Τα λουλούδια στο βάζο είναι υπέροχα και φέρνουν στο σπίτι την άνοιξη κάθε εποχή! Δειτε λοιπόν, τι πρέπει να κανετε για να τα χαρείτε όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται, διατηρώντας τα ολόφρεσκα με τις σωστές φροντίδες!
Σίγουρα, έχετε προσέξει ότι τα κομμένα λουλούδια δεν μπορούν να συντηρηθούν για καιρό στο νερό! Ίσως και κάποτε να απογοητευτήκατε, καθώς αντικρίσατε το αγαπημένο σας μπουκέτο μαραμένο μετά από λίγες ημέρες. Γι’ αυτό, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και θα δείτε ότι υπάρχουν αρκετά, που μπορείτε να κάνετε, για να απολαύσετε περισσότερο χρόνο τις ολοζώντανες χρωματιστές παρουσίες, είτε τις έχετε διαλέξει εσείς, είτε σας τις έχουν προσφέρει!
Πηγές προέλευσης
- Αν σας δωρίσουν ένα ανθισμένο μπουκέτο και δεν ξέρετε από πού προέρχεται, είναι ανάγκη να το βάλετε σε νερό, όσο πιο σύντομα γίνεται, ακόμα και αν δεν έχετε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε τις άμεσες ενέργειες, οι οποίες αναφέρονται στη συνέχεια και θα ακολουθήσετε με την πρώτη ευκαιρία!
- Αγοράζετε λουλούδια πάντα από ένα «καλό» ανθοπωλείο, ακόμα και αν κοστίζουν περισσότερο. Η τιμή δεν είναι απαγορευτική, ενώ προσδιορίζει την ποιότητα, η οποία είναι βασική προϋπόθεση για την καλή εξέλιξη κάθε ανθισμένου στελέχους!
- Αν τα λουλούδια προέρχονται από δικά σας φυτά, από τον κήπο ή τη βεράντα, ο χρόνος κοπής παίζει σημαντικό ρόλο. Προτιμήστε μια δροσερή ώρα και μάλιστα, αν είναι δυνατόν πολύ νωρίς το πρωί, κυρίως, το καλοκαίρι ή και αργά το βράδυ τις άλλες εποχές! Χρησιμοποιήστε κοφτερό μαχαίρι, κλαδευτήρι ή το ειδικό γι’ αυτή την περίπτωση ψαλίδι!
Ένα ολοζώντανο μπουκέτο δημιουργεί μια ωραία ατμόσφαιρα, προσθέτοντας όμορφα χρώματα, αλλά κυρίως, την πνοή της Φύσης! Χαρίστε το στον εαυτό σας ή σε έναν δικό σας άνθρωπο! Είναι ένα ανεκτίμητο δώρο!
Η ανθική κατάσταση
- Επιλέξτε λουλούδια φρέσκα και στητά, με δροσερά και ακέραια πέταλα, με ζωντανά και όχι ξεθωριασμένα χρώματα. Οι εντυπωσιακές μαργαρίτες, όπως για παράδειγμα οι ζέρμπερες και τα χρυσάνθεμα, χρειάζεται να είναι ανοιχτές, αλλά να μη δείχνουν πλήρως εξελιγμένες. Φυσικά, στο στέλεχός τους δεν αποκλείεται να υπάρχουν και κάποια κλειστά λουλούδια. Τα τριαντάφυλλα πρέπει να είναι μπουμπούκια, κάπως ανοιγμένα και ποτέ “κλειστά”, επειδή μπορεί να μην καταφέρουν να ανοίξουν!
- Αν πρόκειται να κόψετε εσείς τα λουλούδια, γενικά, φροντίστε να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Θυμηθείτε όμως, ότι τα τριαντάφυλλα πρέπει να κόβονται όταν ξεκολλούν τα πρώτα πέταλα, τα γαρίφαλα μόλις αρχίζουν να ανοίγουν τα μπουμπούκια και φαίνονται τα πέταλα, ενώ οι ντάλιες, τα χρυσάνθεμα, καθώς και όλα τα μαργαριτόμορφα λουλούδια καλό είναι να έχουν ανοίξει καλά!
Η μεταφορά
- Η μεταφορά δεν πρέπει να διαρκεί πολύ. Αν όμως, είστε αναγκασμένοι να το κάνετε, σκεπάστε και τυλίξτε καλά το κάτω μέρος των στελεχών με βρεγμένο χαρτί κουζίνας ή με εφημερίδα και μετά με αλουμινόχαρτο. Ακουμπήστε τα σε δροσερό σημείο, μακριά από ρεύμα αέρα!
- Μην εγκαταλείπετε τα λουλούδια μέσα σε αυτοκίνητο και κυρίως, όταν αυτό βρίσκεται σε ζεστή θέση και ειδικά στον ήλιο!
- Μην τα αφήνετε ούτε σε κρύο περιβάλλον, κυρίως, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αφού εκεί μπορεί να ζημιωθούν ανεπανόρθωτα!
- Οι ανεμώνες, οι τουλίπες, τα κρίνα, τα αγριολούλουδα, όπως και κάθε άλλο είδος με μαλακούς βλαστούς, είναι τα πιο ευαίσθητα σε μεταφορά μεγάλης διάρκειας. Τυλίξτε οπωσδήποτε –το κάτω μέρος- έστω με εφημερίδα, με σκοπό τη μείωση της απώλειας της πολύτιμης υγρασίας!

Ανθοδοχεία και νερό
- Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική σε ανθοδοχεία και νερό, επειδή οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στα αγγεία των ανθικών στελεχών!
- Πριν χρησιμοποιήσετε το βάζο, το πλένετε -καλύτερα, με πράσινο σαπούνι- και το ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό!
- Αν υπάρχουν παλιά σημάδια στο εσωτερικό του από κομμένα λουλούδια και από το νερό που τα συντηρούσε, τρίψτε καλά με αλάτι. Αν δεν μπορείτε να φτάσετε αυτά τα σημάδια, βάλτε στο ανθοδοχείο αλατόνερο και αφήστε για λίγες ώρες. Μετά πλένετε όπως προηγουμένως!
- Χρησιμοποιείτε πάντα καθαρό νερό. Σε περίπτωση που είναι «σκληρό», βάλτε νερό απαλλαγμένο από πολλά άλατα, όπως εκείνο που προορίζεται για ατμοσίδερο, δηλαδή νερό βρύσης μαζί με αποσταγμένο νερό ή απιονισμένο!
Άμεσες ενέργειες
- Αν τα λουλούδια σας προέρχονται από κρύο περιβάλλον, πράγμα το οποίο συμβαίνει όταν τα φέρνετε από την εξοχή ή από τους δικούς σας εξωτερικούς χώρους, τους ψυχρούς μήνες, μην τα βάλετε αμέσως, μέσα στο σπίτι. Αφήστε τα πρώτα να περάσουν λίγο χρόνο -περίπου 3 ώρες- σε έναν χώρο με θερμοκρασία κοντά στους 10-15 βαθμούς Κελσίου, φροντίζοντας, να βυθίσετε το κάτω μέρος τους μέσα σε νερό!
- Γεμίζετε το βάζο μέχρι τη μέση περίπου, με δροσερό νερό!
- Κόβετε –κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης με μέτρια θερμοκρασία- λίγο και λοξά την κάτω άκρη κάθε ανθικού στελέχους με ένα καλό μαχαίρι, ώστε να καταφέρετε επίπεδη επιφάνεια κοπής και να μην πληγώσετε τον βλαστό!
- Συγχρόνως, επίσης, κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης, αφαιρείτε τα χαμηλά φύλλα, όσα θα βρισκόντουσαν μέσα στο νερό, αν παρέμεναν!
- Αν ο βλαστός διαθέτει αρκετά λουλούδια, όπως συμβαίνει στα χρυσάνθεμα, αφαιρέστε ορισμένα μπουμπούκια, ώστε να ζήσουν τα υπόλοιπα περισσότερο!
- Τοποθετείτε αμέσως, κάθε ανθισμένο στέλεχος στο προετοιμασμένο βάζο!
- Κατά τη μεταχείριση, θυμηθείτε να μην ακουμπάτε, όσο αυτό είναι δυνατόν, τα πέταλα!
- Αν τα στελέχη είναι πολύ μεγάλα σε σχέση με το ανθοδοχείο, μειώστε το μήκος όσο χρειάζεται και μην στεναχωρηθείτε καθόλου! Όσο πιο κοντά είναι, τόσο περισσότερο θα κρατήσουν τα λουλούδια σας!
Ο χώρος
- Επιλέξτε μια θέση ημισκιερή ή έστω φωτεινή, αλλά όχι ηλιόλουστη, καλύτερα δροσερή και τους κρύους μήνες, πάντα, μακριά από καλοριφέρ ή άλλες πηγές θέρμανσης.
- Όταν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή, μπορείτε να ψεκάζετε λίγο με καθαρό και δροσερό νερό, κυρίως βλαστούς και φύλλα, για να ενισχύσετε την απαραίτητη υγρασία!
- Αν έχετε γλάστρες με φυτά μέσα σε δωμάτιο, καλό είναι να ξέρετε ότι τα λουλούδια σας προτιμούν σίγουρα τη συντροφιά τους, αφού γύρω τους δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον!
- Μην τα τοποθετείτε κοντά σε φρούτα και ειδικά μήλα, επειδή επιταχύνουν την εξέλιξη των λουλουδιών!
- Αερίζετε τακτικά τον χώρο τους, ανοίγοντας ένα κοντινό παράθυρο, χωρίς όμως, ποτέ, να σχηματίζεται ρεύμα αέρα επάνω τους. Θυμηθείτε ότι ο καπνός του τσιγάρου τα βλάπτει αρκετά!
Κάθε χώρος χρειάζεται μπουκέτο! Η κουζίνα και το υπνοδωμάτιο! Ακόμα και η βεράντα, αλλά και το καθιστικό του κήπου! Ακόμα και το γραφείο ή άλλο οποιοδήποτε περιβάλλον εργασίας!
Οι φροντίδες διατήρησης και ανανέωσης
- Όταν οι εσωτερικοί χώροι διατηρούν υψηλή θερμοκρασία, καλό είναι να περιποιείστε τα μπουκέτα σας, κάθε ημέρα! Σε περιβάλλον με 15-18 βαθμούς Κελσίου, μπορείτε να τα φροντίζετε κάθε δύο ημέρες! Να θυμάστε ότι αν έχετε τη δυνατότητα να τα μεταφέρετε για να περάσουν τη νύχτα σε ένα σχετικά, κρύο χώρο -με 10-15 βαθμούς Κελσίου, αλλά προστατευμένο από ακραίες συνθήκες. θα διατηρηθούν περισσότερο!
- Βγάζετε με προσοχή τα κομμένα λουλούδια και τα ακουμπάτε με τέτοιο τρόπο ώστε τα πέταλα να μην έρχονται σε επαφή με σκληρή, «ενοχλητική» επιφάνεια.
- Καθαρίζετε το βάζο, καλύτερα με πράσινο σαπούνι και άφθονο νερό. Αν χρησιμοποιείτε κάποιο συντηρητικό, το σαπούνισμα δεν είναι απαραίτητο!
- Απορρίψτε τα λουλούδια που αρχίζουν να μαραίνονται, καθώς και εκείνα που έχασαν το ζωηρό χρώμα τους. Αν κάποιο από αυτά παραμείνει, θα παρασύρει σε αρνητική εξέλιξη και τα υπόλοιπα!
- Προσθέτετε το απαραίτητο νερό και μετά τοποθετείτε ένα-ένα τα στελέχη, αφού καθαρίσετε με νερό το τμήμα τους, που ήταν βυθισμένο στο νερό και κόψετε λίγο και λοξά, όπως προηγουμένως, την κάτω άκρη τους. Φυσικά, απομακρύνετε πάντα μαραμένα ή ξερά φύλλα.
Προσοχή:
- Αν τα τριαντάφυλλά σας δεν κατάφεραν να ανοίξουν τα μπουμπούκια τους και αρχίζουν να γέρνουν, βυθίστε για 3 λεπτά τις κάτω άκρες των στελεχών τους σε ζεστό νερό και αμέσως μετά, βάλτε τα σε δροσερό νερό!
- Το χλιαρό νερό δραστηριοποιεί και επιταχύνει την άνθηση. Χρησιμοποιήστε το όταν επιθυμείτε να ανοίξουν πιο εύκολα οποιαδήποτε μπουμπούκια, εκτός από νάρκισσους και τουλίπες!
Για μεγαλύτερη διάρκεια
- Στην αγορά υπάρχουν ειδικά συντηρητικά, που διατηρούν για αρκετές ημέρες όμορφες τις ανθοδέσμες σας στο βάζο, αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Αν οι μίσχοι των λουλουδιών βγάζουν γαλακτώδες υγρό, όπως συμβαίνει σε αλεξανδρινά και παπαρούνες, κάψτε λίγο την κάτω άκρη! Περάστε τη πάνω στη φλόγα ενός κεριού και αμέσως μετά, βυθίστε τη στο νερό.
- Στις ντάλιες και τα χρυσάνθεμα βάλτε ελάχιστο αλάτι στην άκρη των στελεχών τους και μετά τοποθετήστε τα στο νερό.
- Τα κρίνα και οι τουλίπες θα συντηρηθούν πιο πολύ, αν στο νερό τους διαλυθεί μικρή ποσότητα ζάχαρης.
- Και μια ακόμα πρακτική συμβουλή: Βάλτε μισή ασπιρίνη στο νερό του ανθοδοχείου. Θα κάνει καλό σε όλα τα λουλούδια και θα τα βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο!