Τα φρέσκα κρεμμυδάκια προσφέρουν πολλά στην κουζίνα, αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενισχύουν σε νοστιμιά αρκετά φαγητά και φρέσκιες σαλάτες, ενώ προασπίζουν την υγεία με τον καλύτερο και γευστικότερο τρόπο!

Τα δημοφιλή χλωρά ή πράσινα κρεμμύδια ανήκουν στα βασικά “υλικά” της κουζίνας και δεν πρέπει να λείπουν από καμία διατροφική συνήθεια. Περιέχουν σπουδαία στοιχεία, όπως βιταμίνη Α και εκείνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο και σίδηρο, θείο και ιώδιο, καθώς και βιταμίνη C σε πολύ καλά επίπεδα. Είναι αντιβακτηριακά, τονωτικά, διουρητικά και χωνευτικά, ενώ προστατεύουν οστά, μάτια και καρδιά!

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια προσθέτουν ξεχωριστή γεύση και σπουδαία στοιχεία και με τα φύλλα τους!
Τα φρέσκα κρεμμυδάκια προσθέτουν ξεχωριστή γεύση και σπουδαία στοιχεία και με τα φύλλα τους!

Γνωρίστε και αποφασίστε:

Όλες οι προηγούμενες περιεκτικότητες και ιδιότητες, σίγουρα, είναι ικανά στοιχεία για να σας πείσουν να ξεκινήσετε τη δική σας καλλιέργεια, ακόμα και αν δεν έχετε αρκετό χώρο, αλλά και ούτε και ελεύθερο χρόνο, αφού δεν απαιτούν πολλά.

Ανακαλύψτε και προγραμματίστε:

Σε γεωργικά καταστήματα, καθώς και σε ορισμένα εμπορικά μαγαζιά των κεντρικών αγορών, μπορείτε να βρείτε κοκκάρι, δηλαδή τους μικρούς βολβούς από τους οποίους θα προέλθουν τα δικά σας κρεμμύδια. Καλό είναι να επιλέξετε κοκκάρι με διάμετρο μέχρι 2 εκ. και όχι περισσότερο!

Τα κρεμμύδια προτιμούν τον γλυκό καιρό και τον ήλιο. Ευδοκιμούν όμως, παντού και αντέχουν στο κρύο. Για χλωρά κρεμμύδια φυτέψτε Νοέμβριο με Δεκέμβριο, για να μαζέψετε* περίπου κατά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Αν καθυστερήσετε, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείτε να φυτέψετε και κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα μέχρι και Απρίλιο, για να τα αποχτήσετε -αντίστοιχα- μέσα στην άνοιξη μέχρι νωρίς το καλοκαίρι. Μια καλή πρόταση είναι η σταδιακή -χρονικά- φύτευση, ώστε να τα έχετε για βδομάδες στο τραπέζι σας!

* Τα χλωρά κρεμμυδάκια ξεριζώνονται μετά από 8 με 12 βδομάδες, πριν αρχίσουν να κάμπτουν τα φύλλα τους και φυσικά καταναλώνονται άμεσα!

Προετοιμάστε:

Ο χώρος όπου θα μεγαλώσουν τα κρεμμυδάκια σας, πρέπει να είναι ηλιόλουστος και το χώμα του αφράτο, ώστε να μη συγκρατεί πολύ νερό.  Σκάψτε και καθαρίστε από κάθε ξένο υλικό και ενοχλητικές πέτρες. Για να βελτιώσετε την εδαφική κατάσταση, σκαλίστε καλά και ανακατέψτε το επιφανειακό χώμα με ένα καθαρό και πλούσιο βιολογικό φυτόχωμα ή προσθέστε μια καλή ποσότητα δυναμωτικού κομπόστ. Μετά ισοπεδώστε. Για καλλιέργεια σε βεράντα και σε αυλή -σε επίσης, προσήλια θέση- χρησιμοποιήστε άνετα δοχεία και μεγάλες ζαρντινιέρες.  Τοποθετήστε αφράτο μείγμα με καθαρό βιολογικό φυτόχωμα ή έστω ένα έτοιμο στραγγερό μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου. Μην παραλείπετε τα ανοίγματα στη βάση των δοχείων και επάνω τους αρκετά πετραδάκια για καλή αποστράγγιση!

Φυτέψτε:

Στο λαχανόκηπο σας, φυτεύετε τους μικρούς βολβούς -το κοκκάρι- ανά 3 με 5 εκ., πάνω σε σειρές που απέχουν 10 εκ. Σε μεγάλες γλάστρες, βάλτε το κοκκάρι σε αποστάσεις των 5 εκ. και σε βάθος 2 εκ. Αν πρόκειται για άνετες ζαρντινιέρες, φυτέψτε -όπως και στο έδαφος- πάνω σε γραμμές με απόσταση 10 εκ..

Προσοχή στην υπερβολική υγρασία! Ποτίζετε κανονικά στην αρχή, και μετά μόνο, όταν φαίνεται από τα φύλλα ότι διψούν!
Προσοχή στην υπερβολική υγρασία! Ποτίζετε κανονικά στην αρχή, και μετά μόνο, όταν φαίνεται από τα φύλλα ότι διψούν.

Φροντίστε:

  • Ποτίζετε κανονικά στην αρχή και μετά μόνο, όταν φαίνεται από τα φύλλα ότι διψούν. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να καταστρέψετε τα φυτά σας. 
  • Μην ποτίζετε όταν ο καιρός είναι υγρός.
  • Σκαλίζετε κατά καιρούς -ειδικά σε λαχανόκηπο- ελαφρά και με προσοχή. 
  • Μην ξεχνάτε, να απομακρύνετε πάντα τα διάφορα αγριόχορτα που εμφανίζονται.