Η εποχή αλλάζει χρώμα. Τα φύλλα πέφτουν και τα πάντα πρέπει να προετοιμαστούν για τον ερχομό του χειμώνα, αλλά και για τη μελλοντική αναγέννηση!

Τον Νοέμβριο, τα φυτά και οι χώροι όπου μεγαλώνουν, χρειάζονται ορισμένες βασικές φροντίδες καθαρισμού. Έτσι, θα μπορέσουν να περάσουν τους κρύους μήνες χωρίς επιπτώσεις και θα διατηρήσουν τον άψογο χαρακτήρα τους όλο το χρόνο.

Ώρα λοιπόν, για το μεγάλο ξεκαθάρισμα, αλλά και για πολλές επίκαιρες φυτεύσεις!

Εργασίες τον μήνα Νοέμβριο για να αφήσετε πίσω το φθινόπωρο και να υποδεχτείτε τον χειμώνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ:

Ανανέωση παρτεριών:

Τα εποχιακά του καλοκαιριού μαράθηκαν και πολλά κηπευτικά έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Τα παρτέρια τους –αφού ξεριζώσετε τα παλιά φυτά- χρειάζονται καλό σκάλισμα, απομάκρυνση των φυτικών υπολειμμάτων, αερισμό και λιάσιμο, ενίσχυση του χώματος με οργανική ουσία και ισοπέδωση, πριν ξεκινήσετε να φυτεύετε τα εποχιακά που θα ανθίσουν χειμώνα και άνοιξη, αλλά και τα καινούργια σας λαχανικά, για γευστικά και υγιεινά πιάτα στην κουζίνα σας.
Βέβαια, το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στο μπαλκόνι ή την αυλή, στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες.

aaron burden rsGPpnuLEc4 unsplash

Απομάκρυνση ζιζανίων:

Οι βροχές και οι σχετικά καλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ευνοούν την εμφάνιση και τη μεγάλη ανάπτυξη των αγριόχορτων. Ξεριζώστε τα, ακόμα και από τις γλάστρες σας. Σε μεγάλη επιφάνεια κόψτε τα με ένα ειδικό –χορτοκοπτικό- μηχάνημα. Η αγορά διαθέτει πολλούς τύπους, για μικρούς και μεγάλους χώρους, ηλεκτροκίνητα, ακόμα και με μπαταρία, αλλά και δυνατά βενζινοκίνητα.

jonathan kemper iTPIqAyPbPI unsplash 1

Ανανέωση χώματος:

Σκαλίστε κάθε κενή εδαφική επιφάνεια στον κήπο ή σε δοχεία. Έτσι, το χώμα θα γίνει αφράτο και θα διευκολυνθούν ο αερισμός του και η διείσδυση του νερού, ενώ θα ενισχυθεί η απαραίτητη καλή αποστράγγιση.

Αν παρατηρήσετε σε κάποιες θέσεις σκληρό και αδιαπέραστο έδαφος, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια τσάπα, για να το σκάψετε. Εκεί μάλλον το σκάλισμα δεν αρκεί.

μεταφυτευση 1

Διαμόρφωση εδάφους:

Με το πέρασμα του χρόνου και κυρίως με τις βροχές, υπάρχει περίπτωση να έχετε διαπιστώσει φαινόμενα διάβρωσης ή και λίμνασμα νερών. Αναμορφώστε την επιφάνεια με τη βοήθεια απλών εργαλείων –τσάπα ή σκαλιστήρι- ή κάντε ακόμα και χαντάκια, για να διευκολύνετε την υδάτινη ροή, πράγμα απαραίτητο, ειδικά όταν ο κήπος δεν είναι επίπεδος.

pexels lukas 296230