«ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Ο, ΤΙ ΦΥΤΕΨΕΙΣ ΠΙΑΝΕΙ» λέει από παλιά ο λαός μας και έτσι πρέπει να είναι. Η παροιμία-έθιμο γίνεται εύκολα πράξη και στη γαριφαλιά. Δοκιμάστε το.

Η Αγία Αικατερίνη από παλιά είχε συνδυαστεί με τη βροχή, που συνήθως έπεφτε τη μέρα της Γιορτής Της, στις 25 Νοεμβρίου. Έτσι, Της ζητούσαν να παρέμβει για να βοηθήσει, αν διψούσε η γη και πίστευαν ότι η συγκεκριμένη ημέρα ήταν η πλέον κατάλληλη για να φυτέψεις ή και να πολλαπλασιάσεις. Διαλέξτε λοιπόν, αυτό το μήνα ή ακόμα καλύτερα τη συγκεκριμένη ημέρα, για να βάλετε μοσχεύματα γαριφαλιάς από τα αγαπημένα σας λουλούδια, ενός δικού σας “παλιού” φυτού ή από μια γλάστρα ενός φίλου.

Κόψτε και φυτέψτε μοσχεύματα από μια πρωτότυπη γαριφαλιά!
Κόψτε και φυτέψτε μοσχεύματα από μια πρωτότυπη γαριφαλιά!

Θυμηθείτε: Iδανικά, η γαριφαλιά πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα τον Νοέμβριο, αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε και κάθε εποχή, αν δεν κάνει δυνατό κρύο ή πολύ ζέστη, δηλαδή θερμοκρασία κοντά στους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Βήμα προς βήμα:

  • Κόψτε νεαρά πλάγια βλαστάρια, χωρίς άνθη, μήκους 10 με 15 εκατ. και αφαιρέστε τα χαμηλά φύλλα.
  • Φυτέψτε σε μικρές αποστάσεις και σε πολύ μικρό βάθος μέσα σε μείγμα από τύρφη και περλίτη ή έστω σε ένα αφράτο έτοιμο μείγμα.
  • Χρησιμοποιείστε ανοιχτά χαμηλά δοχεία, τα οποία θα μεταφέρετε σε φωτεινή και προφυλαγμένη από ανέμους και κρύο γωνιά.
  • Ποτίζετε τακτικά με λίγο νερό, ώστε να βγάλουν ρίζες και να είναι έτοιμα -φυτά- να φυτευτούν σε γλάστρες ή παρτέρια μετά από 1,5 με 2 μήνες.