Αν ψάχνετε μια ευχάριστη, δημιουργική και ωφέλιμη απασχόληση για τους μικρούς «θησαυρούς» σας, σε ένα ήρεμο και ασφαλές  περιβάλλον, δείξτε τους τον τρόπο να ασχοληθούν με την κηπουρική, ακόμα και σε γλάστρες.

Τα παιδιά παρατηρούν τα φυτά με πολύ ενδιαφέρον.
Τα παιδιά παρατηρούν τα φυτά με πολύ ενδιαφέρον.

Αφορμή και αιτία

Η φύση δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει και να μας μαθαίνει συνεχώς, νέα πράγματα. Και σίγουρα κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η “συναναστροφή” με τα σπουδαία μέλη της, τα φυτά, κάνει πραγματικά καλό! Αναλογιστείτε λοιπόν, πόσο όμορφα θα αισθάνονται τα παιδιά σας, αν γίνουν ερασιτέχνες κηπουροί. Με ένα τέτοιο χόμπι, θα αφιερώνουν κάθε τόσο, λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους, όσος κι αν είναι αυτός, μακριά από την ψυχρή οθόνη του υπολογιστή και της τηλεόρασης, κοντά στους ολοζώντανους πράσινους οργανισμούς. Έτσι, θα χαλαρώνουν πραγματικά, θα γεμίζουν ενέργεια και θα γίνονται πιο δραστήρια στη ζωή και στο σχολείο τους.

Παρακινήστε, ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά, να βοηθήσουν, να αγγίξουν, να ευαισθητοποιηθούν, να μάθουν...
Παρακινήστε, ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά, να βοηθήσουν, να αγγίξουν, να ευαισθητοποιηθούν, να μάθουν…

Η παρότρυνση

Τα παιδιά δεν θα δυσκολευτούν να πειστούν ότι η κηπουρική είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι και σύντομα θα γίνει μια αγαπημένη ενασχόληση. Δείξτε τους ένα βιβλίο με φωτογραφίες φυτών και ειδικά λουλουδιών, αλλά και καρπών.

Μην ξεχνάτε ότι τα λόγια κουράζουν. Αν βρεθείτε στην ύπαιθρο ή σε μια πλατεία, παρατηρήστε και θαυμάστε μαζί το πράσινο. Ένα απόγευμα, περιεργαστείτε τα δικά σας φυτά. Εξετάστε από κοινού, διαφορές και ομοιότητες.

Κάποια ημέρα, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν σε μια αλλαγή γλάστρας ή να σας ακολουθήσουν στο καθάρισμα της βλάστησης. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι θα απομακρυνθούν από κοντά σας και θα ξεναγηθούν μόνα τους, αγγίζοντας με το βλέμμα και τα χέρια. Αφήστε τα να λερωθούν, όχι βέβαια αναγκαστικά, αλλά αν τύχει. Το διασκεδάζουν αφάνταστα και μόνα τους θα καταλάβουν ότι ο χώρος των φυτών είναι σεβαστός και πρέπει να μένει καθαρός, όπως και τα ρούχα τους, όσο αυτό βέβαια είναι δυνατόν.

Φυτέψτε με το πιτσιρίκι σας ένα φυτό. Εξηγήστε του πόσο σημαντικό είναι να υιοθετήσει ένα δέντρο.
Φυτέψτε με το πιτσιρίκι σας ένα φυτό. Εξηγήστε του πόσο σημαντικό είναι να υιοθετήσει ένα δέντρο.

Με τι θα ασχοληθούν:

 • Το πότισμα σε γλάστρες με ένα ποτιστήρι είναι εύκολο για κάθε ηλικία, ακόμα για παιδιά 6 με 8 ετών. Η ίδια δουλειά με λάστιχο είναι εξίσου απλή, αλλά για μεγαλύτερα παιδιά.   
 • Η κοπή κίτρινων και ξερών φύλλων, καθώς και η απομάκρυνση των λουλουδιών, που αρχίζουν να μαραίνονται δεν είναι δύσκολη, αλλά σίγουρα αρκετά σημαντική.
Τα πλαστικά παιχνίδια της παραλίας, στα μικρά χεράκια ταιριάζουν τέλεια και βοηθούν πολύ σε μια μεταφύτευση.
Τα πλαστικά παιχνίδια της παραλίας, στα μικρά χεράκια ταιριάζουν τέλεια και βοηθούν πολύ σε μια μεταφύτευση.
 • Το σκάλισμα σε φρέσκο χώμα για προετοιμασία εγκατάστασης –φύτευσης ή σποράς- ή γύρω από ήδη υπάρχοντα φυτά –μακριά φυσικά από τη βάση τους, για να μην πληγωθούν- πάντα με μικρά σκαλιστηράκια, διασκεδάζει τα παιδιά, αρκεί να τους δείξετε τον τρόπο.
 • Η φύτευση ενός νεαρού φυτού και ειδικά των εποχιακών γίνεται εύκολα με τη διακριτική βοήθεια ενός μεγάλου. Σιγά-σιγά τα παιδιά εξοικειώνονται και να είστε βέβαιοι ότι σε λίγο καιρό θα μπορούν να την κάνουν και μόνα τους.
Μην απογοητεύετε το παιδί σας, αν δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια εργασία. Στηρίξτε το και επιβραβεύστε κάθε του προσπάθεια.
Μην απογοητεύετε το παιδί σας, αν δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια εργασία. Στηρίξτε το και επιβραβεύστε κάθε του προσπάθεια.
 • Η σπορά δεν είναι καθόλου δύσκολη, ειδικά σε γλάστρες και χαμηλά κασόνια με το κατάλληλο μείγμα. Το ίδιο όμως, μπορεί να γίνει –με την ήπια συμβολή σας- σε ακόμα μεγαλύτερες επιφάνειες, όπως σε ένα μικρό λαχανόκηπο, αφού φυσικά ορίσετε τις απαραίτητες σειρές, πάνω στις οποίες θα πρέπει να βρεθούν οι σπόροι.
 • Μαζέψτε μαζί με τα μικρά σας “βλαστάρια” γνώριμους καρπούς, κυρίως από τα εποχιακά κηπευτικά και θα δείτε πόσο χαρούμενα και περήφανα θα νιώσουν όταν τους γευτούν.

Τα οφέλη

 • Η επαφή με τα φυτά και η συχνή παρατήρηση της ανάπτυξής τους βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν και να εκτιμήσουν τη δύναμη της φύσης, αλλά και την ίδια τη ζωή, με αποτέλεσμα να γίνονται θερμοί υποστηριχτές αληθινών αξιών και προστάτες του ταλαιπωρημένου –από τον άνθρωπο- περιβάλλοντος.
 • Η φροντίδα της βλάστησης αναζητά πληροφορίες και έτσι, οι μικροί κηπουροί μαθαίνουν πολλά, χωρίς καλά-καλά να το αντιληφθούν.
 • Με την ανάπτυξη και την άνθηση των φυτών, η ικανοποίηση που παίρνουν είναι μεγάλη. Τους κάνει να αισθάνονται υπερήφανοι και να εκτιμούν πραγματικά τον εαυτό τους.
 • Οτιδήποτε –θετικό ή αρνητικό- βλέπουν πάνω στη βλάστηση και ό, τι αντιλαμβάνονται ως πρόοδο, θέλουν να το μοιράζονται με την οικογένειά τους, αλλά και τους φίλους τους. Έτσι, ανοίγουν σχετικές συζητήσεις με αποτέλεσμα να γίνονται πιο κοινωνικοί και να ωριμάζουν πιο εύκολα.
 • Με τις αναγκαίες φροντίδες, αποχτούν υπευθυνότητα και πειθαρχία, αρκεί να κατανοήσουν –με απλό και ήπιο τρόπο, σταδιακά και ποτέ απαιτητικά- ότι τα φυτά τους έχουν ανάγκη και πρέπει να δώσουν για να πάρουν, να περιποιηθούν για να απολαύσουν.
 • Η κηπουρική χαλαρώνει και ψυχαγωγεί με έναν καθ’ όλα άψογο τρόπο. Ακόμα και αν τα παιδιά ασχοληθούν με λίγες γλάστρες θα τα δείτε ήρεμα και χαμογελαστά.

Να είστε σίγουροι ότι ακόμα και αν δουν τη συναναστροφή με τα φυτά ως παιχνίδι, και έτσι πρέπει γίνει ειδικά στην αρχή, τα πιτσιρίκια σας θα βιώνουν μια όμορφη επικοινωνία: μια επαφή, που θα θέλουν να επαναλαμβάνουν, για να αισθάνονται –να βλέπουν, να αγγίζουν, να ακούν, να μυρίζουν- να ζουν και να περιπλανώνται σε υπέροχα χρωματιστά σκηνικά στην πραγματικότητα, αλλά και μέσα στον κήπο της ατέρμονης φαντασίας τους. Έτσι, θα παίρνουν μεγάλες δόσεις ευτυχίας, που μόνο η ζωή και η φύση μπορούν να χαρίσουν.

Η ανάπτυξη των μικρών φυτών είναι εντυπωσιακή και στα παιδικά μάτια μοιάζει ένα μικρό θαύμα, αρκεί να τη βλέπουν και να την αντιλαμβάνονται μέρα τη μέρα.
Η ανάπτυξη των μικρών φυτών είναι εντυπωσιακή και στα παιδικά μάτια μοιάζει ένα μικρό θαύμα, αρκεί να τη βλέπουν και να την αντιλαμβάνονται μέρα τη μέρα.

Η επιβράβευση

 • Κάθε τι που κάνουν αξίζει ένα μπράβο, ακόμα και μια απλή βοήθεια, πόσο μάλλον, όταν μόνα τους θα μπορούν να ολοκληρώσουν μία –έστω και μικρή- δουλειά.
 • Φυσικά δεν πειράζει, αν εσείς συμπληρώσετε κρυφά την εργασία τους, χωρίς να το καταλάβουν.
 • Κόψτε λουλούδια –για το βάζο- από ένα ανθισμένο φυτό, που φροντίζει ο μικρός σας «θησαυρός» και πείτε του πόσο έχει συμβάλλει στην όμορφη αυτή δημιουργία.
 • Ζητήστε του τη γνώμη για μια διακοσμητική ιδέα, για τη θέση που θα ήθελε να καλλιεργηθεί ένα φυτό στον κήπο ή τη βεράντα.
 • Πάρτε το παιδί σας μαζί στο φυτώριο και διαλέξτε από κοινού, χωρίς να φτάνετε και στο άλλο άκρο, αφήνοντας τη δική σας άποψη στη άκρη. Μην ξεχνάτε ότι και εσείς, όπως όλοι μας, κρύβουμε ένα μικρό παιδί μέσα μας.
 • Ποτέ μην έχετε κριτική διάθεση στις λανθασμένες κινήσεις. Γίνονται και αυτές για καλό. Ακόμα και αν τις αντιληφθεί και στεναχωρηθεί, εξηγήστε του ότι έτσι θα μάθει.  

Θυμηθείτε: Στόχος είναι να ενθαρρύνετε τα πιτσιρίκια με κάθε τρόπο και για κανένα λόγο δεν πρέπει να τα απογοητέψετε για την επιλογή του χόμπι τους.

Προσοχή!

 • Αν το παιδί σας υποφέρει από κάποια αλλεργία, βεβαιωθείτε ότι η επαφή με τα φυτά δεν θα του δημιουργήσει πρόβλημα, θέτοντας το ανάλογο ερώτημα στον γιατρό του.
 • Φροντίστε στο χώρο δράσης να μην υπάρχουν φυτά με αγκάθια ή με αιχμηρά φύλλα.
 • Συμβουλέψτε το «βλαστάρι» σας ότι δεν πρέπει να βάζει στο στόμα του φυτικά μέρη και να αποφεύγει να τρίβει το δέρμα και κυρίως τα μάτια, όταν ασχολείται με την κηπουρική. Μην το φοβίσετε! Αν του εξηγήσετε με ηρεμία, θα καταλάβει, εκτός και αν είναι πολύ μικρό, οπότε χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση, αλλά χωρίς να αντιληφθεί ότι δεν το αφήνετε από τα μάτια σας.
 • Μετά από κάθε δουλειά πρέπει να πλένονται τα χέρια και φυσικά, αν έχουν λερωθεί τα ρούχα, να αντικαθίστανται, χωρίς περιττά σχόλια.
 • Καλό είναι να υπάρχουν κατάλληλα γάντια και «στολή» εργασίας, αλλά τα παιδιά, αφενός δεν συμβιβάζονται εύκολα με τέτοιους κανόνες, αφετέρου δεν είναι εύκολο να βρεθούν γάντια σε πολύ μικρό μέγεθος, αν χρειαστεί.