Τα φυτά του πανσέ είναι εποχιακά, αλλά τα άνθη τους είναι απαραίτητα για να στολίσουν το μπαλκόνι και τα πρεβάζια των παραθύρων, ώστε να τα απολαμβάνετε και μέσα από το σπίτι! Συνεπώς, αν και ζουν συνήθως, μερικούς μήνες, φροντίστε -με την κατάλληλη καλλιέργεια- να μην σας λείψουν ποτέ!

Ο πανσές εξαιτίας μεγέθους -με ύψος 15-25 εκ.- “χωράει” παντού και  ανάλογα με την εποχή φύτευσης μπορεί να ανθίσει χειμώνα και άνοιξη ή καλοκαίρι μέχρι μέσα φθινοπώρου! Το ίον το τρίχρωμο, όπως αλλιώς αποκαλείται, διαθέτει ποικιλίες με  πέταλα σχεδόν, σε όλους τους χρωματισμούς!

Εγκατάσταση ανά εποχή:

Για να ανθίσει τους κρύους μήνες, φροντίστε να προμηθευτείτε τα μικρά φυτά του Οκτώβριο με Νοέμβριο ή και αργότερα, αν τα ανακαλύψετε, ενώ για να προσφέρει χρώμα τη ζεστή περίοδο, αγοράστε τα Απρίλιο, Μάιο ή και Ιούνιο. Φυτέψτε τα αμέσως, σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες σε αποστάσεις των 10-15 εκ. σε ένα έτοιμο μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου με καλή αποστράγγιση ή σε φυλλόχωμα με τύρφη και άμμο ποταμίσια ή περλίτη σε ίσες ποσότητες. Μην ξεχνάτε,λίγα χαλίκια ή μικρές πέτρες πάνω από τα ανοίγματα της βάσης των φυτοδοχείων για καλή αποστράγγιση!

Οι πολύχρωμοι πανσέδες ταιριάζουν και στα κάγκελα!
Οι πολύχρωμοι πανσέδες ταιριάζουν και στα κάγκελα!

Εύκολη προσαρμογή στις σωστές θέσεις:

Ο πανσές συντηρείται σε διάφορα κλίματα, σε ψυχρές, αλλά και ζεστές περιοχές. Προσοχή όμως, για να ανθίσει πλούσια χειμώνα και άνοιξη, φυτέψτε τον σε ηλιόλουστα μέρη, ενώ για να προσφέρει καλοκαιρινό χρώμα χρειάζεται ημισκιερές δροσερές θέσεις!

Βασική συντήρηση:

  • Ο πανσές είναι ένα ανθεκτικό φυτό και πολύ σπάνια αντιμετωπίζει πρόβλημα από κάποια ασθένεια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τον ποτίζετε συχνά -ειδικά όταν δεν βρέχει και κυρίως, τους ζεστούς μήνες- αποφεύγοντας τις υπερβολές και το βρέξιμο της βλάστησης, κυρίως σε υγρό περιβάλλον.
  • Σκαλίζετε κάπου-κάπου ελαφρά το χώμα γύρω του, αλλά μακριά από τις ρίζες, αν βέβαια υπάρχει χώρος.
  • Μην ξεχνάτε να κόβετε τα άνθη, που αρχίζουν να μαραίνονται. Έτσι, ο πανσές παραμένει όμορφος και συγχρόνως, ανθίζει και πιο πλούσια.
  • Για να τον βοηθήσετε ακόμη περισσότερο, χορηγήστε του μία φορά το μήνα ένα βιολογικό λίπασμα σε ελαφρές δόσεις.