Σε βεράντα, αυλή, ταράτσα, ακόμα και σε ένα ηλιόλουστο αίθριο, μπορείτε να “βάλετε” πλούσιο χρώμα, φιλοξενώντας τα φυτά της μπουκαμβίλλιας. Χρησιμοποιήστε τα σε αναρριχώμενη ή θαμνώδη μορφή και θαυμάστε την ανθισμένη παρουσία τους για πολλούς μήνες, κρατώντας κοντά σας το ελληνικό καλοκαίρι για πάντα!
Ζωντανές αναμνήσεις
Σίγουρα, κάπου στη μνήμη σας υπάρχουν χαραγμένες εικόνες από ονειρεμένες γειτονιές σε νησιώτικα δρομάκια. Σκηνικά που ο χρόνος δεν τα αγγίζει, που οι άνθρωποι τα σέβονται. Σκηνικά με χρώμα από τις ανθισμένες μπουκαμβίλλιες να ακουμπούν νοσταλγικά στους τοίχους ή να “ξεχειλίζουν” από τις πέργολες, “σκαρφαλώνοντας” σε μπαλκόνια, στολίζοντας πόρτες και παράθυρα.
Αλήθεια, θυμηθείτε, δεν σταθήκατε κάποια στιγμή με έκπληξη να θαυμάσετε μια τέτοια εικόνα; Χωρίς αμφιβολία, η μπουκαμβίλλια προκαλεί μια ξεχωριστή αίσθηση και με το χρώμα της αποπνέει μια έντονη λάμψη. Κάτι από το ελληνικό φως, που το χρωστά μάλιστα, όχι ακριβώς στα άνθη της, αλλά στα μεγάλα χρωματιστά -βράκτια- φύλλα, που τα περιβάλλουν. Κόκκινα, φούξια, βιολέ, μωβ, πορτοκαλί, λευκά, ροζ ή κίτρινα, ακόμα και δίχρωμα, δεν έχει σημασία.
Σημασία έχει να την επιλέξετε και να τη συντηρήσετε. Ακόμα και σε ένα στενό μπαλκόνι με το πέρασμα του χρόνου, σίγουρα θα τα καταφέρει να σας εντυπωσιάσει και να σας θυμίσει κάτι από εκείνα τα καλοκαίρια, ίσως και κάτι από το φετινές διακοπές. Ακόμα και σε γλάστρα, μόλις θα αρχίζει η ζέστη, μετά τα μέσα της άνοιξης, εκείνη θα ξεκινά χωρίς κούραση το ανθισμένο της ταξίδι μέχρι αργά το φθινόπωρο, συχνά και νωρίς τον χειμώνα, στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα, γεμάτα υπέροχες αναμνήσεις.
Αναρριχώμενες και όχι μόνο
Η μπουκαμβίλλια δίνει την εντύπωση πως είναι ένα καθαρά αναρριχώμενο φυτό, αλλά δεν είναι αλήθεια. Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με μεγάλα κλαδιά. Αναζητήστε τη λοιπόν, και σε ποικιλίες, που δεν μπορούν να μεγαλώσουν πολύ και δεν χρειάζεται να “σκαρφαλώσουν” κάπου, ώστε να μπορέσουν να σας προσφέρουν το υπέροχο χρώμα τους. Μικρές, ακόμα και νάνες, κατάλληλες για τη μέση της βεράντας ή του δωματίου, ακόμα και πάνω σε δάπεδο ή σε τραπέζι, χωρίς να ακουμπούν κάπου.
Μορφές και κλάδεμα
Οι περισσότερες μπουκαμβίλλιες έχουν την τάση να ψηλώνουν, ξεπερνώντας ακόμα και τα 8 με 10 μέτρα, ανεβαίνοντας σε κάθετες επιφάνειες με κατάλληλη υποστήριξη. Βέβαια, αν δεν θέλετε η μπουκαμβίλλιά σας να μεγαλώσει πάρα πολύ, δεν πρέπει να ξεχνάτε να την κλαδεύετε, περιορίζοντας την βλάστησή της μετά το τέλος του χειμώνα, μέσα στον Μάρτιο, αφαιρώντας συγχρόνως, και όλα τα ξερά ή αδύνατα κλαδιά. Καλό είναι, το ίδιο να κάνετε και στις θαμνώδεις ποικιλίες, ώστε να αποκτήσουν πλούσια βλάστηση, χωρίς όμως, αυτές να έχουν ανάγκη από πολλές κοπές.
Οι νεαρές μπουκαμβίλλιες με λίγους κύριους βλαστούς χρειάζονται μόνο κορφολόγημα και φυσικά, απομάκρυνση ξερών, καθώς και αδύναμων βλαστών.
Τα βασική είδη της μπουκαμβίλλιας είναι η μεγάλη, η πιο ισχυρή, στην οποία ανήκει και η άγρια μορφή (Bougainvillea spectabilis) και η μικρότερης ανάπτυξης (Bougainvillea glabra). Και οι δύο έχουν πολλές ποικιλίες με διάφορες αποχρώσεις στα βράκτια φύλλα, που περιβάλλουν τα μικρά αληθινά άνθη. Όλες διαθέτουν αγκάθια και οι περισσότερες φύλλα σε σχήμα καρδιάς.
Προσοχή στο κρύο
Όπως θα έχετε θα διαπιστώσει, τα περισσότερα όμορφα και ξεχωριστά “πράγματα” προϋποθέτουν βασικά στοιχεία. Έτσι συμβαίνει και με την μπουκαμβίλλια. Το φυτό της και ειδικά οι ποικιλίες της μικρότερης μπουκαμβίλλιας (Bougainvillea glabra), δεν αντέχουν το κρύο και μόνο σε ζεστές τοποθεσίες, ακόμα και κοντά στη θάλασσα, ζουν μόνιμα έξω, χωρίς πρόβλημα. Αν λοιπόν, εκεί που μένετε, ο χειμώνας δεν είναι ψυχρός, μπορείτε να τη φιλοξενήσετε όλο το χρόνο έξω.
Μάλιστα, κοντά στη θάλασσα, εξελίσσεται σε μια γοητευτική μορφή, τόσο σε βλάστηση, όσο και σε άνθηση. Όμως, αυτό που την ενοχλεί πάντα, ακόμα και σε παραθαλάσσσιο σημείο, είναι ο δυνατός άνεμος, κύρια ο βοριάς. Για το λόγο αυτό, για χάρη της, επιλέξτε καλύτερα απάνεμη θέση.
Σε περιοχή με χαμηλές θερμοκρασίες, μη ριψοκινδυνέψετε να την αφήσετε απροστάτευτη τη δύσκολη εποχή. Καλλιεργήστε τη μόνο σε γλάστρα και μεταφέρετέ τη σε εξωτερική γωνιά, προφυλαγμένη από κρύο και αέρα ή ακόμα και μέσα στο σπίτι, σε μέρος με αρκετό φως και μέτρια θερμοκρασία, μακριά όμως, από καλοριφέρ ή άλλες πηγές θέρμανσης, προϋποθέσεις, που πρέπει να τηρείτε, ακόμα και όταν τη συντηρείτε συνέχεια σε εσωτερικό χώρο. Έτσι, ο χειμώνας δεν θα την πληγώσει ανεπανόρθωτα και όταν ζεστάνει καλά, θα είναι έτοιμη να βγει ξανά έξω και να απολαύσει τον “ελεύθερο” αέρα.
Μόνο σε εσωτερικό χώρο
Όταν χρησιμοποιείτε μια μπουκαμβίλλια, περιορισμένων διαστάσεων, ως φυτό εσωτερικού χώρου, φροντίστε η ατμόσφαιρα στο μεγάλο δωμάτιό της να είναι δροσερή και κάπου-κάπου να τη μεταφέρετε για λίγο έξω -άνοιξη και φθινόπωρο. Τους ζεστούς μήνες δεν μπορεί να συντηρηθεί σε τέτοιο περιβάλλον, παρά μόνο σε αίθριο με ανοιγόμενα παράθυρα και ανοιχτή οροφή.
Η μουκαμβίλλια χρειάζεται:
- Ήλιο όταν μένει έξω και πολύ φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι.
- Κανονικό πότισμα από νωρίς την άνοιξη και φυσικά πιο συχνό το καλοκαίρι. Τον χειμώνα αρκούν αραιές προσφορές νερού με λίγο νερό.
- Κλάδεμα και καθαρισμό από ξερά και αδύνατα κλαδιά, νωρίς την άνοιξη. Εν συνεχεία, μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου, κοπή ξερών βλαστών και υπερώριμων λουλουδιών, καθώς και εκείνων που δεν ανοίγουν κανονικά.
- Αλλαγή γλάστρας, σχεδόν διπλάσιας σε μέγεθος κάθε 2 τουλάχιστον χρόνια, συγχρόνως με το κλάδεμα.
- Ένα έτοιμο στραγγερό μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου ή φυλλόχωμα με τύρφη και περλίτη. Μαζί, ενσωματώστε και κομπόστ, ένα φυσικό υλικό, με το οποίο μπορείτε να “τροφοδοτήσετε” το φυτό σας, τέλη άνοιξης και αρχές φθινοπώρου για περισσότερο χρώμα.
- Ιδανικά, πήλινες γλάστρες για να “αναπνεύουν> καλύτερα οι ρίζες και αρκετά ανοίγματα στη βάση των δοχείων τους.
- Στήριξη της αναρριχώμενης βλάστησης πάνω σε πλαίσια ή άλλες κατασκευές, χρησιμοποιώντας το ειδικό σύρμα με την πλαστική επένδυση.
Θυμηθείτε κατά τη μεταφύτευση…
… το ριζικό σύστημα της μπουκαμβίλλιας: Επειδή είναι ευαίσθητο, χειριστείτε το με προσοχή, χωρίς να ενοχλείτε ή να κόβετε ρίζες.
Μετά από μια πολύ ψυχρή περίοδο…
… ακόμα και σε μια περιοχή με ήπιο κλίμα, υπάρχει περίπτωση η μπουκαμβίλλια -όσο τουλάχιστον φαίνεται, δηλαδή το υπέργειο τμήμα της- να έχει “ξεραθεί”. Όμως, το ριζικό της σύστημα μπορεί να είναι ζωντανό. Δώστε της λοιπόν, την ευκαιρία με τακτικό πότισμα να “πετάξει” και υπομονή, μέχρι να ενεργοποιηθεί δυναμικά μέσα στον Μάρτιο. Φυσικά, το προαναφερόμενο κλάδεμα μαζί με τον καθαρισμό των ξερών, νωρίς τον ίδιο μήνα, βοηθούν, αρκεί να μη σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και κυρίως, παγωνιά!
Αντοχή στην ξηρασία
Αν την ξεχάσετε απότιστη για μερικές ημέρες, ακόμα και όταν κάνει ζέστη, μην ανησυχήσετε. Μόνο η άνθησή της μπορεί να επηρεαστεί από την ξηρασία, αλλά με το πότισμα, σύντομα θα ανακάμψει και θα συνεχίσει την πλούσια χρωματιστή παραγωγή της.
Χρήσεις και πολύτιμες “επενδύσεις”
- Πλέξτε τα κλαδιά της μπουκαμβίλλιας με προσοχή στα κάγκελα.
- Τοποθετήσετε τη κοντά σε μπαλκονόπορτα, ώστε μεγαλώνοντας να την πλαισιώσει όμορφα.
- Στηρίξτε τη πάνω σε ειδικά πλαίσια ώστε να καλύψει μια ακαλαίσθητη κάθετη επιφάνεια ή ένα διαχωριστικό τοίχο της βεράντας ή της αυλής.
- Χρησιμοποιήστε τη για να στολίσει μια πέργολα ή κάποιο ψηλό φράκτη.
- “Ανεβάστε” τη στην ταράτσα, αρκεί να τη φυτέψετε σε μεγάλη γλάστρα και καλύψτε με τη βοήθειά της ένα στέγαστρο καθιστικού ή έναν κοντινό τοίχο.
- Διακοσμήστε ένα ανοιχτό μεγάλο και πολύ φωτεινό δωμάτιο, χρησιμοποιώντας μπουκαμβίλλια με περιορισμένη αναρριχώμενη βλάστηση, πλεγμένη σε συρμάτινη κατασκευή.
- Αλλάξτε την ατμόσφαιρα στο σαλόνι της βεράντας ή του σπιτιού με μια μίνι μπουκαμβίλλια σε γλάστρα, επάνω στο τραπέζι.