Τα χαριτωμένα μπλε και βιολέ ανθισμένα μπουκετάκια του μούσκαρι εμφανίζονται την άνοιξη ή και πιο νωρίς, μέσα στον χειμώνα, στην ύπαιθρο! Από τους μικρούς βολβούς του όμως, τα όμορφα λουλουδάκια μπορούν να βγουν και στον κήπο, τη βεράντα, ακόμα και στο σπίτι, αρκεί να φροντίσετε εγκαίρως για την εγκατάστασή τους!

Το γένος μούσκαρι ή βοτρύανθος (Muscari της οικογένειας Liliaceae) διαθέτει βολβώδη φυτά από τα οποία μερικά ζουν ελεύθερα, ακόμα και στην ελληνική φύση!  Είναι συγγενείς του υάκινθου, αλλά τα δικά τους άνθη είναι πολύ πιο μικρά, δεν μυρίζουν πάντα και έχουν χρώμα κυρίως, μπλε ή βιολέ και πιο σπάνια λευκό ή κίτρινο! Τα μούσκαρι δεν μεγαλώνουν πολύ και συνήθως φτάνουν τα 15-30 εκ.  Ανθίζουν την άνοιξη ή και πιο νωρίς!

Το μούσκαρι μεγαλώνει ελεύθερο στην ελληνική φύση, αλλά στην αγορά είναι μάλλον, εύκολο να βρείτε τους βολβούς από τους οποίους θα εμφανιστεί κοντά σας, σε γλάστρες ή σε παρτέρια.
Το μούσκαρι μεγαλώνει ελεύθερο στην ελληνική φύση, αλλά στην αγορά είναι μάλλον, εύκολο να βρείτε τους βολβούς από τους οποίους θα εμφανιστεί κοντά σας, σε γλάστρες ή παρτέρια.

Ιδέες για κάθε χώρο:

  • Καλλιεργήστε τα μικρά φυτά στον κήπο για να δημιουργήσετε χρωματιστούς ανθώνες μέσα στο χλοοτάπητα (γκαζόν), ελκυστικά παρτέρια κοντά σε ένα καθιστικό, χαρούμενες κηλίδες στο βραχόκηπο ή κοντά σε ένα μεγάλο φυτό!
  • Δημιουργήστε μια χρωματιστή μπορντούρα από μούσκαρι στον κήπο και αν έχετε χώρο, προσθέστε πίσω του μια σειρά από ένα ψηλότερο βολβώδες φυτό, όπως είναι ο νάρκισσος.
Μπροστά μούσκαρι και πίσω του, ο νάρκισσος!
Μπροστά μούσκαρι και πίσω του, ο νάρκισσος!
  • Φυτέψτε τα μούσκαρι σε γλάστρες για να διακοσμήσετε το παράθυρα, τα κάγκελα, το τραπέζι ή ένα ράφι στη βεράντα σας!

Ακόμα και στο σπίτι:

  • Όταν βγουν τα μικρά μπουκέτα, κόψτε μερικά και βάλτε τα σε ένα χαμηλό ανθοδοχείο με νερό. Ειδικά αν τα συνδυάσετε με άλλα άνθη εποχής, η μικρή ανθοδέσμη θα στολίσει ξεχωριστά μια γωνιά στο σπίτι σας!
  • Δημιουργήστε μια όμορφη σύνθεση μέσα στο σπίτι, μπροστά από ένα παράθυρο με γυάλινα βάζα, καλλιεργώντας στα μεγάλα υάκινθους, ενώ στα μικρότερα μούσκαρι. Όμως, για να ανθίσουν σε εσωτερικό χώρο και τα δύο είδη ή πρέπει να τα αγοράσετε όταν έχουν αρχίσει να εμφανίζουν τα φύλλα τους ή να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διαδικασία: Τοποθετήστε στη βάση των δοχείων άμμο και μέσα σε αυτή τους βολβούς με πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους, με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτεται το 1/3 του κάθε βολβού –σε ύψος. Βάλτε τα βάζα σε δροσερή και σκοτεινή θέση. Όταν εμφανιστούν τα φύλλα, μεταφέρετε τα δοχεία σε πολύ φωτεινό μέρος, όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου, ώστε να αναπτυχθούν τα λουλούδια, αλλά και για να συντηρηθούν πιο πολύ. Ποτίζετε με προσοχή και τακτικά, ώστε να διατηρείται υγρασία στην άμμο, αλλά όχι υπερβολική!
Σε γυάλινα μικρά βάζα!
Σε γυάλινα μικρά βάζα!

Κατάλληλο περιβάλλον:

Tα μούσκαρι ζουν άνετα σε κάθε χώμα, αρκεί να γίνεται καλή αποστράγγιση! Αν θέλετε να τα καλλιεργήσετε σε φυτοδοχεία, τοποθετήστε ένα αφράτο έτοιμο μείγμα κατάλληλο για φυτά εξωτερικού χώρου. Για να μεγαλώσουν σωστά, επιλέξτε ηλιόλουστα μέρη. Αν ο χώρος τους δεν φωτίζεται αρκετά, εμφανίζουν λίγα άνθη.

Σωστή εγκατάσταση:

Φυτεύετε τους μικρούς βολβούς φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα. Τοποθετήστε τους σε μικρές αποστάσεις και σε βάθος 10 εκ. στο έδαφος και 5 εκ. σε φυτοδοχεία. Για εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιήστε άνετα γλαστράκια και βυθίζετε τους βολβούς στο χώμα, καλύπτοντας το 1/3, και ακολουθήστε τη διαδικασία, που αναφέρεται στα γυάλινα βάζα!

Αν δεν καταφέρετε να ανακαλύψετε τους μικρούς βολβούς των μούσκαρι σε φυτώρια, ανθοπωλεία ή σούπερ μάρκετ , κάντε μια αναζήτηση σε σχετικές ιστοσελίδες και θα διαπιστώσετε ότι η διαδικτυακή αγορά μπορεί να σας τους προσφέρει!

Σε γλαστάκι, για ένα εντυπωσιακό μπουκέτο, βυθίστε στο χώμα τους μικρούς βολβούς, τον ένα πολύ κοντά στον άλλο!
Σε γλαστάκι, για ένα εντυπωσιακό μπουκέτο, βυθίστε στο χώμα τους μικρούς βολβούς,τον ένα πολύ κοντά στον άλλο!

Εύκολη συντήρηση σε κήπο και δοχεία:

  • Ποτίζετε κανονικά με λίγο νερό και απομακρύνετε τυχόν αγριόχορτα.
  • Σκαλίζετε κατά καιρούς το χώμα γύρω τους, ώστε να οριοθετούνται όμορφα τα παρτέρια τους.
  • Όταν τα μακρόστενα φύλλα τους ξεραθούν, δεν χρειάζεται πια να ποτίζετε. Νερό θα ξεκινήσετε να προσφέρετε ξανά το φθινόπωρο για να μπορέσουν να βλαστήσουν και στη συνέχεια να ανθίσουν.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι ανάγκη να βγάλετε τους βολβούς από τη θέση τους και να τους ξαναφυτέψετε. Μπορείτε να τους αφήσετε να μείνουν για χρόνια στο ίδιο μέρος, σε έδαφος ή ζαρντινιέρες, όπου έχουν φυτευτεί στο κατάλληλο κάποιο βάθος και όχι, επιφανειακά!