Τα λουλούδια της παιώνιας συναγωνίζονται σε ομορφιά και άρωμα τα τριαντάφυλλα, ενώ τα μπουμπούκια της, σε ορισμένες ποικιλίες, μοιάζουν με εκείνα του βασιλιά των λουλουδιών! Σίγουρα όμως, η παιώνια έχει τη δική της ταυτότητα και η μεγαλοπρεπής άνθηση την καθιστά ένα από τα σπουδαιότερα ανθοφόρα φυτά!

Οι πλέον δημοφιλείς παιώνιες (Paeonia sp. της οικογένειας Ranunculaceae) είναι ποώδεις και παράγουν πολύ μεγάλα αρωματικά λουλούδια σε υπέροχες αποχρώσεις μέσα στην άνοιξη και κυρίως, Μάιο, αλλά και Ιούνιο ακόμα και λίγο αργότερα, ανάλογα το είδος και την ποικιλία!

Η παιώνια διαθέτει φυλλοβόλα ποώδη και θαμνώδη είδη, ενώ στην αγορά προσφέρονται και δενδρώδη υβρίδια!

Η άνθησή της συνδυάζεται θαυμάσια με πλούσια βλάστηση, σε ύψος από 0.50 μ. μέχρι και περισσότερο από 1.00 μ.! Όλο αυτό το υπέργειο μέρος, τους κρύους μήνες καταστρέφεται. Τα φυτά όμως, διαχειμάζουν με το σκληρό ρίζωμά τους και ξαναβλαστάνουν κάθε άνοιξη για πολλά χρόνια!

Η παιώνια σχηματίζει πολύ εντυπωσιακά άνθη, απλά ή διπλά, μονόχρωμα ή και δίχρωμα, που μπορεί να φτάσουν τα 10 εκ. σε διάμετρο, ακόμα και να τα ξεπεράσουν! Τα πέταλά τους συνήθως, είναι βαμμένα με ροζ, λευκό, βιολέ, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα!

Καταπληκτικά δίχρωμα λουλούδια παιώνιας!
Καταπληκτικά δίχρωμα λουλούδια παιώνιας!

Περιβάλλον

Η παιώνια ζει καλά σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, σε ζεστές και κρύες περιοχές.  Συντηρείται και σε πολύ ψυχρά μέρη, αρκεί τον χειμώνα -ειδικά τον πρώτο χειμώνα μετά την φύτευση- να σκεπάσετε το χώμα πάνω από τις ρίζες της με ξερά φύλλα!

Εγκατάσταση

Αν ήδη την έχετε προμηθευτεί σε γλάστρα, μεταφυτέψτε τη -ιδανικά- τον Σεπτέμβριο ή φυτέψτε τα ριζώματά της, την ίδια χρονική περίοδο, μεμονωμένα σε άνετα φυτοδοχεία ή -ανά 30 εκ.- σε ευρύχωρες ζαρντινιέρες, επειδή καλό είναι να μην μεταφυτεύεται συχνά.

Προσοχή:

Επειδή η παιώνια δεν αντέχει το ασβέστιο, χρησιμοποιήστε ένα “έτοιμο” στραγγερό όξινο μείγμα, κατάλληλο για οξύφιλα φυτά ή ασβεστόφοβα, όπως αλλιώς λέγονται (καμέλια, γαρδένια, ροδόδενδρο, αζαλέα κ.ά.). Ιδανικά, επιλέξτε πήλινα φυτοδοχεία!

Συντήρηση

  • Ποτίζετε τακτικά με κανονικές ποσότητες νερού.
  • Σκαλίζετε ελαφρά κάπου-κάπου, ιδιαίτερα από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο.
  • Κάθε Μάρτιο, ανανεώνετε επιφανειακά λίγο χώμα, προσθέτοντας χώμα κατάλληλο για οξύφιλα φυτά μαζί με καθαρό κομπόστ. Μετά από μερικές εβδομάδες χορηγήστε και ένα βιολογικό λίπασμα.
  • Στερεώνετε τα στελέχη με τα μεγάλα άνθη, χρησιμοποιώντας καλάμια ή λεπτά ξυλαράκια.
  • Ενισχύστε τα φυτά σας με μια ελαφρά δόση ενός καλού υδατοδιαλυτού βιολογικού λιπάσματος, κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της άνθησης.
  • Αποφύγετε την υπερβολική υγρασία στο χώμα, αλλά και πάνω στη βλάστηση.

Θυμηθείτε: Ο καλός αερισμός των φυτών είναι απαραίτητος, ειδικά, όταν αναπτύσσονται σε γλάστρες. Φροντίστε να μην στριμώχνονται τα φυτά της στη βεράντα σας!

Το άνθος της παιώνιας συγκρίνεται με το τριαντάφυλλο!
Το άνθος της παιώνιας συγκρίνεται με το τριαντάφυλλο!

Προτάσεις διακόσμησης

  • Δημιουργήστε ένα μικρό μονόχρωμο ανθένιο πλαίσιο με παιώνιες της ίδιας ποικιλίας, ακόμα και στη στενή πλευρά του μπαλκονιού!
  • Καλλιεργήστε τα φυτά της σε σύνολα για μια εντυπωσιακή πολυχρωμία, χρησιμοποιώντας άνετες ζαρντινιέρες, κατά μήκος της βεράντας ή μεγάλες γλάστρες, τις οποίες θα ακουμπήσετε σε εξέχουσες θέσεις!
  • Επιλέξτε να τις συντηρήσετε, κοντά στο καθιστικό της βεράντας ή της ταράτσας, ώστε να απολαμβάνετε χρώμα και άρωμα στο περιβάλλον σας!