Green Side
Φυτά

Μαόνιες για χρώμα και άρωμα χαράς!

maonia 03

Μια πρωτότυπη επιλογή από τον χώρο των φυτών, για τον κήπο και την βεράντα, είναι οι όμορφες μαόνιες! Με μια μυρωδάτη κίτρινη άνθηση και με μεγάλα γυαλιστερά φύλλα, προσφέρουν ακόμα και τα κομμένα κλαδιά τους για το ανθοδοχείο μεσα στο σπίτι!

Ευχάριστες εκπλήξεις σας περιμένουν κάθε εποχή από τις μαόνιες! Σε ορισμένα είδη τα καταπράσινα αγκαθωτά φύλλα τους αποχτούν κόκκινους και μπρούτζινους τόνους την ψυχρή περίοδο, ενώ οι περισσότερες ανθίζουν μέσα στον χειμώνα ή την άνοιξη, αποχτώντας μια ιδιαίτερα χαριτωμένη εμφάνιση με κίτρινα ευωδιαστά μπουκέτα!

Οι ωραίοι θάμνοι παράξενοι, αλλά και υπέροχοι, θα ταιριάξουν απόλυτα στον κήπο και στη βεράντα σας!

Την ψυχρή περίοδο, οι ανθισμένες μαόνιες παρέχουν μια ανεκτίμητη πηγή γύρης και νέκταρ για τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές, που δίνουν ζωή και μέλλον στα οικοσυστήματά μας!

Οι μαόνιες στους χώρους σας

Οι μαόνιες εξυπηρετούν μεγάλους, αλλά και μικρούς χώρους, καθώς έχουν  διάφορο σχήμα και ποικίλες διαστάσεις! Όμως, ακόμα και εκείνες που μεγαλώνουν αρκετά, αργούν πολύ να ξεπεράσουν το 1.5 μ. στο έδαφος και παραμένουν αρκετά μικρότερες -για καιρό- σε γλάστρες! 

Οι θάμνοι τους είναι ιδανικοί για διακόσμηση όλο το χρόνο, αφού ποτέ δεν μένουν με γυμνά κλαδιά και διατηρούν το δερματώδες, γυαλιστερό φύλλωμα! Επιπλέον καλλωπιστικό στοιχείο, εκτός από την εντυπωσιακή μυρωδάτη άνθηση είναι η σταδιακή μετατροπή των λουλουδιών τους σε μικρούς σφαιρικούς καρπούς με σκούρο μπλε χρώμα!

Μορφές και χρήσεις

Η γνήσια μαόνια, καθώς η μικρή ποικιλία της “Compacta” ανθίζουν πλούσια την άνοιξη, με εντυπωσιακά κίτρινα μπουκέτα με ωραίο άρωμα! Στη πρώτη φωτογραφία μας, θαυμάστε την εαρινή άνθηση της “Compacta”!

Προσοχή! Αν και οι καρποί προτιμούνται από τα πουλιά, δεν πρέπει να καταναλώνονται από τους ανθρώπους. Επίσης, καλό είναι όταν υπάρχουν πάνω στο φυτό, ο χειρισμός της βλάστησης να γίνεται με γάντια!

Μαόνια με καρπούς και κοκκινωπά φύλλα, αργά το φθινόπωρο! Προσοχή! Αν και οι καρποί προτιμούνται από τα πουλιά, δεν πρέπει να καταναλώνονται από τους ανθρώπους και καλό είναι όταν υπάρχουν πάνω στο φυτό ο χειρισμός να γίνεται με γάντια!

Συντήρηση

Θέσεις: Προτιμούν την ημισκιά, αλλά μπορούν να εκτεθούν, ακόμα και στη σκιά. Καλό είναι να προστατεύονται από τον μεσημεριανό ήλιο, ενώ ευνοούνται πολύ από τις πρωινές ηλιαχτίδες!

Χώμα: Προτιμούν τα γόνιμα, δροσερά και ελαφρώς όξινα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Στις γλάστρες χρησιμοποιήστε ένα πλούσιο μείγμα, όπως καλό χώμα κήπου με τύρφη, περλίτη, καθώς και με αρκετό καστανόχωμα ή κουμαρόχωμα!

Εναλλακτικά, τοποθετήστε ένα μείγμα για ασβεστόφοβα φυτά, όπως είναι η γαρδένια και η καμέλια, ανακατεμένο με ένα μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου!

Φύτευση: Άνοιξη ή φθινόπωρο!

Πότισμα: Χρειάζονται τακτικό πότισμα, ειδικά όταν είναι νεαρής ηλικίας, όταν βρίσκονται σε γλάστρες και κυρίως,, του ζεστούς μήνες! Γενικά, δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού!

Οι μαόνιες, όταν μεγαλώσουν και προσαρμοστούν καλά στον κήπο, αντέχουν αρκετά στην ξηρασία!

Τροφή: Για καλύτερη ανάπτυξη, προσθέστε αρκετό χούμο στο χώμα τους νωρίς την άνοιξη και νωρίς το φθινόπωρο! Μετά από λίγες ημέρες, χορηγήστε και ένα βιολογικό πλήρες λίπασμα, κυρίως τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο!

Κλάδεμα: Οι περισσότερες μαόνιες δεν χρειάζονται κλάδεμα! Μόνο απομάκρυνση ξηρών και τραυματισμένων βλαστών! Αν επιθυμείτε να διατηρήσουν καλύτερο σχήμα και πιο εύρωστη βλάστηση, κλαδεύετε ελαφρά, κάθε χρόνο μετά την άνθηση!

Αντοχές: Οι μαόνιες αντέχουν πολύ στο κρύο και ζουν καλά σε χώρο με βόρειο προσανατολισμό! Επίσης, σπάνια προβληματίζονται από ασθένειες και έντομα!

Related posts

Γεράνια και βαμβακούλες: στα μπαλκόνια της Ελλάδας και στις γειτονιές του κόσμου!

greenside
4 Ιούλ

Μια ροδιά για μια καλότυχη χρονιά και όχι μόνο!

greenside
10 Νοέ

Το κούρεμα στον χλοοτάπητα τον Μάιο

greenside
8 Μάιος
Exit mobile version