Είναι εποχιακά, αλλά απαραίτητα για να στολίσουν το μπαλκόνι σας και ιδανικά για τα πρεβάζια των παραθύρων σας, ώστε να τα απολαμβάνετε και μέσα από το σπίτι. Τα φυτά του πανσέ συνήθως ζουν μερικούς μήνες, αλλά με κατάλληλη καλλιέργεια δεν θα σας λείψουν ποτέ.

Ο πανσές εξαιτίας μεγέθους -με ύψος 15-25 εκ.- “χωράει” παντού και  ανάλογα με την εποχή φύτευσης μπορεί να ανθίσει χειμώνα και άνοιξη ή καλοκαίρι μέχρι μέσα φθινοπώρου. Το ίον το τρίχρωμο, όπως αλλιώς αποκαλείται, διαθέτει ποικιλίες με  πέταλα σχεδόν σε όλους τους χρωματισμούς.

Οι πολύχρωμοι πανσέδες ταιριάζουν στα παράθυρα.

Εγκατάσταση ανά εποχή:

Για να ανθίσει τους κρύους μήνες, φροντίστε να προμηθευτείτε τα μικρά φυτά του Οκτώβριο με Νοέμβριο ή και αργότερα, αν τα ανακαλύψετε, ενώ για να προσφέρει χρώμα τη ζεστή περίοδο, αγοράστε τα Μάιο με Ιούνιο. Φυτέψτε τα αμέσως, σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες σε αποστάσεις των 10-15 εκ. σε ένα έτοιμο μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου με καλή αποστράγγιση ή σε φυλλόχωμα με τύρφη και άμμο ποταμίσια ή περλίτη σε ίσες ποσότητες. Μην ξεχνάτε λίγα χαλίκια ή μικρές πέτρες πάνω από τα ανοίγματα της βάσης των φυτοδοχείων για καλή αποστράγγιση.

pexels kaboompics com 5905

Εύκολη προσαρμογή:

Ο πανσές συντηρείται σε διάφορα κλίματα, σε ψυχρές, αλλά και ζεστές περιοχές. Προσοχή όμως, για να ανθίσει πλούσια χειμώνα και άνοιξη, φυτέψτε τον σε ηλιόλουστα μέρη, ενώ για να προσφέρει καλοκαιρινό χρώμα χρειάζεται ημισκιερές δροσερές θέσεις.

Στοιχειώδης συντήρηση:

  • Ο πανσές είναι ένα ανθεκτικό φυτό και πολύ σπάνια αντιμετωπίζει πρόβλημα με κάποια ασθένεια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τον ποτίζετε συχνά -ειδικά όταν δεν βρέχει και κυρίως τους ζεστούς μήνες- αποφεύγοντας τις υπερβολές και το βρέξιμο της βλάστησης, κυρίως σε υγρό περιβάλλον.
  • Σκαλίζετε κάπου-κάπου ελαφρά το χώμα γύρω του, αλλά μακριά από τις ρίζες, αν βέβαια υπάρχει χώρος.
  • Μην ξεχνάτε ποτέ να κόβετε τα άνθη, που αρχίζουν να μαραίνονται. Έτσι, ο πανσές παραμένει όμορφος και συγχρόνως ανθίζει και πιο πλούσια.
  • Για να τον βοηθήσετε ακόμα περισσότερο, χορηγήστε του μία φορά το μήνα ένα βιολογικό λίπασμα σε ελαφρές δόσεις.