Πριν εγκαταλείψετε τον τόπο των διακοπών σας, πάρτε μαζί σας κάτι δικό του. Κόψτε βλαστούς και φροντίστε να γίνουν ολόκληρα φυτά: γεράνια, βαμβακούλες και αρμπαρόριζες, αγαπημένα ενθύμια, που θα σας φέρνουν στο νου πάντα αυτό το καλοκαίρι!

Διαλέξτε φυτά και κόψτε μικρά μοσχεύματα με προσοχή.
Διαλέξτε φυτά και κόψτε μικρά μοσχεύματα με προσοχή.

Σίγουρα κάπου στη μνήμη σας υπάρχουν χαραγμένες εικόνες από ονειρεμένες γειτονιές σε νησιώτικα δρομάκια. Σκηνικά με πλούσιο χρώμα από ανθισμένα γεράνια, κρεμαστές βαμβακούλες και μυρωδάτες αρμπαρόριζες. Αυτά όμως, ανήκουν στο χθες. Σήμερα οργανωθείτε.

Αν ήδη βρίσκεστε σε διακοπές ή αν πρόκειται να ταξιδέψετε, φροντίστε να κρατήσετε αυτές τις εικόνες ολοζώντανες όχι μόνο μέσα στην καρδιά και το μυαλό, αλλά και στον κήπο ή τη βεράντα σας. Πώς; Έτσι απλά! Με μοσχεύματα! Τώρα το καλοκαίρι, την πιο κατάλληλη εποχή.

Το γεράνι (Pelargonium zonale), η βαμβακούλα ή μαστιχιά (Pelargonium peltatum) και η αρμπαρόριζα (Pelargonium odoratissimum), όλα της οικογένειας Geraniaceae, θεωρούνται φυτά με εύκολη συντήρηση και απλό πολλαπλασιασμό. Εκμεταλλευτείτε αυτά τα σπουδαία στοιχεία και ¨δημιουργήστε” με τη δύναμη της φύσης τα δικά σας νέα πράσινα μέλη, για να εμπλουτίσετε τους χώρους σας.

Στις βόλτες σας μπορεί να ανακαλύψετε και γεράνια με πρωτότυπα χρώματα στα πέταλα.
Στις βόλτες σας μπορεί να ανακαλύψετε και γεράνια με πρωτότυπα χρώματα στα πέταλα.

Βασικές προϋποθέσεις

 • Εντοπίστε τα φυτά που σας ενδιαφέρουν.
 • Επιλέξτε συγκεκριμένα είδη, όχι μόνο βάσει χρωμάτων στα πέταλα, αλλά και με υγιή και πλούσια βλάστηση.
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν θα δημιουργήσετε πρόβλημα στα μητρικά φυτά και στους ιδιοκτήτες τους.
 • Ποτέ μην κόβετε πολλά μοσχεύματα από το ίδιο φυτό. Εξάλλου, μέχρι δύο μοσχεύματα από ένα ανεπτυγμένο φυτό είναι αρκετά.

Η αρμπαρόριζα είναι πολύ όμορφη, ευωδιαστή και "εύκολη" στον πολλαπλασιασμό της με μοσχεύματα.
Η αρμπαρόριζα είναι πολύ όμορφη, ευωδιαστή και “εύκολη” στον πολλαπλασιασμό της με μοσχεύματα.

Κύρια βήματα

 • Μερικές ώρες πριν εγκαταλείψετε τον τόπο των διακοπών σας και όσο το δυνατόν πιο κοντά στη στιγμή της επιστροφής, κόβετε κορυφές βλαστών μήκους περίπου 15 εκ..
 • Αφαιρείτε τυχόν λουλούδια ή μπουμπούκια και απομακρύνετε αρκετά φύλλα, αφήνοντας μόνο λίγα στην κορυφή.
 • Τυλίξτε την κάτω άκρη των κομμένων βλαστών, δηλαδή των μοσχευμάτων, με αρκετό χαρτί κουζίνας, το οποίο στη συνέχεια θα βρέξετε καλά και θα το στραγγίξετε, σφίγγοντάς το απαλά με το χέρι. Μετά, καλύψτε το με μια μικρή πετσέτα και εξωτερικά βάλτε μια σακούλα -μόνο στο κάτω μέρος και όχι στην επάνω βλάστηση- ώστε να διατηρηθεί η υγρασία.
 • Για περισσότερες ώρες ταξιδιού, βρέξτε και στραγγίξτε και την πετσέτα. Κόψτε ένα πλαστικό μπουκαλάκι από νερό στη μέση και χρησιμοποιήστε το κάτω μέρος του, για να συγκρατήσετε το κάτω μέρος του μοσχεύματος, το ήδη τυλιγμένο με χαρτί κουζίνας και εν συνεχεία με βρεγμένη μικρή πετσέτα.
 • Μόλις επιστρέψετε, βγάλτε με προσοχή τα μοσχεύματα και παρατηρήστε αν είναι υγιής η κάτω άκρη. Αν θέλετε μπορείτε να την κόψετε ελάχιστα και με προσοχή.
 • Φυτέψτε τα μοσχεύματα σε γλαστράκια με μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου και τοποθετήστε τα σε ημισκιερές θέσεις της βεράντας ή του κήπου, προφυλαγμένες από αέρα, από δυνατό ήλιο και έντονη ζέστη.
Μπορεί τα μικρά γερανάκια να κρύβονται από τα ανεπτυγμένα φυτά. Όμως, με προσεχτικό πότισμα και τις απαραίτητες μεταφυτεύσεις θα μεγαλώσουν και γρήγορα θα τα συναγωνιστούν.
Μπορεί τα μικρά γερανάκια να κρύβονται από τα ανεπτυγμένα φυτά. Όμως, με προσεχτικό πότισμα και τις απαραίτητες μεταφυτεύσεις θα μεγαλώσουν και γρήγορα θα τα συναγωνιστούν.

 • Με τακτικό ελαφρύ πότισμα, ώστε το χώμα να μένει λίγο υγρό και ποτέ να μη στεγνώνει εντελώς ή να γίνεται λάσπη, τα μικρά φυτά θα βγάλουν νέα φύλλα και θα αρχίσουν να αναπτύσσονται.

Σε περίπτωση που τα μοσχεύματά σας έχουν αρκετό μήκος, μπορείτε μετά από λίγες βδομάδες να κόψετε την κορυφή, ώστε να εμφανίσει εύκολα το νέο φυτό διακλαδώσεις.

 • Μετά από 30 με 40 ημέρες, αλλάξτε γλάστρα -με μία μεγαλύτερη- και προσθέστε νέο πλούσιο χώμα. Τοποθετήστε σε ηλιόλουστη θέση και συνεχίστε με τακτικό, αλλά ελαφρύ πότισμα.

Τα γεράνια και οι βαμβακούλες ετοιμάζονται για μεταφύτευση πιο νωρίς από τις αρμπαρόριζες

Οι κρεμαστές βαμβακούλες σας προσκαλούν να υιοθετήσετε τα μοσχεύματά της.
Οι κρεμαστές βαμβακούλες σας προσκαλούν να υιοθετήσετε τα μοσχεύματά της.

Θυμηθείτε:

 • Ιδανικά, το μείγμα για να βγάλουν εύκολα ρίζες τα μοσχεύματα, δηλαδή το υπόστρωμα ριζοβολίας, πρέπει να αποτελείται από άμμο ποταμίσια με τύρφη. Πάντως, τα γεράνια, οι βαμβακούλες και οι αρμπαρόριζες δεν δυσκολεύονται να “πιάσουν”, ακόμα και σε ένα αφράτο οποιοδήποτε μείγμα, ακόμα και σε καλό χώμα κήπου με λίγη τύρφη.
 • Για να είστε σίγουροι ότι τα μοσχεύματά σας θα βγάλουν ρίζες, μπορείτε να βυθίσετε την κάτω άκρη τους σε μια ειδική σκόνη, που ονομάζεται ορμόνη ριζοβολίας, αν και στα συγκεκριμένα είδη δεν είναι απαραίτητο.
 • Ένα κλαδευτήρι είναι ιδανικό για την κοπή βλαστών. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε να προσπαθήσετε και με ένα καλό μαχαίρι ή ένα απλό ψαλίδι.
 • Αν το ταξίδι σας διαρκεί πολλές ώρες, περισσόετρο από 6 ώρες, βρείτε τρόπο να δροσίζετε την κάτω άκρη των μοσχευμάτων, που είναι ήδη τυλιγμένη σε χαρτί και πετσέτα.
 • Και φυσικά, όπως και αν μεταφέρετε τα μοσχεύματά σας, η βλάστησή τους πρέπει να είναι ελεύθερη, ώστε να αναπνέει και να δέχεται έστω λίγο φως. Μόνο η κάτω άκρη, το λιγότερο τα 5 εκ.  περίπου, είναι ανάγκη να προετοιμάζονται για να βγάλουν ρίζες.
 • Αν υπάρχει σακούλα ή πλαστικό μπουκάλι και το ταξίδι “κρατά” πολλές ώρες, περισσότερο από 8 ώρες, πρέπει να αποσύρετε κάπου-κάπου -τη σακούλα ή το μπουκάλι- ώστε να εισχωρεί έστω και ελάχιστος αέρας στη βάση των μοσχευμάτων.