόνο σειρά από πετούνιες, στα όρια του δαπέδου του καθιστικού σας ή ακολουθώντας τα πλαίσια ενός μονοπατιού στον κήπο σας.