Την άνοιξη, οι κόκκινες παπαρούνες, τα όμορφα αγριολούλουδα, ξεπροβάλλουν στη φύση και σας προκαλούν να τις καλλιεργήσετε. Προμηθευτείτε λοιπόν, τους σπόρους τους και δημιουργήσετε υπέροχα ανθισμένα σύνολα στον κήπο και στη βεράντα, φέρνοντας κοντά σας χαρούμενες νότες εξοχής.

Αν και οι “άγριες” παπαρούνες έχουν απομακρυνθεί από πολλές εκτάσεις και κυρίως, από τους αγρούς των δημητριακών, επανεμφανίζονται ακμαίες κάθε χρόνο, από τους σπόρους τους, που πέφτουν σε κάθε ακατέργαστο και ηλιόλουστο έδαφος. Μιμηθείτε λοιπόν, ό,τι κάνει η φύση για να τις αποκτήσετε. Σε ζαρντινιέρες και παρτέρια, χρησιμοποιώντας τις ειδικές χάρτινες συσκευασίες με τους θαυματουργούς σπόρους και ακολουθώντας ορισμένες απαραίτητες οδηγίες, οι δικές σας παπαρούνες θα αναπτυχθούν και θα ανθίσουν εύκολα.

Επιλογές και χρήσεις

Καλλιεργήστε την κοινή κατακόκκινη παπαρούνα, το είδος που αναγνωρίζεται με τη λατινική ονομασία Papaver rhoeas της οικογένειας Papaveraceae. Διαλέξτε, αν θέλετε, και ποικιλίες του ίδιου είδους με άλλα χρώματα, όπως ροζ, βιολέ, λευκό ή και πορτοκαλί. Μάλιστα, στην αγορά προσφέρεται και μείγμα από αυτές. Έτσι, θα δημιουργήσετε λουλουδιασμένες συνθέσεις, που θα αλλάξουν το περιβάλλον σας για αρκετές εβδομάδες, από τον Μάιο και μετά, μέσα στο καλοκαίρι, ανάλογα την εποχή σποράς και καλύτερα με διαδοχικές σπορές, χρησιμοποιώντας και διαφορετικούς σπόρους.

Όταν προμηθευτείτε τα χάρτινα σακουλάκια με τους μικρούς σπόρους, μπορείτε -επάνω στη συσκευασία- να δείτε τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, όπως ύψος φυτού (συνήθως από 30 έως 80 εκ.) και χρώματα λουλουδιών, που θα προκύψουν από την σπορά. Επίσης, αναγράφονται και κατατοπιστικά στοιχεία χρονικών περιόδων σποράς και άνθησης. Δώστε σημασία στα στοιχεία αυτά, επειδή στην αγορά κυκλοφορούν σπόροι από παπαρούνες και άλλων ειδών, οι οποίοι σπέρνονται πιο αργά.

“Εκμεταλλευτείτε” τις παπαρούνες στη βεράντα, ώστε να ομορφύνουν την ατμόσφαιρα, αλλά και στον κήπο, αφού φαντάζουν υπέροχες ειδικά, μέσα στον χλοοτάπητα (γκαζόν), εξαιτίας των έντονων χρωματικών αντιθέσεων, σπέρνοντάς τις όμως, σε δικά τους καθορισμένα σημεία. Επίσης, είναι κατάλληλες για μεγάλους ανθώνες, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το είδος τους ή και άλλα επίκαιρα εποχιακά.  Μη διστάσετε να τις καλλιεργήσετε και σε βραχόκηπο, ώστε να τον ενισχύσετε σε χρώμα και να θυμίζει πραγματικά, ένα μικρό φυσικό τοπίο.

Οι πολύχρωμες παπαρούνες είναι εντυπωσιακές και κατάλληλες για έναν μεγάλο ανθώνα.
Οι πολύχρωμες παπαρούνες είναι εντυπωσιακές και κατάλληλες για έναν μεγάλο ανθώνα.

Καλή αρχή

Οι χαριτωμένες παπαρούνες του είδους Papaver rhoeas σπέρνονται κυρίως, Μάρτιο με Απρίλιο ή και Μάιο, απευθείας στις θέσεις που θα μεγαλώσουν, αρκεί να είναι ηλιόλουστες και ζεστές. Γενικά προτιμούν τις περιοχές με ήπιο κλίμα και δεν αποδίδουν σε άνθη, όταν αναπτύσσονται σε απόλυτη ή και μερική σκιά.

Επιλέξτε μεγάλες ζαρντινιέρες και τοποθετήστε ένα φρέσκο στραγγερό μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου. Αν έχετε κήπο, προσδιορίστε παρτέρια, σκαλίστε το χώμα τους και ελέγξτε αν γίνεται καλή αποστράγγιση. Δεν είναι ανάγκη το έδαφος να είναι πλούσιο, επειδή μεγαλώνουν, ακόμα και σε φτωχό χώμα. 

Δοκιμάστε τη διαδοχική σπορά, σε γλάστρες, ζαρντινιέρες, ακόμα και σε παρτέρια, ώστε να παρατείνετε την άνθηση.

Πριν σπείρετε -σε δοχεία ή έδαφος- ενσωματώστε καθαρό κομπόστ και ισοπεδώστε την επιφάνεια.  Αφού σκορπίσετε τους πολύ λεπτούς σπόρους, σκεπάστε τους με ελάχιστο φυλλόχωμα.  Μετά, ποτίστε με προσοχή -με ομοιόμορφη και λεπτή κατανομή νερού– ώστε να μην παρασυρθούν οι σπόροι. Επαναλάβετε σε κανονικά διαστήματα, για διατήρηση ελαφράς υγρασίας στο χώμα. Μόλις εμφανιστούν τα φυτά, αραιώστε ,αν είναι πολύ πυκνά.

Επιλέξτε μισάνοιχτες παπαρούνες για να βάλετε σε ανθοδοχεία και να στολίσετε το σπίτι, ακόμα και το γραφείο.

Ελάχιστες φροντίδες

  • Οι παπαρούνες ζουν με πολύ αραιό πότισμα, αλλά είναι προτιμότερο να τους προσφέρετε τακτικά λίγο νερό.
  • Δεν έχουν ανάγκη από άλλη περιποίηση, ούτε αρρωσταίνουν εύκολα.
  • Απομακρύνετε τα μαραμένα άνθη και αν θέλετε, κόψτε παπαρούνες, που δεν έχουν ακόμα “ανοίξει” καλά, για να τις διατηρήσετε σε ανθοδοχεία με νερό, ώστε να στολίσετε και το σπίτι!