Οι ανθισμένες ορχιδέες σε γλάστρα, μπορούν να συνεχίσουν για πολλές εβδομάδες να βγάζουν λουλούδια και να τα κρατούν για καιρό, αρκεί να τις τοποθετήσετε στο κατάλληλο σημείο και να τους προσφέρετε τις απαραίτητες φροντίδες. Μάλιστα, μόλις, τα φυτά σας “βρουν” τη θέση τους είναι σίγουρο ότι θα ζήσουν! Και με τη βοήθειά σας, θα ανθίσουν ξανά!
Οι ορχιδέες είναι μυστηριώδεις και ιδιόρρυθμες, αλλά δεν είναι τόσο ευαίσθητες και δύσκολες! Με άνθη παράξενα και μοναδικά, μακρόβια και εξωτικά, σας προκαλούν να τις καλλιεργήσετε και να μάθετε τα μυστικά τους. Δείτε στη συνέχεια πως μπορείτε να τις συντηρήσετε, ώστε να αναβαθμίσετε την αισθητική του χώρου σας και να ανανεώσετε μαγικά το περιβάλλον σας!
Για καλλιέργεια στο σπίτι προτιμήστε πιο “εύκολες” ορχιδέες, όπως είναι το κυμβίδιο και η φαλαίνοψις.
Προτάσεις και επιλογή
Οι περισσότερες ορχιδέες δεν ζουν σε μεγάλες γλάστρες και αυτό διευκολύνει την τοποθέτησή τους σε διάφορα σημεία. Έτσι, μπορείτε να τις ακουμπήσετε πάνω σε ένα τραπέζι, ένα ράφι, σε έναν πάγκο, σε μια κονσόλα, ακόμα και στο εσωτερικό πρεβάζι του παραθύρου ή και στο πάτωμα, τα ανεπτυγμένα φυτά με τα μεγάλα ανθισμένα στελέχη.
Με τη βοήθειά τους, στολίστε τους χώρους υποδοχής, το σαλόνι, το καθιστικό, ακόμα και την κουζίνα, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες θέσεις για τη συντήρησή τους.
Θυμηθείτε:
Στο σπίτι ζουν και ανθίζουν πιο εύκολα το κυμβίδιο (Cymbidium), που αναπτύσσεται αρκετά και έχει μεγάλα μακρόστενα φύλλα και εντυπωσιακές ταξιανθίες, καθώς και η δημοφιλής φαλαίνοψις (Phalaenopsis) με την περιορισμένη φυλλώδη βλάστηση και τα μαγικά λουλούδια πάνω σε μακριά στελέχη!
Κατάλληλο περιβάλλον
- Ένας καλά φωτιζόμενος χώρος με σταθερή και μάλλον, μέτρια θερμοκρασία, κοντά στους 16-24 βαθμούς Κελσίου την ημέρα και 12-16 βαθμούς την νύχτα, είναι ιδανικός.
- Προσοχή: καμία ορχιδέα δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο και όλες έχουν ανάγκη από μεγάλη ατμοσφαιρική υγρασία.
- Σε ξηρό περιβάλλον, τον χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι, ψεκάζετε κάπου-κάπου τα φύλλα, κυρίως, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς. Ποτέ μην καταβρέχετε τα άνθη.
- Προστατέψτε το φυτό τους από ρεύμα αέρα, αλλά φροντίστε να ανοίγετε τακτικά -τις καλές ημέρες- ένα παράθυρο στο δωμάτιό του.
- Και θυμηθείτε: Μην του αλλάζετε θέση, κυρίως, όταν αρχίζει να αναπτύσσεται κάποιος βλαστός.
Οι ορχιδέες στο σπίτι, ιδανικά, χρειάζονται έμμεσο φυσικό φωτισμό. Ζουν και ανθίζουν άνετα πίσω από ένα παράθυρο, αλλά πρέπει να προστατεύονται από τις ηλιαχτίδες, που τις ζεσταίνουν και τις ζημιώνουν!
Προσοχή στο πότισμα
- Προσφέρετε νερό σε κανονικές ποσότητες, αραιά τον χειμώνα και τακτικά τις υπόλοιπες εποχές, πάντα μακριά από το κέντρο της βλάστησης.
- Μην ξεχνάτε ότι η υπερβολή στο πότισμα μπορεί να καταστρέψει τις ορχιδέες.
- Ποτέ μην αφήνετε το νερό να λιμνάζει μέσα ή κάτω από τη γλάστρα.
- Ποτίζετε καλύτερα, όταν αρχίζει να ξεραίνεται η επιφάνεια του χώματος, χρησιμοποιώντας ιδανικά, φυσικό μεταλλικό νερό ή έστω απιονισμένο.
Αν η γλάστρα είναι πολύ μικρή, για να αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα, προτιμήστε να ψεκάσετε καλά “χώμα”, ώστε να νοτίσει και να μην υγρανθεί υπερβολικά!
Η μεταφύτευση
- Αλλάζετε γλάστρα μόνο σε περίπτωση ανάγκης, αφού οι ορχιδέες διαταράσσονται εύκολα από αυτή την ενέργεια.
- Μεταφυτέψτε όταν το δοχείο είναι πολύ μικρό σε σχέση με το φυτό, αλλά κυρίως όταν οι ρίζες το γεμίσουν υπερβολικά και αρχίζουν να φαίνονται αρκετές από αυτές.
- Επίσης, καλό είναι να προχωρήσετε σε αντικατάσταση γλάστρας, αν το φυτό σας δεν ανθίζει καλά, οπότε χρειάζεται ενίσχυση με νέο πλούσιο μείγμα.
- Το κατάλληλο μείγμα είναι ειδικό “χώμα” για ορχιδέες, προσφέρεται στην αγορά και αποτελείται συνήθως, από ίνες οσμούνδας, βρύα και άμμο ποταμίσια ή περλίτη. Στο κυμβίδιο -το είδος με τη μεγάλη ανάπτυξη- προσθέστε και τύρφη με αρκετό φυλλόχωμα.
- Σε κάθε ορχιδέα, για να εξασφαλίσετε σωστή αποστράγγιση, τοποθετήστε στη βάση του δοχείου αρκετά χαλικάκια και μάλιστα, καλύτερα μαζί με κομμάτια ξυλοκάρβουνου.
Τροφή και στήριξη
Όταν παρατηρείτε ανάπτυξη και γενικά, εξέλιξη στις ορχιδέες, κάθε μήνα καλό είναι να προσφέρετε ένα υδατοδιαλυτό -κατάλληλο για εκείνες- λίπασμα, αλλά πάντα σε πολύ ελαφρές δόσεις. Όταν ανθίζουν, χρειάζονται πιο αραιή τροφοδότηση.
Επίσης, μην ξεχνάτε να στηρίζετε τα μακριά ανθισμένα στελέχη. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιήστε λεπτά μακριά ξυλαράκια και λεπτό γερό νήμα. Έτσι, θα μπορέσουν να αντέξουν το βάρος των λουλουδιών τους και να επιδεικνύουν τις εντυπωσιακές ταξιανθίες τους.
Η φαλαίνοψις χρειάζεται οπωσδήποτε στήριξη στα ανθισμένα στελέχη της!
Προσοχή στα άνθη!
Τα όμορφα άνθη, όσο ελκυστικά και αν είναι, δεν πρέπει ποτέ να τα αγγίζετε. Ειδικά, μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται τα μπουμπούκια, είναι άκρως ευαίσθητα. Όμως, ακόμα και τα ανοιγμένα άνθη, ενοχλούνται και μπορεί να ζημιωθούν από την επαφή.
Και μην ξεχνάτε: μόλις αρχίσουν να μαραίνονται τα άνθη, πρέπει να τα κόψετε άμεσα, ώστε να μην εξαντλήσουν το φυτό τους.
Παρατηρήστε: Όταν τα φύλλα…
…παρουσιάσουν καφέ εγκαύματα, σημαίνει ότι οι ηλιαχτίδες έχουν αγγίξει την ορχιδέα. Αλλάξτε άμεσα θέση στο φυτό σας.
…αποχτήσουν σκούρα σημάδια, μάλλον ψεκάζατε με νερό πολύ συχνά, ενώ η ατμόσφαιρα δεν ήταν και τόσο ξηρή.
…αρχίζουν να αναπτύσσονται πολύ, αυτό θα αποβεί σε βάρος της άνθησης. Η εξέλιξη αυτή μάλλον, οφείλεται σε έντονη λίπανση, η οποία πρέπει να αποφευχθεί για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να ρυθμιστεί ανάλογα.
…γίνουν διάστικτα και κιτρινωπά, η βλάστηση της ορχιδέας έχει δεχτεί επίθεση από τον ιό του μωσαϊκού, ο οποίος δεν θεραπεύεται. Απορρίψτε το προσβεβλημένο φυτό, ώστε να μη μεταδοθεί και αλλού η ασθένεια.