Στο απόγειο της άνοιξης, η πασχαλιά γεμίζει με εντυπωσιακά μπουκέτα και σκορπά μια ευχάριστη μοσχοβολιά στην ατμόσφαιρα. Έτσι, με χρώμα και άρωμα, κάθε χρόνο, ο “εύκολος” θάμνος της γιορτάζει το Πάσχα και προσφέρει απλόχερα ό, τι του χάρισε η φύση, διαλαλώντας το μήνυμα του “Χριστός Ανέστη”!

Το όνομά της προσδιορίζει την εποχή άνθησης, που πραγματοποιείται πάντα για μερικές εβδομάδες Απρίλιο με Μάιο. Τότε η πασχαλιά βγάζει άφθονα αρωματικά μπουκέτα με απλά ή διπλά άνθη, λιλά ή βιολέ και πιο σπάνια ρόδινα ή λευκά, ακόμα και δίχρωμα, ανάλογα με την ποικιλία στην οποία ανήκει. Τον χειμώνα, ο όμορφος ψηλός θάμνος ρίχνει τα φύλλα του, αλλά την άνοιξη αποζημιώνει με μια πλούσια καταπράσινη βλάστηση, η οποία διατηρείται μέχρι αργά το φθινόπωρο.

Η κοινή πασχαλιά (Syringa vulgaris της οικογένειας Oleaceae) ή αλλιώς σύριγγα η κοινή, είναι ένας δημοφιλής καλλωπιστικός θάμνος με λιλά απλά άνθη. Είναι όμως, και ένα σημαντικό αυτοφυές φυτό σε δασικές ή όχι περιοχές των Βαλκανίων, όπως και στη Βορειοανατολική Ελλάδα.

Στη Βορειοανατολική Ελλάδα, σε δασική -ή όχι- περιοχή, η "άγρια" κοινή πασχαλιά ξεπροβάλλει ανθισμένη.
Στη Βορειοανατολική Ελλάδα, σε δασική -ή όχι- περιοχή, η “άγρια” κοινή πασχαλιά ξεπροβάλλει ανθισμένη.

H παραδοσιακή Βοτανοθεραπευτική υποστηρίζει ότι η κοινή πασχαλιά έχει αξιόλογες ιδιότητες -άνθη και φύλλα, ενώ το άρωμα των λουλουδιών της χαρίζει ηρεμία και χαρά. Για τον συγκεκριμένο λόγο χρησιμοποιείται και στην Αρωματοθεραπεία. Θυμηθείτε λοιπόν, αυτή της την ιδιότητα και εκμεταλλευτείτε τη μέσα στο σπίτι, για να αλλάξετε την ατμόσφαιρα στο άνετο καθιστικό, συντηρώντας τα κομμένα μπουκέτα της σε ανθοδοχείο με νερό.

Χρήσεις στον κήπο και τη βεράντα

  • Η πασχαλιά μπορεί να κυριαρχήσει σε ένα άνετο παρτέρι, επειδή στο έδαφος ξεπερνά εύκολα τα 2 με 3 μέτρα σε ύψος και το 1.5 μέτρο σε πλάτος, με φόντο το πράσινο του χλοοτάπητα ή τη μονοχρωμία ενός ανθώνα. 
  • Φυσικά, αν διαθέτε μεγάλο κήπο, έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε μια επιβλητική συστάδα από τρία φυτά, φυτεύοντάς τα ανά 1.5 μ., στις άκρες νοερού ισόπλευρου τριγώνου επί της εδαφικής επιφάνειας.
  • Στη βεράντα μπορεί να ζήσει σε μια μοναχική θέση μέσα σε μια άνετη γλάστρα, χωρίς να ενοχλεί, επειδή οι διαστάσεις της εκεί, περιορίζονται εύκολα από τον περιορισμένο όγκο χώματος και το απαραίτητο κλάδεμα.

Προσαρμογή και φύτευση

Η πασχαλιά καλλιεργείται παντού, ακόμα και στις πιο ψυχρές περιοχές. Φυτεύεται κάθε εποχή, αρκεί να προσέξετε να μη σκορπίσετε την μπάλα χώματος με τις ρίζες. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, αλλά καλλιεργείται και σε μέρη με μερική σκιά. Το χώμα της πρέπει να είναι γόνιμο και να στραγγίζει καλά. 

Σε φυτοδοχεία -με αρκετό ύψος- χρειάζεται ένα πλούσιο εδαφικό μείγμα, όπως αυτό που αποτελείται από δύο μέρη καλό χώμα κήπου, δύο μέρη φυλλόχωμα, ένα μέρος τύρφη και ένα μέρος άμμο ποταμίσια (ή περλίτη) ή έστω ένα φρέσκο “έτοιμο” στραγγερό μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου. 

Κατά τη φύτευση στο έδαφος του κήπου, πρέπει να προσθέσετε μια καλή ποσότητα καθαρού κομπόστ, το οποίο καλό είναι να βάλετε και σε γλάστρα, για να τη βοηθήσετε περισσότερο.

Ο ήλιος βοηθά πολύ στην άνθηση της πασχαλιάς, αλλά και οι ημισκερές θέσεις δεν είναι απαγορευτικές για τη συντήρησή της.
Ο ήλιος βοηθά πολύ στην άνθηση της πασχαλιάς, αλλά και οι ημισκερές θέσεις δεν είναι απαγορευτικές για τη συντήρησή της.

Φροντίδες

  • Η πασχαλιά έχει ανάγκη από τακτικό πότισμα, αλλά όχι με μεγάλες ποσότητες νερού. Κανονίστε το, ανάλογα την εποχή και τη θερμοκρασία: πιο συχνό το καλοκαίρι και πιο αραιό άνοιξη και φθινόπωρο. Τον χειμώνα οι ανάγκες σε νερό μειώνονται κατά πολύ, ανάλογα πάντα με τον καιρό, αλλά και τις βροχοπτώσεις.
  • Ένα πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα άνοιξη και φθινόπωρο, μπορεί να βελτιώσει ην ανάπτυξή της, ειδικά σε γλάστρες. Εναλλακτικά, ενσωματώνετε στο χώμα της αρκετό καθαρό κομπόστ, Μάρτιο και αρχές Σεπτεμβρίου.
  • Για να προσφέρει χρώμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, απομακρύνετε συχνά τα άνθη, που αρχίζουν να μαραίνονται.
  • Μετά την άνθησή της, αφαιρέστε μικρά τμήματα βλαστών, ενώ συγχρόνως κόβετε και τα ξερά ή αδύναμα κλαδιά, κίνηση που επαναλαμβάνετε Οκτώβριο και Νοέμβριο

Την άνοιξη, αλλά κυρίως το καλοκαίρι, απομακρύνετε -όσο γίνεται- τις παραφυάδες (βλαστοί με δικές τους ρίζες), κόβοντάς τις όσο γίνεται πιο κοντά στη βάση του φυτού.

Όταν μεγαλώσει…

…διαμορφώστε τη πασχαλιά σας σε ένα πρωτότυπο δέντρο.  Για το σκοπό αυτό, κόβετε νωρίς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τα χαμηλά κλαδιά. Έτσι, θα σχηματιστούν ο κορμός και φυσικά η κορυφαία βλάστηση, που θα αποτελέσει και την κόμη του “καινούργιου” δέντρου σας.

…ανανεώστε μια πολύ ανεπτυγμένη πασχαλιά και ξανακάντε την έναν όμορφο “γεμάτο” θάμνο, αρκεί -μετά την άνθηση- να την κλαδέψετε στα 80-90 εκ. από την επιφάνεια του χώματος.