Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Άρθρο

Ανθισμένη πασχαλιά
Φυτά

Ανθισμένη πασχαλιά 

Στο απόγειο της άνοιξης η πασχαλιά γεμίζει με υπέροχα μπουκέτα και σκορπά μια ευχάριστη μοσχοβολιά στην ατμόσφαιρα. Έτσι, με χρώμα και άρωμα, κάθε χρόνο αυτό το φυτό γιορτάζει το Πάσχα και προσφέρει απλόχερα ό, τι του χάρισε η φύση, διαλαλώντας το μήνυμα του “Χριστός Ανέστη”!

Το όνομά της προσδιορίζει την εποχή άνθησης, που πραγματοποιείται πάντα για μερικές εβδομάδες Απρίλιο με Μάιο. Τότε η πασχαλιά βγάζει άφθονα αρωματικά μπουκέτα με απλά ή διπλά άνθη, λιλά ή βιολέ και πιο σπάνια ρόδινα ή λευκά, ακόμα και δίχρωμα, ανάλογα με την ποικιλία στην οποία ανήκει. Ο όμορφος ψηλός θάμνος τον χειμώνα ρίχνει τα φύλλα του, αλλά την άνοιξη αποζημιώνει με μια πλούσια καταπράσινη βλάστηση, η οποία διατηρείται μέχρι αργά το φθινόπωρο.

Στη Βορειοανατολική Ελλάδα, σε δασική -ή όχι- περιοχή η "άγρια" κοινή πασχαλιά ξεπετάγεται ανθισμένη.
Στη Βορειοανατολική Ελλάδα, σε δασική -ή όχι- περιοχή ,η “άγρια” κοινή πασχαλιά ξεπετάγεται ανθισμένη.

Η κοινή πασχαλιά (Syringa vulgaris της οικογένειας Oleaceae) ή αλλιώς σύριγγα η κοινή, είναι ένας δημοφιλής καλλωπιστικός θάμνος με λιλά απλά άνθη. Είναι όμως, και ένα σημαντικό αυτοφυές φυτό σε δασικές ή όχι περιοχές των Βαλκανίων, όπως και στη Βορειοανατολική Ελλάδα. Μάλιστα, η παραδοσιακή Βοτανοθεραπευτική υποστηρίζει ότι κοινή πασχαλιά έχει αξιόλογες ιδιότητες -άνθη και φύλλα- ενώ το άρωμά των λουλουδιών της χαρίζει ηρεμία και χαρά και γι΄ αυτό χρησιμοποιείται και στην Αρωματοθεραπεία.

Στον κήπο και τη βεράντα

Η πασχαλιά μπορεί να κυριαρχήσει σε ένα άνετο παρτέρι, επειδή στο έδαφος ξεπερνά εύκολα τα 2 με 3 μέτρα σε ύψος και το 1.5 μέτρο σε πλάτος.  Φυσικά, αν έχετε μεγάλο κήπο έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε μια επιβλητική συστάδα από τρία φυτά, φυτεύοντάς τα ανά 1.5 μ. στις άκρες νοερού ισόπλευρου τριγώνου επί της εδαφικής επιφάνειας.

Στη βεράντα μπορεί να ζήσει σε μια μοναχική θέση μέσα σε μια άνετη γλάστρα, χωρίς να ενοχλεί, επειδή οι διαστάσεις της εκεί περιορίζονται εύκολα από τον μικρό όγκο χώματος και το απαραίτητο κλάδεμα.

Ο ήλιος βοηθά πολύ στην άνθηση της πασχαλιάς, αλλά και οι ημισκερές θέσεις δεν είναι απαγορευτικές για τη συντήρησή της.
Ο ήλιος βοηθά πολύ στην άνθηση της πασχαλιάς, αλλά και οι ημισκερές θέσεις δεν είναι απαγορευτικές για τη συντήρησή της.

Προσαρμογή και φύτευση

Η πασχαλιά καλλιεργείται παντού, ακόμα και στις πιο ψυχρές περιοχές, επειδή αντέχει πολύ στο έντονο κρύο. Φυτεύεται κάθε εποχή, αρκεί να προσέξετε να μη σκορπίσετε την μπάλα χώματος με τις ρίζες. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, αλλά καλλιεργείται και σε μέρη με μερική σκιά. Το χώμα της πρέπει να είναι γόνιμο και να στραγγίζει καλά. 

Στα φυτοδοχεία χρειάζεται ένα πλούσιο εδαφικό μείγμα, όπως αυτό που αποτελείται από δύο μέρη καλό χώμα κήπου, δύο μέρη φυλλόχωμα, ένα μέρος τύρφη και ένα μέρος άμμο ποταμίσια ή έστω ένα έτοιμο μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου.  Όταν ζει στο έδαφος του κήπου, κατά τη φύτευση πρέπει να προσθέσετε μια καλή ποσότητα καθαρού κομπόστ, το οποίο καλό είναι να βάλετε και σε γλάστρα, για να τη βοηθήσετε περισσότερο.

Φροντίδες

  • Η πασχαλιά έχει ανάγκη από τακτικό πότισμα, αλλά όχι με μεγάλες ποσότητες νερού. Κανονίστε το, ανάλογα την εποχή και τη θερμοκρασία: πιο συχνό το καλοκαίρι και πιο αραιό άνοιξη και φθινόπωρο. Τον χειμώνα οι ανάγκες σε νερό μειώνονται κατά πολύ, ανάλογα πάντα και με τον καιρό, αλλά και τις βροχοπτώσεις.
  • Ένα πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα άνοιξη και φθινόπωρο, μπορεί να βελτιώσει έντονα την εικόνα της, ειδικά σε γλάστρες. Εναλλακτικά, ενσωματώνετε στο χώμα της αρκετό κομπόστ Μάρτιο και αρχές Σεπτεμβρίου.
  • Για να προσφέρει χρώμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, απομακρύνετε συχνά τα άνθη που αρχίζουν να μαραίνονται.
  • Μετά την άνθησή της αφαιρέστε μικρά τμήματα βλαστών, ενώ συγχρόνως κόβετε και τα ξερά ή αδύναμα κλαδιά, κίνηση που επαναλαμβάνετε Οκτώβριο και Νοέμβριο

Την άνοιξη, αλλά κυρίως το καλοκαίρι, βγάζετε οπωσδήποτε τις παραφυάδες (βλαστοί που έχουν δικές τους ρίζες), κόβοντάς τις όσο γίνεται πιο κοντά στη βάση του φυτού.

Μια πρωτότυπη δίχρωμη ποικιλία.
Μια πρωτότυπη δίχρωμη ποικιλία.

Όταν μεγαλώσει…

…διαμορφώστε τη πασχαλιά σας σε ένα πρωτότυπο δέντρο.  Για το σκοπό αυτό, κόβετε νωρίς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τα χαμηλά κλαδιά. Έτσι, θα σχηματιστούν ο κορμός και φυσικά η κορυφαία βλάστηση, που θα αποτελέσει και την κόμη του “καινούργιου” δέντρου σας.

…ανανεώστε μια πολύ ανεπτυγμένη πασχαλιά και ξανακάντε την έναν όμορφο “γεμάτο” θάμνο, αρκεί να -μετά την άνθηση- να την κλαδέψετε στα 80-90 εκ. από την επιφάνεια του χώματος.

Απολαύστε τα άνθη της πασχαλιάς μέσα στο σπίτι και αισθανθείτε την εφορία που χαρίζει το άρωμά τους στον χώρο σας.
Απολαύστε τα άνθη της πασχαλιάς μέσα στο σπίτι και αισθανθείτε την εφορία που χαρίζει το άρωμά τους στον χώρο σας.

Και στο σπίτι

Νωρίς το πρωί, κόψτε με ένα καλό κλαδευτήρι τα μυρωδάτα μπουκέτα με άνθη που δεν είναι ακόμα όλα ανοιχτά. Κόψτε μαζί με ένα μεγάλο τμήμα βλαστού και αφαιρέστε αρκετά φύλλα, αφήνοντας μόνο λίγα προς την κορυφή. Βυθίζετε αμέσως τη βάση των κομμένων στελεχών σε νερό, που έχετε βάλει σε ένα πρόχειρο δοχείο. Πριν μεταφέρετε τις ταξιανθίες στο βάζο σας, αφήστε να απορροφήσουν αρκετό νερό σε μια σκιερή και δροσερή θέση για μία ώρα περίπου.

Πριν τοποθετήσετε στο βάζο, κόβετε ξανά με προσοχή την κάτω άκρη, δημιουργώντας μια επίπεδη πλάγια τομή με κλίση 45o και τοποθετείτε τα ανθισμένα κλαδιά σας και εκείνα πλάγια όσο γίνεται, ακόμα και αυτά με κλίση 45o  σε σχέση με τον κάθετο άξονα του βάζου. Έτσι, τα λουλούδια σας θα απορροφούν ευκολότερα το νερό.

Για καλύτερο αποτέλεσμα, προσθέστε στο νερό μια κουταλιά μηλόξυδο με μια κουταλιά ζάχαρη. Ανανεώνετε το νερό κάθε μέρα, καθώς και το προτεινόμενο μείγμα συντήρησης. Για να “κρατήσουν” περισσότερο τα κομμένα λουλούδια της πασχαλιάς, τοποθετήστε τα σε δροσερό χώρο και μακριά από τον ήλιο.

Θυμηθείτε: Η καθαριότητα του πρόχειρου δοχείου, αλλά και του βάζου είναι απαραίτητη, όπως και το καλό ξέπλυμα με άφθονο καθαρό νερό, πριν τη χρήση.

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *